Saturday, 21 July 2012
Bulan ramadhan bulan yang mulia
Salam Ramadhan buat semua warga alam maya.Haaaa ini aje menu untuk berbuka puasa 1 ramadhan selain dari buah kurma dan air teh o suam.Untuk berbuka puasa sebulan hanye menu yang terhad aje yang terhidang.Takde kueh atau pengat segalanye sebab memang dah tauu perut kami sekelurga boleh makan lauk sejenis dua aje.Ni pun tak terabih untuk 5 orang punya makan. Sori lah ya interprame hidangan dengan surat kabo aje, senang lagi menyenangkan , dah siap makan peronyok aje suratkabo tu masuk tong sampah dengan kulit udang yang besepah tu.Menu tuu lemak bayam campo labu, sambal udang manis, telur bungkus berinti ayam dan ikan masin.
Bile malamnye pulak kami akan ke surau dan akan makan lak sekali lagi lepas berterawikh.Jadinye bulan ramadhan adelah bulan yang berjimat cermat dan lagi menjimatkan.Anak anak kkzu memang tak suke ke bazar ramadhan, ooopsss sori buat peniaga peniaga bazar ye, bukan depe eksyen cume nak makan nasi panas dan menu utama hanye lah nasi aje.Toingg toinggggg...
Telur bungkus antara menu feveret anak anak kkzu....resepinye di sini ye...
Thursday, 19 July 2012
Saji Ogos 2012 sudah mari
Assalamualaikum....
Ahaaaaaa, jumpa kkzu di SAJI keluaran bulan OGOS 2012. Nak cerita kan mase nak posing gini malu woooo tetapi demi Majalah Saji kkzu sanggup tauuu kire malu tapi mau...heeeee. Terima kasih kepada Rosparadila wartawan eksekutif sudi menjemput kkzu menyumbang sedikit resepi daripada 200 resepi kesemuanye oleh beberapa chef yang lain juga. Waaaah tebal bukunye untuk edisi khas hari raya nanti.
Di kesempatan ini kkzu mengucapkan Selamat menyambut bulan ramadhan dan selamat berpuasa ye buat semua teman teman kkzu seluruh Malaysia, Singapura, Arab Saudi , Indonesia dan seluruh kenalan kkzu di seluruh pelusuk dunia...macam lah ada kenalan di seluruh dunia...wakaka...
Terima kasih juga pade rakan fb kkzu dan rakan FANPAGE DAPURKAKZU yang selama ini memberi sokongan dan dorongan agar kkzu lebih rajin masuk ke dapur.Di bulan ramadhan ini kkzu ingin mengambil kesempatan berehat sebentar bersama kitkat gitu. Insyaallah ade juga yang nak datang belajar di bulan ramadhan , boleh juga asalkan ayo lio kome tak meleleh bau kek kek tuu udah lerr ye...
Wookeyy, di kesempatan ini kkzu memohon seribu kemaafan andainye ade tersilap kata dan bahasa kepada semua yang mengenali diri ini.Apa yang kkzu lakukan hanya lah kerana ALLAH dan rezeki yang di perolehi juga adelah DARINYE.
Beli , beli jangan tak beli tauu...tebal muka surat nye dan harga pun berpatutan walaupun sedikit lebih.
Tuesday, 17 July 2012
Steambuttercream cake & bunga
Ahaaaaaa stembuttercream cake laaaaaa, ye lerrr tuuu. Ahaaaaaa kek ni dah lama ada di pasaran nye cume kkzu aje yang baru nak cobe buat kek ini. Tak mau tipu tipu ye, kkzu buat bunga satu aje, yang lebihnye cikgu yang buatkan.Insyaallah di bulan ramadhan yang mulia ini kkzu nak memahirkan diri buat bunga dan tuang steambuttercream. Mase mula mula nengok tadi alamak boleh ke kkzu buat ni, maklum lerr bukan senang nak bermain dengan buttercream yang berminyak minyak tauuu.
Terima kasih tidak terhingga pade linda hassan yang telah menunjuk ajar pade kkzu care care nak menghasilkan kek ini. Asalnye linda nak datang ke rumah kkzu nak belajar buat kek dengan kkzu, sekali tuu kkzu pun intai intai wall fb linda. Waaaahh terpegun kkzu nengok kek kek steambuttercream linda. Semoga ALLAH sahaja yang membalas jasa mu wahai teman ku .Linda telah sudi mengajar kek ini di rumah kkzu. Haiiii siapa cikgu lak ni....heeeee...
