sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Friday, 29 June 2012

Cakes 25


 ooouhhhh layan lah gambar2 kek kek dari dapurkakzu ye ~ kek kek  kkzu spesel kek untuk di makan makan hari hari ...

 kek tunang ~ cheese cream

 kek kawin 3 tingkat ..cheesecream semuenye

 rainbow cakes ~ topping lemon cheese

 kek karamel

 rainbow cakes

 red velvet cakes ~ rvc

 rvc cakes

 rvc cakes

 cupcakes

 rvc cakes

 coklat cakes with ganache

 russian cakes
 rvc cakes
kek karamel

Thursday, 28 June 2012

Mari buat cakes


17 jun 2012
sebenanrnye ade 3 orang tapi shoot gambar 2 orang aje.

Kak Adib ~ putrajaya
liza ~ bangi
Ziela ~ bangi
Liza & zeila adik beradik , mase baru jumpe kkzi ingat kan kembar...heeee


23 jun 2012

Ilham
Widad
Husna

semuanye dari bangi dan punyai name yang sungguh unik , hee..i loike


24 jun 2012

sheila & the gengs ~ adik beradik dan anak saudara. ooouhhh sungguh gamat, be happy dan sangat sangat seronok menyembang sambil buat kek dengan berpeloh peloh.

26 jun 2012

Datang sorang je, kawan setaman lain seksyen , kenal di fb. Zie belajar 2 kek basic. Kenape kkzu kate kek basic walaupun kek karamel paling banyak songeh nak buat nye sebab kek ni tak payah di mekap, boleh terus ngapppp tetapi sedap nye berbaloi baloi tauu.

*****************


Insyaallah kelas akan di adakan setiap hari Ahad . Mase bermula jam 9 pagi hingge selesai. Makanan tengahari ( sempoi ) disediakan .Hanye  2 kek untuk 1 hari ye. Tarikh ( jike jadual banyak kosong ye ) dan kek nye anda boleh pilih nak belajar yang mane.Hanye perlu membawa BEKAS untuk mengisi kek di bawa pulang dan bawa hati yang tenang dan senyuman yang manis ~ itu aje ~ senyum sikit..

Boleh datang seorang ~ ( bayar pun sorang lerr ), dua orang @ tiga orang ~ jike melebihi seorang bayaran nye anda boleh kongsi bayar.Makenye kek nye pun share laaa jugak yea kalau melebihi seorang. Kek akan di buat bersama sama ye.

Bayaran nye bergantung kepade jenis kek .Harap kawan kawan kkzu memahami ye diatas modal, mase dan kesepahan rumah kkzu ye ~ jangan marah tauu ~...

ALAMAT :

Bandar Bukit Mahkota
Bangi
Selangor
017 6331252
~ bersebelahan Bandar Sri Putra dan Kolej Islam ( kuis )

Mule : 9 pagi hingge selesai ~  (tolong tepati mase ini )

Antarenye
1. Tiramitsu  ~  rm150
2. Walnut Carrot Cake ~ rm 150
3. Caramel Cake ~ rm 80
4. Red Velvet Cakes ~ rm 150
5. Marble Cheese Brownies ~ rm 110
6. Rainbow cakes ~  rm160
7. Coklat Cheese Moist Cakes ~ CCMC ~ rm100
6. Black White Russian Cakes ~ rm160
7. Membuat spounge cakes dan Melepe freshcream pade kek ~ rm 120
8. Durian cheese cakes ( unbake )~ rm 80
9.. Oreo Blueberry cheesecake  ~ rm 150
10.Cotton cheese cake with   topping ~ rm 120
11. Apam dot dot dan apam merekah ~ rm 100
12. Butter cakes ~ rm 50


Wednesday, 27 June 2012

Mari mari buat kek dan makan


 heheeeehh kkzu baru nak upload gambar gambar ini...

Mama in the kitchen ~ yatie dari Meru, Kelang ~ 29 mei 2012
Yatie datang sorang je tauu, cik somi nye yang hantar, oouhhh sungguh sporting sebab tunggu sampai habis buat kek .Suami yatie yang banyak mendeco kek tauu....borak2 ngan yatie rupe rupenye kenal dengan my sis sebab depe satu tempat keje cume lain lain bahagian.

