sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 26 November 2012

Buat kek di DAPURKAKZU


hai !!\jumpe lagi ye !!

kkzu selitkan sedikit gambar gambar sekitar kelas buat kek di DAPURKAKZU ..
Iza dari Damansara ~ 24 november

Iza buat kek karamel dan cotton cheese cake.

Wahhhh terang kaler kek tuu..


balik umah nanti boleh buat lagi ye iza..




ni die cotton cheese cake yang dah di salut dengan frescream dan blueberry filling.



kek karamel perisa keladi

Kelas di Dapurkakzu bersama Su  dan Fariha.Wahhhh su, balik nanti boleh menikmati rvc ye..


Ini lah Fariha. Datang dari hospital tauuu, amik cuti sehari dari doktor nak keluar belajar buat kek...haaaa , betul ke ni. Ye, betul laaa. Sebelom datang fariha dah cakap, jangan terkejut tauuu kkzu sbb fariha datang bertongkat . Sebenarnye Fariha terlibat dalam kemalangan jalanraya pade setahun setengah yang lalu . Sedang menjalani rawatan kaki yang patah di hospital di Ampang,kuala lumpur.
KKzu hargai semangat kental dari fariha. walaupun bertongkat tapi mampu membaking dan memasak untuk family, semoga fariha cepat sembuh dan boleh bekerja seperti biasa ye.


Masih nampak kecederaan di dahi fariha tetap fariha tetap manis tauuu..di temani anak saudara ~ SU.

RVC & COKLAT INDULGENT


coklat indulgent cake/~ slluurrrppppp

KLIK SINI YE...

Senarai harge kek belajar

Jadual terbaru bulan Disember 2012





Sunday, 25 November 2012

cakes 35


RED VELVET CAKE

 RUSSIAN CAKES

 CARROT CAKE

 RUSSIAN BLACK WHITE CAKE

 RVC

 CHOCOLATE CAKE

 RAINBOW CAKE

  COKLAT INDULGENT

  KEK LOBAK MERAH CHEESECREAM

 MARBLE CHEESE BROWNIES

 ODER MARATHON

  SLICES CARROT CAKE

 SLICEA COKLAT CAKE

 SLICE MARBLE CHEESE BROWNIES

 RAINBOW CAKE

 RED VELVET

 COTTON CHEESECAKE


Thursday, 22 November 2012

Berger Bako ~ bakar


Hai..
Assalamualaikum..!!

Waktu menyediakan berger  bako ni oleh anak kkzu Along, kkzu dok sebuk buat kek tempahan, makanye kan semuanye  along buat, bile dah siap penyediaannye , alamakkkkk besepah kau dapo kkzu, adooii, takpe along , yang penting ghajin ghajin masuk dapo dan masak macam macam  menu ye...mak ni dah laaa jarang jarang masak lauk pauk dah, bukannye malas tapi sangat kesuntukan masa...adooo mengalahkan menteri lagi tuu.......

Bile nak buat lagi tuuuuu along..!!


Sumber : Ridhwan

BAHAN BAHAN BERGER BAKO

2 peket daging cincang ~ ramly @ ape2 jenama pun boleh laaa.

1 labu bawang besar ~ potong dadu
5 ulas bawang putih ~ tumbuk halus
1 sudu besar paprika ~ serbuk cili pun boleh laa
5 sudu besar sos blackpepper ~ beli jek jenama ' life '
Daun saderi @ daun sup ~ racik halus
Daun bawang ~ racik halus
5 keping biskut lemak ~ tumbuk halus
1sudu kecil rempah lima ~ alamak lupe  nak beli ~ letak mix herb
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 biji telur ~ supaya berger tuu melekat tak lerai wookey
garam dan gula secukup rasa.

Daging tuu lerai leraikan dalam mangkuk.

Satukan aje kesemua bahan dan bulat bulat dan leperkan sedikit membentuk seperti daging berger.
Perapkan selama 1 jam.
Bakar kat atas arang sehingga cukup masak.
Semasa membakar sapukan sedikit sos barbeque dan  letak sedikit cheese cheddar di atasnye.




Sediakan roti berger atas piring
Letak sos blackpeper dan sos thousand island
Letak salad @ tomato @ bawang besar hiris @ timun @  ape ape laaa nak tambah ye.
Letak daging berselang seli dengan cheese cheddar ~ sukahati nak letak berapa tingkat ye.
Tambah kan juga sos barbeque berselang seli dengan berger tuu .Nak sedap lagi tambah sos cheese.
Yang penting daging berger tuu di bako sendiri atas arang ye....
Yang paling penting lagi cucuk kat atas sekali ngan lidi sate, kalo tak pasti berger bako ni runtuh weeihhh.

