sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, 26 February 2019

GERD GASTRIK & SOLUSI PENYEMBUHAN





GERD !

Masih ramai yng tak tahu apa itu gerd

gerd ni di diagnosis oleh dokter sebagai pesakit gastrik sahaja selepas di buat endoscopy
Ada juga yng di diagnosis asid reflux

Pesakit akan di gelar Penderita gerd, BUKAN Pesakit gerd
sebab Korang akan alami sesak nafas keterlaluan dan dada yng ketat tapi bukan sakit jantung dan korang tidak akan di tahan di ward pun atas asbab sesak nafas tu
Sakit dada sebelah kiri seolah ada besi menyucuk tembus dari depan ke belakang
Dada akan berdebar/cepat marah/kekadang angin tersangkut kat tekak
ade juga yng kene gatal2 1 badan
Perut akan mengembong dan angin akan keluar memanjang tapi angin yng tak puas
dada pedih semacam dan makanan tak boleh masuk sangat sbb saluran esfagos korang dah luka
Ada kaitan jugak dengan saluran usus sudah kotor dan banyak toksid
Rata rata pesakit gerd akan turun berat badan 8 ke 10 kg
gerd ni hanya pengidap dan geng2 gerd aje yng tau seksanya sakit ni
Orng yng tak menghidap memang tak akan faham
Masa proses pemulihan kene banyak bersabar dan jgn panik sbb panik akan buatkan korang lost dan keluar dari kotak pemikiran .Kata lain korang akan dapat sakiT mental pulak

Ubat gastrik tak membantu sangat
Hanya boleh mengurangkan aje
Boleh try Suplement Nuvapine utk mengurangkan sesak nafas Gerd
Perlu cari solusi sendiri bagaimana nak sembuh dan keluar dari masalah gerd

Selera makan akan hilang dan prestasi keje seharian akan menurun mendadak
Samada korang akan mc 3 bulan
resign keje
atau gerd korang biase2 je ( tak teroks )
korang akan tertanya tanya sbb tak tahu apa yng berlaku dalam diri
sakit jantung kah
kenser kah
sakit paru2 kah
sakit limpa kah
haiish mase ni mcm2 korang akan pikir

Ada orng kene gerd aje
ini perlukan korang berpantang makan selama 3 bulan sekurang kurangnya supaya saluran pemakanan kembali bersih dan luka gastrik sembuh semula
Makan makanan food clean !
Ada orng kene gerd + gangguan mistik/sihir
ini perlu rawatan Ruqyah jugak

.
Makanan yang perlu dielak bagi pesakit gerd sekurang2 nya 3 bulan sehingga nafas korang kembali normal ( kzu share dari fb )
1 pedas
2 rempah
3 masam
4 santan
5 berminyak
6 semua prudok tenusu
7 makanan berasas gandum
8 semua makanan berjeruk
9 buah buah tempatan
10 budu. Belacan. Sos. Semua mknan dlm tin
11 makanan segera
12 sayur2 yg sejuk
13 minuman bergas
14 milo. Nescafe. Teh. Susu dan semua yg manis dan bergula
15 roti. Biskut. Coklat. Roti canai
16 semua jenis laksa.
17 lauk2 yg dipanaskan tidak digalakkan
18 tempoyak. Cincaluk.
19 semua jenis bahan perisa
20 kuih2
21 jamu sebaiknye jgn mkn
22 ais
23 air tebu. Air yg punyai perasa tambahan
24 daging
25 henti merokok
26 minuman beralkoho
27 bawang boleh letak dlm masakan tp x digalakan makan
28 semua jenis pulut
29 semua jenis makanan seafood
30 jenis ulaman petai. Jering. Gerdas dan timun.
31 kicap sbb soya
32 semua jenis mknan. Kuih2. Roti canai. Capati. Dan semua mknan berasas gandum
33 mknan segera spt meggi. Mknan ringan
34 semua minuman berperisa spt air
kotak dan tin.
35 cuka makan
36 makanan jenis bijirin
.
.
.
Gerd ni terjadi akibat pemakanan yang salah ( Tak ikut piramid makanan ) di campur dengan STRESS yng keterlaluan
Stress mungkin terjadi sbb korang trauma atas sesuatu perkara yng korang alami ( sendiri aje yng tau )

Yang tak penah kene gerd please laaaa elakkan
Jaga makan ( kurangkan minyak, lemak dan fastfood serta manisan )
Jaga hati ( maafkan semua orang )
Jaga stress ( jgn banyak fikir )

Ada yng pulih dalam masa 3 bulan
Ada yng bertahun tahun tak pulih pulih
Solusinya Korang kene keluar dan cari Jalan
Keluar dari kotak kebiasaan
Kembali kepada Al Quran dan sunnah serta lihat kembali kekurangan Amalan kita seharian

Korang boleh search info gerd di fb dan google
Ramai yng dah share article mengenai GERD dan PENYEMBUHAN
Hanya Allah yng membalas jasa2 mereka
Semoga coretan tak seberapa ini menbantu korang keluar dari masalah GERD


sayang semua
opah zu

No comments:

Post a comment