 5 jun 2012

Ohhhh tidak, gengs happening dengan meriah nye sambil sambil belajar buat kek, kami borak borak sakan.Semuanye kenal di rumak kkzu tapi macam dah lame kenal.
Kak Nurul ~ Melawati
Kak zanariah 
Janna ~ dari astro oasis
Cikgu Roszaila ~ seremban


10 jun 2012

Kenal di rumah kkzu juga. Group ni yang paling jauh sekali , dari Pahang dan Tanjung Malim. Sporting sungguh berposing di ceruk dapur romah kkzu.

Liza ~ tg malim
Dira Asroha ~ putrajaya
Aida ~ pahang
Maizan ~ putrajaya

****************


Insyaallah kelas akan di adakan setiap hari Ahad . Mase bermula jam 9 pagi hingge selesai. Makanan tengahari ( sempoi ) disediakan .Hanye  2 kek untuk 1 hari ye. Tarikh dan kek nye anda boleh pilih nak belajar yang mane.Hanye perlu membawa BEKAS untuk mengisi kek di bawa pulang dan bawa hati yang tenang dan senyuman yang manis ~ itu aje ~ senyum sikit..

Boleh datang seorang, dua orang @ tiga orang ~ jike melebihi seorang bayaran nye anda boleh kongsi bayar.Makenye kek nye pun share laaa jugak yea kalau melebihi seorang. Kek akan di buat bersama sama ye.

Bayaran nye bergantung kepade jenis kek .Harap kawan kawan kkzu memahami ye diatas modal, mase dan kesepahan rumah kkzu ye ~ jangan marah tauu ~...

ALAMAT :

Bandar Bukit Mahkota
Bangi
Selangor
017 6331252
~ bersebelahan Bandar Sri Putra dan Kolej Islam ( kuis )

Mule : 9 pagi hingge selesai ~  (tolong tepati mase ini )

Antarenye
1. Tiramitsu  ~  rm150
2. Walnut Carrot Cake ~ rm 150
3. Caramel Cake ~ rm 80
4. Red Velvet Cakes ~ rm 150
5. Marble Cheese Brownies ~ rm 110
6. Rainbow cakes ~  rm160
7. Coklat Cheese Moist Cakes ~ CCMC ~ rm100
6. Black White Russian Cakes ~ rm160
7. Membuat spounge cakes dan Melepe freshcream pade kek ~ rm 120
8. Durian cheese cakes ( unbake )~ rm 80
9.. Oreo Blueberry cheesecake  ~ rm 150
10.Cotton cheese cake with   topping ~ rm 120
11. Apam dot dot dan apam merekah ~ rm 100
12. Butter cakes ~ rm 50

Tuesday, 26 June 2012


Biskut tradisi lame yang masih di ingati. Biskut yang di paparkan sangat mudah nak membuatnye.

Biskut Cornflakes

bahan bahan
200 gm butter
150 gm gula castor paling halus
1 biji telur kuning
100 gm cornflakes hancur
100 gm tepung jagung ~ ayak
190 gm tepung redrose ~ ayak
1 sudu kecil esen vanilla

kepingan cornflakes ~ hiasan
ceri merah
putih telor

cara cara

Putar butter, gula castor. esen vanilla dan telur kuning hingga sebati
Masukkan cornflake hancur
Masukkan tepung jagung dan tepung redrose. Gaul sebati
Tekap @ bulat bulat kan biskut dan gaul dengan putih telur dan gelek kan pade cornflakes separuh hancur
Bakar biskut pade suhu 160 selame 20 minit.

notes ~ masukkan tepung redrose sedikit demi sedikit





Sunday, 24 June 2012


Biskut dahlia coklat  ~ resepi coming soon di 'saji ' OGOS..

biskut lame masih di ingati ,berbeza resepi nye dengan biskut semperit kuning, Yang ini ade kelainan rase dari semperit kaler kuning tuu...
kkzu agak sebuk minggu ini dengan program masak kecil kecilan. , so selamat berhari minggu ye buat sekalian teman ku.

