Saturday, 14 January 2012
CURRYMEE BUNGA KANTAN
Kakzu n THE GENG baru je balik dari jemputan marhabban yassin di seksyen 9, bandar bukit mahkota.Alhamdulillah jemputan ini sekurang kurangnye dapat mengeratkan silaturahim sesame jiran setempat dan dapat mengisi mase lapang dengan bacaan ayat al quran.Dikale umur meningkat senje ini tiade ape yang di fikirkan lagi melainkan perkongsian ilmu dan menambahkan ilmu di dade untuk bekalan hari akhirat.Tidak sesekali mengejar glamour dan selalu mengingatkan diri sendiri bahawa semuenye yang dikecapi adelah anugerah dan rezeki dari ALLAH untuk hambanye.Tidak berniat mendabik dade dengan menyertai laman BLOG dan BERFESBOOK . niat hanye satu kerana ALLAH ingin berkongsi pengetahuan serbe sedikit ape yang tahu dan mudah mudahan resepi yang di kongsi oleh rakan lain akan berpanjangan dan akan mendapat shafaat dari ALLAH,. mudah mudahan ye.
Sesekali tewas juga dek pujian pujian dari rakan rakan tapi ALLAH menyangi diri ini, diberinye nye musibah sakit dan sebagainye, make ketike itulah berpijak pade bumi yang nyate , tersedar kembali yallah aku semakin jauh dari nye, aku leka dengan permainan dunia ini, tersentak dan redha bahawa ALLAH sentiase menguji hambenye.Aku redha dan berdoa agar aku tidak berpaling lagi. Subhanallah subhanallah subhanallah....
Makan itu perlukan untuk hidup, jadi kene jugak bercerite bab masak2 ni yang memang ramai gemar ke dapor agar dapat menyediakan hidangan untuk anak anak dan suami dengan airtangan sendiri, kan lebih berkat namenye, insyaallah.
Sesekali pekene Mee tanpe makan nasi ok jugak kan. Kelainan mee kari ni ialah penambahan bunga kantan di dalam kuahnye.Akan ade kelainan dari segi rase kuah nye, insyaallah sedap,bahan bahan lain masih same dengan resepi yang lain.Bahan utame nye mestilah kerang, pade yang alah pade makanan laut ni , boleh je gantikan dengan ayam dan sebagainye.
SUMBER ; GOBOK BURUK
BAHAN BAHAN KUAH
1 kilo kerang ( rebus dan kopek isinye )@ ayam, udang dan sebagainye.
1/2 kilo santan
1/2 peket besar rempah kari
2 batang serai ketuk
2 kuntum bunga kantan di belah 4
1/2 cawan cili mesin
2 biji ubi kentang di potong dadu
1 peket isi ikan ( fishcake ) di potong kecil kecil
1 peket fishball
1 peket ( 10 ketul )tauhu mee kari di belah 2
1 labu bawang besar @ 10 biji bawang kecil *
5 ulas bawang putih *
1 inci halia *
minyak
asam keping
garam,gula dan bahan perase.
CARE CARE
1. Blender bahan * dan tumis dengan sedikit minyak hingge naik bau.
2. Masukkan cili mesin dan rempah kari, tumis hingge garing
3 Masukkan santan dan kesemua bahan
4. Masak hingge kuahnye masak dan sesuaikan rasenye.
BAHAN BAHAN MEE
Mee
Sawi celor
Taugeh
Tauhu goreng
Telor rebus
Bawang goreng
Daun bawang
Wednesday, 11 January 2012
TIPS MAKING KEK KARAMEL
MERINGUE..adunan putih telur dan gula castor.
Hanye ingin berkongsi tips pade sape2 yang baking kek karamel yang masih ade problem nak menghasilkan nye sebab masih ramai yang massage tanye. yang dah berjaye ABAIKAN saje tips ini, lain orang lain carenye, ini care kakzu.
