Sunday, 7 October 2012
Buat kek di DAPURKAKZU
Assalamualaikum
30 SEPTEMBER 2012 ( KIRI )
Azma & Azwa dari kajang.
red velvet & rainbow cake
Diharapkan Azma dan adik sudi sudi menjengah ke dapur kakzu lagi ye.
Jangan lupe mecubenye di rumah yeee..
2 oktober 2012 ( KANAN )
Kak Zaiton ~ kajang
Kak Rasmiah ~ senawang...
kek karamel & marble cheese brownies
time kasih kakkkkkk...
Antara kek yang mudah nak di sediakan ye, tak payah topping dah boleh jual dan potong, makannnnnn.
2 oktober 2012
Kak zuraida dan anaknye dari Pandamaran , kelang.
kek russian & marble cheese brownies
Time kasih kak sudi menjengah ke dapur kakzu, dari jauh akak datang.Seawal jam 7 pagi khabarnye kak ida dah bergerak dari rumah sbb takut tersesat ye kak, alhamdulillah tepat jam 9 pagi akak dah sampai di DAPURKAKZU.
Anak kak ida Aina dah macam anak dara hindustani sebab baru balik dari Negara India ...waaahhh kene angin segar dari negara hindustani.
Ini kek nye dari KAK ZURAIDA DAN AINA.
Kami cepat siap seawal jam 1 petang dah beres. Kak ida kata kalau tau secepat ni boleh belajar sebiji lagi kek..!!! Insyaallah kak..next time ye, kak ida buat keje laju beno, tuu yang siap cepat..kan kan
Haaa ini lak Siti datang jauh dari KULAI , JOHOR.
Siti datang dengan kakaknye yang dok kat Bandar Tasik Selatan.
Siti selalu turun KL ke rumah emaknye di Sungai besi sebab hubby nye keje jauh nun di perantaun, Di kesempatan yang terluang siti mengambil kesempatan belajar membuat kek yang tak pernah di lakukannye sebelom ini. Tiada asas buat kek langsung katenye. Firstime buat dan makan kek ini kek katenye. Insyaallah lepas ni boleh buat selalu ye siti. Ape ape boleh call kkzu ye.
haaaaa siti sedang mengodak cheese dan freshcream.
Ini kek yang telah di hasilkan oleh siti.
Insyaallah siti kalau selalu mempractise mesti akan lebih cantik lagi ye, ini pun cantik !!!
Best, best, best ~ Siti akan datang lagi pada 9 oktober untuk kek ketiga dan keempat.
Russian black white cake & Rainbow cake.
Story mory di sini..
Memang kebanyakan yang datang ke DAPUR KAKZU belajar buat kek adelah adik adik dan kakak kakak yang tak pernah buat kek @ buat kek sekali sekala jek.. Pertama kali juge memegang pisau lepe dan pertama kali melepe dan mendeco kek. Untuk meghasilkan kek kek mungkin takde masalah sebab berpandukan pade resepi pada kertas dan step step yng kkzu tunjukkan kan tetapi nak melepe kek dengan kemas mungkin rasa agak sukar sikit untuk pertama kali nye.Ye laaa kan takkan lerr pertama kali dah boleh melepe dengan laju kan. Insyaallah kalau selalu membuat kek skill nye akan datang dengan sendiri dan jari jemari pun akan ringan dan mudah nak melepe kek kek dengan krim krim kek yang pelbagai.
Kakzu sendiri pun mula mula dulu menggeletar jugak jari ni, tetapi bile dah selalu practise dengan sendirinye boleh membuat nye,, insyaallah.
Sebarang maklumat mengenai kelas di DAPUR-KAKZU boleh lihat di SENARAI HARGA dan JADUAL TERBARU ye.
Kakzu
No 46, jalan 3/20
Bandar Bukit Mahkota
Bangi
017 6331252
Lokasi
Bersebelehan dengan Bandar Sri Putra dan Kolej islam ( kuiz )
Ikut highway seremban KL, masuk tol putra mahkota.
