sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 13 November 2012

Lasagnia kkzu style

 hai
Assalamualaikum,,

Lasagnia yang kkzu buat ni bersize 11 inci tau, memang besar sangat. Sebab nye anak anak kkzu memang suke laaaa sangat makan ape2 masakan yang ade letak  cis yang di bakar. Amik kau sekali hadap je dan ade lerrr lebih sesikit , simpan , panaskan semula dan makan belah pagi lak. Yang ni depe makan malam malam.


Jom semak resepinye...
Kkzu tak gune kepingan lasagnia tetapi  di gantikan dengan  macaroni berbentuk straw @ boleh je gune ape2 bentuk macaroni pun boleh . Kalau gune macaroni lebih cepat kenyang.





BAHAN BAHAN

 A ) 3/4 peket macaroni @ kepingan lasagnia

Rebus macaroni dengan air yang di campur 3 sudu besar minyak masak selama 10 minit.
Toskan airnye.




B) INTI  DAGING

1 tin sos  spagheti  ~ tradisional
1 peket daging cincang ~ RAMLY ~ atau ape2 jenama pun boleh ~ nak sedap letak laa daging lebih lebih sikit.
2 biji bawang holand ~ cincang dadu ~ kalau takde gune bawang besar biasa pun boleh
2 ulas bawang putih ~ cincang
1/2 batang karet ~ potong dadu
2 biji buah tomato ~ potong dadu
1/2 biji lada benggala hijau dan merah
2 sudu besar cili mesin
2 sudu besar rempah kari
1 sudu kecil lada putih
garam dan gula secukup rasa
1 sudu besar  butter dan sedikit minyak
* boleh je kalau nak tambah cendawan butang.

Masukkan minyak dan butter ke dalam kuali. ~ sukatannnye agak2 untuk menumis sahaja
Tumiskan bawang putih dan bawang holand, kacau jap.
Masukkan cili mesin,  kacau kacau jap , pastu masukkan rempah kari, kacau hingga garing sedikit.
Pastu masukkan karet, lada benggala, tomata cincang dan daging kisar.Kacau sebati dan masak hingge daging tersebut masak secukupnye.
Akhir sekali masukkan garam, gula dan lada putih secukup rasa.



C) SOS PUTIH

500 ml susu segar
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu serbuk lada hitam
garam dan serbuk perasa secukupnye.

Masak kesemua  bahan ini diatas api yang perlahan hingge pekat menggunakan api sederhana.


D) 250 gm  Cheese mozarella
     125 gm cheese cheddar


JOM KITE MELAYER LASAGNIA.

1. Susun macaroni @ kepingan lasagnia
2. Letak inti daging
3. Letak sos putih
4. Taburkan sedikit cheese mozarella.
5. Ulang hingge habis dengan susunan di atas
6. Taburkan kedua dua jenis cheese sehingga menutupi keseluruhan permukaan.
7. Bakar selama 45 minit pada suhu 200 C menggunakan api atas bawah @ sehingga cheese menjadi garing keperangan.

** Alas loyang dengan aluminium foil @ sapu dengan sedikit minyak supaya tidak melekat.


Monday, 12 November 2012

Buat kek huhuhu




Hai
Assalamualaikum...

Bertemu lagi kite di dapurkakzu.
Corat coret sedkit kenangan bergambar kengkawan yang telah menghadirkan diri di DAPURKAKZU.





4 november 2012
Aida, Maizan dan kakaknye.

Marble cheese brownies dan coklat indulgent


6 november 2012
Malinda dan kawannye

Kek karamel & cotton cheese cake









10 november 2012

Kak ruhani & kak salmah

red velvet cake & kek karamel




Coklat cheese moist cake ni sebenarnye di buat dalam loyang base tetapi nak keluarkan dari loyang base perlu selepas 24 jam so bile belajar di buat dalam tupperware supaya senang nak bawak balik.


11 november 2012

Yani, Aiyu dan Diya

Marble cheese brownies, russian cake dan coklat cheese moist cake.

Sunday, 11 November 2012

CAKES

 russian cake




 kek coklat kapkek

 red velvet

 red velvet

 kek coklat

 cheesy cheesecake

 kek karamel






cotton cheese cake


marble cheese brownies

Thursday, 8 November 2012

Blurrrrr !! oh tidak

 hai..

Assalamualaikum..
Helloooooooooo !!!

Takde gambar buat beberapa hari ni sebab nye pc kkzu tokleh nak masukkan gambar dari kamera @ phone sebab ade masalah teknikal setting. Nak betulkan tak tau, nak ke CC upload gamba malas lak nak kesana, maka nye kene la tunggu anak kkzu along balik bercuti dari Batu Pahat tak lama lagi.

Cerita nye nak ngomel ngomel nak mendemo dulu resepi crepe durian terbaru yang gune 5 jenis tepung pastu nak bukak kelas cadang nye, kononnye. Yang kelakarnye orang lain dan menjual beribu bekas , kkzu baru nak mendemo, aduuii takde masa dek, kalo ade kelapangan dari masuk kedapor nak betul kan urat bersimpul lak.Al maklum laaa dah makin tuo tapi masih jelta gitu, ALAMAK !!

