sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 9 April 2012

Frambozen Kenari


Kali terakhir kkzu membuat biskut FRAMBOZEN KENARI ialah pade syawal yang lalu. Mase tu masih terpinga pinga dan tergaru garu kepale macam mane nak buat biskut ini dan kali ini adelah sesi membalas dendam...wakaka...Kali ini walaupun bukan musim raye ape salah mengookies kan, belajar sebelom hari raye tiba dan buat kudapan di petang hari. Kali ini   ade lerr rupe biskut frambozen kan walaupun sapuan jem nye tak berape nak kemas sebab tak sabar punye kes, sapu jem pade biskut masih panas, jadi jem nye meleleh ke tepi.

Dari segi rasenye walawe crunchy munchy dan kkzu telah kurangkan banyak sukatan gula pade royal icing supaye tidak lerr melekat kat anak tekak kemanisan nye. Tak susah sangat nak buat nye cume kene bakar 2 kali, itu aje..Hasil nye insyaallah pasti you all suke..


Olahan ; dapurkakzu
Boleh di lihat di blog kesayangan ramai ; Azlita Aziz


Step to step secare ringkas klik di Dapur Kakzu..

BAHAN BAHAN

200 gm butter
1 biji kuning telur
3/4 cawan gula icing
100 gm serbuk almond @ cornflakes hancur
1/2  cawan susu tepung
1 3/4 cawan tepung gandum @ redrose

Putar butter dan gula icing hingge sebati. Masukkan kuning telur.
Satukan  serbuk almond dan  susu tepung.
Satukan kesemua bahan hingge menjadi doh ~ kalau adunan masih lembik boleh tambah tepung sedikit demi sedikit.
Lapik tray 12 x 12 @ 10 x 10 dengan baking paper .
Letak adunan dan tekan padat , cucuk dengan garpu supaye biskut masak dengan cantik.
Tekan dengan Cutter dan bakar biskut selame 30 minit pade suhu 170 C.
Bile biskut telah masak angkat Cutter, sapu jem dan royal icing dan tekan CUTTER semula.Susun badam flakes di atasnye. Bakar lagi selame 20 minit. Kemudian kurangkan suhu kepade 100 C dan bakar lagi selame 1 jam untuk proses mengering dan mengrunchy kan.royal icing.
Keluarkan CUTTER dan biarkan biskut sejuk sebelom di angkat.

TOPPING
jem blackcurrant secukupnye ~ kkzu pilih jem strawberry
badam flakes secukupnye ~ panggang dahulu

ROYAL ICING
2 biji putih telur
80  gm gula castor
2 sudu besar tepung jagung
~ kalau suke topping yang tebal double kan aje sukatan ini.

Putar putih telur dan gula castor hingge menjadi meringue, masukkan tepung jagung dan kacau kaup balik hingge sebati.



Sunday, 8 April 2012

Jom Kite Makan


Assalamualaikum,
Hari ini kkzu nak bawak you all jalan jalan cari makan di Seksyen 7, Bandar Baru Bangi steak house. Antare kedai pilihan kami sekeluarge kalau kkzu meraikan celebrate.Sori to say anak anak kkzu dah tak mahu potong kek mak nye lagi. Ape tak nye kalau dah selalu sangat makan kek testing, heeeeee gitu lerr nampaknye kan. Jom kite check out lokasinye.


Kedai nye memang ade ciri ciri kedai omputih.Seronok beronok kalau makan kat sini cume kadangkale agak bising sikit kalau ramai orang, habis tuu kalau dah semua nye nak menyembang.Servis nye pun sangat cepat dengan staf anak anak mude yang peramah peramah belake. Baye anak kkzu aje stafnye, mude remaje..

Austin Steak House
Seksyen 7, Bandar Baru Bangi

Location ; 55 GF, Jalan Kajang Impian 2/1
Taman Kajang Impian
43650
Bandar Baru Bangi
Selangor

Bermule jam 5.00 petang hingge 2.00 pagi






wowwww ..CHICKEN WINGS DAN SOS MASAM MANIS


Chicken Chops, Harge nye sangat berbaloi., tak sampai 10 ringgit sepinggan satu set.


Layan.. mesti you all terliur kan, kkzu pun same..Ade lagi kami oder, lamb chop dan mee sizzling  , sudah lupe nak ambil gambar, lapar you, terus ngap, pun sedap jugak..

my sons along dan azim

Airnye memang di beri gelas besar.Paling feveret KIWI JUS...2 ringgit aje segelas..

Saturday, 7 April 2012

Biskut Coklat Cips Oren


Assalamualaikum dan salam sejahtera..