Lepas tol , jalan terus jumpe trafficlight, jalan terus jumpe petronas masuk kanan, jalan terus jumpe surau Al mujahrin ~ haaa itu lah seksyen 3.
Bukan di bandar baru bangi walaupun adress di tulis bangi ye.Dekat dengan bangi lama dan sempadan nilai, kire nak ke pekan nilai 3 tempat shopping tergilerr besar tuu haa dekat benar lahh tuu.Lepas buat kek kat DAPURKAKZU haaa boleh lerrr memborong tikar dan karpet lak kat nilai 3, tak gitu....!!! lawak jeeee eeeihhhh.
daaaaaaaaa...jumpe lagi
Friday, 5 October 2012
Apam senyum
hai..
Sambut cabaran mesenyumkan apam hari ini ye..!!!
Lihat di laman ini Resepi dan petua apam senyum @ merkah..
Jangan lupe senyum selalu ye, senyum itu kan sedekah.
Thursday, 4 October 2012
Sambal Tempoyak Pucuk Ubi
Hai
Assalamualaikum
Amacam, youols suka tak makan tempoyak, kalo suka boleh cobe menu dari CHEF ISMAIL yang di petik
dari majalah.saji SEPTEMBER 2012.
Kakzu telah menambah kiraan cilipadi, apelagi berasap lerr telinga tapi tetap cun rasenye.
Kategori sambal tetapi kkzu tidak memasaknye hingga kering sebab mahukan sambal ini sedikit berkuah supaya boleh cicah cicah gitu, sekali pandang macam gulai lemak pucuk ubi kan tapi yang sebenarnnye ianye adelah sambal tempoyak giler giler pedas dari DAPURKAKZU .
Sebenarnye nak cerita kkzu tak lerr ikut sukatan yang tepat kalo nak masak masakan melayu ni, yang senang jek campak campak je kan tapi untuk yang ini kkzu akan masukkan resepi dari Chef Ismail ikut dalam buku majalah tuu ye..tempoyak buat sendiri lebih sedap kan ~ lebih ori gitu.
BAHAN BAHAN
3 ikat pucuk ubi ~ kkzu buat 1 ikat aje asalkan banyak yang muda pucuknye ye ~ hiris kasar
75 gm tempoyak
10 gm petai ~ tambah lebih banyak lebih auuwww
1 labu bawang besar ~ hiris
3 ulas bawang putih ~ hiris
2 tangkai serai ~ hiris
1 tangkai cili merah ~ hiris
1 tangkai cili hijau ~ hiris
12 tangkai cili padi ~ macam biasa kkzu akan menambah kuantiti nye ~ pedas gilerr tuu
3 cm kunyit hidup
1 helai daun kunyit ~ hiris
250 ml santan pekat
50 ml air
garam dan gula secukup rasa
CARA CARA
Panaskan kuali @ periuk
Masukkan santan, bawang besar dan bawang putih
Masukkan serai dan daun kunyit , kacau seketika
Masukkan pula cili api, kunyit dan tempoyak, kacau perlahan
Apabile kuah sudah mendidih masukkan hirisan cili hijau, cili merah dan petai secukupnye
Akhie sekali masukkan hirisan pucuk ubi, dan sesuaikan rasa garam dan gula nye.
Monday, 1 October 2012
Alkisah apam senyum @ merkah
hai
Assalamualaikum
Sebenarnye kkzu memang dah lama tak buat apam senyum a.k.a. merkah ni sebab kekangan masa yang agak padat.Oder pun dah tak sempat nak buat untuk apam senyum ni.
Ini adelah apam senyum yang baru jek kkzu buat hari ni, terus upload khas untuk adik manis dan semua kengkawan
Kkzu cobe buat apam petang ni , memang agak nervers gak masa nak bukak pengukus, takut lak apam jadik buta tapi alhamdulillah terlebih terbongeh lak jadiknye.Meh kkzu cobe lagi sekali bagi petua nak senyumkan apam ni ye adik manis.Kkzu takde lerr pandai sangat tauu , hanya berkongsi sedikit pengalaman yang ade dan berkongsi rasa, mudah mudahan dapat memberi sedikit manfaat buat semua.