Wednesday, 20 June 2012

Biskut Semperit


Alahai biskut lame jugak yang di carik. Di tujukan khas buat dinda ku agar  bermotivasi membuat kueh ghaye tahun ini. Ingat lagi tak sejarah mike buat biskut semperit ghaye tahun lepas, belom makan lagi dah jadi serbuk dalam balang, entah tepung ape lerr mike masukkan dalam adunan tuu gamak nye.
Ini kakak mu masukkan resepi semperit antare yang sedap di antara yang sedap, bak kate oghang cayo di mulut sebelom telan tapi tak hanco di tangan, kalo mike tak percaye , meh cobe resepi biskut semperit ni yang teman dapat di DI SINI.

BAHAN BAHAN

200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing
1 cawan tepung gandum,
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepun custard
1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak
1 kuning telor
ceri merah ~ hiasan

CARE CARE

Putar butter , gula icing dan telur kuning hingge sebati aje
Masukkan 3 jenis tepung yang telah di ayak ~ tak ayak pun takpe
Masukkan dalam acuan semperit dan tekan ke atas loyang, letak ceri merah
Bakar selama 15 minit pade suhu 170 C.



Black Forest Cake


Saje saje mencobe blackforest cake ini, belek belek resepi dari beberape wall dan buku buku masak, antaranye dari buku 'SAJI' keluaran April 2012 hasil air tangan Chef Amir dan Chef Amy Heng dari koleksi My Secret Recepies Series yang kesemue resepi di dalam nye boleh buat ayo lio meleleh kome.Moh kite belek resepi nye...



BAHAN BAHAN

Spounge kek
250 gm  chocolate spounge mix
250 gm telur ~ 5 biji telur
60 gm susu segar
1 tbsp chocolate emulco
70 gm minyak jagung

Putar kesemua bahan kecuali minyak jagung hingga kembang dan ringan ~ 15 minit guna high speed.
Masukkan minyak jagung dengan speed yang perlahan
Masukkan adunan ke dalam loyang 9 inci yang telah di gris
Bakar kek pade suhu 170 C selama 40 minit.
Sejukkan kek dan  setelah sejuk potong kepada 3 bahagian

Topping
1 tin pitted cherries ~ ceri hitam ~ belah 2
450 ml non dairy whipping cream ~ putar hingga kental
ceri merah ~ ceri maraschino untuk hiasan
chocolate rice @ coklat parut

Filling
1/2 tin air syrup pitted cherries ~ bile di keluarkan pitted cheries akan dapat 1/2 tin syrupnye.
1 tbsp tepung jagung
1 tbsp gula castor
Masak atas api yang kecil hingga syrup menjadi pekat seperti filling

Syrup
50 gm gula castor
150 ml air
1 tsp lemon oil
Masak gula dan air  hingga pekat dan masukkan lemon oil




Care menghias kek

Letak lapisan kek yang pertama di atas papan kek
Renjiskan kek dengan syrup
Letak lapisan whipping, letak filling dan susun pitted cherries
Letak lapisan kek yang kedua dan ulang proses yang same dan letak lapisan kek yang ketiga
Saluti keseluruhan kek dengan lebihan whipping dan hias lah mengikut kreativiti anda.

psssttttt ~ untuk tekak kkzu ~ kkzu akan menambah blueberry pie filling 250 gm sebagai penambah rase pade kek ini.


Monday, 18 June 2012

Zebra lines cakes


Issshhhhh patut la namenye kek kuda belang, memang belang nye macam kuda belang pun, heeeheh.Kegebuan kek belang ni pun memang menggoda iman kalau memakan nye, tak caye meh cobe.Zip zap dah siap sebab putar sekali rap aje.