1. Panaskan oven 10 minit dahulu pade suhu 180 darjah, baru masukkan kek ( gune oven letrik )
2. Gunekan air panas gelegak untuk kaedah ' double boiler '
3. Purate membakar kek ialah 1 jam @ bergantung pade oven masing2
4. Untuk 45 minit pertame gune api bawah sahaje, 15 minit terakhir gune api atas bawah
5. Gula hangus harus rate ke seluruh loyang supaye karamel tak melekat dan licin ketike di terbalikkan
6. Meringue yang betul hanye 5 minit di perlukan, pastikan bekas dan pemutar kering tanpe setitik air pun dan setitik kuning telur pun tak boleh bercampur.
7. Gune susu cair suhu bilik
8. Jangan lupe bace bismillahhirrahmanirrahim dan sentiase senyum, heheee
9. Kalau masih tak menjadi , apelagi call me for oder yeeeeee.
psssttt..Air gula memang melimpah ketike kek di terbalikkan sebab ade gula hangus kan.Lapkan aje air karamel tu.
~ SELAMAT MENCUBE DARI KAKZU~
Friday, 6 January 2012
CAKES 14
Muffin coklat kosong takde mekap
RED VELVET CAKES..pengantin punye
RUSSIAN BLACK WHITE CAKES
RED VELVET CAKES...semuge sihat sihat selalu ye...
Rainbows kek
RED VELVET CAKE..kek baldu tauuuu...
CARAMEL CAKES BERTOPPING
TiramitsuCAKES
RUSSIAN BLACK WHITE CAKES
Tuesday, 3 January 2012
CAKES 13
Rainbows kek....
Tiramitsu Cakes
Carrotcakes cheesecream
Rainbows cakes
Cupcakes purple teams
sexy cakes..red velvet cakes
cupcakes pink teams
Jamu mate ngan kek kek ni ye, yang pastiye hari ni sangat lerr sunyi hati ini. sebab anak anak semue ke sekolah, dekat 2 bulan riuh dan busy pagi pagi dok menyiapkan sarapan pagi bagai , hari ni sunyi sepi dan pastinye rumah bagai kene puting beliung, semuenye nak cepat ke sekolah, bilik depe macam tikus nak beranak...heheeehee. Mak laaa jugak yang kene mengemasnye.Rumah kemas hati senang...kannnnnnnnnnnnn
Carrotcakes cheesecream
Rainbows cakes
Cupcakes purple teams
sexy cakes..red velvet cakes
cupcakes pink teams
Jamu mate ngan kek kek ni ye, yang pastiye hari ni sangat lerr sunyi hati ini. sebab anak anak semue ke sekolah, dekat 2 bulan riuh dan busy pagi pagi dok menyiapkan sarapan pagi bagai , hari ni sunyi sepi dan pastinye rumah bagai kene puting beliung, semuenye nak cepat ke sekolah, bilik depe macam tikus nak beranak...heheeehee. Mak laaa jugak yang kene mengemasnye.Rumah kemas hati senang...kannnnnnnnnnnnn
Sunday, 1 January 2012
MAKAN TIME ( dulu punye )
yang ni chicken chops, harge tak sampai 10 ringgit
sambil makan jamu mate eeeihhhhh
ni lah kedai nyeeeeee CHOPS N STEAKK HOUSE , SERDANG
Beefsteak, hargenye tak sampai 15 ringgit
Sesekali makan kat luar pasti kedai western food jadik pilihan.Ye la kan hari hari makan nasi melayu stail ,sesekali pekene lak makanan owang putih punye tekak tapi dah di melayukan paste nye.Kedai ni kkzu n family selalu pegi so malam ni kkzu nak gi lokasi lain lak.Malam ni anak bujang kkzu yang due orang tuu belanje makan, jadik jommmmm...lokasinye ke kajang je..
Kedai western dalam gambar ni terletak di serdang je..nak pegi ke.....
Adress :
Chop n Steak
No 379, jalan 18 / 1
Taman Sri Serdang, Selangor
NO phone:
019 3357373
Saturday, 31 December 2011
YAHOOOOO....ecece umur bertambah lagi..
