sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sunday, 21 October 2012

Buat kek di DAPURKAKZU


Hai !!!

belajar buat kek di DAPUR KAKZU...
20 OKTOBER 2012 ~ RVC DAN KEK KARAMEL

1. Syarina
2. Aishah
3. Fuziah

Kek akan di belah 3 dan di bahgai sama banyak sebab datang 3 orang.Tapi memadai sebab potongan kek yang agak besar juga.


kek karamel dari Aien.

Ini lak kek coklat cheese moist cake ( CCMC ) , antara kek paling di sukai. Di letak dalam bekas sebab nak mengeraskan ganache mengambil masa 12 jam kalo nak membentuk sebiji kek. Haiiii kalo nak dok umah kkzu sampai malam  boleh lerr tunggu., heeee. Tapi kalau nak buat kat umah nanti buat dalam loyang petak @ bulat base ( loyang boleh buka ) supaya bile dah keras sepenuhnye boleh laaa di keluarkan da akan jadik sebijik kek.

Aien dan kek !!!

Insyaallah nanti ade rezeki jumpa lagi ye pada sesi yang lain.
KLIK DI JADUAL TERBARU untuk keterangan lanjut dan menempah tempat ye.


Ini adelah coklat cheese moist cake ( CCMC )  yang  telah di keluarkan dari loyang base.Boleh aje nak deco ape2 tema.

Thursday, 18 October 2012

Ikan bilis pedas kacang


hai

Makan pepagi dengan nasi panas sementara perut tengah lapao memang tak pandang depan belakang dah kut.Antara menu feberet kami sekeluarga hidangan pedas pedas  berapi ni. Sebenanrnye memasak makanan melayu tak perlu lah sukatan yang spesefic kan, bak kata campak campak je tetapi buat panduan kkzu akan tulis gak laa sukatan bahan bahan nye.

sumber : DAPUR-KAKZU

BAHAN BAHAN

2 cawan ikan bilis @  lebih laa kalau nak lebih ~ di goreng garing
3/4 cawan cili api
2 biji cili masak
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 keping asam keping
5 batang kacang panjang ~ potong kecil kecil
minyak


CARA CARA

Goreng ikan bilis hingga garing
Blender bawang besar, bawang putih, cili api dan cili masak ~ jangan hancur sangat
Tumis bahan blender hingga garing dengan lebihan minyak gorengan ikan bilis
Masukkan asam keping dan sesuaikan rasa garam dan gula nye
Akhir sekali masukkan ikan bilis yang telah di goreng dan kacang panjang hiris. Kacau jap sebati.

** boleh tambah sedikit belacan di dalam bahan blender, untuk pengidap resdung tegar abaikan aje ye.







Wednesday, 17 October 2012

Durian Crepe

Crepe yang telah dimasak sementara menunggu giliran untuk di intikan dengan filling durian


Hai
Assalamualaikum

Demam !!!!!
Ye, demam melanda warga fb dan alam maya, ramai yang nak meng crepe dan nak tahu ape rasenye yang di perkatakan orang makan sampai tak hinggat donia.Sedap @ tidak begitu subjektif untuk di perkatakan.Cobe kat tekak memasing.
Komen dari anak kakzu yang no 2 angah ~ tak makan  langsung sebab tak suke durian
Komen dari anak no 4 azim ~ makan tak berhenti, ulang ulang makan, sedap laaa kan.
Komen dari anak kkzu no 3 ~ sedap gak
Komen anak kkzu no 1 along, dari jauh nengok gambar je,,sedapnye mak
Komen dari kkzu ~ eeemmmm sedap juga
Komen ari abang kkzu ~ ok yang sedapnye tang durian tuu fokus utama.
Resepi lak dah ade pelbagai versi dan ciptaan, tepuk dada lihat resepi nak pilih yang mana satu.Ada yang tidak menggunakan tepung gandum langsung dan menggunakan 7 @  5 jenis tepung seperti tepung gandum, tepung halus , tepung custard/honkwee, tepung hongkong, tepung jagung, tepung ubi dan tepung naik sendiri.You all boleh olah resepi yang sedia ade mengikut citarasa.
Pendapat kkzu kekuatan durian crepe terletak pada filling custard dan isi durian  di dalamnye, kulitnye lagi nipis lagi sedap supaya tak berasa seperti kueh lak.
You all kene cobe untuk menjawap pertanyaan diri sendiri ape rasenye durian crepe ini  sebab kelas yang di tawarkan untuk membuat crepe agak mahal juga..ye laaa durian kan mahal.
Kesimpulannye DURIAN CREPE khas buat peminat DOYAN.