Lagi satu kan you all perasan tak gambar gambar kkzu tak letak TANDANAMA. KKzu nak cepat sebab kebelakangan ini jadual kkzu agak padat sikit , bak kata orang mengalahkan menteri tapi tak jugak kaya macam menteri. Harap harap takde lerr yang copy paste ye.Kalau ade nak copy paste resepi resepi, sile sile kite berkongsi rasa ye bukan berkongsi gambar...wahhh jangan marah deknon.
Rezeki dari ALLAH. Semakin dekat nak berpuasa ini masuk lak oder oder kek untu meraikan majlis tertentu, alhamdulillah syukur ...hari jumaat lak kalau kite masih tak berpuase kkzu akan masak demo lagi untuk sesi yang keempat di Puchong. Best best dapat memasak menu yang mencabar minda.
Sunday, 15 July 2012
Mee sizling kku style
heeeeee haaaaaa....
Inilah mee sizling kkzu style, menu wajib yang di oder kalau makan di kedai steak di mane mane. Saje nak mencobe masak sendiri, boleh makan berpinggan pinggan..cewah patut aarrr badan makin gebu gitu.
You all nak tauu tak sebenarnye kkzu jarang jarang masak sejak akhir akhir ni, makan nasi dan lauk kedai aje, mujor anak anak tak kisah, janji perut dapat di isi. Dah lame tak makan berhidang di atas pangkin yang dah lame tak duduk bersantai gitu, insyaallah di bulan ramdahan yang mulia yang bakal tiba beberape hari lagi akan di manfaatkan sebaik mungkin makan bersama dan beribadah sebaik mungkin..insyallah, same samelah kite berdoa agar ibadah kite di terima ALLAH ye.
Minggu ini adelah minggu last kkzu mengajar buat kek, insyaallah sambung lepas raya nanti.Ade juga nak datang di bulan ramdhan nanti...boleh juga kalau ayo lio tak meleleh nengok kek tu nanti ape salah nye kan..heeee
Wokeey berbalik pade menu kite tadi ye....sesuai sangat pade orang bujang senang atau anak dara yang nak berdiet kalau nak mencube nye.Menu ringkas jimat lagi menjimatkan.Satu sanggul mee ini baru 50 sen aje tapi tak boleh lerr beli se sanggul, kene beli sepeket lerrr.
BAHAN BAHAN
1 mee sanggul ~ boleh beli di kedai @ pasaraya
2 ekor sotong ~ potong kecil
5 ekor udang
2 ulas bawang putih
1 biji bawang sederhana besar
2 batang sawi ~ kerat kecil2
1/2 batang lobak merah ~ hiris nipis memanjang
sedikit bunga kobis
sedikit putik jagung
air secukupnye
2 ketul kiub ayam
lada sulah, garam , gula secukupnye
2 sudu besar tepung jagung
bawang goreng ~ hiasan dan sebagai penyedap rase juga
daun bawang
CARA CARA
Tumis bawang putih hingge kekuningan, masukkan bawang besar
Masukkan sotong dan udang, kacau jap masukkan air secukup nye dan kiub ayam
Bile telah gelegak masukkan sayuran dan masak hingge sayur separuh masak
Masukkan lade sulah, garam dan gula .
Akhir sekali masukkan tepung jagung
Tuangkan kuah kedalam mangkuk yang telah di isi mee sanggul.Biarkan mee terendan di dalam kuah seketike.
Boleh di makan bersama daun bawang dan awang goreng.
Friday, 13 July 2012
Seronoknye Masak Masak
Bertemu kite kembali di alam maya ini. Kakzu baru saja pulang dari masak masak menu makanan sihat untuk portal website TryMasak di Silverspoon College.Waaaahh seronoknye masak masak dalam suasana santai bersama chef muda adik farhan dan chef suami isteri chef Nazrah dan chef Saugie.
Terima kasih kepade Ainie dan Fiza memberi kepercayaan kepada kkzu mendemo menu makanan kesihatan ini.Walaupun hanye mengambil video tangan aje yang menunjukkan dengan jelas bagaimana sesuatu menu itu terhasil tetapi sangat berbaloi apebila kkzu dapat mempelajari pelbagai menu yang pelbagai.Sebanyak 20 resepi kkzu telah dan akan masak daripada 80 resepi yang di adakan sebanyak 4 kali sesi...best best.