Assalamualaikum buat teman teman kkzu sayang, tahun 2012 bakal menjelme dan berlabuh la tahun 2011 yang banyak meninggalkan kenangan manis buat kkzu. Siape sangka kan niat hanye untuk bersuke suke berblogger dan berfb akhirnye menjadikan kkzu antare insan yang sebuk saban hari. Membantu menjana pendapatan dari rumah dengan membuat kek2 dan muffin.Dengan ikhlasnye kkzu berbesar hati dapat membantu pendapatan isi rumah walaupun tak lerr sekaye mane tetapi alhamdulillah kkzu sekeluarge sangat 2 berbahagia dengan kehidupan ini. Bersyukur pade ALLAH yang maha esa kerane telah memberi kite kehidupan yang nikmat nye sangat tinggi jike kite pandai menghargainye.Kkzu juge berharap diri ini lebih mengingatinye disaat susah dan senang, dunia dan akhirat, amin amin amin.
Awal 2011 kkzu mule berjinak jinak di alam maya ini, sepanjang tahun 2011 kkzu telah mempelajari banyak jenis jenis kek dan masakan yang mane kebanyakannye resepi2 adelah dari kawan2 kkzu yang sangat baik hati sudi berkongsi resepi.Alhamdulillah kkzu mendapat ramai kawan dari seluruh malaysia dan singapura juge.
Yahoooooo, umur betambah lagi , ecece makin senje dah nampaknye, kkzu berdoa agar kehidupan ini akan lebih dirahmati . Duuummm daaammmm kedengaran bunyi bunga api disaat kkzu sedang menulis ini..syukur kkzu anak2 semue ade kat rumah, alhamdulillah mereke tak meraikan countdown tahun baru di pusat bandaraye atau mane2 lokasi. Tak perlu kite nak bersorak suke meraikan tahun baru, sebaik baiknye musahabah diri ape yang kite telah lakukan sepanjang 2011 dunia dan akhirat. Mengingatkan diri sendiri agar lebih bertaqwa hendaknye. amin amin
Tuesday, 27 December 2011
RUSSIAN BLACK n WHITE CAKES
nyum nyum, abaikan dulu diet bile menikmati kek ini....heheee
Sape nak angkat tangan tinggi tinggi...
Walla kek yang mabeles dan terbaru dari DAPURKAKZU...
Yeeeeeee betul tuuu padanan kek coklat moist, ganache coklat, creamcheese berperise kopi di dalam kek pastinye padanan yang NGAM. Abaikan dulu diet ye, heeee, nikmati dulu rase kek yang lemak merdu ni...RUSSIAN BLACK n WHITE CAKES.
Tuesday, 20 December 2011
SUP SOTO
Suke tak makan sup soto, meh kakzu jawap, sukeeeeeee suke sangat, nak nak nye ade bergedil, ayooooo my feberet.Ade kelainan pade rase sup soto ni sebab kkzu gune rempah khas dari TOKMAK dan kuahnye ade letak santan. Penyediaan yang sangat mudah bak kate 1, 2, 3 siap, gitu lerr bunyinye...meh nengok resepinye spesel dari tok mak.
RESEPI : Tok Mak
SUP SOTO
BAHAN BAHAN
Sedikit minyak untuk menumis
1 cawan bawang merah*
1 cawan bawang putih*
1 cawan halia*
3 biji buah keras ( tumbuk halus )
2 cawan santan pekat
lade sulah, garam, bahan perase
Air secukupnye
3 sudu besar rempah ' tok mak '
Ayam secukup nye
care care
1.Tumis bahan * yang telah di blender hingge naik bau.
2. Masukkan rempah soto 'tokmak '
3. Masukkan air, ayam, buah keras, lade sulah dan sesuai kan rasenye.
BAHAN BAHAN ISI
NASI HIMPIT
SOUN DI GORENG DALAM MINYAK YANG PANAS
DAUN SUP/ BAWANG
BAWANG GORENG
SOS CILI API
ISI AYAM
BEGEDIL AYAM ( WAJIB ) MESTI MAU
pssstttt...bole massage kat Tok Mak kat fb ye untuk dapatkan rempah spesel ni.
Monday, 19 December 2011
PETUA NAK SENYUM KAN APAM
.