KLIK DI SINI untuk video penyediaan kek zebra ( belang )


 SUMBER ; CHEF AMY HENG (secret recipes book )

Kek belang zebra

bahan bahan

A: 250 gm telur putih ( dalam petisejuk )
50 ml cold water
170 gm gula castor
1 1/2 tsp ovelette
2 kuning telur
200 gm tepung superfine ~ ayak
3/4 tsp double action baking powder ~ ayak
1 tsp vanilla

B: 170 gm butter ( cairkan )
2 sudu besar susu pekat

C: 2 sudu besar serbuk koko

CARE CARE
Putar kesemua bahan A hingge kembang dan gebu
Masukkan bahan B dengan memutar speed paling perlahan
Ambil 1/3 adunan dan masukkan serbuk koko
Sediakan loyang 9 inci dan gris kannye
Scop kan 2 sudu besar adunan original ke dalam loyang dan scop kan 1 sudu adunan coklat .Ulang hingge habis dan taburkan almonds nibs di atas nye. Setelah di bakar akan terhasil lah belang nye.
Bakar pade suhu 180 C selame 50 minit

tips ~ jike kek sudah garing di atas nye tetapi kek masih belom masak  ~ tutup kan bahagian atasnye dengan aluminium foil dan teruskan membakar hingge kek masak dengan sempurna.

belang weiiihhhhh


Friday, 15 June 2012

kek kawin ted & as


Assalamualaikum buat teman teman kkzu seisi keluarge, jam dah menunjukkan hampir pukul 1 pagi tapi masih ade hati nak upload gambar kek kawin kaler biru ini. Cerite nye gini ye , kkzu cuak jugak nak megkaler kan topping yang  ke semuanye topping cream cheese ini sebab secare peribadi kkzu suke lagi kaler original yang mane kaler krim lembut tetapi akur dengan kehendak tuan punye kek ini yang akan bersanding esok 16 jun di Sepang. Pengantin mahu kan kek yang sedap di makan bukan sekadar untuk hiasan aje. Bile dah siap eeeihhhhhh nice jugak kek bertemakan kaler biru terqois ini. Kkzu pun suke dengan kaler nye . Bukan ape kaler cresmcheese kan krim, bile kite letak kaler warne nye akan lari sikit. Mule mule letak kaler dalam hati berkate habis lah kek aku jadik kaler hijau. Tambah sikit sikit base oil kaler akhirnye dapat kaler biru turqois ini, alhamdulillah. Buat As dan Ted bakal pengantin baru esok, selamat menempuh ke alam perkahwinan yang penuh onak dan duri, pahit dan manis dan segala macam pengalaman yang berharga.



Kakzu hanye hantar aje kek ini kepade tuannye dan buat tanda untuk di cucuk tiang sebab nye 16 jun juge adelah hari perkahwinan anak saudara di tanjung malim.Moh kite balik kampung makan nasi minyak pengantin.
Tema kaler biru turqois ~ merah jambu ( pink ) ~ putih


Bawah size 12 inci
Tengah  size 10 inci
atas size 8 inci

kek hantaran bertemakna kaler purple ~ creamcheese ~ carrot cakes ~ red velvet cake ~ rainbow cakes

haaaa same kan tema....biru ~ merah jambu..

Thursday, 14 June 2012

Biskut Telur rebus


Biskut Telur rebus

Koleksi biskut lame , zaman kanak kanak tabika dah makan biskut ini., design biskut ikut suke laaa ye, nak terap bentuk ape2, kkzu ikut kate hati aje..
Bile kite membancuh biskut boleh aje nak tambah ape ape kekacang @ bahan bahan tambahan.Asalkan pilih jenis butter yang nak digunakan dan care membakar yang betul, kalau tidak nanti keluar biskut yang rentung dari oven ~ wahhhaaaaahaaa

 'SAJI' ogos 2012


biskut telur rebus

200 gm butter
150 gm gula icing
3 biji telur kuning rebus
100 gm tepung jagung ~ ayak
20 gm tepung custard ~ ayak
180 gm tepung redrose ~ ayak
ceri merah dan gula manik untuk hiasan

putar butter, gula icing hingge sebati
masukkan telur kuning rebus
masukkan tepung jagung , tepung custard dan tepung redrose, uli sebati
tekap doh biskut dengan acuan yang di sukai dan susun ke atas loyang yang telah di gris
hiaskan dengan ceri merah dan gula manik
bakar biskut dalam oven pada suhu 180 selame 20 minit.
 