BAHAN BAHAN
2 biji telur
200 gm gula KASAR
1 tsp ovelette
250 gm tepung gandum ~ kkzu guna tepung cap kunci @ cap cempaka
175 gm aissoda @ 1cawan ~ jangan penuhkan sukatan cawan tu ~ kurangkan ckit
1 tsp esen vanilla
paste pandan
paste keladi
kaler purple
kaler hijau
* ape2 paste yang di sukai *
Putar telur, ovelette dan gula hingga kembang dan putih ~ diterbalikkan tak jatuh adunan tu
Masukkan tepung berselang seli dengan aissoda.Kacau sebati dan masukkan esen vanilla
Bahagikan kepada beberapa mangkuk dan letak paste dan kaler yang di sukai.
Kukus apam selama 7 minit pada air kukusan yang mengelegak dengan api besar.
Tutup penutup pengukug dengan kain untuk mengelakkan apam terkena air.
TIPS ~ AISSODA DAN TELUR ADELAH SUHU BILIK.
* ACUAN dalam gambar bersize 8
Sunday, 30 September 2012
KEK BATIK KEKACANG
hai
Assaalamualaikum...
Kek batik eeeihhh, sape lak nak mencipta kek kain pelekat..!!!
Kek yang berkurun lama di pasaran , ade banyak versi dan resepi, tepuk dada tanya hati nak buat yang versi mana, nak taruk tepung kah, nak teruk telur kah, yang ini takde tepung dan telor gitu.
Resepi telah di sumbangkan jiran kkzu yang rumah nye takde line internet, so takde link ke mana mana.
Adat berblogger harus meletakkan sumber dari mana resepi itu di ambil , kalau tidak sudah di kire melanggar etika gitu...kan kan.
KEK BATIK KEKACANG
BAHAN BAHAN
1 Bungkus biskut marie ~ ape ape jenama pun boleh ~ di patah 4
1/4 tin susu pekat
1 cawan gula perang
185 gm butter
1 1/4 cawan serbuk koko
1/2 cawan milo
1 1/2 cawan air panas
120 gm almond nibs ~ panggang dahulu
Bancuh serbuk koko, milo dan air panas hingga sebati
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk @ kuali kecuali kacang almond dan biskut
Masak hingga pekat dengan api sederhana ~ lebih kurang 10 minit gitu.
Setelah pekat masukkan kacang dan biskut .
Kacau sebati dan masukkan ke dalam loyang 8 inci yang telah di alas plastik. Tekan hingga mampat.Tabur kacang nibs secukupnye.
Masukkan kek batik ke dalam petisejuk beberapa jam.
Saturday, 29 September 2012
Cakes 30 ~ kek minggu ini
Hai
Assalamualaikum...
kek minggu ini di dalam dapur kakzu...
kek coklat moist 2 kilo ~ di dalamnye lapisan ganache
red velvet cake ~ kegilaan ramai eeihhhh
renbo kek buat kita fening dan gilerr nengok kaler nye..
kek coklat moist 2 kilo
japanese cotton cake with bluberry ~ auuwwwww
kek coklat moist 2 kilo
kek karamel
kek karamel
CCMC~ Coklat cheese moist cake ~ agak besar 3.2 kilo size 10 ~ insyaallah pasti terangkat dengan rasenye yang aauuwww.
Eiiihhh nampak macam same je kan tetapi lain tuannye ye, kebetulan aje tema bola minggu ini.