Cerita lain kelas untuk bulan november dah penuh nampak nye, bulan disember sedang di isi. Alhamdulillah kan cuti sekolah ramai mak mak yang ade sedikit kelapangan... kan kan.Buat masa ini kelas berlangsung pada hari sabtu, ahad dan selasa.Hari rabu , khamis dan jumaat biasanye kkzu dapat tempahan kek untuk hujung minggu.Hari Isnin hari cuti kkzu , dapat laa cuci cuci mata kat luar.

Setiap hari kan nak cerite banyak panggilan masuk menanya itu dan ini, tak masuk lagi massage bagaai, wahhh sebuk betul  kkzu ni , kkzu  kan selebreti sekarang ni , kononnye laaa. ..hahaahaa, jangan marahhh.
Kkzu cobe jawap sebaik mungkin, kekadang tuu kalo rasa teringin nak tido siang kkzu akan silent kan jugak phone tuu. Kalau tak berjawap tuu faham faham aje lerr ye..

Lagi lagi, blaaaa blaaaa memang tak shiok tak dapat nak masukkan macam2 gambar ni...kang ade yang kata kkzu tido memanjang lak kan. Hari tuu pc kkzu di masuki virus hantu pocong, tuu yang ade problem ckit masalah setting. Ok laa ye kkzu nak menyambung keje balik kat dapor, dah siapkan ciskek, rvc dan kek coklat, nak siapkan 2 lagi kek karamel, pastu boleh sambung mekap kan kek rvc dan kek coklat serta ciskek.

daaaaaaaa..







Monday, 5 November 2012

Cakes 32

 Rusian black & white cake


 kek karamel



 rainbow cake


 coklat cheese moist cake
 ( ccmc )


 Red velvet cake






kek marble coklatchips

 marble cheese brownies

coklat indulgent

Tuesday, 30 October 2012

Coklat chips marble kek


Hai..
Assalamualaikum..

Mari cobe kek ini nak..!!!
Inspirasi dari Mat Gebu tapi ade laaa sedikit olahan mengikut citarasa kkzu..
Ade ketikanye membakar kek butter kosong begini lebih banyak songehnye dari kek yang canggih canggih sekarang.
Ade yang hangit atas laaa, tenggelam tengah laaa, kek naik tak gebu laaa, bak kata banyak songeh laaaa.

Sumber : Mat GEBU

BAHAN BAHAN

300 gm butter dalan tin ~ di percayai kek lebih gebu daripada butter ketol
200 gm gula castor @ halus
5 biji telur ~ gred B
2 tsp ovelette
1 sudu makan  glicerin ~ pelembab kek ( fungsinye ) ~ berbentuk cecair liquid ~ ade jual di bakery
280gm tepung gandum ~ ayak
1 tsp baking powder ~ ayak
2 sudu kecil susu cair
1 tsp esen vanilla

1 sudu makan serbuk koko
2 sudu makan serbuk milo
1 /2 cawan coklat chips ~ lebih pun boleh je

CARA CARA

Putar butter dan glicerin hingga kembang dan gebu
Dalam mangkuk berasingan putar telur, gula dan ovelette hingga kembang putih seperti  nak buat bahulu.
Bile butter dah kembang masukkan tepung bercampur baking powder.~ jangan over beat ye.
Kemudian masukkan adunan telur yang dah kembang gebu tu ke dalam adunan butter bercampur tepung tadi.
Gaul perlahan menggunakan mixer ~ jangan over beat.
Masukkan susu cair dan esen vanilla
Bahagikan kepada 2 bahagian dan letak satu  bahgian itu dengan serbuk koko dan milo, satu lagi biarkan kosong.
Susun adunan berselang seli ke dalam loyang 9 inci yang telah di gris dan di lapik kertas.
Akhir sekali taburkan coklat chips di atas nye.
Bakar kek pade suhu 170 C selama 1 jam. ~ kkzu letak di petak bawah. menggunakan api atas bawah.
Jike kek  menjadi garing ketika 40 minit pertama, boleh buka penutup oven jap dan tutup kek dengan aluminium foil dan teruskan membakar sehingga kek masak secukupnye.Kalo takde aluminium    foil tutup periuk pun boleh jugak deknon...

~ SELAMAT MENCUBE ~











Sunday, 28 October 2012

Buat kek Di DAPURKAKZU


 Proses membuat kek karamel kaler paddle pop.
Susun biar tengah tengah kkumi, kalo tak nanti kek akan senget sebelah ..
INFO TERKINI BOLEH KLIK DI SINI.


hai
Assalamualaikum !!!
Jumpe lagi kite..!!!
Moh kite lihat kak umi  membuat kek di DAPURKAKZU.



Adunan kek tak akan tenggelam di dalam adunan karamel tuu ye, dont worry..

  Proses menuang ganache untuk kek coklat moist.


Proses membuat kek karamel, kek berhantu !!! heheeee


Haaaaaa...kalau tak bergerak meringue tuu maknanye MERINGUE tuu memang menjadik, kalo bergerak je meringue tuu buang aje laaa ye, komfom kek karamel tak naik dengan cantik.


Wahhhhh kak umi  dengan kek kek yang dah siap..

 picit kkumi....


Boleh je nak bahagikan dengan pelbagai kaler...

Bersepah laaaa sikit ye..takpe nanti dah siap kite kemas..

Kak umi @ linda