sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 26 October 2011

RAINBOW CAKE...NEW BORN











hu hu hu...my new born rainbow cakes....kalo sape2 teringin nak makan kek yang meriah ni...call me ok..insyaallah rase kek yang gebu dan montok lagi....


RAINBOW CAKES   with CHEESE FROSTING

Sunday, 23 October 2011

PUDING COCKTAIL


nyum nyummmmmmmm....kalo nak hidang mase majlis2 keramaian ape2 sangat sangat sesuai sebagai pencuci mulut...tk manis sangat dan penoh ngan buah buahan koktel....kalo rajin buat ye.. kalo tak rajin oder aje ngan kkzu ye....

BAHAN BAHAN

1 PEKET AGAR AGAR TALI 24 GM
1 1/2  CAWAN GULA
1/2 TIN SUSU CAIR
6 CAWAN AIR
1 TIN BUAH  KOKTEL DALAM TIN ( MASUKKAN NGAN AIRNYE SEKALI)
DAUN PANDAN ( JIKE SUKE )

CARE CARE

1. MASAK AGAR AGAR DENGAN AIR HINGGE HANCUR DAN TAPISKAN
2. MASUKKAN GULA DAN DAUN PANDAN
3. MASUKKAN BUAH KOKTEL DAN SUSU CAIR
4. MASAK HINGGE MENDIDIH
5. ALAS LOYANG 10 x10 YANG DI ALAS PLASTIK @ APE2 ACUAN PUN BOLE
6. BIARKAN SEJUK DAN NGAPPPPPPPP.......

Friday, 21 October 2011

GULAI IKAN TONGKOL TRENGGANU



Sukenye kkzu lauk ikan tongkol ni....tak sangke kkzu bole masak masakan TRENGGANU ni...tengganu kite tuuuu, kalo gi makan kat kedai makcik kelate tuu mesti sampai jilat jari..kalau kesitu makan dengan nasi kerabu, pun sedap, makan ngan nasik dagang lagi sedap, makan ngan nasi lemak pun sedap juge..pendek kate semue pun sedapppppppppp.
Ucapan  terime kasih banyak2 kat kk liza kite HANIELIZA .  Kak liza kan orang trengganu sejati tetapi kan gambo tuuu kelabu...gerammmmnye..malas nak snap gambar kat luar..tu lerr jadiknye...izinkan zu copy resepi ye kk liza tetapi kan nasi dagang takde tauuuu...nasik lomak ade....cume kkzu masak gulai ni tak ikut sukatan tauuu, kire agak2 je tet api bahan bahan nye sikit pun tk derhake...100 persen ikut ape yng kk liza ajar tuuuu....

Rujukan ; HANIELIZA

BAHAN BAHAN

1.5 kilo  ikan tongkol
50 gm asam keping
* rebus ikan bersame asam keping.
60 gm rempah kari ikan
 5 gm serbuk jintan
10 gm serbuk ketumbar
80 gm cili mesin
4 ulas bawang kecil ( tumbuk halus )
3 cm lengkuas ( tumbuk kasar )
500 gm santan
30 gm gula merah
30 gm kerisik
50 ml air asam jawa
minyak untuk menumis
cili api dan belimbing buluh

CARE CARE

1. Tumis bawang hingge wangi.Masukkan cili dan rempah yang di bancuh dengan sedikit air asam jawa.Biarkan garing.
2.Masukkan air rebusan ikan dan santan.Biarkan mendidih
3. Perlahankan api dan masukkan kerisik, gula merah, belimbing buluh dan cili api
4. Biarkan api perlahan sehingga gulai naik minyak.




OPERA CAKE




OPERA CAKES..kek nye 6 lapis...ganage 4 lapis...gilerrr you makan kek nih...bile makan akan rase paste coffee dan coklat...dalam .keknye ade almond....gune whipping uht untuk mendapatkan kek kurang manis ye.Kakzu saje saje menerai kek yang lain dari yang lain ni...lepas tuu melobi kat anak anak suruh depe habiskan stok stok kek kat petisejuk.Kalau kek baru baru ngetest alhamdulillah makan habis lerr depe.Kadang kadang kkzu isi kat piring, boleh laaa jiran jiran meraese sorang sikit. Teringat juge kat adik adik kkzu kat kampung, kalau dekat boleh lerr depe merase.
Check out resepi kat link kat bawah ye...kkzu kesuntukan mase nak menyalin semula....resepi dari Kak Wan

ukuran kek..10 x 4...tinggi 4 "

recipenye sepenuh nye dari Kak Wan ( CITARASAWAN )

Tuesday, 18 October 2011

CAKES 7


WALNUT CARROT CAKE CHEESECREAM










Mari nengokkkkkkkkkkk....SPOUNGE CAKE STRAWBERRY WITH FRESHCREAM....

