sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 18 September 2012

sifat cheese cream ( lepe pada kek )



Resepi cheesecream

500 KRIMCHEESE
250 GM BUTTER ANCHOR
250 GM GULA ICING ~ AYAK

PUTAR SEBATI SAHAJA



Kesemua kek ini adelah bercheese cream dan ramai yang tanya bagaimana nak dapatkan toppping cheese yang kental macam ini.
Caranye adelah tidak membiarkan cheese terlalu lama di suhu bilik.
Selepas mengeluarkan cheese dari petisejuk terus potong dan cincang kecil kecil termasuk butter nye sekali.
Putar ke dua dua bahan ini sebati aje ~ tidak sampai kembang
Masukkan gula icing last sekali.
Jika masa memutar cheese terlalu keras akan merosakkan mixer, jadi agak agak lah kelembutan cheese yang sesuai .
Masa kite mencincang cheese kite dah boleh agak samada cheese tersebut terlalu keras @ tidak.Jika keras sangat boleh lah di biarkan sebentar di suhu bilik.
Tempat yang paling sesuai untuk meyimpan cheese adelah di bahagian bawah iaitu kesejukan  bukan beku dan ketahanan bergantung pade isipadu petisejuk anda.Jika pertisejuk bercampur dengan barangan keperluan lain makanye ketahanan cheese tidak lama lerr jawapnye.
Kekadang kkzu pun blurr gak bile terputar menjadi krim cheese yang terlembik, kalau berlaku begitu masukkan sebentar krim cheese  yang sudah diputar ke dalam petisejuk jap, agak agak dah mengeras jap baru lepe pada kek.
So selamat mencube ye memutar cheese.

Sunday, 16 September 2012

Cakes 29

renbo kek

 kek coklat indulgent

kek karamel & marble cheese brownies

 renbo kek

 kek coklat moist

renbo kek

 coklat cheese moist cake

 red velvet cake

kapkek

carrot cake

 carrot cake

 renbo kek


renbo kek

Tuesday, 11 September 2012

Kek warna warni

 RAINBOW CAKE

hehehhhhh bukan senang tauu nak menghasilkan sebiji kek kaler kaler ni . 3 hingga 4 jam di perlukan untuk menghasilkan sebiji kek macam gini. Sebab tuu lerr harge nye sedikit lebih dari biasa.
Bertopping lemon cheese cream yang tak muak di makan, insyaallah.
Keknye hampir mencecah kotak buatkan  kkzu seriau nak delivery, takut keknye cacat belah atas tetapi insyaallah di bawak dengan penuh berhati hati.


tema kaler berwarna warni


 sesuai dengan namenye rainbow cake makanye design nye pun kaler kaler lerr jugak.

 ni die renbo kek bayangan di dalamnye buatkan kite teruja...kan kan...heheeeeeh

Thursday, 6 September 2012


Pasti ramai yang suka makan pizza kan, buat sendiri lebih menjimatkan tauuu dan boleh makan ulang ulang kali dan banyak kali.. Pastikan pizza tuu ade letak cheese mozarella, baru lerr  pizza tu betul betul power dan tarikkkkkkk nanti bile nak makannye.



Bahan-bahan: 



a) Untuk doh pizza ~ untuk 2 biji besar pizza size 10 inci

500 gm tepung gandum
1 peket yis segera
1/2 tsp garam
1 tbsp gula
1/2 cawan minyak masak
air suam secukupnye untuk menguli

b) sos pizza
3 biji tomato masak, dicincang
1/2 tin kecil pes tomato
2 biji bawang besar, dicincang halus
2 sudu besar gula merah
2 sudu makan minyak
1 sudu teh oregano atau basil

c) Untuk topping
2 keping dada ayam dan didadu ~ di goreng dengan sedikit minyak
100 g nenas dalam tin (ditapis daripada sirapnya), didadu
1/2 batang lobak merah, dikisar nipis
120 g keju mozzarella, diparut kasar
120 gm keju cheddar
5 batang sausage di potong kecil ~ pilihan
10 biji cendawan butang ~ hiris nipis
1/2 biji cili capsicum

Cara penyediaan

a) Membuat doh pizza
1. Campurkan tepung gandum, yis, garam, gula dan minyak dalam mangkuk besar. Masukkan air suam.
2. Uli adunan tersebut sehingga ia menjadi satu doh yang lembut dan elastik.
3. Masukkan doh ke dalam bekas yang telah disapu minyak dan diletakkan di tempat yang panas selama 40 minit. Doh ini akan naik seganda.
4. Griskan acuan piza.
5. Canaikan kepada bentuk bulat dengan ketebalan 2 sm.
6. Masukkan ke dalam acuan yang telah digris kan dan tinggalkan selama 10 minit sebelum diletakkan topping.