Saje saje je kkzu buat cookies ni walaupun hari ini bukan lah hari raye. Saje buat untuk makan kudap kudapan. Dah nak habis dah pun. Sesekali jumpe cookies macam ni kalau di luar musim raye memang cepat laku kan sampai  tak berhenti nak mengunyah selagi tak habis.

Kalau cookies yang ade coklat coklat macam ini , haaaaa anytime budak budak suke.Tak laaa buat selalu sebab tinggi kandungan gula den lemak nye, sesekali takpe laaa makan.Actually ade 2 resepi yang lebih kurang aje. 1 resepi dari my sis, 1 lagi resepi di ambil dari himpunan resepi dari ButterAnchor punye koleksi yang dikeluarkan melalui poskad poskad yang di beri jike kite membeli barangan buat kek di Yummie Bakery, Bangi.. Saje saje nak terai, banyak pilihan resepi biskut coklat chips ni dekat blogger blogger seluruh malaysia, you all pilih aje mane yang berkenan ye.Kalau nak cube yang ini sile lah ye..





RESEPI 1

BAHAN BAHAN

260 gm butter
180 gm gula perang
80 gm gula castor
2 biji telur kuning
1 tsp esen vanilla
360 gm tepung gandum/ redrose
1 tsp b.powder
200 gm coklat chips
200 gm coklat masakan ( hiris nipis )
60 gm almond nibs ( panggang dahulu )
25 gm parutan kulit oren ( tak nak letak pun tkpe )

CARE CARE

Ayak tepung dan b.powder
Putar butter dan 2 jenis gula  hingge sebati
Masukkan telur kuning dan esen vanilla.
Satukan tepung dengan coklat chips, coklat cincang , parutan kulit oren dan almond nibs
Satukan kesemua bahan dan uli lah hingge sebati aje.
Dengan menggunakan hujung jari aje, ambil sejemput kecil adunan dan susun di atas loyang.Boleh tekan sedikit dengan garpu. Jangan buat ketulan biskut besar sangat sebab cookies ini akan naik sekali gande.
Bakar lah pade suhu 180 C selame 25 hingge 30 minit atau bergantung pade suhu oven anda.

***   ***

RESEPI 2 ( My sis )

BAHAN BAHAN

1 cawan butter
3/4 cawan gula
1 cawan gula perang
2 biji telur ( kkzu gune telur kuning aje )
2 sudu teh esen vanilla
3 cawan tepung gandum / redrose
1 sudu teh b.powder  + 2sudu teh air panas
1/2 sudu teh garam
2 cawan coklat chips
1 cawan walnut cincang @ almond nibs

CARE CARE

Putar butter dan 2 jenis gula hingge sebati
Masukkan telur dan esen vanilla
Kemudian masukkan tepung dan b. powder yang telah diayak ( resepi asal di suruh bancuh b.powder dengan air panas )
Akhir sekali masukkan kekacang dan coklat chips
Bakar cookies selame 20 hingge 25 minit pade suhu 180 C atau ikut suhu kepansan oven masing2 ye.
Biar biskut sejuk dulu baru di angkat sebab masa panas panas biskut tu terlalu mudah pecah .Dah sejuk baru angkat dan mamam.



Thursday, 5 April 2012

KEK KUKUS PUTIH TELUR


Saje saje je  kkzu buat kueh ini sebab bile bace resepinye, eeeihhh gune putih telor je , kebetulan pulak dekat dalam petisejuk adelah sikit lebihan putih telur yang tak  di gunakan. Apelagi godak godak lerrr mixer . sekejap aje dah siap kueh ni.Memang gebu dan lembut. Boleh lah teman teman terai ye. Tetapi kalau ikut sukatan asal banyak wooo gune putih telur, dekat dekat 10 biji jugak tuu. Kkzu buat setengah adunan aje memandangkan itu aje stok telur putih yang ade tetapi memadai hasilnye, kire banyak potongan jugak dapat nye.


RUJUKAN ; KAMA AZURA

bahan A
525 ml putih telur
400 gm gula
1 sudu besar ovelette
1 tsp garam
1 tsp baking powder

bahan B
250 gm tepung gandum
50 gm serbuk santan ( susu tepung pun boleh )

bahan C
100 gm santan pekat ( dalam kotak )
1 tsp esen vanilla
90 gm mentega ( minyak pun boleh )
2 tbsp susu pekat manis

bahan D
1 tbsp pandan emulco
1 tbsp strawberry emulco
1 tbsp coffee emulco

CARE CARE

1.Putar putih telur hingge berbuih, masukkan gula, ovelette, garam dan baking powder. Putar hingge adunan menjadi kental.
2. Masukkan bahan B yang telah di ayak. Kacau kaedah kaup balik perlahan
3. Masukkan bahan C, gaul rate.
4. Bahagikan kepade beberape bahagian. kkzu buat 3 kaler aje ( pandan, strawberry dan coffee )
5. Panaskan pengukus dan masukkan selapis adunan ke dalam loyang 9 inci.Kukus selame 10 minit. Ulangi proses hingge habis. Lapisan yang terakhir kuku selame 20 minit.
6. Tutup loyang dengan aluminium foil @ balut penutup pengukus untuk mengelakkan air jatuh ke atas kek.

notes ; untuk tekak kkzu terase sedikit manis, so boleh kurangkan gula kalau tak suke manis sangat ye.