Ini adelah cara nak meletak inti dan filling di dalamnye. Selepas melempeng kkzu meletakkan crepe di atas plastik.Wahahaaa kkzu punye crepe bekaler kaler. Buat kulit nye senipis yang boleh supaya ia nya tidak berasa seperti koi  lak.


Lepas letak inti durian tutup semula dengan whipping yang di putar kental. Boleh letak durian lebih dari whipping ~ ikut citarasa.  Lepas tu  lipat masuk kanan dan kiri sehingga membentuk seperti bantal yang penuh berisi kekabu gitu.Cara kkzu melempeng adelah dengan meratakan menggunakan bawah senduk seperti ini @ boleh juge lengggangkan kuali seperti membuat kueh ketayap.Bahagian bawahnye menjadi belah atas ( sedikit kasar ).Bahagian atas yang licin jadik belah bawah, so bile kita lipat crepe kelihatan akan licin bersih.


Nengok memang geram kan !! untuk peminat durian memang sesuai sangat lerr membuat dan memakannye.
 Variasi Resepi durian crepe boleh juga di lihat di
mylovelyfamily
Air tangan Reen Khan
Masam manis
juicycafe

~ TIME KASIH BANYAK BANYAK YE ~

BAHAN BAHAN

250 gm tepun gandum
1 sudu kecil tepung ubi
2 biji telur
500 ml santan ~ kkzu gune 1/2 biji kelapa parut di ambil santannye ~ kalo tak kose nak blender @ perah gunakan jek santan dah siap tuu. Fungsi santan akan menjadikan lempeng elastik , mudah nak di angkat dan tidak mudah koyak.
1/ 2 sudu kecil garam
1 sudu kecil paste pandan ~  untuk kaler hijau @  kaler yang di sukai  tetapi yang pemesnye kaler hijau pandan dan kuning.
1 sudu besar  butter di cairkan ~ fungsinye akan menjadikan lempeng berkilat dan tidak melekat di kuali dan tidak perlu di sapu minyak pada kuali non stick.
2 sudu besar gula halus @ castor


CARA CARA

Satukan kesemua bahan dan kacau hingga adunan sebati ~ masukkan santan sedikit sedikit untuk mengelakkan ianye berketol. Untuk adunan lebih halus masukkan ke dalam blender dan tapis ke dalam bekas. Tak tapis pun takpe eiihhh.
Panaskan kuali tidak lekat ~ non stick pan. Sapu sedikit minyak untuk kali pertama aje. Masukkan sesenduk dan ratekan menggunakan belakang senduk seperti  ini.@ lenggangkan kuali.
Masak hingga lempeng masak dan tidak perlu di terbalikkan.
Ulang hingga adunan habis di masak.

FILLING
2OO gm non dairy whipping creme ~ putar hingga kental
Isi durian  secukupnye
Cara menggulung @ melipat seperti di atas.

FILLING CUSTARD
200 gm susu segar
2 kuning telur
30 gm gula halus
Kacau atas double boiler hingga pekat.

250 gm whipping non dairy ~ putar kental
* Satukan kedua dua bahan kaedah kaup balik.

** boleh juga durian di gantikan dengan mangga @ jagung krim dalam tin, maka tukar lerr nama nye kepada JAGUNG CREPE & MANGO CREPE.







Tuesday, 16 October 2012

Buttercream resepi



hai..

Buttercream recipe ( 1 )

400 gm creamwell
200 gm shortening
200 gm syrup ~ air gula pekat

Putar creamwell dan shortening hingga kembang
Masukkan syrup dan putar sebati aje ~ tidak perlu lama

Sugar syrup ~ cara memasaknye

200 gm air
400 gm gula
1 keping lemon ~ fungsinye supaya air gula tidak menjadi  'salji '

Masak hingga air gula menjadi pekat

* boleh menambah perisa seperti coklat/coffee/emulco paste dan sebagainye di dalam buttercream


Buttercream ( 2 )

500 gm krimwell
100 gm butter
260 gm gula icing ~ ayak
1 tbsp golden syrup
1 tsp butter flavour

Putar krimwell dan butter hingga kembang dan gebu
Masukkan gula icing, golden syrup dan butter flavour

Buttercream ( 3 )

140 gm telur putih
300 gm butter
300 gm shortening
300 gm gula di masak dengan 90 gm air serta sekeping lemon hingga pekat ~ jadikan syrup pekat

Putar putih telur hingge berbuih ~ menjadi meringue tak kental
Masukkan AIR GULA PANAS ( SYRUP PEKAT ), putar hingga adunan menjadi sejuk
Masukkan butter dan shortening hingga menjadi krim yang gebu.






