sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 6 April 2016

HIMPUNAN CAKES ( DAPURKAKZU )

 RUSSIAN CAKES
CCMC ( COKLAT CHEESE MOUSE CAKE )


 NUTELLA CHEESECAKE

 TRIPLE COKLAT CHEESECAKE

 MANGO CHEESECAKE

 MANGO CHEESECAKE

 COKLAT INDULGENCE

 BLUBERRY CHEESE BROWNIES

 KEK COKLAT MOIST
BLUEBRRY CHEESE BROWNIES

 KEK COKLAT MOIST

 MIX CAKE

 KEK COKLAT MOIST

 KEK KARAMAL

 KEK KARAMAL

 CCMC
RAINBOW CAKE

 CCMC

 RAINBOW CAKE

 KEK COKLAT
SIZE 18 X 9

 RAINBOW CAKE

 RED VELVET CAKE


 RV CUPCAKE

 RED VELVET CAKE



 KEK KARAMAL

 KEK COKLAT MOIST

 KEK COKLAT MOIST

 KEK COKLAT MOIST

 WALNUT CARROT CAKE


 MANGO CHEESECAKE

 KEK COKLAT MOIST


 KEK COKLAT MOIST

 RAINBOW CAKE

 KEK COKLAT MOIST




 CARAMAL KEK

 RUSSIAN CAKE

 RED VELVET CAKE


 KEK COKLAT MOIST

 RAINBOW CAKE

 WALNUT CARROT CAKE

 WALNUT CARROT CAKE


Hai semua   kawan2 kkzu
Nak oder whatsap kkzu ye 017 6331252
Kami delivery ke depan pintu rumah anda  atau self pickup di rumah kkzu di BANDAR BUKIT MAHKOTA, BANGI.
Delivery ke sekitar lembah kelang.
Kebanyakan kek kek kzu berasaskan CHEESE, COKLAT & FRESHCREAM ( tiada berminyak )

IG ; DAPURKAKZU
FB PAGE : DAPURKAKZU
WECHAT : DAPURKAKZU

klik SENARAI HARGA DAN JENIS2 KEK


Sunday, 3 April 2016

Jom BELAJAR !!



 Kelas sangat menceria kan di DAPUR KAKZU
2 april 2016
4 jenis kek
kek coklat moist, durian cheesecake, coklat indulgence & walnut carrot cake
Mekasih semua sudi hadir, insyaallah jumpa lagi pada mei ye
MIRA, KAK CHAH, KAK ZAH & IZA


KELAS BERDUA
AZURRA & SHADEELA
3 APRIL 2016
RAINBOW CAKE ROSES, WALNUT CARROT CAKE & RVC


Hai...
Kelas di ada kan di rumah kkzu di Bandar bukit mahkota, bangi
Kelas adelah pembuatan kek dari mula membancuh, membakar  hingga melepe dan siap sebiji kek
Kek akan di buat bersama2..
Boleh masuk kelas berkumpulan rm 250 seorang
Boleh masuk kelas personal mengikut harga jenis kek ( rm 180 sejenis )
Kelas bermula jam 9.30 pagi
NAK MASUK KELAS @ NAK ODER KEK  BOLEH WHATSAP KKZU 017 6331252
Kami delivery ke sekitar lembah kelang
Kelas terdekat adelah pada 9 APRIL 2016
 

Sunday, 27 March 2016

CHEESECAKE


 NUTELLA CHEESECAKE


TRIPLE COKLAT CHEESECAKE

 

NUTELLA CHEESECAKE

Kek yang kaya dengan cheese 100 persen tanpa sebarang tepung.
Kaya dengan perisa coklat.
Nak oder boleh whatsap kkzu 017 6331252

IG : DAPURKAKZU
FB PAGE : DAPURKAKZU

Wednesday, 23 March 2016

MANGO cheesecake







Mango cheesecake
Lemak, manis, berkeju...
Nak oder, nak BELAJAR boleh whatsap kkzu ye 017 6331252
Kami delivery ke sekitar lembah kelang.

Monday, 21 March 2016

CLASS REPORT

 Adila
 Diana

 Nana


KELAS 4 JENIS PADA 20 MAC 2016
KAK ZUE, DIANA, NAZ, NANA & ADILA
KEK COKLAT MOIST, RAINBOW CAKE ROSES, CCMC & COKLAT INDULGENCE
Terima kasih ye semua, semoga jumpa lagi dan selamat membaking !!
— at Seksyen 3, Bandar Bukit Mahkota.
 

 

Terima kasih semua..walaupun keletihan bertapa kat dapurkakzu hingga petang namun alhamdulillah kelas berakhir dengan dentuman kilat dan hujan lebat membasahi bumi yng kepanasan

Berehat sebentar tengahari utk break makan dan solat .

