Hai..
kelas minggu ini,,
Sepanjang ramadhan kelas berlangsung seperti biasa cuma tak boleh laa makan sesuka hati ya, puasa kan sayang..
Terima kasih ye pada yang sudi hadir dan bakal hadir kelas lepas raya nanti.
Boleh book date DI SINI ( JADUAL TERBARU )
lorek lorek brownies
mendeco ..melepe creamcheese
SABARIAH ( SEREMBAN )
12 JULAI 2014
MARBLE CHEESE BROWNIES & RVC
Friday, 18 July 2014
Thursday, 17 July 2014
Jom masak dan makan
Lemak pucuk ubi
ikan goreng
sambal tempoyak
lobak asin
ulam
LOBAK ASIN
bahan bahan
Lobak asin
bawang besar hiris
cili api hiris
air perahan limau nipis atau kasturi
Satukan kesemua bahan dan gaul sebati
Makan dengan nasi ( buat ulam )
** sukatan nye agak2 je ye
Hai..
Salam..
hurrmmm sesekali pos lak pic makanan ya,,asyik asyik mengenai kerje je kan.
Selamat berbuka puasa ye dan selamat menjalani ibadah 10 malam terakhir di bulan ramadhan.
Malam ni pasti ramai yang tidur lambat kan sebab terkesima dan terkejut dengan kejadian malaysia airline MH 17 terhempas di sempadan Ukrain & Russia.Sedeh mengenangkan rakyat malaysia yang ingin pulang berhari raya. Semoga ahli keluarga bersabar dengan ujian ini.
Dah la semalam terkejut dengan viral video seorang wanita mengamuk apebile kereta nya di langgar. Dalam hati kkzu jngn share kesalahan nye, maaf kan ape yang berlaku dan memberi pengajaran pada wanita itu dan kite semua supaya bersikap lebih sabar, tambahan lagi di bulan ramadhan. Sedikit ujian yang di turunkan .
Kes pun dah selesai antara mereka, yang tak selesai para pengkomen dari 1 malaya, huhuuu ayat ayat power yang di hantar, isshhh udah udah laa ye, beri lah ruang dan luang utk berfikir sejenak.
OK laaa, minggu depan kkzu dah sebuk nak masuk dapur nak siapkan tempahan kek raya, 3 minggu dah berehat sakan sebab kkzu tak ambil tempahan biskut raya. Cuma ade kelas di hujung minggu .
Alhamdulillah 3 minggu berpuasa kkzu sempat masak masak untuk berbuka. Kalau tidak siang malam kami makan lauk kedai dan bungkus sebab sebuk dengan kelas dan tempahan kek, mujur anak anak dan cik somi memahami emak nye sebuk mengodak mixer.
Di bulan ramadhan kami sekeluarga lebih selesa berbuka di rumah dengan lauk pauk dan nasi panas2.
Sesekali je anak kkzu pergi ke bazar beli ayam panggang aka ayam golek.Kueh kueh memang tak jalan. Menu utama nasi.
Air wajib teh o panas.
Lala cili api daun kunyit
petai
sambal bacang
lemak pucuk manis dan labu
ikan cencaru sumbat
IKAN CENCARU SUMBAT
BAHAN BAHAN
Ikan cencaru ( belah tengah ) gaul garam dan kunyit ( 4 ekor )
kelapa parut ( sebelah biji )
cili mesin ( 2 sudu besar )
serbuk kunyit ( 1 sudu kecil )
serai ( 2 batang ~ hiris halus )
bawang ( sebiji ~ hiris halus )
udang kering ( 2 sudu besar ~ rendam ~ tumbuk @ blend )
gula
garam
minyak
bawang besar ( 1 biji ) dan serai ( 2 batang ) cili api ( 10 biji ) ** blend **
cara cara
Satukan kesemua bahan kecuali minyak dan gaul sebati
Panaskan sedikit minyak
Masukkan bahan yang sudah di gaul
Masak seketika dan masukkan garam dan gula
Sesuaikan rasa nye.
