sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 11 May 2012

russian cakes


black white russian cakes ~ nak makan kek ini tak payah pegi rusia dah...heee
Tak perlu kate ape2 ape, hanye lihat dan menikmati keenakan rasenye..

Wednesday, 9 May 2012

cakes di dapurkakzu

 red velvet cakes

 kek coklat traditional

  rainbow cakes

 black white russian cakes

 rainbow cakes

 carrot cakes

 red velvet cakes

 coklat cheese moist cakes

 oreo cheesecakes

 caramel cakes

coklat indulgent

Sunday, 6 May 2012

Moh kite masuk dapur


Hai kawan kawan kkzu sekalian...Terima kasih ye kerane sudi menjengah ke rumah alam maya kkzu ~ blog semanis gula sepahit hempedu ( ayat tambah )....sob sob...banyak pengalaman manis dan pahit sepanjang menceburi alam maya ini.Manis ibarat telan gula, pahit ibarat makan hempedu ( tak pernah rase pun ~ orang kate pahit , tetapi tak lah sepahit di madukan , tidak ade kene mengene dengan kkzu ye..heeee wakaka..

Ini adelah rakan fb kkzu Yaslina Che yahya dan Irah yang telah menjengah Dapurkakzu seawal jam 9 pagi untuk merealisasikan impian untuk menghasilkan 2 biji kek ini...

1 ~ rainbow cakes italian buttercream
1 ~ melepe freshcream

Keterangan lanjut klik  di sini ye .



 Melepe freshcream ~ tutty fruity cakes

 rainbow cakes italian buttercream


Kek yang telah di deco dan di buat oleh Yaslina dan Irah, amacam..luluskan dengan cemerlang ~ Balik nnti boleh buat lagi dan lagi yeeee...

Saturday, 5 May 2012


russian kek ~ takpayah pegi rusia lagi nak makan kek ni...layansssssszzzzz gambar gambar Black white russian cakes ini yee..


Amacam, you all terliur tak nengok potongan dalam nye ~ mesti cobe rase tauuu



 tangkap leleh tauuu ~ awas bagi ibu ibu mengandung ye...heeee







Thursday, 3 May 2012

Coklat Keping ~ how to make your self



Assalamualaikum...

kkzu hanya masuk kan link nak buat coklat keping ini ye, tiade kate kate nak di war war kan sebab minggu ini kkzu keletihan dan banyak kerje ~ harap harap ini dapat membantu anda di dapur ye..

Step to step klik di Dapurkakzu




Monday, 30 April 2012

Baking dalam Dapurkakzu






Assalamualaikum...

Terima kasih buat Wan anita ~ Wahyuna ~ Norziha ~ kak Rafidah sudi menjengah ke Dapur kakzu yang tak berape nak besar ini. Sangat sporting dan riuh rendah dapurkakzu. Bermula seawal tepat jam 9 pagi makenye berakhir ye pun cepat sekitar jam 1 petang.1.30 petang dah boleh balik bawak 1/4 kek setiap seorang.


29 april 2012 ~ kek russian dan red velvet cakes ~ bertempat di bandar bukit mahkota.Buat nye same2, sape yang tak segan boleh godak godak mixer dan main main senduk dan tolong basuh pinggan mangkok sekali...heee..

Boleh klik di sini



red velvet cakes

kk rafidah belajar  men topping kek merah ini...ok tuu kak rafidah..

Friday, 27 April 2012

Nasi Beriani Melayu


KKzu tak nak ngomel ngomel hari ini..Street to the point kepade hidangan tengahari atau malam.Makan dengan ayam masak merah ke, ayam kurma ke, what ever laaa ya...Nasi beriani hidangan wajib seminggu sekali di dapurkakzu..

SUMBER ; DAPURKAKZU

BAHAN BAHAN

5 tin susu beras biase atau basmati
air secukupnye ~ untuk beras basmati air nye 6 tin susu ~ untuk beras biase sukat ikut satu setengah ruas jari.
1/2 tin susu cair
2 sudu besar rempah beriani
3 sudu besar marjerin @ minyak sapi
1/2 cawan minyak
1 biji buah tomato ~ potong dadu
2 biji bawang besar ~ hiris kasar
5 ulas bawang putih ~ hiris nipis
2 inci halia ~ hiris nipis
2 ketul ayam ~ potong kecil
*4 kuntum bunga lawang
*1 batang kulit kayu manis
*4 kuntum bunga cengkih
*4 biji buah pelaga
* rempah 4 sekawan
2 helai daun pandan ~ simpul
garam
pewarne kuning

* boleh tambah kismis @ buah gajus

CARE CARE

Basuh beras bersih.
Masukkan air secukupnye dan susu cair serta daun pandan
Masukkan minyak dan marjerin dalam kuali, tumis rempah 4 sekawan
Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia
Masukkan buah tomato , rempah beriani ~ tumis hingge naik bau
Masukkan ayam dan garam secukupnye.
Masukkan bahan tumis ke dalam nasi tadi dan masak hingge nasi masak ~ masak dalam rice cooker
Bile nasi telah kering renjiskan pewarne kuning dan bairkan seketike. Bile nak hidang baru di gaul nasi tersebut.
Taburkan bawang goreng dan daun ketumbar.






Wednesday, 25 April 2012

CREAM PUFF

 Cream puff sebelom di bakar

Salam sejahtera buat teman teman kkzu sekalian. ..semoge sihat dan bergembira selalu hendaknye ye..