Wednesday, 4 April 2012

Todman Pla



Makanan baru, rase baru, buat pun baru, Todman Pla adelah citarase makanan thailand , kate Chef Am. Pendapat kkzu rasenye ade seakan akan pais ikan tenggiri @ ikan kembung tu cume ade kelainan dari segi  rasenye dek daun limau purut tu. Negare Thailand kan terkenal dengan bau haruman daun limau purut.Ikan kembung ini di rebus dahulu , baru di ambil isinye.

Anak kkzu makan dengan nasi, ganti sebagai lauk gitu. Kalau melihat kepade sukatan serbuk cili tu dah pasti kalau makan Todman Pla ni sampai telinge berasap, pedas youu. Kkzu kurangkan sikit sukatnnye kepade 3/4 cawan aje, takut pulak telinge keluar asap, heeee gurau gurau , Chef Am.Dah la hari ni masak kari india ikan tenggiri, bertambah hot lerr kalau di cantum sekali hidangan nye.Kkzu rase kalau di gantikan dengan ikan tenggiri pun boleh jugak. Cobe lah ye, resepi ini kkzu lihat di TryMasak oleh Chef Am pade sesi yang kedue siri masak memasak di Puchong.

RUJUKAN ; Chef Am @ Trymasak

BAHAN A
2 cawan isi ikan kembung
1 mangkuk sedang kacang panjang ( hiris )
1 mangkuk kecil daun limau purut ( hiris )
3 biji telur ayam
1 cawan serbuk cili
minyak masak untuk menggoreng
Sos cili

BAHAN B ( kisar )
2 batang serai
5 inci lengkuas
10 tangkai cili kering
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu makan serbuk lade hitam
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula

Care penyediaannye
1. Satukan semua bahan di atsas dan gaul sehingge sebati
2. Bentukkan mengikut citarse dan goreng di dalam minyak panas
3. Hidang bersame sos cili.









TALAM LAPIS LABU


Buah labu di masak lemak putih campur sayur pucuk manis memang sedap.Cicah pulak dengan sambal belacan cili api dan ikan sadin hidup goreng.Mau meletop menu tu kalau makan tengahari di atas pangkin.Tetapi hari ini labu di buat kueh talam yang akan menambah lemak manis buah labu itu sendiri .Resepi dari YATIE memories  .Sedang elok aje bancuhan kueh ini, tak lembik tak keras, tak tawar tak manis sangat , sungguh ngam adunan nye.Terime kasih buat YATIE ye.Izinkan kkzu berkongsi resepi di sini pula ye.


RUJUKAN ; yatiememories

BAHAN BAHAN

bahan A
2 cawan air
1 1/4 cawan gula
1/2 tsp garam
2 helai daun pandan di simpul

bahan B
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung jagung
2 cawan santan pekat
2 cawan air

bahan C
1/2 cawan santan pekat

bahan D
1 cawan labu  ( direbus dan lecek )
1 sudu besar pewarne kuning ( kkzu tambah )



CARE CARE

1. Masak bahagian A hingge gula larut.Ketepikan dulu
2. Dalam mangkuk lain sebati kan bahan B.Gaul rate dan masukkan bahan A ke dalam B.
3. Satu bahagian di masukkan bahan C ( santan ) dan satu lagi bahagian masukkan bahagian D ( labu ) ~ kkzu blender supaye lebih halus.
4. Bahagikan pula setiap bahagian pade 3 bahagian supaye dapat same banyak lapisan nye.