Wednesday, 13 June 2012


Hai sesekali pekene lauk macam gini di siang hari di kale makan tengahari mau menambah berpinggan nasi, ye laaa agak nye ye. Makan pulak di bawak pokok atau atas pangkin ke, mau berpinar biji mate kome...heheehh. Bukan ape menu ini jadik santapan , ape ke lagi kalau dalam petisejuk dah kekeringan stok lauk.Sadin dalam tin laaaa jadik mangsa hari ini.Sambal belacan jangan lupe ye , makan dengan ulaman petai pun jadik.

Sambal sardin

1 tin sadin dalam tin ~ kkzu setia dengan cop kingcup
1 labu bawang besar ~ potong bulat
3 biji bawang putih ~ hiris nipis
1 inci halia ~ ketuk aje
1/2 cawan cili mesin
air 1 tin sadin
asam keping ~ wajib
minyak

Tumis bawang putih dan halia hingge naik bau
Masukkan cili mesin dan tumis hingga garing sedikit
Masukkan sadin, air, asam keping, bawang besar
Masak hingge gelegak dan sesuaikan garam dan gula nye, boleh laa di hidang kan.


Lemak Soun & fucuk

2 peket soun + fucuk ~ rendam 10 minit
1 biji kelape di perah santan nye
3 biji bawang kecil ~ hiris nipis
1 biji cili merah ~ hiris nipis
1/2 cawan ikan bilis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
garam

Satukan santan , bawang kecil, ikan bilis dan cili masak
Masak atas api hingga gelegak kecil
Masukkan fucuk & soun serta garam dan lada hitam
Masak hingge gelegak sekejap.



Tuesday, 12 June 2012

Biskut jagung bonda


Biskut jagung bonda

 'SAJI; ogos 2012

Sana sini orang dah mule buat biskut raye, ade yang nak berniaga, ade yang buat suke suke, ade yang buat untuk hantaran, pendek kate banyak sebab lah biskut raya ni dah  xpose. kkzu memang suke sangat makan biskut raya, sebab tuuu lah bile bulan ramadhan badan takmau turun dah, nak nak nye lepas raya, lagi lah menambun tampung lemak, adoyaiiiii..

Ini ade lah biskut raya resepi dari bonda kkzu tetapi belum lagi nak xpose ye, insyaallah nanti kkzu masukkan resepinye ,resepi lame yang mane rasenye tetap evergreen.Acuan nye pun susah nak dapat mase zaman ni, ini dulu dulu punye acuan, zaman kkzu masih kanak kanak tabika lagi. Seakan dengan nye adelah acuan biskut kapal cume takde lekuk jagung nye tuu kan.


200 gm butter
150 gm gula icing
3 biji telur kuning
100 gm tepung jagung ~ ayak
190 gm tepung redrose ~ ayak
pewarne hijau
ceri merah untuk hiasan

putar butter, gula icing dan telur kuning hingge sebati
masukkan tepung jagung dan tepung redrose, uli sebati
masukkan pewarne hijau dan adun doh hingge warnanye sebati
tekan doh biskut didalam acuan biskut jagung yang telah di letak ceri merah
bakar biskut dalam oven pada suhu 180 selame 30 minit.
setelah masak keluarkan biskut dari acuan





ok laaa ye, esok esok kite jumpe lagi ye.daaaaaaaa

Thursday, 7 June 2012

photo wedding by RIDHWAN


 Syabas buat anakku Muhammad Ridhwan bin Shadan melangkah setapak lagi dalam dunia photograpy atas tunjuk ajar Paklang nye yang banyak sudah pengalamannye dalam dunia photograpy. Dengar elok elok ye ape yang paklang tuu ajar dan tanam dalam otak supaya lain kali boleh oleh di jadikan satu kerjaye yang hebat.

 Berpeluh peluh pengantin nye...jurukamera nye lebih lagi..

 Perkahwinan adikku zol & dilla