CCMC~ coklat cheese moist cake ~ 3.2 kilo size 10 ~ agak besar
semua kek ini telah di delivery ke sekitar lembah kelang dengan cas penghantaran 10 ringgit aje terus sampai depan pintu rumah anda, berminat nak oder call / massage kkzu ye. Oder awal di alu alukan ye suapaya kkzu boleh menyusun jadual kkzu dengan sempurna. tq my dear.
Assalamualaikum...
kek minggu ini di dalam dapur kakzu...
kek coklat moist 2 kilo ~ di dalamnye lapisan ganache
red velvet cake ~ kegilaan ramai eeihhhh
renbo kek buat kita fening dan gilerr nengok kaler nye..
japanese cotton cake with bluberry ~ auuwwwww
kek coklat moist 2 kilo
kek karamel
kek karamel
CCMC~ Coklat cheese moist cake ~ agak besar 3.2 kilo size 10 ~ insyaallah pasti terangkat dengan rasenye yang aauuwww.
Eiiihhh nampak macam same je kan tetapi lain tuannye ye, kebetulan aje tema bola minggu ini.
CCMC~ coklat cheese moist cake ~ 3.2 kilo size 10 ~ agak besar
semua kek ini telah di delivery ke sekitar lembah kelang dengan cas penghantaran 10 ringgit aje terus sampai depan pintu rumah anda, berminat nak oder call / massage kkzu ye. Oder awal di alu alukan ye suapaya kkzu boleh menyusun jadual kkzu dengan sempurna. tq my dear.
Friday, 28 September 2012
Rebung masak lemak udang
hai
Masakan kampung jadik pilihan , ade juga yang tak suka makan rebung kan, berbau katanye.
Kalau suka vavava, makan lak dengan berulam petai cicah sambal jawa, aaauuww bunyi nye.
BAHAN BAHAN
2 ringgit rebung
1 biji kelapa ~ ambil santannye ~ agak agak kepekatannye ( simpan secawan untuk patinye )
10 biji cili api
2 biji cili merah
1 labu bawang besar
kepingan dada ayam ~ hiris kecil @ udang segar
1/2 cawan ikan bilis
2 batang serai
1 helai daun kunyit
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam
gula dan garam secukupnye
CARA CARA
Basuh rebung bersih bersih ~ buang air rendamannye
Blender bawang besar, cili api, cili besar dan ikan bilis ~ kalau rajin tumbuk lerr guna lesung batu ye
Masukkan bahan tumbuk @ blender , rebung, santan , ayam @ udang serai ( titik ), serbuk kunyit dan asam ke dalam periuk.
Masak hingge ianye masak.
Bile ianye masak masukkan daun kunyit, pati santan 1 cawan tadi dan sesuaikan garam dan gula nye.
Belajar buat kek ~ seronok nye tau
25 september 2012
Ina ~ putrajaya
Kak umi ~ bandar baru bangi
Linda ~ bandar sri putra
wahh kak umi, tekun nampak ~ nanti kk umi nak datang lagi tauu..
kak umi sedang mendeco kek renbo, cun cun
Jangan segan segan ye..
walaupun pertama kali mendeco kk umi tetap mencube...
Thursday, 27 September 2012
membuat kek di Dapurkakzu
Ada juga yang berkata tak jumpa lagi kek red velvet yang sesuai di tekak, ape kata cobe rasa kek red velvet dari Dapur kakzu., insyaallah tak menghampakan dari segi rasa dan kaedah membuat nye yang membuatkan kek ini moist rasanye.
Yani, Aiyu dan Diaaa dari Bandar sri putra dengan kek yang telah di hasilkan.
Ingin kkzu terangkan di sini kalau topping yang di buat pada kek kurang memuaskan dari segi rupanye jangan ade tanggapan yang salah ye.Sebabnye kite mesti faham bahawa yang datang adelah dengan niat mahu belajar dengan keadaan baru pertama kali memegang pisau lepa.Kalau datang sekadar nak nengok nengok aje mestilah rugi kan.Nak juge merasa bagaimana nak melepa kek kan walaupun tak selicin macam yang kkzu buat tapi tak mengapa, itu lah nama nya belajar kan.Yang penting isi dalam kek mantop gitu.
