sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Saturday, 13 September 2014

Mari MEMBAKING KEK


 Hai..!!
Haaa 3 sekawan sejati ini adelah pramugari tauuu..
Bukan aje come come belaka ,  pandai buat kek lagi tauu.
Mike bile lagi nak terjah ke dapurkakzu..
Semua yang telah hadir ke dapur kkzu punyai pelbagai tujuan membuat kek, bergantung pada hajat seseorang ye.
Semoga berjaya membaking dengan jaya nya, yang penting buat kek selalu..!!


 Jika nak hadir BOLEH KLIK JADUAL BULAN OKTOBER
Pilih date mana mana yang sesuai ya
 

Sesi membelah kek utk di bawak pulang

 
10 september 2014
HANISHAH, ZURA & IDA ( BSP, SHAH ALAM,SUBANG )
RAINBOW CAKE ROSES, JAPANESE COTTON CAKE & MASCARPONE TIRAMITSU

Thursday, 11 September 2014

Pelbagai kek di DAPURKAKZU

KEK KARAMAL

 Hai..
Jike nak oder boleh Whatsap kkzu  017 633 1252 atau klik   SENARAI HARGA
Ade khidmat delivery ke sekitar lembah kelang dengan cas yang minima.
Dapur kakzu berada di lokasi Bangi Nilai.

 RED VELVET CAKE

 KEK COKLAT MOIST

 MASCARPON TIRAMITSU

 KEK COKLAT MOIST ( kitkat & mm )

 RVC roses

 CCMC ( COKLAT CHEESE MOUSSE CAKE)

 RUSSIAN CAKE

 CCMC


 KEK COKLAT MOIST

KEK COKLAT MOIST

Tuesday, 9 September 2014

Kelas baking ( DAPURKAKZU )


 Hai...
 Kelas report minggu ini..
Jika nak hadir boleh layari  JADUAL TERBARU..
Boleh pilih date nak hadir dan pilih jenis kek.
atau WHATSAP KKZU 017 6331252



CIKGU 'USTAZ' SAHARUDIN DAN ISTERI ( ROS )( TEMERLOH, PAHANG )
COKLAT INDULGENT & RVC ROSES
 
6 hb 9 2014

 


Kelas pada 5 hb 9 ( GOMBAK ) WANI & NADIRAH
MASCARPONE TIRAMITSU & RVC ROSES

Saturday, 6 September 2014

kEK di DAPURKAKZU

 RED VELVET CAKE

Hai..!!
Jika nak oder boleh layari Laman ini ( senarai harga )
Atau WHATSAP 017 6331252

 CCMC ) COKLAT CHEESE MOUSSE CAKE )


KEK COKLAT MOIST ( KITKAT & MM )
 
COKLAT INDULGENT & RUSSIAN CAKE

CARROT CAKE

CCMC

RVC ROSES
 
MASCARPONE TIRAMITSU

CCMC

RUSSIAN CAKE

RUSSIAN CAKE
 
RUSSIAN CAKE

CCMC

CCMC

OREO BLUEBERRY CHEESECAKE

RUSSIAN CAKE
 
CARROT CAKE

CARROT CAKE

BLACK WHITE RUSSIAN CAKES ( KITKAT & MM )

Wednesday, 3 September 2014

Oreo Cheesecake

 hAI..!!
nAK Share resepi cheesecake yang pio cheese ni. Tanpa tepung , hanya cheese dan whipping bahan utama nye.Khas utk peminat cheese yang tegar okeh.
First time makan kat rumah ADIK kkzu sempene befday nye pada 31 ogos hari tu.Adik kkzu yng baking pada mulanye.Walhal kkzu memang tak berapa nak makan sangat pio cheesecake ni sbb rasenye yng agak kejam,hahaaa gitu.Tetapi rupenye sedap sihhh tapi awas ya hanya utk penggemar tegar cheese.Kek nye memang rendah ketot tetapi berbaloi la sbb makan tak perlu la seketol besar, memadai potongan yang kecil.Agak2 sebiji kek boleh makan 20 orng kalau tak pelahap la..hee




Mari semak bahan bahan nya

oreo cheesecake ( loyang base @ spring foam )