Notes ~ boleh gunakan loyang nipis ukuran 12 inci

b) Membuat sos
1. Tumis bawang besar sehingga lembut. Kemudian masukkan tomato yang dicincang dan dikacau sehingga ia lembik.
2. Masukkan tomato paste, oregano serta gula merah dan masak di atas api yang perlahan selama beberapa minit sehingga pekat. Sejukkan.

ATURAN

1. CANAI DOH
2. SAPU SOS PIZZA
3.TABURKAN TOPPING
4. TABURKAN CHEESE
5.TABURKAN OREGANO

BAKAR DI DALAM OVEN SELAMA 30 MINIT PADA SUHU 200 c
 


Saturday, 1 September 2012

kek oder raya

 russian kek

 red velvet

 cheese brownies

 mango ciskek ~ unbake

 carrot cake


 russian kek

 rvc

 rvc

 kek karamel ~ paling fofular~ mampu milik


 renbo kek




Thursday, 30 August 2012

Selain dari membuat kek.....


Hai. bertemu lagi kita ye...

SELAMAT MENYAMBUT KEMERDEKAAN YANG KE 55, SEMOGA NEGARA KITA TERUS AMAN SELAMANYA.

29 dan 30 ogos kkzu telah menghadirkan diri sekali lagi untuk demo masak masak makanan sihat untuk portal TryMasak. Wahhhh seronoknye memasa kami bekerja bersama sama. Ade 40 resepi kesemuanye dan setiap seorang buat 10 menu makanan sihat.Bekerja dalam suasana ceria dan sangat selesa dengan suasana dapor yang sangat cantik di Sri Hartamas .Kitchen khas untuk kanak kanak tauu Young-Chefs-Academy-Malaysia.


Antara menu yng kkzu masak, alllllaaaa senang aje ikan kari tapi menu sihat laaa, tkde minyak dan santan. Ade juga menu yang pelik pelik tauuu tapi tetap pasti menyihatkan...


Wahhh betapa sebuknye farhan dan Chef Naz tuuuu....Maklum laaa semuanye nak balik cepat...kejar masa..sape cepat siap boleh balik awal..


Makenye terjumpa lak dengan Chef Selebreti Chef Brian , lebih di kenali sebagai Abang Brian di kalangan kanak kanak ye.Sebagai tenaga pengajar dan chef , kkzu tak melepaskan peluang bergambar dan bersembang sembang serba sedikit dengan beliau. Sangat peramah dan segak berimejkan topi.


Haaaa ini lak ( dari kiri )2 orang  kameraman yang sangat mesra mesra orang nye dan bekerjasama dengan penuh jayanye.Insyaallah nanti jumpe lagi bulan september dengan 8 lagi sesi masak makanan sihat untuk orang dewasa.Terima kasih kepada Ainie, Moon  dan Fiza dari TRYMASAK sudi menjemput kkzu menjayakan program sebegini.
Alahai kkzu nampak sangat gemok di disisi adik chef farhan,  ke kkzu memang gemok di sebalik apron tuu..ohhhhh tidakk..


yes Chef Masterchef Malaysia Chef Brian yang sangat peramah orangnye dan berkongsi serba sedikit pengalamannye di Masterchef 1.Tak dapat borak lama  sebab takut lak roti lapis keju hangit  dalam oven...heee.

Sunday, 26 August 2012

Indahnye RAYA


Assalamualaikum..

Seronoknye raya kan  apabila dapat meraikannye dengan seluruh isi keluarga bersama ibu bapa di kampung. Itulah kemuncak nye kan apebila semua ahli keluarga berkumpul meraikannye. KKzu juge tidak ketinggalan nak merakamkan potret raya buat kenangan. Temanye bebas lagi rojak gitu. Memang setiap tahun tak pernah ade tema kaler tertentu, ikut gerak hati aje nak melaram baju kaler ape ape. Teringin juge nanti nak buat satu set kaler idaman iaitu kaler coklat .