Mari mari dengar ini cerita...kisah benar dan sebenarnye, untuk teman teman baru kakzu yang baru bace resepi APAM MERKAH ni kat dalam magazine SAJI...resepinye adelah benar belaka cume respon dari rakan fb kakzu 80 persen apamnye tak mau senyum, walllaaaaa cammane tuu, mari bace petua yang kkzu nak turunkan ni.Actually resepi ni kkzu cedok dari wall KONGSI RESEPI dan kkzu teloh mengolah kan corak dan perisenye.Resepi ni adelah resepi asal , petua tuu hanye panduan sahaja diatas pengalaman kkzu mengepam apam merkah ni...kalau ikut resepi asal apam nye senyum....tabik springggg ttoiinggg kkzu ucapkan...yang benar apam kkzu senyyuummmm....
1. Gune aissoda ( air gas ) yang tidak berais, beli dalam botol biru
2. Sukat aissoda jangan penuh cawan, kurangkan sikit (kalau kandungan airnye lebih , apam berat dah takmau senyum )
3. Gune telur suhu bilik ( bukan dalam petisejuk )
4. Kukus menggunekan api yang besar
5. Gune gula kasar
6. Gune tepung cap kunci @ cempake
7. Yang paling penting dek senyum aje mase mengepam apam merkah tuuu....heeheheee
SELAMAT MENCUBE YE...
Mari mari dengar ini cerita...kisah benar dan sebenarnye, untuk teman teman baru kakzu yang baru bace resepi APAM MERKAH ni kat dalam magazine SAJI...resepinye adelah benar belaka cume respon dari rakan fb kakzu 80 persen apamnye tak mau senyum, walllaaaaa cammane tuu, mari bace petua yang kkzu nak turunkan ni.Actually resepi ni kkzu cedok dari wall KONGSI RESEPI dan kkzu teloh mengolah kan corak dan perisenye.Resepi ni adelah resepi asal , petua tuu hanye panduan sahaja diatas pengalaman kkzu mengepam apam merkah ni...kalau ikut resepi asal apam nye senyum....tabik springggg ttoiinggg kkzu ucapkan...yang benar apam kkzu senyyuummmm....
1. Gune aissoda ( air gas ) yang tidak berais, beli dalam botol biru
2. Sukat aissoda jangan penuh cawan, kurangkan sikit (kalau kandungan airnye lebih , apam berat dah takmau senyum )
3. Gune telur suhu bilik ( bukan dalam petisejuk )
4. Kukus menggunekan api yang besar
5. Gune gula kasar
6. Gune tepung cap kunci @ cempake
7. Yang paling penting dek senyum aje mase mengepam apam merkah tuuu....heeheheee
SELAMAT MENCUBE YE...
Sunday, 18 December 2011
MEE REBUS BATU GAJAH
Mee rebus kakzu style...nak cube tak gengs, banyak versi mee rebus ade kat malaysia ini kan, , cayok cayok , resepi dari opah sedare kkzu yang dok kat Batu Gajah,Ipoh, Perak.Mase tuu bertandang raye tahun bile entah lerr, dah lame benar dah, bile makan bepino bijik mate , sedap weiiihhhh, aaissshhhh statment melampau lagi tuuu, Anak anak komen kate wookeyy mak lulus, tapi tak buat selalu sebab pekene sekali sekale boleh laaaa mee ni, perut kite kan dah sebati ngan nasi, kalau tak makan nasik sehari mau meracau agaknye, ngaku ngaku....Jom kite nengok bahan bahannye...tak same ngan mee rebus mamak @ johor punye,ni batu gajah mari punye....ipoh mali tarak sombong kentut tarak bunyi ( tagline orang perak ) ekeke....
RESEPI ; GOBOK BURUK
BAHAN BAHAN KUAH
2 kilo ubi kentang ( rebus dengan kulitnye ) sehingge empuk
seringgit kacang dal @ 1 cawan ( rebus hingge lembt )
1/2 cawan udang kering merah @ biase
1 cawan udang hidup @ suke nak letak banyak pun boleh
air secukupnye
cili mesin ( tak sukat sbb ikut kepedasan yang disukai )
asam keping
gula ( wajib )
garam dan bahan perase
CARE BUAT KUAH
1. Ubi kentang di buang kulit dan di blender hingge halus
2. Kacang dal di blender juge
3.Udang hidup di rebus dan blender
4. Udang kering direndam dan di blender
5. Campurkan kesemua bahan dan masak hingge pekat dan berkilat.Kuantiti air bergantng pade kepekatan kuah yang kite nak sebabnye kkzu tak penah sukat.( sori ye dek )