Sunday, 16 October 2011

BLUEBERRY /STRAWBERRY CHEESETART



Jumpe lagi kite ye, strawbery / blueberry cheesetart sedappppp sehhhhh, kulitnye  nye yang rangup dan crunchy ditambah lak lemak2 cheese dan masam masam manis filling tuuuuu..waduhhh sedap woooo...Yang kkzu tau dan alami cistart ni kalo dah letak isi dalamnye tuu akan tahan 2 ke 3 hari je....kalo tak habih tkpe masuk je dalam oven dan bakar balik hingge cistart jadik garing semule.....gune api bawah jek..insyaallah
Resepi ni di merate rate , ade kat wall fb rakan2 kkzu dan blog2 juge, antarenye kat AZLITA AZIZ, AZITA ZAIN,   dan ramai lagi tuuuu.....so nak cube ke...TQ so much ita....resepi ni kkzu copy paste dari blog azita ye...

RUJUKAN : azita zain


Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :

  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.( masuk jap dalam petisejuk 30 minit )
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.( lebih kurang 20 minit )

Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.



Cream Cheese Filling 

Bahan-bahan :
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
***UNTUK MELOREK CHESSE TART

Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yg kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidah secantik yg kita inginkan.


ROTI JALA VERSION 2


HUUH..berejam jugak nak mengirai roti jala nih....

Kari ni due2 kkzu punye tauuuu...hihi


SALAM semue...kkzu mengirai jale hari nih...tak makan nasik kut tengahari ni....pagi tadi pekene nasi kerabu kat pekan semenyeh, kedai kakak kelate depan pasar ikan tuuu...tengahri lak laling ade 2 jemputan kenduri, so kkzu n anak2 jek yang nak makan, hajat di hati tuu dah lame nak mengirai tapi dok pikir kalo mengirai mesti makan jam punye, mase lak asik tak cukup2....alhamdulillah hari nih merase..nak2 nye nak merasmi non stick pan baru tuuuu...heee...sungguh tak melekat...takyah letak minyak pun...amacam..cantik tak roti jala kakzu tuuu, keh keh korang jangan tk tauuu yerr, banyak2 rsepi , ni yng kkzu jarang buat...tapi sekarang dah pandai tauuuuuu.....

BAHAN BAHAN

4 SETENGAH CAWAN TEPUNG GANDUM
5 CAWAN AIR / SUSU SEGAR
2 BIJI TELUR
1 SUDU BESAR BUTTER DI CAIRKAN
1 SUDU KECIL GARAM
PEWARNE LEMON YELLOW / KUNING

BANCUH SEBATI DAN BLENDER JEK DEKNON NAK KASIK HALUS BANCUHAN TUUU...SUKATAN AIR TU LAK BOLE ADJUST2 TAUUUU....
RSEPI KARI BUAT SENDIRI..YEE..TAKKAN TAK TAUUU KUT...HEEE

Friday, 14 October 2011

MEE SUP UTARE



Salam semue....hari ni kan kkzu masak mee sup utare...kkzu belajar dari kawan sekolah lame kkzu yng berasal dari penang Siti Fazilah , dulu mase kkzu sekolah rendah pernah dok penang jap sampai tingkatan 3,tuu yang dok jumpe kawan yang lain lain,  noorliza, norlia, yati,nurhazita , nelly  kat fb ni,pio penang mari ...
Resepi ni yang simple  ,tak tauu laaa kalau  yang kat pasar malam tuu ade tambah rempah2 sepesel...anak2 kkzu kate..LULUS MAK..SEDAPPPPPP...;P..makan beulang ulang..jimat belanje,ye laa sebungkus je dah 3 ringgit,kalo 6 kepale makan 2 ke 3 kali sehari dah berape kan,ce kire...x kose,ngapppp aje lerrr..