Kakzu akan tayangkan gambar kek kek yang sudah di buat oleh kengkawan kkzu yang datang belajar di blog, takkan ade dikiriminasi nak tayang kek yang cantik cantik je..Insyaallah jike ade kesinambungan di rumah pulak pasti anda boleh melakukannye yang lebih baik.
va va va
sape punye, yani punyeeeee
Wednesday, 26 September 2012
Sambal Jawa
Hai...
Assalamualaikum..
Amacam you ols terliur tak.
Nampak je macam sambal tak masak kan tapi rasanye begitu aauww sekali.
Kkzu memang pertama kali buat dan makan ni, memang terpaut terus, kebetulan lak hari ini masak lemak rebung campur udang dan ayam goreng berulam petai, ape lagi terangkat laaa bontot bile cicah lak dengan sambal jawa resepi dari Chef Ismail keluaran MAJALAH SAJI oktober 2012.
Sesungguhnye majalah saji banyak meninggalkan kenangan manis buat Blog SEMANISGULA dan page DAPURKAKZU.
BAHAN BAHAN
3 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi ~ kkzu letak lebih lagi sebab suka pedas pedas kow punye
1 biji buah tomato ~ belah 4
2 sudu besar belacan ` kkzu gune belacan keping 1 inci gitu
1 labu bawang besar ~ hiris kasar
Sedikit minyak masak untuk mengoreng
Garam dan gula secukup rasa.
Panaskan minyak dan masukkan bawang besar hiris , goreng sebentar
Masukkan cili padi dan cili merah , goreng sebentar
Masukkan pula buah tomato
Goreng kesemua bahan hingga layu aje.
Keluarkan dan masukkan bahan yang di goreng tadi kedalam lesung batu, MASUKKAN BELACAN, GARAM DAN GULA SECUKUP RASA, tumbuk sehingga separuh lumat aje ye ~ jangan marah CHEF ISMAIL, kkzu masukkan ke dalam blender, tekan butang streekkkk dah siap, tapi kkzu blender jap je sebab nak kan ianye separa hancur.
Monday, 24 September 2012
Lapis Cheese Cheezy
Hai
Assalamualaikum
Muaahaaaaa you ols tau tak ape ni...
Di tujukan khas buat peminat cheese ~ yang tak suke cheese tuu dok diam diam ye.
Bile makan mesti ngenyit ngenyit mata punye. dengan keenakan pio cheese berlapis biskut marie yang crunchy dan lapisan filling pie blueberry dan lemon filling tu.
Makan 1 bertambah lagi montel lerr jawap nye. ape peduli kan, layan tekak dulu laaaaa.
Di buat dalam bekas kecik kecik macam ni senang nak makan dan senang nak jual juga, nak oder ke,,boleh je..
Kak zu selalu sangat dengar dan lihat lapis cheezy blog blog kawan semua ni tapi tak amik pot pun sebab entah laaaaa, sehinggalah apebile 3 serangkai adik manis ayu, diaa dan yani datang ke rumah kkzu hari tu belajar buat kek dok menceritakan keenakan lapis cheezy ni sampai membuatkan kkzu tak tido lena mengingat kan nye, woooo dasat tuu..
Makenye google google lah kkzu petang tuu menskodeng, macam macam versi ada tapi yang ini di sumbangkan resepi oleh Aiyu,,,,muaaaahaaa terima kasih banyak banyak ayu. Mudah mudahan murah rezeki mu adik ku.
Kkzu dapati lapisan cheese sama ngan adunan yang kkzu buat dalam kek ccmc cume sukatannye nye aje yang lari lari sikit, sangat sesuai untuk hidangan desert ber profil tinggi, hahaha..
Resepi ini juga boleh di lihat di blog Azlita Aziz dengan versi berlainan tapi masih dalam kumpulan lapis cheezy gitu.