6. Masukkan garam dan gula secukup rase dan yang pasti gula kene letak lebih sbb kuah mee rebus kene manis2 sikit kan.
7. Akhir sekali bile kuah dah masak gorengkan bawang kecil yang dihiris nipis sehingge kekuningan dan masukkan kedalam kuah tadi ( masukkan minyaknye sekali ) tujuannye untuk mewangikan kuah
BAHAN BAHAN MEE
Mee di celor sekejap
taugeh
daun bawang
cili hijau ( wajib, mesti mau )
bawang goreng
cekodok udang
tauhu goreng
telur rebus
@ ape ape aje rasenye nak letak, hentam saje lerrrr,
AKHIR KATE DARI KKZU SELAMAT MENCUBE YE.
Saturday, 17 December 2011
MIXER BUDGET
Mixer besar tak sampai 800 ringgit , speed laju , kalau ade budget lebih boleh beli brand berjename yang lebih power.
Mixer kecik tapi sape sangke power nye hampir menyamai mixer besar tuu...
Kawan kawan kkzu mencari mixer ke.....banyak jenis mixer di pasaran sekarang ni. Murah mahal semue ade, pilih aje ikut budget masing masing. Untuk mixer besar kkzu tak recomen mane mane sebab bergantung pade kewangan anda. Jike ade budget lebih boleh beli yang berjename terkenal, dalam @ luar negare.
Tetapi untuk mixer kecik kkzu recomen mixer CORNEL MODEL CSM 8007 berkuasa 250 watt dan ade 5 speed tersangat laju campor 1 kelajuan turbo.Harge untuk mixer kecik di pasaran lebih kurang je semue jename. Antare 80 ringgit ke 100 lebih sikit je.Gune mixer kecik pun berbaloi dik..insyaallah kek kek akan menjadik dengan jaye nye jugak bergantung pade air tangan kite sebenarnye.
Lain orang lain pandang, setengah orang kate pembakers harus ade mixer besar baru power dan ade style , bagi kkzu takde maknenye, kalau tangan kite dah ade seni buat kek insyaallah kek akan naik gebu TETAPI kalau ade budget besar beli laaaa mixer besar. ape salah nye kan...kkzu bercerite pade mereke mereke yang budget kecik, jangan gusar , beli micer kecik pun jadi lerrrrr.
Teringat mase kkzu kecik kecik dulu bile nak buat butter kek kene bergotong royong., ape tak nye semue nye putar dengan tangan, mase zaman dulu mane ade mixer bagai.Kot ade pun mak tak beli...heeeee.Sorang putar telo yang gune pemutar gegelong tu, sorang lagi putar marjerin, bepeloh dek nak menyiapkan sebijik kek tapi mase tuuu mane tauuu susah, suke lagi ade lerr sebab nak makan kek kan.Oven nye lak dah pasti oven kotak hitam tuuu. Masih ade jual lagi oven tuu tauu...65 ringgit kalau tak silap. Cube sekarang suruh buat kek putar gune tangan. kompom takmau buat punye, alamatnye beli kat kedai aje lerrrrr....ngaku ngaku.....
Thursday, 15 December 2011
Thursday, 8 December 2011
PAVLOVA
Di saat kesihatan kkzu yng berape nak ok ni PAVLOVA masih boleh dihasilkan dan dinikmati, ye laaaa bukannye nak kerah tenage yng banyak nak menghasilkannye,semuenye dilakukan oleh mixer.Oven lak kite on je dan set mase, nak menghasilkan MERINGUE lak masukkan je dalam mixer dan tekan speed...nak gaul kaup balik tepung pun 2 sudu besar je...so ringan adunannye.
Kakzu ni pun walaupun tokleh aktif sangat dan kene banyak rest buat mase ni , dok curi2 gak mase buat kek, degil kan disuruh rehat nak jugak buat keje,pastu kondem sekejap, cergas je sikit mule lerr dok belek resepi2....
Cerite perihal PAVLOVA ni adunan desert yng sangat serasi,bak kate serasi bersame, meringue yang gilerr manis, fresh cream yang ala ala icecream dan buah buah koktel yang masam, kalau nak makan pavlove kene ade tige rase kombinasi tuu , kalo tak nanti rasenya tak ngam...