Ini adelah kali kedua kkzu menerai cream puff. Kali pertame salah adun , tak ingat dah resepi dari mane ~ make jadilah cream puff penyek dan bantat, dah lame pun kisah nye.Bile melihat teman kakzu Shuhairi shuhaini mengepost  gambar dan resepi di blog JUICY cafe, terase lah berkobar kobar nak mencube nye sekali lagi. Mudah sangat nak membancuh dan menyediakan adunan nye, lebih kurang 10 minit aje dah siap adunan dan boleh di bakar dalam oven. Hasilnye creampuff yang lembut dan bersarang di dalam nye..

Semase proses membakar , jap jap intai ~ wahhh , naik lah cream puff mak kali ini ~ boleh jual ni...heeehee.
Intinye kkzu ikut resepi krim custard dari kek hokkaido .




 Dah siap di bakar..1 adunan dapat banyak jugak ~ berketul ketul

Jom kite semak resepi dari blog JUICY CAFE , TQ ye shu...

RUJUKAN ; Shuhairi

BAHAN BAHAN

100 gm butter
250 ml air
1/2 tsp gula castor
secubit garam
150 gm tepung gandum ~ ayak
3 biji telur

CARE CARE

Satukan butter, gula, air dan garam dalam periuk dan masak hingge mendidih
Masukkan tepung ketike campuran tersebut masih panas dan gaul rate
Masukkan adunan ini ke dalam mixer dan putar sehingge ia nye menjadi suam
Masukkan telur sebiji sebiji dan putar hingge sebati dan ' mesra '
Masukkan adunan ke dalam piping plastik yang telah di masukkan noozle pecah lima @ ape2 bentuk yang di sukai
Picitkan  adunan dengan care memusing ke atas dulang pembakar yang telah di sapu gris
Bakar cream puff selame 25 minit pade suhu 200 C
Bile cream puff telah sejuk belah 2 dan masukkan custard filling.

CUSTARD FILLING

1  sudu besar tepung custard
1 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar gula
200  ml susu segar
1 biji telur
1 sudu besar butter

Satukan bahan dan masak hingge adunan pekat dan berkilat ~ kkzu masak atas double boiler
Bancuh tepung dengan 50 ml susu segar dahulu baru satukan ke semua bahan. Sentiase mengacau filling custard ini untuk mendapatkan filling custard yang licin. Setelah masak sejukkan sebentar custard filling ini.






Nasi Ayam Sempoi


Nasi ayam sempoi

RUJUKAN ; Dapurkakzu

*Bahan untuk nasi
4 tin susu beras
air rebusan ayam secukupnye ~ sukat ikut 1 setengah ruas jari ~ care mak mak kite sukat air kan
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar planta / marjerin
1 sudu besar garam
2 helai daun pandan
2 biji bawang putih ~ cincang halus

Basuh beras hingge bersih
Blender bawang besar, bawang putih dan halia hingge hancur
Campurkan kesemua bahan di atas kecuali bawang putih cincang ke dalam periuk ~ rice cooker
Tumis bawang putih cincang dengan sedikit minyak hingge garing dan masukkan ke dalam nasi
Masak nasi hingge masak ~ masak aje dalam rice cooker.

*Bahan ayam
1 ekor ayam
1/2 cawan sos tiram
1/4 cawan kicap manis

Ayam di belah 4
Rebus ayam hingge empuk ~ lihat pade kaki paha ayam ~ jike bawahnye sudah pecah maknenye ayam sudah cukup masak ~ toskan ayam terlebih dahulu supaye apebile di goreng tidak memercik nanti.
Perap ayam dengan sos tiram dan kicap selame setengah jam
Goreng ayam hingge keemasan dalam minyak panas ~ minyak penuh dalam kuali

*Bahan sos
1 cawan cili mesin ~ mesin cili kering lebih kow
1/2 cawan cili sos
1/2 cawan tomato sos
1/2 cawan gula ~ boleh tambah kalau masih tak cukup manis
1 sudu besar garam
1/2 sudu kecil bahan perase
1 cawan air

Campurkan kesemua bahan dan masak hingge kuah memekat dan sos menjadi merah kehitaman
Sesuaikan rase masin dan manis nye.

*Bahan kicap
2 cawan air rebusan ayam
1/2 cawan kicap manis
1 biji bawang putih cincang

Tumis bawang putih cincang dengan sedikit minyak
Masukkan kicap dan air rebusan ayam
Masak hingge gelegak.

*Bahan sup

10 cawan air rebusan ayam
10 kaki ayam
1 sup bunjut ~ takde pun takpe
1 sudu besar lade putih berperise
garam
bahan perase

daun sup
daun bawang

Masak kesemua bahan dan sesuaikan rase nye

Tuesday, 24 April 2012

Mari belajar bersame kakzu


Baking class  bersame kkzu di Dapur Kakzu pade 22 april 2012

Russian Black and white cakes
Tinggal lagi due ~ due lagi dah masuk bekas untuk di bawa balik.


Kek di belah 4 untuk di bawak balik sorang satu..


Rainbow cakes ~ pelangi cakes with Italian buttercream


Gaye manja Ziey ziey MY  ~ datang jauh dari pandan indah meredah kesesakan kota datang ke rumah kkzu ~ tq zie..





Terime kasih buat Ju ~ Zie ~ Lina ~ Eli sudi menjengah ke dapur  kkzu. Diharapkan dapat manfaat dan ilmu serba sedikit dari kkzu ye. Selamat mencube semula kek kek itu ye..

Friday, 20 April 2012

CAKES 22

kek butter ~ arora ~
 Cuci mate ye malam ini...

CCMC ~ COKLAT CHEESE MOIST CAKES

 CARAMEL CAKES

 RAINBOW CAKES


COKLAT INDULGENT

 OREO CHEESECAKES

 CARROT CAKES ~ HANTARAN CAKES

 KEK CAWAN

 CCMC

 CARAMEL CAKES

 RAINBOW CAKES

RAINBOW CAKES