** atau ikut aje citarasa nak melapiskan berger tuu ye,,yang penting semua sos tuu ade.

RESEPI SOS BARBEQUE


2 sudu besar butter ~ menumis

1/2 cawan cili sos
1/2 cawan tomato sos
2 sudu besar cili mesin
kicap ~ sekadar warna sedikit kegelapan
1 labu bawang besar ~ dadu
1/2 biji bawang besar ~ tumbuk
4 ulas bawang putih ~ tumbuk
1 biji buah tomatao ~ potong dadu
2 sudu besar sos blackpepper
1 kiub ayam
garam dan gula secukup rasa.

Tumis butter dalam kuali

Masukkan bawang putih dan bawang besar yang di tumbuk halus
Masukkan cili mesin, tomato sos, cili sos, sos blackpepper, kicap dan kiub ayam. Kacau sebati
Masukkan tomato dan bawang cincang
Sesuaikan rasa garam dan gulanye, ` GARAM TAKYAH LETAK PUN TKPE SEBAB SOS TU DAH MASIN KAN.
Masak laaaa hingga sos sesedap rasa ye kome..

** bahan tumbuk tuu boleh aje nak di blender kan ye **

** bahan bahan juge sesedap rasa **





sllluurrrppppp !!


yeaaahhhh kasi bako ..!!

Wednesday, 21 November 2012

Tuesday, 20 November 2012

CREPES durian



hai..

Kkzu nak berkongsi 1 lagi resepi DURIAN CREPE yang meletop ni dari  FB Eyna Haneyna yang baik hati telah sudi mengongsikan resepi durian crepes yang meletop ni tauu. Dengan komen komen yang di baca crepe menjadik dengan jayanye dan tipis sekali. You ols boley cobe ye dan terima kasih banyak banyak buat Eyna.
Bile dah siap bancuh kan makk aiii cairnye adunan tuuu tapikan itulah yang menghasilkan crepe yang betul betul nipis tapi tak koyakkkkk. Bile kite gulung kan crepe kan ianye dapat 1 gulungan yang kemas dan tak berasa macam koi pun.Boleh gandakan adunan untuk dapatkan lebih crepe.

Sumber : Eyna

BAHAN BAHAN

20 gm tepung gandum
20 gm tepung ubi
10 gm tepung jagung
10 gm tepung kastard
1 biji telur
1 sudu kecil minyak masak
1 sudu besar gula halus
40 ml susu cair
150 ml air
kaler kuning lemon
perisa durian ~ pilihan

CARA CARA

Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk ,  sebatikan dan tapis
Lengserkan kuali dengan butter.
Ambil sesenduk kecil dan tuang ke dalam kuali non stick ( tak melekat ) dan layangkan kuali agar ianye menebar dengan tipis. Masa kite menebar tuu lebihan adunan boleh di keluarkan supaya crepe tak menjadi tebal. Buat crepe setipis yang boleh ye.
Masak menggunakan api yang kecil
Masak hingge crepe mengering dan tak perlu di terbalikkan.

FILLING
200 gm non dairy whipping cream ~ putar hingge kental
Isi durian secukupnye.

atau

FILLING KASTARD

A ) 200 gm susu segar
50 gm whipping cream

B ) 30 gm tepung kastard
50 gm gula castor
2 kuning telur
30 gm susu segar

200 gm non dairy whipping cream

Satukan campuran B hingga sebati.
Satukan A dan B dan masak atas double boiler hingga adunan  menjadi pekat.. Sejukkan sebentar.( biar betul betul sejuk tauu , kalau tak nanti freshcream  tuu mencair )
Putar whipping hingga kental.
Satukan adunan kastard dan whipping dengan kaedah kaup balik.

CARA MENGGULUNG.
Ambil sekeping crepe
Letak filling
Letak isi durian
Gulung crepe dengan melipat kiri dan kanan.Lipat bahagian atas ke bawah dan bahagian bawah keatas.




nengok nengok..nipis jek kulit nye...adoooo lemaknye weiiihh...



Ade 1 lagi resepi menggunakan 12 biji telur dan 5 jenis tepung  tapi you ols cube yang tuu dulu ye.