RESEPI :  SITI FAZILAH

BAHAN BAHAN RENCAHNYE

1 MEE/BIHUN ( YANG BETUINYE KALER KUNING BIHUN TUU )
2 LOBAK ASIN CINCANG
3 BAWANG GORENG
4 DAUN SUP CINCANG
5 DAGING REBUS HIRIS
6 SAMBAL MERAH
7 BATANG SADERI HIRIS (SENDIRI TAMBAH )

BAHAN BAHAN KUAH

1. SEKILO DAGING LEMBU
2. AIR ( IKUT NAK BANYAK MANE )
3.1 PEKET REMPAH SUP ADABI
4. 1 LABU BAWANG BESAR
5. 4 ULAS BAWANG PUTIH
6. 1 INCI HALIS
7. GARAM DAN BAHAN PERASE

1 DAGING LEMBU KERAT BESAR2 DIREBUS HINGGE LEMBUT ( KKZU MASUKKAN SUDU MAKAN DALAM SUP UNTUK CEPATKAN DAGING EMPUK ) MCM2 PETUA ADE KAN..
2 MASUKKAN JUGE REMPAH SERBUK SUP ADABI,ASAM KEPING,GARAM SUPAYE DAGING ADE RASE REMPAH
3 BILE DAGING DAH EMPUK , KELUARKAN DAN HIRIS NIPIS2
4 HIRISKAN BAWANG KECIK / BESAR ,HALIA DAN BAWANG PUTIH, GORENG HINGGE GARING DAN MASUKKAN KEDALAM SUP  ( MINYAKNYE SEKALI )DAN TAMBAH SERBUK PERASE JIKE SUDI NAK MENGGUNEKANNYE.
5 KUAH PUN SIAP

BAHAN SAMBAL

1. 1 CAWAN CILI MESIN
2. 1 LABU BAWANG BESAR
3. 3 ULAS BAWANG PUITH
4. SUKU CAWAN AIR ASAM JAWA
5. 1 SUDU BESAR GULA MERAH
6. GULA, GARAM

1 CILI MESIN,BAWANG BESAR,BAWANG PUTIH DI BLENDER
2 TUMIS DENGAN SEDIKIT MINYAK, MASAK HINGGE GARING DAN CILINYE MASAK
3 MASUKKAN SEDIKIT GULA MERAH,GULA ,GARAM DAN AIR ASAM JAWA
4 SIAP SAMBAL NYE.

~ SELAMAT MENCUBE ~

CAKES 6

RVC CAKE





RVC CAKE

CARROT CAKE

SAJE  MAU KASIK  NENGOK JE KEK YNG KKZU BUAT...DECO2 NYE SIMPLE2 AJE...KEBANYAKANNYE CARROT CAKE DAN RED VELVET CAKE...INSYAALLAH ANTARE KEK YANG SEDAP DI MAKAN TERUTAMENYE CARROT CAKE WALNUT CHEESECREAM ...WAAAA CAYA LU...

Tuesday, 11 October 2011

APAM SENYUM CHICKEN POP


SUMBER ; didaptasi dari apam senyum 


APAM MERKAH/MEKAR CHICKEN POP...senyummmmmm

bahan2

230 gm gula castor
2 biji telur...suhu bilik
1 sudu teh ovellete
letak ape2 paste umtuk menghilangkan rase soda tuuu
1 tsp esen vanilla
250 gm tepung gandum
1 cawan aiskrim soda (air gas )...suhu bilik ( jangan penuh cawan )
1/2 cawan coklat rice

care2

Pukul telur,gula dan ovellet hingge kembang
Pastu masukkan tepung berselang seli ngan aiskrimsoda.
Akhir sekali masukkan esen vanilla dan coklat rice

bahagikan kepade beberape bahagian..letak PEWARNE DAN PASTE yang disukai

kukus selame 7 hingge 10 mnit.
( dalam pic tuu tambah setengah cawan coklat rice )

pastu..senyummmmmm lerr sbb apam menjadik..

***pastikan telur ,gula dan ovellete dipukul hingge putih dan berkrim.

papercup dalam gamba size 8

****PERINGATAN*****
apam merkah/senyum/mekar yng kdng2 tknk senyum....ari ni apam kkzu senyum terbongeh.....waaaaaa..


petue yng bole gune pakai (kalo bekali kali buat apam tknk senyum gak...yng benarnye ikut je rsepi asal tuuu...kalo nk ikut lerrr..heeee
 


1. mase nak kukus air tuu biar2 betol gelegak
2. beli aissoda dalam botol yng tidak berais
3. bole gune gula kasar gak
4. gune tepung cap kunci @ wau @ cempake
5. telor suhu bilik


Monday, 10 October 2011

COCO MOUSSE a.k.a. COCO INDULGENT






Hari ni kkzu menambah kan berat badan lagi dengan menikmati kek yang lemak berkrim ni....heee...meh cobe..