Ade juge rakaman biskut dan kek untuk tatapan di bulan ramadhan nanti dari portal Trymasak.Kkzu ade juga join resepi2 tersebut....antaranye Zebra kek dan lain lain..
Monday, 9 July 2012
Cakes 26
Hai...salam blogger dari kkzu...Jumpa lagi kite buat sekalian kalinye di alam maya yang penuh warna warni ini.Tiade kata yang nak di ucapkan melain kan doa dari kkzu buat semua agar di kurniakan kesihatan yang baik. Ape guna wang berjuta kan kalau kesihatan kita terjejas , nak naknye pade mereka yang menghidap penyakit kronik.Lawatan kkzu ke hospital serdang baru baru ini telah membuka sedikit mata kkzu. yaallah macam pesta orang sakit, punyalah ramai yang nak mendapatkan rawatan sehingga berbaris baris.
Minggu ini jadual kkzu agak padat dengan adik2 yang datang belajar buat kek dan jemputan dari trymasak mendemo masakan menu sihat sebanyak 20 resepi yang di buat 4 kali sesi. Seronok dapat masak menu makanan sihat di samping mendapat sedikit imbuhan yang di berikan di samping bertemu dengan chef chef lain yang lebih berpengalaman.Alahmdulillah dan kkzu sangat sangat bersyukur atas kurniaan rezeki dari Allah taala.
Selamat menjamu mata dengan kek kek kkzu minggu ini ye...daaaaaa see you tomorrow....insyaallah
Monday, 2 July 2012
Chocolate Orange Cheesecakes
You alls nak cube tak cheese cakes ini, uuuhhh tidak ,,, kkzu buat aje tapi makan ciput je sebab pioooo cheese tuu kek ni....ooowwww siape yang suke gilerrrr cheese boleh buat aaaarrrrr....
SUMBER : My Secret Recepies Book ( Chef Amy Heng )
BAHAN BAHAN
bahagian base
180 gm biskut tiger @ seangkatan dengannye ~ biskut lemak, digestive,marie
50 gm almond nibs
120 gm butter ~ cairkan
Satukan bahan dan tekan ke dalam loyang loose base tin 9 inci.
Masukkan dalam petisejuk sementara kite siapkan bahan kek
bahan kek
750 gm creamcheese
80 gm gula perang
250 gm coklat masakan ~ masak atas double boiler hingga cair
250 ml uht whipping cream
50 ml sunquick
30 gm tepung jagung
4 biji telur
2 biji parutan kulit limau ( oren )
CARA CARA
Putar creamcheese dan gula perang hingga lembut .
Masukkan whipping uht dan sunquick
Masukkan coklat masakan dan gaul sebati
Masukkan tepung jagung dan akhir sekali masukkan telur serta parutan kulit oren
Masukkan adunan ke dalam loyang yang berisi biskut tadi.
Bakar adunan cheesecake ini care double boiler selame 1 jam pade suhu 160 C.
Bile kek telah masak biarkan kek di dalam oven beberape jam.
Sejukkan kek di dalam petisejuk selama beberape jam lagi .
Tips ~ bile kek telah sejuk keluar kan dari loyang base dan tolak perlahan lahan ke papan kek.
CARE BEGINI ~ DALAM GAMBAR ~ TIDAK PERLU MEMBALUT LOYANG DENGAN ALUMINIUM FOIL DAN AKAN MENGHINDARKAN AIR DARI MASUK KE DALAM LOYANG KEK.
Saturday, 30 June 2012
Orange ~ oren
Hai,
sekali pandang macam fondant ye tapi bukan tauuu, ini ade lah kek bertopping cheese cream. Sejak kali pertame kkzu mengkalerkan cheese kaler purple hari tuu kkzu rase seronok pulak bile melihat kek kawin atau tunang berkaler mengikut tema majlis.Yang penting bile di potong kek ini enak di makan sebab tak muak wookey. Ade 3 jenis kek di sini ~ kek rainbow ~ kek carrot ~ kek red velvet cakes
Aduyai mixer khas yang menggodak creamcheese untuk topping dah jahanam lagi.Itulah nak kene beli baru lagi. Untuk menghasilkan topping cheesecream ini petua dari Dapurkakzu jangan biarkan cheese di suhu bilik.Keluar kan saje dari petisejuk terus potong kecil kecil dan terus mix bersame butter anchor serta gula icing.Kirenye cheese tuu masih liat liat lagi. Putar pun hanye sekadar sebati aje. Kalau terlembik memang susah nak lepe.