BAHAN BAHAN
250 gm cream cheese
150 gm susu pekat
290 gm uht whipping full cream
1 tbsp gelatin bancuh dengan 50 ml air panas ~ kacau sehingga gelatin larut
Biskut marie putih @ coklat secukupnye.
Filling strawberry, blueberry pie filling, coklat ganache, lemon filling, kiwi, oren @ ape ape aje filling yang you ols suke lerr ye.
Putar cheese dan susu pekat hingga lembut dan creamy ~ kkzu lembutkan creamcheese di suhu bilik beberapa jam untuk melembutkan dan memudahkan memutar cheese.
Masukkan uht whipping dan putar hingga sebati.
Masukkan bancuhan gelatin dan putar lagi dengan perlahan agar semuenye sebati dengan cantik.
CARA MENYUSUN NYE
Masukkan adunan cheese ke dalam bekas yang you ols suka
Lapiskan biskut marie
Letakkan adunan cheese
Lapiskan dengan filling ~ pilih aje mane mane filling
Letak biskut marie
Lapiskan dengan lapisan cheese
Picit sedikit filling dan lorekkan seadenye
Sejukkan dalam petisejuk beberapa jam ~ kkzu punya 1 jam dah boleh ngaappp
tips ~ boleh aje tambah buah buahan segar seperti strawberry, kiwi, blueberry dan sebagainye sebagai penyedap rasa.
cheese pilhan ialah cheese philadhepia ~ terpulang juga pada citarasa masing masing ye.
Sunday, 23 September 2012
Yummy Dummy Cakes
hai
YUMMY DUMMY CAKES
By ; DAPUR KAKZU
BAHAN BAHAN KEK
5 biji telur kuning
125 gm gula castor
150 ml air @ susu segar
75 ml minyak jagung
40 gm serbuk koko ~ ayak
165 gm tepung kek @ self raising flour ~ ayak
1/2 tsp baking powder ~ ayak
1/2 tsp baking soda ~ soda bikabonate ~ ayak
1 tsp esen vanilla
5 biji telur putih
75 gm gula castor
1 tsp krim tar tar
Satukan bahan ayak dan ayak sekali dalam 1 bekas
Satukan telur kuning, air @ susu segar , minyak dan gula castor dan putar selama 10 minit
Masukkan bahan ayak dan ketepikan.
Dalam bekas kering yang lain tanpa ade air walau setitik pun, putar putih telur, gula castor dan krim tar tar hingge menjadi kental ~ meringue
Satukan ke dua dua adunan dengan kaedah kaup balik dengan menggunakan senduk @ spatula.
Masukkan adunan ke dalam loyang 9 inci dan bakar selama 45 minit hingga 1 jam pada suhu 170 C.
Setelah masak segerakan keluarkan kek dari loyang dan masukkan ke dalam kotak dan salotep kan kotak tersebut supaya spounge kek ini melembab di dalam kotak.
BAHAN BAHAN MOUSE COKLAT
370 gm non dairy whipping cream
75 gm serbuk koko
120 gm gula icing
1/2 cawan air suam
1 1/2 tbsp serbuk gelatin
100 ml air panas
Putar whipping hingga kental dan berkrim.
Satukan gelatin dan air panas, kacau hingga gelatin larut
Satukan serbuk koko dan gula icing, masukkan air suam dan kacau perlahan hingga sebati.
Akhir sekali satukan whipping dengan bancuhan serbuk koko dan gelatin. kacau kaup balik perlahan.
Bahagikan mouse coklat kepada 2 bahagian
CARA MELAPIS KEK
Potong kek kepada 3 bahagian.
layer kan 1 bahagian lapisan mouse coklat dan letak kek di atasnye.
Letak 1 lagi lapisan mousse coklat dan tutup denag kek yang terakhir.
Akhir sekali tutup kek dengan lapisan freshcream ( putar 300 gm non dairy whipping )
Biarkan kek mengeras di dalam petisejuk selama beberapa jam.