~ SELAMAT MENCUBE DARI KKZU ~

Sunday, 18 November 2012

mARI BELAJAR


hai...
Jumpe lagi kite ye !!
Harap harap semue sihat hendaknye ye...
Azam kkzu nak mengcrepe,,waaaa bile agaknye tuuu..orang lain dah kaya raya tau dok mengcrepe ni,,kkzu nak sangat buat tapi bile bile bile..blah blah blah....oh tidak,, nak curik masa jugak ni..nak sangatttttt..!!
OOOOhhh ye ..terbebel lak kkzu ni, haaa itu adelah proses menuang coklat ganache atas kek indulgent @ russian kek @ ape2 kek laaa nak di ganache kan.
Letak kek yang telah di alas papan sama besar dengan kek, pastu letak atas rak besi beralas loyang besar tuu, then you ols tuang laa ganache yang dah cukup sejuk tu, kemudian biarkan ganache tuu leleh leleh hingge kek licin bersih, pastu salin loyang tuu dan masukkan kek dalam petisejuk beberape jam , baru deco deco atas kek...reti tak agaknye, kalo tak paham gak meh laaa masuk dalan DAPURKAKZU ye, meh meh.
Itu adelah  kek indulgent yang di buat oleh Nurul dan kakaknye ye.


haaaa, ini yang dah siap sepenuhnye.


13 november 2012
kek karamel & coklat indulgent
~ NURUL & KAKAK NYE ~


Ini lak rvc kepunyaan Azura.Rama  rama pun suke hinggap kat kek tu tauuu...


17 november 2012
rvc & kek karamel
~ Azura ~



Datin Rohayah
~ russian black white cake & kek lobak merah~
18 november 2012



haaaa kek ni datin deco kan untuk anniversery yang ke 27..oopppsss 24 tahun tauuu, tuu yang no 4 nye besar...heeee

Waaahh begitu tekun sekali...kami siap dengan cepat sekali sebab Datin Rohayah  begitu laju sekali di dapur.

INFO JADUAL TERBARU KLIK DI SINI YE .BERJUMPA LAGI KITE YE. jommmm mengcrepe !!

Thursday, 15 November 2012

Tom yam udang galah


hai..!!

Cerita dulu rege udang ni , sekilo rm 50 gitu, beli kat pasar kajang, macam macam ada.Beli tak banyak cukup sekadar seko sorang je, heehee..5 ekor rm 30, kire ok laaa kan sekali sekala nak makan.Terus terang memang tak beli selalu.
Masa masuk pasar kajang kan teringat masa banjir besar hari tuu kan, wahhh tenggelam habis seluruh kedai sekitarnye.Nengok kat TV ade sorang amoi ni dok panjat tangga nak menyelamatkan diri kan. Pasar lama tapi sangat tersusun dan kkzu suke sangat sebab agak bersih dan teratur. Seko lalat pun takde tauuu.
Kat sini yang sedapnye ade gerai keropok leko yang kene kat tekak kkzu. Kalo pegi  mesti beli bepeket peket.. Lain lain boleh di katakan agak mahal laaa jugak regenye segala barang. Ye laaa kene la paham kan depe ni peniaga kecil kecilan tak macam kat pasaraya besa yang memang amik sayur sayur secara pukal dan bekodi kodi. Ade reti kaaaa.. Yang penting semua ada...

EEiihhhhh masak ape lak udang tuu kkzu..!! Ohhhh masak tomyam aje.Kire rebus dan campak campak  je tapi manisnye ade sebab  bahan utama nye udang galah kan.

BAHAN BAHAN

5 ekor udang galah @ udang biasa pun boley @ ape ape aje lerr kome nak letak ( ayam, daging, lala , sotong )
1 labu bawang holand ~ potong bulat
10 biji cili padi ~ tumbuk kasar
5 helai daun limau purut ~ racik kasar
3 batang serai ~ ketuk
1 biji buat tomato ~ belah 4
1/2 biji karet ~ kerat kerat
4 kiub tomyam knor
garam dan gula secukupnye.
1 biji limau nipis
daun ketumbar ~ racik halus

Masukkan aje kesemua bahan kedalam periuk berisi air secukupnye kecuali udang dan daun limau purut.
Masak hingge gelegak, pastu humbankan udang galah tuu dan daun limau purut ke dalam periuk tu.
Masak hingge udang masak . Sesuaikan rasa garam dan gula nye.Perah air  limau nipis ke dalam periuk.. Taburkan daun ketumbar.
Tadaaaaa dah siap.