Sumbat ke dalam ikan cencaru
Goreng ikan hingga garing
ikan goreng
sambal tempoyak
lobak asin
ulam
LOBAK ASIN
bahan bahan
Lobak asin
bawang besar hiris
cili api hiris
air perahan limau nipis atau kasturi
Satukan kesemua bahan dan gaul sebati
Makan dengan nasi ( buat ulam )
** sukatan nye agak2 je ye
Hai..
Salam..
hurrmmm sesekali pos lak pic makanan ya,,asyik asyik mengenai kerje je kan.
Selamat berbuka puasa ye dan selamat menjalani ibadah 10 malam terakhir di bulan ramadhan.
Malam ni pasti ramai yang tidur lambat kan sebab terkesima dan terkejut dengan kejadian malaysia airline MH 17 terhempas di sempadan Ukrain & Russia.Sedeh mengenangkan rakyat malaysia yang ingin pulang berhari raya. Semoga ahli keluarga bersabar dengan ujian ini.
Dah la semalam terkejut dengan viral video seorang wanita mengamuk apebile kereta nya di langgar. Dalam hati kkzu jngn share kesalahan nye, maaf kan ape yang berlaku dan memberi pengajaran pada wanita itu dan kite semua supaya bersikap lebih sabar, tambahan lagi di bulan ramadhan. Sedikit ujian yang di turunkan .
Kes pun dah selesai antara mereka, yang tak selesai para pengkomen dari 1 malaya, huhuuu ayat ayat power yang di hantar, isshhh udah udah laa ye, beri lah ruang dan luang utk berfikir sejenak.
OK laaa, minggu depan kkzu dah sebuk nak masuk dapur nak siapkan tempahan kek raya, 3 minggu dah berehat sakan sebab kkzu tak ambil tempahan biskut raya. Cuma ade kelas di hujung minggu .
Alhamdulillah 3 minggu berpuasa kkzu sempat masak masak untuk berbuka. Kalau tidak siang malam kami makan lauk kedai dan bungkus sebab sebuk dengan kelas dan tempahan kek, mujur anak anak dan cik somi memahami emak nye sebuk mengodak mixer.
Di bulan ramadhan kami sekeluarga lebih selesa berbuka di rumah dengan lauk pauk dan nasi panas2.
Sesekali je anak kkzu pergi ke bazar beli ayam panggang aka ayam golek.Kueh kueh memang tak jalan. Menu utama nasi.
Air wajib teh o panas.
Lala cili api daun kunyit
petai
sambal bacang
lemak pucuk manis dan labu
ikan cencaru sumbat
IKAN CENCARU SUMBAT
BAHAN BAHAN
Ikan cencaru ( belah tengah ) gaul garam dan kunyit ( 4 ekor )
kelapa parut ( sebelah biji )
cili mesin ( 2 sudu besar )
serbuk kunyit ( 1 sudu kecil )
serai ( 2 batang ~ hiris halus )
bawang ( sebiji ~ hiris halus )
udang kering ( 2 sudu besar ~ rendam ~ tumbuk @ blend )
gula
garam
minyak
bawang besar ( 1 biji ) dan serai ( 2 batang ) cili api ( 10 biji ) ** blend **
cara cara
Satukan kesemua bahan kecuali minyak dan gaul sebati
Panaskan sedikit minyak
Masukkan bahan yang sudah di gaul
Masak seketika dan masukkan garam dan gula
Sesuaikan rasa nye.
Sumbat ke dalam ikan cencaru
Goreng ikan hingga garing
Thursday, 10 July 2014
Mari membaking di DAPURKAKZU
Salam..
Hai..