RUJUKAN ; Puteri Manja


Chocolate Chiffon

Bahan A
30gm serbuk koko ..larutkan dgn 120ml air suam ( gune susu segar lagi sedap )
4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
100gm gula kastor
130gm tepung naik sendiri
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
1 tsp esen vanila

***kene putar gune high speed baru kek akan naik tinggi

Bahan B
4 biji putih telur
60gm gula kastor
1/4 tsp cream of tartar

Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
2. Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
3. Satukan bahan A ke dalam bahan B secara KAUP BALIK. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan..( KEK NI KKZU BELAH 2 AJE SBB UNTUK MAKAN2..KALO JUAL AKAN BELAH 3.. )

*********************************

• CHOCOLATE MOUSSE

200 GM COKLAT MASAKAN
1 1/2 SUDU BESAR GELATIN
100 ML AIR
3 BIJI TELUR PUTIH
3 BIJI TELUR KUNING
300 GM WHIPPING CREAM
60 GM GULA CASTOR

**SUKATAN INI UNTUK 2 LAPISAN KEK..KALO UNTUK 4 LAYER MOUSSE KENE TAMBAH SUKATAN YE )



1 . PENYEDIAAN MOUSSE. MASUKKAN GELATIN KE DALAM BEKAS YANG MENGANDUNGI 100ML AIR. BIARKAN DALAM 5 MINIT HINGGE 10 MINIT.BILE DH KEMBANG CAIRKAN GELATIN GUNE KAEDAH DOUBLE BOILER...KACAU PERLAHAN.

2 . CAIRKAN COKLAT MASAKAN DENGAN KAEDAH 'DOUBLE BOWL' (GUNA 2 PERIUK, 1 PERIUK LETAK AIR DAN 1 PERIUK LETAK COKLAT. PERIUK YANG ADA COKLAT NI, LETAK PULAK KE DALAM PERIUK YG ADA AIR. KEMUDIAN PANASKAN SEHINGGA COKLAT CAIR).

3 . BILA COKLAT DAH CAIR, PADAMKAN API DAN KELUARKAN PERIUK
COKLAT DARI PERIUK YG ADA AIR TADI. MASUKKAN CAMPURAN GELATIN TADI KE DALAM COKLAT CAIR.MASUKKAN TELUR KUNING. KACAU SEHINGGE SEBATI DENGAN COKLAT TADI. BIARKAN SEKETIKE

4 . PUKUL PUTIH TELUR SEHINGGA KEMBANG ATAU SEHINGGA BERTANDUK.( KALAU DITERBALIKKAN BOWL, TELUR X JATUH). SAMBIL PUKUL TELUR TU, MASUKKAN GULA SIKIT DEMI SEDIKIT.

5. DALAM MANGKUK LAIN PULA, PUKUL WHIPPING CREAM SEHINGGA JADI BTK KRIM.

6 . SATUKAN BAHAN 3,4 DAN 5....KAUP BALIK AJE ADUNAN NI....LAPISKAN PADE KEK IKUT KREATIVITI MASING2 YE....

******MASE NAK SUSUN KEK KKZU GUNE LOYANG BASE BOLE BUKAK.

Wednesday, 5 October 2011

UDANG TEMPURA




Udang Tempura, suke takkkkkk, jawapnye suke kannnnnnnn.
Mari kkzu  nak cerite sikit sebelom nak goreng , udang ni kene kasik operate dulu , kalau  tak bile di goreng nanti akan jadi  udang kerepot, takmo takmo udang kerepot.
Langkah pertame mule mule buang kulit dulu, tinggalkan bahagian ekor je
Langkah kedue  pulaskan  udang tu , maknenye kedepan jadik belakang, yang belakang jadik depan....ade paham, kalau  tak paham gak garu jek kepale tuuu....
Langkah ketige, kelar kan udang tuuu ngan pisau.
Langkah keempat picit2 kan  badan udang tuu sampai jadik lonjong ( panjang daaaa ) 
Langkah kelime......haaaaa  baru lerr bile udang di goreng nanti akan jadik panjangggg dan besar...tu lerr yng orang jepun dok buat kalau makan udang tempura kat restoran jepun tuuu...ade  reti aaaaaa.....