Kelas bermula pada ja, 9.30 hingga 4 petang

Bertempat di BANDAR BUKIT MAHKOTA, BANGI

Kelas terdekat pada 26 dan 27 mac ye. WHATSAP KKZU jika nak TURUT SERTA ( 017 6331252 ) RM 250 seorang
— at Seksyen 3, Bandar Bukit Mahkota.

Sunday, 13 March 2016

DAPURKAKZU CAKES

 COKLAT INDULGENCE
SIZE 9
2 KILO

 RUSSIAN CAKE
SIZE 9
2 KILO
 KEK COKLAT
RUSSIAN CAKE
 3 KILO
SIZE 11

 KEK COKLAT MOIST
SIZE 11
3 KILO

 RUSSIAN CAKE
3 KILO
 SIZE 11

 KEK KARAMAL
KEK COKLAT MOIST

 MANGO CHEESECAKE
SIZE 9
2 KILO

 KEK COKLAT MOIST
SIZE 9
2 KILO


 RAINBOW CAKE
 RED VELVET CAKE
CHEESECREAM

 RAINBOW CAKE
SIZE 9 & 8
2 TIERS CAKE

 RED VELVET CHEESECREAM
SIZE 9
2 KILO

 RAINBOW CAKE
CHEESECREAM LEMON FILLING
SIZE 9
2 KILO

 MANGO CHEESECAKE

 SMALL BOX CUPCAKE
RV & COKLAT BCREAM


RAINBOW CAKE
SIZE 9 & 8
2 TIERS CAKE

TERIMA KASIH pada semua sahabat yng telah mengoder dan bakal mengoder kek kek dari DAPURKAKZU.
TERIMA KASIH atas sokongan yang berterusan product home made muslimah
Nak oder boleh WHATSAP KKZU 017 6331252, KAMI DELIVERY OR SELF PICKUP di BANDAR BUKIT MAHKOTA, BANGI

KLIK SENARAI HARGA DAN JENIS KEK

IG : DAPURKAKZU
FB PAGE : DAPURKAKZU




Tuesday, 8 March 2016

JOM BELAJAR !!






Terima kasih ye semua sudi hadir..
ARTIEY, MARYAM, INA & KAK ROSE
BELAJAR 4 JENIS KEK
RED VELVET, RAINBOW CAKE ROSES, RUSSIAN CAKE & CHEESE BROWNIES
 6 mac 2016

Kek kek ini ialah kek evergreen yang sentiasa mendapat tempat di pasaran.Oder sepanjang zaman utk kek birthday , kek hantaran , kek makan makan dan sebagai nya.
Belajar dari membancuh kek hingga siap sepenuh nya. Buat kek bersama sama jika kelas berkumpulan .
Yang paling best akan di ajar teknik melepe kek, menuang ganache, meroses dan lain2.
 
Nak hadir whatsap kkzu 017 6331252
Kelas terdekat pada 13 MAC 2016 ( KELAS BERKUMPULAN )
Bertempat di Bandar Bukit Mahkota, bangi
 

Monday, 7 March 2016

BAKING CLASS


KELAS BAKING
13 MAC 2016
9.30 HINGGA 4 PETANG
RM 250
BANDAR BUKIT MAHKOTA, BANGI
RED VELVET, RAINBOW CAKE ROSES, RUSSIAN CAKE & KEK KARAMAL
WHATSAP KKZU 017 6331252

Sunday, 6 March 2016

TIPS ADUNAN DI DAPURKAKZU

hAI....
Sedikit tips  utk adik2 dan kakak semua
Cara kkzu mungkin berbeza dari orang lain tetapi inilah cara KAKZU...^ ^


APAKAH SUU OVEN YANG SESUAI UTK MEMBAKAR KEK 
Suhu yang di syorkan ialah TIDAK  melebihi 180.Biasa nya suhu 170 adelah sesuai.Ape pun kite kene mesre dengan oven sendiri walaupun ade oven yang sama jenis  tetapi kekadang suhu nye berbeza.Selalu membakar kek .Jika kek pertama kali di bakar kek kering, maka turunkan sedikit suhu.
Jika kek tidak masak di tengah .mendap kata lain nya, maka bakar kek lebih lama sedikit. Tekan dengan jari , jika adunan kek sudah mengeras maka kek sudah masak, jika di tekan adunan kek tenggelam ke dalam maka kek di tengah belum cukup masak
Masa membakar yang di ajar oleh cikgu baking mungkin tidak sama dengan oven senidiri. Cikgu hanya memberi panduan masa sahaja.