Makan di mana hari ini !!!!

 Assalamualaikum

Wahhhh keenakan ayam kampung yang menjadik sebutan.Kkzu tak ketinggalan menikmati hidangan tengahari di MAT AYAM KAMPUNG di Sri Kembangan.
Rege nye sederhana mahal, kire  boleh di nikmati oleh pelbagai golongan .
Ayam kampung nye tak besar besar sangat tetapi cukup lerr untuk sorang makan dengan seketol ayam tu.
Di goreng original tampa ape2 rempah untuk mengekalkan rasenye yang aauwwww gitu.
Kedai yang kkzu recomenkan anda pergi bawak seisi keluarga.
Terletak di Vision Home Expo, Unit 22 Jalan Serdang Raya , selangor ( tepi highway KL seremban )  , Cawangan di Cyberjaya...
Kalau waktu puncak tengahari memang ramai tauuu orang datang.

 isshh issshh ni anak kkzu punye..angah ~ kuah ikan percik ngan ayam kampung goreng

 anak kkzu punye azim,  ade penambahan ikan keli lak..rege pun tambah ler ye

 ulaman ulaman segar..

ni lakkkk kkzu punyeeee ~ pucuk paku goreng, ikan bilis petai , kuah percik dan ayam kampung goreng,

 abang kkzu punye, eeeikk bang ckitnye lauk..

 Semuanye amik ayam kampung goreng sebagai menu utama. ~ keseluruhan rege nye 52.50 termasuk air minuman. 5 orang makan.


Kedai nye terletak di ~ Vision Home Expo, Unit 22 Jalan Serdang Raya , Selangor.

Monday, 15 October 2012

Buat kek eeihh di DAPURKAKZU



kek di deco kek befday sempena befday anak ct yang jatuh pada 7 oktober


Siti datang lagi kali kedua ~ kek karamel & red velvet, senyum ckit siti dapat bawak balik kek 2 biji tuu..ngeeee

7 0ktober 2012


13 oktober 2012

Kak rohaya dari Bandar Sri Putra ~ rvc dan kek karamel
Kak  rohaya buat kek begitu pantas sekali, jam 1 petang dah siapp


 Kak Rohaya sempat menulis ayat di atas kek sempena birthday anak .
Sambil belajar buat kek terus jadikan kek befday....kan kan kak..









14 oktober 2012

Ini lak rombongan dari JB. Waah terharu sangat drive pepagi dari Jb sebab nak sampai ke dapurkakzu jam 9 pagi. Tepat pada waktunye Chumi, Zaini tiba di sertai seorang lagi dari Selayang, Siap bawak kerepek lagi buah tangan dari Zaini, ooouhhh kkzu memang hantu kerepek, sedap bangatttttt zaini kerepek PAGODA.


Russian kek dan renbo kek


Zaini & the cakes
 Zaini & Chumi taukeh kerepek PAGODA dari JB

 Kek di belah 3 di bahagi sama banyak.
dappp dapppp

Sunday, 7 October 2012

Buat kek di DAPURKAKZU


Assalamualaikum

30 SEPTEMBER 2012 ( KIRI )

Azma & Azwa dari kajang.

red velvet & rainbow cake

Diharapkan Azma dan adik sudi sudi menjengah ke dapur kakzu lagi ye.
Jangan lupe mecubenye di rumah yeee..



2 oktober 2012 ( KANAN )

Kak Zaiton ~ kajang
Kak Rasmiah ~ senawang...

kek karamel & marble cheese brownies

time kasih kakkkkkk...

Antara kek yang mudah nak di sediakan ye, tak payah topping dah boleh jual dan potong, makannnnnn.






2 oktober 2012

Kak zuraida dan anaknye dari Pandamaran , kelang.

kek russian & marble cheese brownies

Time kasih kak sudi menjengah ke dapur kakzu, dari jauh akak datang.Seawal jam 7 pagi khabarnye kak ida dah bergerak dari rumah sbb takut tersesat ye kak, alhamdulillah tepat jam 9 pagi akak dah sampai di DAPURKAKZU.
Anak kak ida Aina dah macam anak dara hindustani sebab baru balik dari Negara India ...waaahhh kene angin segar dari negara hindustani.