BAHAN BAHAN

1 CAWAN TEPUNG GANDUM @ TEPUNG TEMPURA
1/4 TSP BAKING POWDER
SEDIKIT GARAM
AIR UNTUK BANCUH TEPUNG ( MAAF YE, TAKDE SUKATAN , KIRE BANCUH JE MCM NAK GORENG PISANG, BIAR PEKAT SIKIT )
MINYAK PASTI MAUUUUU, KALO TAK CMMNE NAK GORENG KAN.

CARE CARE
1.BANCUH TEPUNG,AIR DAN  GARAM HINGGE SEBATI.
2. CELUP DAN BEDAK BEDAK KAN UDANG KAT TEPUNG DULU .
3. CELUP UDANG DALAM TEPUNG YANG DAH DIBANCUH TADI
4.  GORENG SEHINGGE KEKUNINGAN
5. MAKAN & NGAP

***************************************

SELAMAT MENCUBE















Sunday, 2 October 2011

MARBLE CHEESE BROWNIES

belom bako lagi...
ni kkzu gune loyang 9 inci setengah




Marble Cheese Brownies....nyam nyam..lemak berkrim




Assalamualaikum...salam pagi isnin buat teman teman semue.

Ape yang kkzu bole cakap MARBLE CHEESE BROWNIES sangat sedap dan lemak berkrim.Untuk penggemar cheese ni lerrr kek untuk anda....projek kkzu mulenye nak abiskan stok cheese..saje beli lebih...kebetulan lak HALIZA JERAN dok tags gamba dan resepi brownies ni kat wall fb kkzu...kkzu pun dah lame teringin nak buat....make ni lerr hasilnye...
Kalau rase malas nak buat gak...makenye oder je dari kkzu yek....INSYAALLAH SEDAP...;p

MARBLE CHEESE BROWNIES

Saturday, 1 October 2011

TEPUNG TALAM KAMPONG



TEPUNG TALAM KAMPONG

BAHAN BAHAN

bahagian bawah..
180 gm daun pandan ( banyak tauuuu )
1200 ml air
300 gm tepung beras
100 tepung green peas ( ade jual di bakery shop )
1/2 tsp  air abu ( ade jual di bakery shop )
150 gm santan pekat
1/2 tsp garam

CARE CARE

1. Blender air bersame daun pandan dan perah, ambil airnye ( warne hijau agak pekat dan tk perlu lagi letak pewarne )
2. bancuh kesemua bahan dan kacau hingge sebati
3. Masak diatas api hingge separuh masak ( part ni yang cuak sebab adunan akan memekat tetapi tuu lerr hakikatnye kueh ni ) kacau je sbb rupenye akan hodoh sikit )heee..
4. Tekan dan rate kan kedalam loyang berukuran 10 x 10 yang dialas plastik ( takmo alas pun tkpe..kalo alas senang nak angkat )..tu je
5. kukus selame 25 minit ( bahagian atasnye masih tak licin tetapi insyaallah selepas dipotong kueh ni sekate je )

bahagian atas
800 ml air
300 gm santan
100 gm tepung jagung
70 gm tepung beras
1 tsp garam

1. Satukan kesemua bahan dan kacau rate
2. Masak atas api sekejap hingge naik wap aje. ( takmo lame2 nnti tak cantik )
3. Tuang keatas kueh lapisan bawah tadi
4. Kukus selame 30 minit.

*
UNTUK MENGELAKKAN BAHAGIAN ATAS ( PUTIH ) MENJADI KERING DAN BERKEDUT SELEPAS DIKELUARKAN DARI KUKUSAN TERUS TUTUP KAN KUEH DENGAN APE2  PENUTUP..CONTOHNYE MASUKKAN TERUS KEDALAM KOTAK..


SELAMAT MENCUBE DARI KAKZU....~..~

Thursday, 29 September 2011

SERONOKNYE RAYE

    


KAUM HAWA...senyum sokmo...raye kan..semuenye happy


        kakzu n my mom n young sisters
 my mom


 kakzu n my sons...4 .boyzzzzzzzz




my family.....
 peesssssss....senyummm



aaarggggjhhhhh..ramainye..kat tasik taiping




pasti..it's me......

  basikal buruk pun jalannnn.....


 ni ngencest.....kempunan ape tuuu mak nye oooiiii..


 mamat n minah perasan....keeeeekkk


eeeikkkk..kemba ke.....dok aaihhhh



tema raye tahun ni...' SERONOKNYE RAYE '...layannzzzzzzzz.....