SUMBER ;  mybakingworksHOP

BASE BIKUT 
200 gm biskut oreo tanpa inti di hancurkan ( 2 peket )
50 gm butter anchor ( akak derhaka ckit ~ 80 gm butter )di cairkan
Satukan biskut dan butter , gaul rata
Tekan padat ke dalam loyamg 9inci @ 8 inci
Masukkan dalam petisejuk hingga keras ( cara sendiri )

BAHAN KEK
750 gm cheesecream ( philadhepia jadik pilhan )
130 gm gula castor
1./2 tsp esen vanilla
3 biji telur
200 gm uth whipping anchor
15 keping biskut oreo tanpa inti ~ belah 4 ( nak letak lebih pun boleh )

CARA CARA
 Putar cheese dan gula hingga lembut ( cheese dah di lembutkan pada suhu bilik )
Masukkan telur satu persatu , esen vanilla dan whipping cream
Akhir sekali masukkan biskut ( kaup balik sahaja )
Masukkan adunan kek ke dalam loyang tadi
Bakar dengan kaedah air di bawah ( steambath ) pada suhu 170 selama 1 jam ( kkzu bakar 1 jam 20 minit )
menggunakan api bawah sahaja.( gunakan air panas gelegak )
Setelah siap di bakar biarkan kek menyejuk di dalam oven.
Kemudian sejukkan kek didalam petisejuk beberapa jam sebelom di alihkan ke papan kek.

Untuk penyedap rasa boleh di hiaskan dengan ganache di atas kek.
200 gm coklat masakan ( berryls )
150 gm uht whipping cream
Masak atas double boiler dan biarkan gancahe memekat , baru tuang ke atas kek.

** kek di dalam gambar bersize 9 inci



 Kaedah yng kkzu gunakan utk membakar kek ini

Dibawah loyang kkzu telah meletakkan tungku besi.utk mengelakkan air masuk ke dalam loyang walaupun telah di balut dengan aluminium foil.

~ SELAMAT MENCUBE DARI dapurkakzu ~

Ikan bilis Cili api petai


Hai..!!
Saja saja hari ni sedikit free dapat la masak masak utk keluarga, amboii 3 jam gak laa masa utk memasak lauk pauk antaranye sambal sotong, ikan bilis ciliapi, lemak sayur pucuk manis, sayur bayam masak bening ( rebus ).
Kzu jarang dapat masak tengahari sbb sebuk dengan aktiviti kelas dan oder kek.Biasanye tengahari kami akan makan lauk bungkus je.
Saja nak share resepi yang kzu rasa semua pun tahu masak menu ni kan.

BAHAN BAHAN

Rm3 ikan bilis ( siang kan )
rm2 cili api ( sengenggam ) agak agak la kan kalo tak nak pedas
1 biji cili masak
2 labu bawang besar ( hiris )
4 ulas bawang putih
1 inci belacan
1 keping asam keping
4 papan petai ( ambil isinya )
gula garam minyak secukupnya

CARA CARA

Goreng ikan bilis hingga garing. Toskan
Goreng bawang besar hingga layu. Ketepikan
Goreng petai sekejap. Ketepikan
Blender bahan  kering  ~ cili api,cili masak  belacan dan bawang putih
Tumis baham blender dengan lebihan minyak  gorengan tadi hingga garing
 Masukkan gula dan garam
Masukkan asam keping
Masukkan ikan bilis, bawang besar dan petai..Gaul sebati
Siapppp..!!




Tuesday, 2 September 2014

Mari BELAJAR MEMBUAT KEK di DAPURKAKZU




 Salam..
Hai..!!
Nak hadir KLIK JADUAL TERBARU
Pilih date, whatsap kkzu 017 6331252, deposit rm 100 dan pilih kek nya.

KAK ASNAH ( JALAN KUCHING )
27 OGOS 2014
RVC & COKLAT INDULGENT
 





 SAADIAH & ANAK
28 OGOS 2014
RVC, RAINBOW CAKE & KEK KARAMAL
 






 NURUL, IZWAH & HUDA ( AMPANG, KAJANG& SHAH ALAM )
29 OGOS 2014
COKLAT INDULGENT, JAPANESE COTTON CAKE & RAINBOW CAKE ROSES




YAN ( MELAKA )
31 OGOS 2014
CCMC & CARROT CAKE