Cakes 3 tingkat .Terima kasih kepada puan Rock ( panggilan khas ) .Hanye membuat 2 panggilan terus kate ok dan kek pun tersedia untuk Puan sempena perkahwinan anak lelaki beliau .
bawah ~ carrot cakes 12 inci
tengah ~ red velvet cakes ~ 10 inci
atas ~ rainbow cakes ~ 8 inci
Selamat berhari minggu ye...Semoga cuti anda berbaloi baloi hendaknye.
Friday, 29 June 2012
Cakes 25
ooouhhhh layan lah gambar2 kek kek dari dapurkakzu ye ~ kek kek kkzu spesel kek untuk di makan makan hari hari ...
kek tunang ~ cheese cream
kek kawin 3 tingkat ..cheesecream semuenye
rainbow cakes ~ topping lemon cheese
kek karamel
rainbow cakes
red velvet cakes ~ rvc
rvc cakes
rvc cakes
cupcakes
rvc cakes
coklat cakes with ganache
.jpg)
russian cakes
kek karamel
Thursday, 28 June 2012
Mari buat cakes
17 jun 2012
sebenanrnye ade 3 orang tapi shoot gambar 2 orang aje.
Kak Adib ~ putrajaya
liza ~ bangi
Ziela ~ bangi
Liza & zeila adik beradik , mase baru jumpe kkzi ingat kan kembar...heeee
23 jun 2012
Ilham
Widad
Husna
semuanye dari bangi dan punyai name yang sungguh unik , hee..i loike
24 jun 2012
sheila & the gengs ~ adik beradik dan anak saudara. ooouhhh sungguh gamat, be happy dan sangat sangat seronok menyembang sambil buat kek dengan berpeloh peloh.
26 jun 2012
Datang sorang je, kawan setaman lain seksyen , kenal di fb. Zie belajar 2 kek basic. Kenape kkzu kate kek basic walaupun kek karamel paling banyak songeh nak buat nye sebab kek ni tak payah di mekap, boleh terus ngapppp tetapi sedap nye berbaloi baloi tauu.
*****************
Insyaallah kelas akan di adakan setiap hari Ahad . Mase bermula jam 9 pagi hingge selesai. Makanan tengahari ( sempoi ) disediakan .Hanye 2 kek untuk 1 hari ye. Tarikh ( jike jadual banyak kosong ye ) dan kek nye anda boleh pilih nak belajar yang mane.Hanye perlu membawa BEKAS untuk mengisi kek di bawa pulang dan bawa hati yang tenang dan senyuman yang manis ~ itu aje ~ senyum sikit..
Boleh datang seorang ~ ( bayar pun sorang lerr ), dua orang @ tiga orang ~ jike melebihi seorang bayaran nye anda boleh kongsi bayar.Makenye kek nye pun share laaa jugak yea kalau melebihi seorang. Kek akan di buat bersama sama ye.
Bayaran nye bergantung kepade jenis kek .Harap kawan kawan kkzu memahami ye diatas modal, mase dan kesepahan rumah kkzu ye ~ jangan marah tauu ~...
ALAMAT :
Bandar Bukit Mahkota
Bangi
Selangor
017 6331252
~ bersebelahan Bandar Sri Putra dan Kolej Islam ( kuis )
Mule : 9 pagi hingge selesai ~ (tolong tepati mase ini )
Antarenye
1. Tiramitsu ~ rm150
2. Walnut Carrot Cake ~ rm 150
3. Caramel Cake ~ rm 80
4. Red Velvet Cakes ~ rm 150
5. Marble Cheese Brownies ~ rm 110
6. Rainbow cakes ~ rm160
7. Coklat Cheese Moist Cakes ~ CCMC ~ rm100
6. Black White Russian Cakes ~ rm160
7. Membuat spounge cakes dan Melepe freshcream pade kek ~ rm 120
8. Durian cheese cakes ( unbake )~ rm 80
9.. Oreo Blueberry cheesecake ~ rm 150
10.Cotton cheese cake with topping ~ rm 120
11. Apam dot dot dan apam merekah ~ rm 100
12. Butter cakes ~ rm 50
Wednesday, 27 June 2012
Mari mari buat kek dan makan
heheeeehh kkzu baru nak upload gambar gambar ini...