Friday, 23 September 2011

JELLY KARAMEL







Puding karamel...resepi by
sasha rahmat

bahan2..



1/2 cawan gula
2 sudu besar air

* buat gula hangus

10 gm serbuk jelly
400 ml susu cair
450 ml air
3/4 cawan gula
11/2 sudu besar tepung custard
1 sudu kecil vanilla

1. Buat gula hangus dan masukkan dalam acuan yang disukai atau biarkan saje didalam loyang
2. Masak jelly sperti biase..masukkan gula,susu cair dan bancuhan tepung custard.tuang kedalam acuan tadi..
3. Biarkan sejuk semalaman untuk mencairkan gula hangus tadi..
4. Terbalikkan jelly ke dalam bekas.

@

agar2 tali 1 peket...25 gm
air 6 cawan
gula 1 cawan
susu cair 1 tin
tepung custard 2 sudu besar
daun pandan

***saye biar lame sikit baru terbalikkan..biarkan gula hangus tu mencair dlu..

Thursday, 22 September 2011

PUDING KARAMEL







PUDING KARAMEL

5 sudu besar gula...masak dalam loyang hingge jadik gula hangus..biarkan seketike

bahan2



9 biji telur
3/4 tin susu pekat ( jename ape pun boleh )
3/4 tin air
1 tbsp esen vanilla
1 sudu besar tepung custard bancuh ngan air

Campur kesemue bahan,kacau dngn tangn jer.kacau pelahan.
Masukkan kesemua bahan kedalam loyang tadi..
Kukus selame 20 minit..dah sejuk baru terbalikkan puding

PUDING KOPI 3 RASE





Bahan bahan ( kuah )

Setengah cawan gula
2 tbsp air

Masak gula hingge jadik gula hangus dalam loyang
Masukkan 2 tbsp air...kacau pelahan

Bahan bahan agar2

1 peket agar2 dalam peket ( 10 gm )
1 cawan gula
1 tin  susu cair
1 liter air 2 helai daun pandan
sedikit nescaffe ( agak2 je sukatannye )

Care care

1 Masak agar2 dengan air hingge gelegak
2 Masukkan gula dan daun pandan
3 Bahagikan kepade 3 mangkuk
4.1 bahagian letak nescafee...1 bahagian lagi letak 1/2 tin susu cair dan nescafee...1 bahagian lagi letak 1/2 tin susu cair.( bole juga tambah sedikit susu pekat untuk menambah lemak )
5. Masukkan 1 bahagian kedalam loyang berisi gula hangus tadi..keraskan dulu baru masukkan bahagian kedue dan ketige
6 Simpan semalaman baru terbalikkan agar2 supaye gula hangus tadi bertukar menjadi kuah nye..

~ SELAMAT MENCUBE ~

PUDING MANGGA






Nak cube tak....lemak berkrim rase puding mangga ni...

Bahan Bahan

1 peket agar agar tali ( 25 gm )
7 cawan air
1/2  tin susu cair
1 cawan gula
2 helai daun pandan
2 sudu makan tepung custard
mangga masak manis 2 biji ( sebiji potong dadu dan sebiji lagi blender )

Care care

1 Campurkan agar agar dengan air  dan masak hingge agar agar hancur
2 Masukkan daun pandan dan gula
3 Masukkan susu cair dan tepung custard yang dibancuh dengan sedikit air
4 Bahagikan adunan kepade 2 bahagian
5 Satu bahagian masukkan buah mangga dipotong dadu dan satu bahagian lagi blender dengan sebiji mangga ( masukkan pewarne kuning )
6 Masukkan dalam acuan yang disukai..keraskan satu bahagian dulu baru masukkan satu bahagian lagi.

Wednesday, 21 September 2011

JUS PERMATE NAGA








BAHAN BAHAN


2 biji buah naga
6 sudu besar susu cair
8 sudu susu pekat
30 ketul kiub ais
air secukupnye

BAHAN HIASAN

1 skop aiskrim

care2
1. Masukkan kesemua bahan dan kisar sehingge gebu dan sebati.
t2. Tuang kedalam gelas...hiaskan dengan aiskrim.

notes : kalau  buah naga tak manis boleh tambah gula.
 —