KELAS report
Dr Rohaya dan anak bujang Ali ( Ampang )
Membuat black white russian cake & Mascarpone tiramitsu cake
10 julai 2014
Nak hadir boleh klik JADUAL dan pilih date serta jenis kek nak belajar.
melepe topping utk russian cake
baking tiramitsu
Proses menuang ganache
Hai..
KELAS report
Dr Rohaya dan anak bujang Ali ( Ampang )
Membuat black white russian cake & Mascarpone tiramitsu cake
10 julai 2014
Nak hadir boleh klik JADUAL dan pilih date serta jenis kek nak belajar.
melepe topping utk russian cake
baking tiramitsu
Proses menuang ganache
Tuesday, 8 July 2014
Mari baking kek ( DAPURKAKZU )
Walaupun kite berpuasa di bulan ramadhan kelas tetap berjalan seperti biasa ya.
Kelas report minggu ini ya..
KLIK JADUAL DI SINI..
Dr. Rohaya dan Kak Nani
( Ampang )
8 julai 2014
DURIAN CHEESE CAKE, COKLAT INDULGENT & RAINBOW CAKE
kek belah 2 arrrrr..

6 julai 2014
Ashita
RED VELVET CUPCAKE
Thursday, 3 July 2014
DAPUR KAKZU
Salam
Hai..!!
Hampir 3 minggu kkzu tak menggodak mixer dan merasai bahang kepanasan oven.Badan pun dah sengal sengal sbb tak banyak otot bersilat di dapur.
Huhuhu nak kata berehat tak jugak sbb dengan kesepahan rumah dek barang barang rumah yang berterabur bagai nak rak , habuk simen lagi , hurrmmm macam nak pengsan.Renovation tak lerr besar besaran sangat hanya membesarkan ruang dapur mana yang ade utk keselesaan adik adik dan kakak kakak yang datang belajar membaking di DAPURKAKZU
Alhamdulillah dapur dah siap...
NEW look..!! heee
Menanti kehadiran anda semua..
Hari ni kkzu start membaking kek pertama setelah tak menggodak mixer selama 3 minggu.
yaaa,,terasa sangat lah kekok nye rasa,,macam budak baru belajar la pulak...hee
Dengan bahan bahan membaking semua kene beli baru, al maklum la ya bahan bahan mentah mesti lah yang baru dan latest supaya rasa kek dapat di kekal kan segar dari dapur.
Sebab tu lah kkzu selalu berpesan pada yang datang belajar , bile dah datang belajar kene buat kek selalu supaya ia nya menjadik kebiasaan. Bile kite jarang2 mencuba ianya akan menjadi susah dak kekok.Sebab buat kek bukan main humban je bahan bahan nye macam masak lauk pauk, segalanye perlu bersukat dan ikut peraturan step by step ...haaaa gitu lerr
Di satukan menjadi 1 geng,,kalau tak 1 ke hulu , 1 ke hilir
Ramai yang tanye nape tak beli chiller je...ade cermin boleh nampak kek.
Entah laa,,kkzu lebih suka beli petisejuk besar
Hai..!!
Hampir 3 minggu kkzu tak menggodak mixer dan merasai bahang kepanasan oven.Badan pun dah sengal sengal sbb tak banyak otot bersilat di dapur.
Huhuhu nak kata berehat tak jugak sbb dengan kesepahan rumah dek barang barang rumah yang berterabur bagai nak rak , habuk simen lagi , hurrmmm macam nak pengsan.Renovation tak lerr besar besaran sangat hanya membesarkan ruang dapur mana yang ade utk keselesaan adik adik dan kakak kakak yang datang belajar membaking di DAPURKAKZU
Alhamdulillah dapur dah siap...
NEW look..!! heee
Menanti kehadiran anda semua..
Hari ni kkzu start membaking kek pertama setelah tak menggodak mixer selama 3 minggu.
yaaa,,terasa sangat lah kekok nye rasa,,macam budak baru belajar la pulak...hee
Dengan bahan bahan membaking semua kene beli baru, al maklum la ya bahan bahan mentah mesti lah yang baru dan latest supaya rasa kek dapat di kekal kan segar dari dapur.