Tuang lapisan ganache di keseluruhan kek
RESEPI GANACHE
300 gm coklat masakan
250 gm uht whipping cream
Masak atas double boiler.
NOTES : UNTUK GANACHE JANGAN GUNE NON DAIRY WHIPPING CREAM YE , AKAN MEMBUATKAN GANACHE MANIS SOKMO NANTI.
Saturday, 22 September 2012
Al kisah roti jala
Hai
Tersengih bile melihat roti jala sebekas ni, ape tak nye sebelom ni sangat bluurrr otak ni kalau nak menjala roti jala ni, memang tak susah mane pun pada mereka yang biasa membuatnye, kalau tangan yang tak biasa memang yang senang pun jadik susah.Bile dah dapat kaedah yang betul insyallah takde masalah kalo nak buat setakat sekilo tepung. Insyaallah boleh boleh...
Berkobar kobar nak menirai roti jala sebab nak menyelami dan memahami bagaimana kawan kawan kkzu tak menang tangan mengirai roti jala masa hari raya yang lalu. Banyak betul tempahan sehingga boleh di jadikan pendapatan yang lumayan hanya denan mengambil tempahan membuat roti jala.Tak payah susah payah belajar teknologi resepi resepi baru, kwanngg kwwaanggg .
Ibarat statement kkzu yang sedikit xsyen bile mengatakan alahhh kek karamel tuu ' nak buatnye macam bancuh cekodok je ', wahaaaa ternganga jap kawan kkzu yang sorang ni bile denga statement tuu, yoooo iye ka macam bancuh cekodok !!!!. iyo lah dek kalau tangan dah terbiasa sangat membuatnye, ape ape bende pun kalo dah biasa jadik senang.
Itulah cerita roti jala ni. Anak anak dan kkzu 1 family memang suka makan roti jala .Bile melihat sebekas roti jala ni wahhhhh kkzu dah boleh menjala lahh dengan ceria sebab sebelom ni bile nak mengirai satu satu mesti blurrrrr, mana masa nak angkat pecah laa, koyak laaa, tumpah sana tumpah sini, arrrrghhh blurrr lagi.Tapi kali ni tak koyak lagi, ahaaaaa. Caranye masak sehingga permukaan bawahnye menjadi sedikit kering. Bile nak angkat sekali rap je guna sudip.
Abaikan lah ye jalaan yang agal lebar tuu, kkzu penah makan roti jala yang sangat halus buatannye, yaallah dalam hati berkata sungguh tegar dan rajin dan sabarnye pembuat roti jala ni.
Api nye pulak sederhana kecil , tak kecil sangat , nanti lambat masak lak.Tapi jalaan camgini kompom makan seketul dua dah kenyang.
Ape !!! nak resepi roti jala.
Setengah orang tak payah sukat pun, main agak agak je bancuhannye.
Kalo nak sukat boleh guna sukatan yang ini ye..Resepi ROTI JALA
Thursday, 20 September 2012
Suka duka buat kek
hai
Assalamualaikum...
Opocot kelas buat kek bawak anak kecik, nak kene nih, elele mesti lerr boleh , my sis ni n adik ipar .
Kalau orang lain memang lerr haru biru sambil buat kek denga lak anak lalak lalak nak susu...heee
Kelas nya sampai ke malam tuuu, fuyooooo siap bawak husband peneman duka dan lara, jangan marah, akak gurau gurau aje.
Penat gilerr katenye, memang lerr tuu , abihnye start nye dah tengahari ~ ORANG LAIN WAJIB JAM 9 PAGI EEEIKKK, KALAU START LAMBAT NANTI LEWAT HABIS BADAN PUN LONGLAI NANTI
Matahari tengah rembang orang kata, buat lak kek indulgent yang prosesnye memang banyak step dan banyak songeh gitu tapi rasenye harap2 puas hati lerr ye bagi staf UM makan makan.
haaaa ini lerr rupenye kek indulgent, untuk rakan rakan lain kkzu tk ajo kek ni sbb nak menyiapkan nye mengambil masa yang panjang gitu.Wahhhh pandai adik manis buat kek.