Setiap tahun sejak 20 tahun lalu kkzu akan meraikan lebaran raya pertama di rumah mertua, tengaharinye dah cabut ke rumah mak kkzu. Ramai yang tanye eeeikkk aci ke gitu setiap tahun rumah mak mertau dulu, aci aci. Sebenarnye suasana rumah mertua yang membuatkan raya pertama melekat di situ dengan bilangan adik beradik nye yang seramai 11 orang ( keseluruhan 18 orang ~ meninggal 7 orang ).Hubby kkzu anak yang akhir, jadik boleh bayangkan berapa ramai anak buahnye dan suasana kampung ( felda gedangsa ) di pagiraya kan tetapi kkzu akan beraya di rumah mak agak lama , jadi kire adil laa kan.Tetapi tahun ini kkzu mengajak anak2 semua semua beraya di rumah mak dan kkzu berusaha menyediakan  sate resepi turun temurun mak mertua. Kami beraya tanpa bapak bersama sebab beliau telah meninggal beberapa tahun dulu...alfatihah.

Lihat laah , semoga allah  melimpahkan rezeki kesihatan dan kesejahteraan buat kita semua, semoga hidup kite di berkati hendaknye.

~ SALAM AIDILFITRI DAN MAAF ZAHIR DAN BATIN DARI KAMI SEKELUARGA ~






Friday, 24 August 2012

The Famous Amer Chocolate Chips Cookies


eeeeikkkk masih nak buat biskut raya lagi ke...hurrmmmm boleh juga kan kalau ade kelapangan masa yang terluang. Kkzu pun baru je menggoreng maruku, maklum lerr masa bulan ramadhan hari tuu badan tak berapa nak larat. Biskut ini pulak sebenarnye dah lama buat cume sekarang baru nak upload gambarnye serta resepinye sekali.Alah boleh aje buat bile bile masa untuk kudapan, tak semestinye masa raya aje kan.
Resepi kkzu cedok dari MAJALAH SAJI ogos dari CHEF AMER.
Boleh cube untuk mempelbagaikan koleksi biskut chips yang mempunyai pelbagai versi.

BAHAN BAHAN
250 gm mentega
70 gm gula halus
80 gm gula perang
1/2 tsp esen vanilla
1 biji telur
1 telur kuning
60 gm almond nibs
40 gm oat
250 gm cip coklat

BAHAN AYAK
300 tepung gandum
10 gm serbuk koko
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonate
50 gm susu tepung

CARA CARA
Putar mentega ,gula, gula perang dan vanilla hingga sebati
Masukkan telur kuning, telur dan putar sebati
Masukkan campuran tepung
Masukkan kekacang, oat dan cip coklat , gaul sebati
Gaul doh hingge menjadi doh yang lembut
Sudukan adunan ke dalam loyang @ cubit cubit sebesar ibu jari
Bakar di dalam oven selama 20 minit pada suhu 170 c.

SELAMAT MENCUBE ~  SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI DARI KKZU SEKELUARGA, SEMOGA ANDA CERIA CERIA SELALU DI SAMPING KELUARGA TERCINTA ~


Thursday, 23 August 2012

Kisah nye..


Assalamualaikum..

ahaaaa lamenye kita tak jumpe di alam maya kan, maklum lerr bulan ramadhan kkzu jarang online sebab keletihan yaamat, kebetulan bulan ramadhan tahun ini cuaca sangat panas kan. Minggu last ramadhan kkzu sebuk membaking kek kek untuk costemer lak, kek kek untuk mereka bawa pulang ke kampung. Bulan syawal lak masih terasa lagi, kkzu juga macam kome gak balik kampung bercuti.Kebetulan komputer pun down dekat 2 minggu, itu yang membuatkan kkzu menyepi tuu..

Haaa disini kkzu dengan gembira nye ingin berkongsi beberape resepi  di dalam majalah SAJI terbaru.Ade beberape resepi kek dari kkzu. Sile beli ye..heee
Terima kasih kepada wartawan eksklusif ROSPARADILA dari majalah SAJI sudi menjemput kzu sekali lagi menyumbang beberape resepi ini.



 haaaa betul sangat sangat tuu, sangat cerewet dan mengambil masa yang lama nak menyiapkan kek ...tapi hasilnye sangat memuaskan....tak caya..harus percaya gak..hee