Ini kek nye dari KAK ZURAIDA DAN AINA.
Kami cepat siap seawal jam 1 petang dah beres. Kak ida kata kalau tau secepat ni boleh belajar sebiji lagi kek..!!! Insyaallah kak..next time ye, kak ida buat keje laju beno, tuu yang siap cepat..kan kan


 Haaa ini lak Siti datang jauh dari KULAI , JOHOR.
Siti datang dengan kakaknye yang dok kat Bandar Tasik Selatan.
Siti selalu turun KL ke rumah emaknye di Sungai besi sebab hubby nye keje jauh nun di perantaun, Di kesempatan yang terluang   siti mengambil kesempatan belajar membuat kek yang tak pernah di lakukannye sebelom ini. Tiada asas buat kek langsung  katenye. Firstime buat dan makan kek ini  kek katenye. Insyaallah lepas ni boleh buat selalu ye siti. Ape ape  boleh call kkzu ye.

 haaaaa siti sedang mengodak cheese dan freshcream.



Ini kek yang telah di hasilkan oleh siti.
Insyaallah siti kalau selalu mempractise mesti akan lebih cantik lagi ye, ini pun cantik !!!

 Best, best, best ~ Siti akan datang lagi pada 9 oktober untuk kek ketiga dan keempat.


Russian black white cake & Rainbow cake.

Story mory di sini..
Memang kebanyakan yang datang ke DAPUR KAKZU belajar buat kek adelah adik adik dan kakak kakak yang tak pernah buat kek @ buat kek sekali sekala jek.. Pertama kali juge memegang pisau lepe dan pertama kali melepe dan mendeco  kek. Untuk meghasilkan kek kek mungkin takde masalah sebab berpandukan pade resepi pada kertas  dan step step yng kkzu tunjukkan kan tetapi nak melepe kek dengan kemas mungkin rasa agak sukar sikit untuk pertama kali nye.Ye laaa kan takkan lerr pertama kali dah  boleh melepe dengan laju kan. Insyaallah kalau selalu membuat kek skill nye akan datang dengan sendiri dan jari jemari pun akan ringan dan mudah nak  melepe kek kek dengan krim krim kek yang pelbagai.
Kakzu sendiri pun mula mula dulu menggeletar jugak jari ni, tetapi bile dah selalu practise  dengan sendirinye boleh membuat nye,, insyaallah.

Sebarang maklumat mengenai kelas di DAPUR-KAKZU boleh lihat di SENARAI HARGA dan JADUAL TERBARU  ye.

Kakzu
No 46, jalan 3/20
Bandar Bukit Mahkota
Bangi
017 6331252

Lokasi
Bersebelehan dengan Bandar Sri Putra dan Kolej islam ( kuiz )
Ikut highway seremban KL, masuk tol putra mahkota.
Lepas tol , jalan terus jumpe trafficlight, jalan terus  jumpe petronas masuk kanan, jalan terus jumpe surau Al mujahrin ~ haaa itu lah seksyen 3.
Bukan  di bandar baru bangi walaupun adress di tulis bangi ye.Dekat dengan bangi lama dan sempadan nilai, kire nak ke pekan nilai 3 tempat  shopping tergilerr besar tuu haa dekat benar lahh tuu.Lepas buat kek kat DAPURKAKZU haaa boleh lerrr memborong tikar dan karpet lak kat nilai 3, tak gitu....!!! lawak jeeee eeeihhhh.

daaaaaaaaa...jumpe lagi







Friday, 5 October 2012

Apam senyum


hai..
Sambut cabaran mesenyumkan apam hari ini ye..!!!

Lihat di laman ini Resepi dan petua apam senyum @ merkah..

Jangan lupe senyum selalu ye, senyum itu kan sedekah.

Thursday, 4 October 2012

Sambal Tempoyak Pucuk Ubi


Hai
Assalamualaikum

Amacam, youols suka tak makan tempoyak, kalo suka boleh cobe menu dari CHEF ISMAIL yang di petik
dari majalah.saji SEPTEMBER 2012.

Kakzu telah menambah kiraan cilipadi, apelagi berasap lerr telinga tapi tetap cun rasenye.
Kategori sambal tetapi kkzu tidak memasaknye hingga kering sebab mahukan sambal ini sedikit berkuah supaya boleh cicah cicah gitu, sekali pandang macam gulai lemak pucuk ubi kan tapi yang sebenarnnye ianye adelah sambal tempoyak giler giler pedas dari DAPURKAKZU .

Sebenarnye nak cerita kkzu tak lerr ikut sukatan yang tepat kalo nak masak masakan melayu ni, yang senang jek campak campak je kan tapi untuk yang ini kkzu akan masukkan resepi dari Chef Ismail ikut dalam buku majalah tuu ye..tempoyak buat sendiri lebih sedap kan ~ lebih ori gitu.