Penyediaan yang sangat mudah dan senang, budak tadika pun boleh buat, ecece melampau tu punye statement, insyaallah kalau ikut arahan dan suhu yang betul pasti pavlova menjadik,Kakzu telah mengintai blog MAT GEBU ( adnan ibrahim ) ntuk menghasilkan pavlova ni.TQ mat gebu,
BAHAN BAHAN
150 gram putih telur ( 4 biji putih telur )
1 cawan gula castor
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil cuka makan
1/2 sudu kecil esen vanilla
Whipping cream secukupnye ( PUTAR SEHINGGS KENTAL @ SOFT PEAK)
CARE CARE
1. Panaskan oven pade suhu 150 c selame 10 minit dan sediakan kertas baking paper, alas atas loyang
2. Putar telur putih hingge berbuih dan masukkan gule sedikit sedikit, putar hingge adunan menjadik meringue
3. Masukkan tepung jagung dan cuka makan, gaul kaedah kaup balik
4. Masukkan dan letak adunan diatas loyang dan bentukkan adunan pavlova membulat @ letak aje ikut suke nak bentuk ape.
5. Masukkan kedalam oven dan turunkan suhu oven kepade 120c dan bakar selame 1 jam 20 minit mengunekan api atas bawah.
6.Bile telah masak biarkan pavlova menyejuk dalam oven, renggangkan pintu oven sedikit
7. Letakkan whipingcream dan hias mengikut kreativi anda ye, boleh aje nak letak ape2 buah pun, .sukeeeee hati.......
Wednesday, 30 November 2011
CAKES 11
walnut carrotcake cheesecream..
cheese brownies
red velvet cake
kek karamel
rainbow cakes
Layanzzzzz gambar gambar kek2 kkzu minggu ini yeeeee....macam macam ade....tapi deco kek kkzu memang simple aje, kire takde lerr rende renda bagai.....kebanyaknnye untuk beday n makan makan @ celebrate....layanzzzzzzzzz
cheese brownies
red velvet cake
kek karamel
red velvet cakes
Layanzzzzz gambar gambar kek2 kkzu minggu ini yeeeee....macam macam ade....tapi deco kek kkzu memang simple aje, kire takde lerr rende renda bagai.....kebanyaknnye untuk beday n makan makan @ celebrate....layanzzzzzzzzz
Tuesday, 29 November 2011
KEK MARBLE TRIO
Salam sejahtera buat teman teman kkzu ye...kkzu tenggelam timbul kat sini sebab agak busy sikit ye..almaklum lerr banyak kerje yang tak sudah2...suri rumah katekan, semue keje nak buat.....
Banyak resepi kek marble kkzu dah cube tetapi kek yang satu ni betui2 kkzu berkenan sebab keknye tak berminyak dan bekas2 buat kek ni pun tak berminyak., so lembut dan gebu...resepi dari blogger kesayangan ramai Mat Gebu.
Rujukan : Mat Gebu
BAHAN BAHAN ( LOYANG 9 )
300 gm mentega
280 gm tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tbsp susu tepung
5 biji telur
250 gm gula castor
1 tbsp ovelette
50 ml susu segar
1 tsp esen vanilla
1 tsp strawberry emulco
1 tsp coklat emulco
CARE CARE
1. Ayak tepung, baking powder dan susu tepung
2. Putar mentega hingge kembang.Masukkan tepung yang telah di ayak
.Gaul rate dan ketepikan.
3. Dalam mangkuk lain satukan gula, telur dan ovellete.Putar sehingge kembang seperti nak buat bahulu.
4. Perlahankan speed masukkan adunan mentega sedikit sedikit hingge habis.Masukkan susu segar ( jike tiade gliserin )
5. Bahagikan adunan kepade 2 @ 3 bahagian dan letak paste.
6. Bakar kek pade suhu 180 C selame 45 minit hingge 1 jam @ hingge kek masak.
notes : Untuk menjadikan kek corak marble, ambil chopstisk .Buat beberape pusingan pade kek.3 - 4 kali pusingan.
Subscribe to:
Posts (Atom)