APAKAH PERBEZAAN UHT WHIPPING DAN NON DAIRY WHIPPING
NON DAIRY  ade lah whipping yang boleh di putar dan akan menjadi krim yng kental. Selepas di putar ia nya di panggil FRESHCREAM berwarna putih berseh
Jenama non dairy ~ VIVO, RICH GOLD LABEL , VALUE PRIDE dan lain2 
UHT whipping adelah krim yng tidak di putar. Kebiasaan nya di gunakan utk membuat ganache
Jenama uht yng popular ialah ANCHOR, EMBORG dan lain2


APAKAH BEZA BAKING POWDER S & BAKING POWDER DOUBLE ACTION 
Rupa dan warna  baking powder adelah sama berwarna putih. Guna mengikut apa yng di kehendaki oleh resepi.
Kebanyakan resepi menggunakan baking powder biasa iaitu baking powder s.


BAGAIMANA NAK DAPATKAN CHEESECREAM YANG KENTAL
Pertama sekali keluarkan creamcheese dan butter serentak. Biarkan di suhu bilik seketika. Bila butter ditekan dengan pisau dengan tidak memaksa bermakna cream cheese sudah bersedia utk di putar.Putar dengan SEBATI  sahaja bukan sampai lembik. Setelah di putar masukkan sekejap dlm petisejuk utk memfirmkan adunan cheese


BAGAIMANA CARA NAK SIMPAN WHIPPING CREAM DAN BERAPA LAMA IANYA BERTAHAN
Uht whipping di simpan di bahagian biasa BUKAN FREEZER
Non dairy di simpan di bahagian freezer sejuk beku. Keluarkan 1 jam lebih awal jika nak mengguna kannye.
Jika petisejuk tanpa ikan dan sayur , bermakna dalam petisejuk hanya ade barangan buat kek sahaja makanye uht whipping dan cheese akan tahan lebih lama sbb petisejuk tiada bakteria dari ikan dan sayur.


BERAPA LAMA KEK TAHAN DI DALAM PETISEJUK
Untuk tempoh seminggu kek masih ok dan rasa nya tidak berubah.
Ketahanan kek adelah 1 bulan tetapi selepas seminggu rasenye akan sedikit berubah,  kata lain tidak fresh.



 TELUR GRED APA YANG SESUAI UTK MEMBUAT KEK
Telor greb B kandungan telur putih dan kuning adelah sama banyak
Telur gred A kandungan putih telur putih sedikit lebih
Boleh guna dua2 gred ini tetapi A adelah lebih ok.
Gred C tidak di syorkan langung


BAGAIMANA NAK MENGELAKKAN KEK KERING SEMASA DI BAKAR
Masak kek dengan kaedah dua kali bakar makna nya menggunakan dua loyang. Adunan di bahagi dua. Bakar satu persatu. Kek akan masak lebih cepat sebelom kek mengering dalam oven
Masa membakar biasanya 30 minit jika adunan di bahagi dua


JIKA NAK BAKAR KEK NAK GUNA API YANG MANA 
Oven letrik biasa nya dan kelaziman nya menggunakan api ATAS dan BAWAH. Suhunya sekata dan tidak mengeluarkan bara merah.
Api bawah sahaja akan mengeluarkan bara merah. Sesuai utk membakar kek kaedah man barie @ steambath  ( ade air di bahagain bawah  )
Semakin besar oven itu suhu nya tidak berapa panas dan sekata.
Oven yng sangat kecil ( muat loyang 9 sahaja contoh nye suhunya lebih panas )


BEZA JENIS TEPUNG UTK MEMBUAT KEK
Tepung gandum banyak jual di  kedai runcit dan pasaraya
Tepung superfine adelah tepung halus  tidak mengandungi ape2 bahan2 penaik
Tepung self raising flour adelah tepung naik sendiri mengandungi serbuk penaik
Guna mengikut keperluan resepi


BEZA GULA
Gula kasar lebih kepada utk membuat minuman dan gula hangus
Gula castor utk membuat kek ( lebih halus dari gula halus )
Gula halus ( granulated sugar ) utk membuat kek
Gula icing utk membuat topping pada kebiasaan nya  


APE ITU GLICERIN
Glicerin ialah ejen pelembab kek. Biasenya di gunakan utk rainbow cake sbb kek nya nipis2


SUSU SEGAR & SUSU CAIR
Susu segar lebih ringan kandungan nya berbanding dengan susu cair yng lebih berlemak dan pekat.
Jika resepi menggunakan susu cair, jangan di gantikan dengan susu segar. Ini akan mempengaruhi tekstur kek dan rasa.