Muka penat eeihhhh, nak belaja kan harus tabah dek.Lepas ni boleh jadik taukeh kek ye adik manis...
wahhhh va va va...tepek betui betui tuu...
Adik ipar kkzu tak ketinggalan nak interprame ngan kek carrot...upahnye dapat lerr kkzu sepotong kek ni, sedap auwwwww hasil air tangan deela .
Wednesday, 19 September 2012
Small cake ~ kapkek
Hai
Assalamualaikum..
Actually resepi kapkek ini dah ade kat dalam album tapi saja suka suka nak letak lagi sekali buat panduan pada sape sape yang nak mencube nye.Tak berdosa kan...hahaa
Sifat topping ini lembut tapi tak mencair hingga tahap meleleh
Dua topping berbeza untuk base ( pink ) dan bunga ( purple ) ~ you ols nak letak kaler ape2 pun takpe, tak marah nye...
Base kapkek boleh aje taram kek ape ape you ols suka tapi kkzu letak lerr jugak resepi kek nye buat yang suka nak buat.Bakar ke, kukus ke boleh aje tapi yang bakar lebih tahan lama gitu.
Kapkek camgini tak besar sangat, size sederhana bersize M tapi nak menyiapkan satu satu kek bepeloh deknon , sebab tuu arrr jangan dok kisah sangat nak berdebat pasal regenye, banyak songeh kalu buat sendiri arrrrr.
Origh check out resepinye dan boleh lerr cobe cobe.
RESEPI KEK COKLAT
SUMBER ~ MEM BESAR ( rakan KR pasti kenal )
2 biji telur
1 1/2 cawan gula castor
2 cawan tepung gandum ~ ayak
1 tsp baking powder ~ ayak
1 1/2 tsp soda bikarbonate ~ ayak
1/2 cawan coco powder ~ ayak
1 cawan minyak masak @ jagung
1 1/2 cawan susu cair
1 tsp coffee emulco @ serbuk nescaffe
1 tsp esen vanilla
Putar gula dan gula castor hingga kembang
Satukan bahan ayak
Masukkan minyak
Masukkan tepung ( bahan ayak ) berselang seli dengan susu cair
Masukkan esen vanilla dan emulco
Masukkan adunan separuh aje ke dalam bekas kapkek
Bakar selama 20 minit pada suhu 180 C
RESEPI BUTTER KEK
250 gm butter
200 gula castor
250 gm tepung gandum ~ ayak
1 tsp baking powder ~ ayak
5 biji telur ayam
1 tsp esen vanilla
Putar butter dan gula hingga kembang
Masukkan telur sebiji sebiji ~ kocok dulu telur tu
Masukkan tepung bercampur b. powder sedikit sedikit serta esen vanilla
Masukkan adunan separuh aje ke dalam acuan kapkek
Bakar selama 20 minit pada suhu 180 c
RESEPI TOPPING
BASE ( pink kaler )
355 gm creamwell
180 gm shortening
55 gm butter
150 gm gula icing ~ ayak
80 gm susu pekat manis
1 sudu besar golden syrup
1 tsp esen vanilla
Putar creamwell, shortening dan butter hingga kembang dan lembut
Masukkan gula icing sikit sikit
Masukkan susu pekat dan golden syrup
Masukkan ape2 kaler you ols suka ~ guna kaler base oil arrrr
BUNGA PUTAR ALAM ( purple kaler )
250 gm creamwell
50 gm butter anchor
130 gm gula icing ~ ayak
1 tsp esen vanilla @ butter vanilla
Putar creamwell dan butter hingga kembang dan lembut
Masukkan gula icing dan esen
Letak ape2 kaler you ols suka ye.
~ selamat mencobe dari DAPUR KAKZU ~
Subscribe to:
Posts (Atom)