Mama in the kitchen ~ yatie dari Meru, Kelang ~ 29 mei 2012
Yatie datang sorang je tauu, cik somi nye yang hantar, oouhhh sungguh sporting sebab tunggu sampai habis buat kek .Suami yatie yang banyak mendeco kek tauu....borak2 ngan yatie rupe rupenye kenal dengan my sis sebab depe satu tempat keje cume lain lain bahagian.
5 jun 2012
Ohhhh tidak, gengs happening dengan meriah nye sambil sambil belajar buat kek, kami borak borak sakan.Semuanye kenal di rumak kkzu tapi macam dah lame kenal.
Kak Nurul ~ Melawati
Kak zanariah
Janna ~ dari astro oasis
Cikgu Roszaila ~ seremban
10 jun 2012
Kenal di rumah kkzu juga. Group ni yang paling jauh sekali , dari Pahang dan Tanjung Malim. Sporting sungguh berposing di ceruk dapur romah kkzu.
Liza ~ tg malim
Dira Asroha ~ putrajaya
Aida ~ pahang
Maizan ~ putrajaya
****************
Insyaallah kelas akan di adakan setiap hari Ahad . Mase bermula jam 9 pagi hingge selesai. Makanan tengahari ( sempoi ) disediakan .Hanye 2 kek untuk 1 hari ye. Tarikh dan kek nye anda boleh pilih nak belajar yang mane.Hanye perlu membawa BEKAS untuk mengisi kek di bawa pulang dan bawa hati yang tenang dan senyuman yang manis ~ itu aje ~ senyum sikit..
Boleh datang seorang, dua orang @ tiga orang ~ jike melebihi seorang bayaran nye anda boleh kongsi bayar.Makenye kek nye pun share laaa jugak yea kalau melebihi seorang. Kek akan di buat bersama sama ye.
Bayaran nye bergantung kepade jenis kek .Harap kawan kawan kkzu memahami ye diatas modal, mase dan kesepahan rumah kkzu ye ~ jangan marah tauu ~...
ALAMAT :
Bandar Bukit Mahkota
Bangi
Selangor
017 6331252
~ bersebelahan Bandar Sri Putra dan Kolej Islam ( kuis )
Mule : 9 pagi hingge selesai ~ (tolong tepati mase ini )
Antarenye
1. Tiramitsu ~ rm150
2. Walnut Carrot Cake ~ rm 150
3. Caramel Cake ~ rm 80
4. Red Velvet Cakes ~ rm 150
5. Marble Cheese Brownies ~ rm 110
6. Rainbow cakes ~ rm160
7. Coklat Cheese Moist Cakes ~ CCMC ~ rm100
6. Black White Russian Cakes ~ rm160
7. Membuat spounge cakes dan Melepe freshcream pade kek ~ rm 120
8. Durian cheese cakes ( unbake )~ rm 80
9.. Oreo Blueberry cheesecake ~ rm 150
10.Cotton cheese cake with topping ~ rm 120
11. Apam dot dot dan apam merekah ~ rm 100
12. Butter cakes ~ rm 50
Tuesday, 26 June 2012
Biskut tradisi lame yang masih di ingati. Biskut yang di paparkan sangat mudah nak membuatnye.
Biskut Cornflakes
bahan bahan
200 gm butter
150 gm gula castor paling halus
1 biji telur kuning
100 gm cornflakes hancur
100 gm tepung jagung ~ ayak
190 gm tepung redrose ~ ayak
1 sudu kecil esen vanilla
kepingan cornflakes ~ hiasan
ceri merah
putih telor
cara cara
Putar butter, gula castor. esen vanilla dan telur kuning hingga sebati
Masukkan cornflake hancur
Masukkan tepung jagung dan tepung redrose. Gaul sebati
Tekap @ bulat bulat kan biskut dan gaul dengan putih telur dan gelek kan pade cornflakes separuh hancur
Bakar biskut pade suhu 160 selame 20 minit.
notes ~ masukkan tepung redrose sedikit demi sedikit
Sunday, 24 June 2012
Biskut dahlia coklat ~ resepi coming soon di 'saji ' OGOS..
biskut lame masih di ingati ,berbeza resepi nye dengan biskut semperit kuning, Yang ini ade kelainan rase dari semperit kaler kuning tuu...
kkzu agak sebuk minggu ini dengan program masak kecil kecilan. , so selamat berhari minggu ye buat sekalian teman ku.
Subscribe to:
Posts (Atom)