 CARA MENGUKUR SIZE LOYANG
Di syorkan ukur di bahagian bawah TAPAK loyang  lebih tepat sebab ade loyang yang lebih besar permukaan nya berbanding bahagian tapak loyang. Ukur menggunakan tali tape yng di sediakan oleh kedai bakery.
Penggunaan INCI lebih popular berbanding ukuran CM


BAGAIMANA NAK MEGELAKKAN KEK GARING DI BAHAGIAN ATAS
Selepas 3o atau 40 minit jika nampak permukaan kek sudah garing tetapi kek masih belom masak BUKA pintu oven sekejap dan tutup permukaan kek dengan ALUMINIUM FOIL dan teruskan membakar kek sehingga masak


KENAPA NAK GUNA KAEDAH STEAMBATH UTK MEMBAKAR KEK
 Kaedah ini sesuai utk cheescake sebab jika cheesecake di bakar begitu sahaja tanpa air di bawah  kek akan menjadi kering dan tidak lembab yng sepatut nya


KENAPA MERINGUE SAYA TIDAK MENJADI KENTAL
Kemungkinan di dalam putih telur ade kandungan kuning telur atau bekas yng sedikit berminyak


KENAPA NON DAIRY YANG DI PUTAR  MENCAIR DAN PECAH PECAH
Sebab nya ia nya  over putar atau putar terlalu lama dari masa yng sepatut nya.Semasa memutar non dairy tunggu sekejap di dapur sehingga selesai memutar. Masa yng di syorkan adelah 8 minit bergantung juga pada kuantiti dan kelajuan mixer

KENAPA KEK SAYA MEMBUKIT DAN PECAH MELETUS MCM GUNUNG BERAPI DI DALAM OVEN 
Kebiaasan nya terjadi pada kek coklat. Ini adelah kerana kek coklat banyak kandungan  coco powder dan baking powder.
Suhu yng di syorkan ialah 170
Jika masih membukit kurang kan kepada suhu 160
Jika masih membukit juga biarkan sahaja sbb kadang2 selepas di keluar kek dari oven dan loyang kek akan merata dengan sendiri

BOLEH KAH NON DAIRY YNG SUDAH DI PUTAR DI SIMPAN DALAM PETISEJUK
Jawapan nya boleh tetapi tekstur akan berubah sedikit berair dan tidak  soft dan licin 
Tahan lama di simpan sehingga ia nya berair dengan sendiri
Wrap dengan cyling wrap adelah di galakkan 


 APA BEZA PEWARNA AIR DAN OIL BASTE
Pewarna air harga nya lebih murah berbanding oil baste.
Pewarna oil baste di syorkan utk penggunaan bcream suapaya bcream  lebih berkilat

APE ITU KAEDAH KAUP BALIK
Biasa nya apa bila freshcream bertemu dangan cheese, gunakan kaedah kaup balik sahaja dengan spatula, jangan menggunakan mixer atau hand mixer. Ini akan membuat kan adunan menjadi lembik dan pecah2.
Kaup balik juga di gunakan utk adunan meringue di satukan dengan adunan bancuhan tepung


 BERAPA LAMA KEK AKAN TAHAN DI SUHU BILIK
Logik nya kek akan cair di udara yng panas jika di biarkan lama terutama nya wedding cake. Jika di dalam dewan berhawa dingin kek boleh di letak kan seawal jam 11 pagi.
Jika outdoor di bawah khemah, jam 12 ke 12.30 adelah memadai.
Untuk delivery kek ke sekitar 3 hingga 4 jam perjalanan, kek perlu  di keraskan semalaman dahulu  dlm petisejuk sebelom kek  itu di delivery kan utk perjalanan selamat.

OVEN APA YNG SESUAI UTK SAYA BELI
Bergantung pada budget dan kegunaan ye.Jika selalu membakar cupcake,  biskut, cream puff, cheesetart , roti dan lain2 di syorkan membeli oven yang besar supaya boleh membakar dengan kuantiti yng banyak terus sekali rap
 Jika hanya membakar kek memadai oven yang boleh masuk loyang 9 inci hingga 14 inci
ADE budget lebih boleh beli oven yang berdeg deg .
Oven lebih kurang sama pemggunaan nya..sama aje suhu nye, yang penting mengenali oven sendiri, ade chemistry antara  tuan badan dan oven
Jenama terpulang ikut suka

MIXER APA YNG SESUAI  UTK SAYA BELI
Of course ikut budget.
Yng tahan moto nya ialah mixer berharga rm 700 keatas.Mixer besar motonya tahan lebih lama dan tak panas berbanding mixer kecil putih yng cepat jem dan terbakar.
Jika buat kek takat sehari sekali ok je mixer kecil putih pelbagai jenama. Jika mem baking lebih kurang 10 biji kek sehari atau lebih memadai guna yng berkuasa tinggi suapaya alah membeli menang memakai
Harga dari rm 700 hingga rm 2 ribu lebih bergantung pada jenama dan ketahanan
Antara nye KITCEN AID, SPAR, KENWOOD, BAKER, BERJAYA, BUTTERFLY, CORNELS & lain2

APAKAH ITU KRIMWELL
Krimwel ialah bahan utk membuat adunan bcream. Berbentuk seperti shortening.
Kandungan nya berminyak .


Bersambung !!