Sebab tu lah kkzu selalu berpesan pada yang datang belajar , bile dah datang belajar kene buat kek selalu supaya ia nya menjadik kebiasaan. Bile kite jarang2 mencuba ianya akan menjadi susah dak kekok.Sebab buat kek bukan main humban je bahan bahan nye macam masak lauk pauk, segalanye perlu bersukat dan ikut peraturan step by step ...haaaa gitu lerr
Di satukan menjadi 1 geng,,kalau tak 1 ke hulu , 1 ke hilir
Ramai yang tanye nape tak beli chiller je...ade cermin boleh nampak kek.
Entah laa,,kkzu lebih suka beli petisejuk besar
Yang ni kekal dok kat tempat nye.
Oven gas paling kkzu suke, jimat letrik, tradisional dan kek tertentu masak cantik.
Monday, 30 June 2014
cakes ODER ( DAPURKAKZU )
BLACK WHITE RUSSIAN CAKE
KEK COKLAT MOIST
BLACK WHITE RUSSIAN CAKE
JAPANESE COTTON CAKE ( CHEESECKAE )
WALNUT CARROT CAKE
HAI..!!
SE
Setelah kkzu berehat lebih kurang 2 minggu sebab merenovate rumah. kini dapurkakzu beroperasi seperti biasa. Kelas dan oder di buka seperti biasa.
Whatsap 017 6331252
JADUAL KELAS
SENARAI HARGA KEK ODER
KEK COKLAT MOIST
BLACK WHITE RUSSIAN CAKE
KEK KARAMAL
WALNUT CARROT CAKE
HAI..!!
SE
Setelah kkzu berehat lebih kurang 2 minggu sebab merenovate rumah. kini dapurkakzu beroperasi seperti biasa. Kelas dan oder di buka seperti biasa.
Whatsap 017 6331252
JADUAL KELAS
SENARAI HARGA KEK ODER
Monday, 23 June 2014
cakes di DAPURKAKZU
BLACK WHITE RUSSIAN CAKE
Hai..
KLIK DI SINI untuk melihat senarai harga,
Oder untuk RAYA di BUKA DAN sepanjang ramadhan juga.
Terima kasih dari DAPURKAKZU kepada semua yang sudi mengoder ya.
KKzu masih bercuti ye sehingga minggu pertama ramadhan
Jike nak oder atau menghadiri kelas boleh WHATSAP KKZU 017 633 1252
Semua kek kek boleh di delivery kan ke sekitar lembah kelang.
KEK COKLAT MOIST KIT KAT & MM
RAINBOW CAKE
COKLAT INDULGENT
COKLAT CUPCAKE
WALNUT CARROT CAKE
CARAMAL CAKE
RUSSIAN CAKE
CCMC
CCMC
JAPANESE COTTON CAKE
KEK COKLAT MOIST KIT KAT & MM
RED VELVET CAKE
Hai..
KLIK DI SINI untuk melihat senarai harga,
Oder untuk RAYA di BUKA DAN sepanjang ramadhan juga.
Terima kasih dari DAPURKAKZU kepada semua yang sudi mengoder ya.
KKzu masih bercuti ye sehingga minggu pertama ramadhan
Jike nak oder atau menghadiri kelas boleh WHATSAP KKZU 017 633 1252
Semua kek kek boleh di delivery kan ke sekitar lembah kelang.
KEK COKLAT MOIST KIT KAT & MM
RAINBOW CAKE
COKLAT INDULGENT
COKLAT CUPCAKE
WALNUT CARROT CAKE
CARAMAL CAKE
RUSSIAN CAKE
CCMC
CCMC
JAPANESE COTTON CAKE
KEK COKLAT MOIST KIT KAT & MM
RED VELVET CAKE
Subscribe to:
Posts (Atom)