BAHAN BAHAN

3 ikat pucuk ubi ~ kkzu buat 1 ikat aje asalkan banyak yang muda pucuknye ye ~ hiris kasar
75 gm tempoyak
10 gm petai ~ tambah lebih banyak lebih auuwww
1 labu bawang besar ~ hiris
3 ulas bawang putih ~ hiris
2 tangkai serai ~ hiris
1 tangkai cili merah ~ hiris
1 tangkai cili hijau ~ hiris
12 tangkai cili padi ~ macam  biasa kkzu akan menambah kuantiti nye ~ pedas gilerr tuu
3 cm kunyit hidup
1 helai daun kunyit ~ hiris
250 ml santan pekat
50 ml air
garam dan gula secukup rasa

CARA CARA

Panaskan kuali @ periuk
Masukkan santan, bawang besar dan bawang putih
Masukkan serai dan daun kunyit , kacau seketika
Masukkan pula cili api, kunyit dan tempoyak, kacau perlahan
Apabile kuah sudah mendidih masukkan hirisan cili hijau, cili merah dan petai secukupnye
Akhie sekali masukkan hirisan pucuk ubi, dan sesuaikan rasa garam dan gula nye.




Monday, 1 October 2012

Alkisah apam senyum @ merkah


hai
Assalamualaikum

Sebenarnye kkzu memang dah lama tak buat apam senyum a.k.a. merkah ni sebab kekangan masa yang  agak padat.Oder pun dah tak sempat nak buat untuk apam senyum ni.

Ini adelah apam senyum yang baru jek kkzu buat hari ni, terus upload khas untuk adik manis dan semua kengkawan

Kkzu cobe buat apam petang ni , memang agak nervers gak masa nak bukak pengukus, takut lak apam jadik buta tapi alhamdulillah terlebih terbongeh lak jadiknye.Meh kkzu cobe lagi sekali bagi petua nak senyumkan apam ni ye adik manis.Kkzu takde lerr pandai sangat tauu , hanya berkongsi sedikit pengalaman yang ade dan berkongsi rasa, mudah mudahan dapat memberi sedikit manfaat buat semua.



BAHAN BAHAN

2 biji telur
200 gm gula KASAR  
1 tsp ovelette
250 gm tepung gandum ~ kkzu guna tepung cap kunci @ cap cempaka
175 gm aissoda @ 1cawan ~ jangan penuhkan sukatan cawan tu ~ kurangkan ckit
1 tsp esen vanilla
paste pandan
paste keladi
kaler purple
kaler hijau
* ape2 paste yang di sukai *

Putar telur, ovelette  dan gula hingga kembang dan putih ~ diterbalikkan tak jatuh adunan tu
Masukkan tepung berselang seli dengan aissoda.Kacau sebati dan masukkan esen vanilla
Bahagikan kepada beberapa mangkuk dan letak paste dan kaler yang di sukai.
Kukus apam selama 7 minit pada air kukusan yang mengelegak dengan api besar.
Tutup penutup pengukug dengan kain untuk mengelakkan apam terkena air.

TIPS ~ AISSODA DAN TELUR ADELAH SUHU BILIK.
* ACUAN dalam gambar bersize 8




Sunday, 30 September 2012

KEK BATIK KEKACANG


hai
Assaalamualaikum...

Kek batik eeeihhh, sape lak nak mencipta kek kain pelekat..!!!
Kek yang berkurun lama di pasaran , ade banyak versi dan resepi, tepuk dada tanya hati nak buat yang versi mana, nak taruk tepung kah, nak teruk telur kah, yang ini takde tepung dan telor gitu.
Resepi telah di sumbangkan jiran kkzu yang rumah nye takde line internet, so takde link ke mana mana.
Adat berblogger  harus meletakkan sumber dari mana resepi itu di ambil , kalau tidak sudah di kire melanggar etika gitu...kan kan.

KEK BATIK KEKACANG

BAHAN BAHAN

1 Bungkus biskut marie ~ ape ape jenama pun boleh ~ di patah 4
1/4 tin susu pekat
1 cawan gula perang
185 gm butter
1 1/4 cawan serbuk koko
1/2 cawan milo
1 1/2 cawan air panas
120 gm almond nibs ~ panggang dahulu

Bancuh serbuk koko, milo dan air panas  hingga sebati
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk @ kuali kecuali kacang almond dan biskut
Masak hingga pekat dengan api sederhana ~ lebih kurang 10 minit gitu.
Setelah pekat masukkan kacang dan biskut .
Kacau sebati dan masukkan ke dalam loyang 8 inci yang telah di alas plastik. Tekan hingga mampat.Tabur kacang nibs secukupnye.
Masukkan kek batik ke dalam petisejuk beberapa jam.