CARE MASAK KUEH

1. Panaskan kukusan .
2. Masukkan adunan labu ke dalam loyang yang telah di alas plastik dan kukus selame 7 minit.
3. Lapiskan pula adunan santan dan kukus selame 7 minit.
4. Ulang sehingge habis 6 lapisan dan lapisan yang terakhir kukus selame 20 minit.
5. Bile kueh telam masak biarkan sejuk dahulu barulah di potong menggunakan pisau plastik.

notes ; boleh menggunakan loyang 10 ( bulat ) @ loyang 8 ( petak )



Tuesday, 3 April 2012

BERGEDIL AYAM


Hari ini kkzu masukkan resepi bergedil ayam ye, ala yang biase kite makan dengan soto ayam @ bihun sup tu. Kalau dekat rumah kkzu bergedil ini di makan dengan segale bende, heheeeee maksudnye dengan nasi lemak, makan gitu gitu pun ye , cicah dengan sos. Tak boleh celoteh panjang sebab anak kkzu , alang dah cop pc ini, nak buat keje tesis katenye.

RESEPI ; GOBOK BURUK

BAHAN BAHAN

2 keping dade ayam ( potong kecik kecik dan tumbuk hingge hancur dalam lesung batu @ blender aje )
6 biji ubi kentang ( buang kulit dan gaul garam dan serbuk kunyit, goreng hingge empuk dan tumbuk hingge hancur )
1 biji bawang besar (potong dadu )
daun sup ( hiris halus )
daun bawang ( hiris halus )
2 keping biskut lemak ( tumbuk hancur ) fungsinye agar bergedil padat dan tidak hancur apebile di goreng
1 sudu kecil serbuk lade hitam
1 sudu kecil serbuk lade putih
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil bahan perase
1 biji telur
minyak untuk menggoreng

CARE CARE

1. Satukan kesemua bahan kecuali telur.Gaul dengan tangan hingge ianye sebati dan mesra.
2. Bentuk kan bergedil bulat bulat @ ape ape bentuk yang di sukai
3. Panaskan minyak . Celup bergedil di dalam telur yang telah di kocok.Goreng lah bergedil hingge kekuningan keemasan.
4. Makan lah ia seadenye...p

Monday, 2 April 2012

HOKAIDO CUPCAKES



Salam sejahtera buat teman teman kkzu.HOKAIDO CAKES sedang menular ke serate blog blog dan wall alam maya ini. Asalnye kkzu langsung tak tahu mengenai kek ini hingga lah di tanye oleh rakan Dapur Kakzu iaitu MiszDinda Ratu.  Akhirnye Dinda yang mengepos resepi ini kepade kkzu. Ape lagi tangan mula lah terase gatal gatal  nak mencube dan merase kek ini.

Sebelom menyambung cerite , April 2012 adelah ulangtahun BLOG SEMANISGULA yang pertame. Hanye ingin berkongsi rase dan meluahkan minat memasak dan mencube resepi resepi baru  dan berkongsi pule ilmu yang yang tidak seberape ini kepade teman teman sekalian. Sejarah kkzu memasak bermula di sekolah menengah lagi. Memang minat masuk ke dapur ade lah lahir dari sifat semulajadi yang di anugerah oleh ALLAH,  ilmu yang tidak seberape ini. Syukur alhamdulillah di saat ini masih di kurniakan kesihatan yang boleh lagi mengetuk ngetuk kuali dan periuk walaupun ade beberape kali kkzu jatuh sakit. Itu semua adelah ujian dari ALLAH kepade hambanye.

Banyak pengalaman manis dan pahit sepanjang berblogger ini. Dugaan di caci marba pun ade,   Di puji  pun ade ( puji pujian hanye untuk ALLAH ). Antara kenangan manis nye adelah di beri peluang beraksi menjadi chef kecil di TryMasak. Di beri peluang memasak 2 resepi sekali gus dan kini TryMasak sudah pun melancarkan program memasak kali kedua di SILVERSPOON COLLEGE , PUCHONG . Boleh klik portal tersebut ye. Kkzu juge di beri peluang muncul dalam majalah SAJI juge antare kenangan manis. Kenangan pahit kkzu simpan dalam lipatan dalam kain dan jadikan kenangan buat seumur hidup.

Kepade blogger blogger sekalian , hanye ALLAH yang dapat membalas jase mu wahai rakan sekalian. Berape punye ramai blogger yang tidak lokek berkongsi ilmu dan tips masakan. Walaupun mereke berkongsi ilmu rezeki mereke di dalam bidang ini tetap ade dan terbuka luas walaupun ade segelintir dari mereka yang bukan blogger sangat sangat merahsia kan ilmu mereke. Walaubagaimane kkzu mendoakan agar semuenye di murahkan rezeki oleh ALLAH.  Kite kene fahami pendirian mereka dan insyaallah tiade perasaan marah dalam hati walaupun sekelumit.

Kepade teman teman semua, semuenye di hujung jari, anda klik sahaja resepi yang diingini akan keluar lah resepi tersebut. Sesetengah nye siap dengan step2 nye sekali. Sungguh bermurah hati dan betape kagum nye kkzu kepade kalian. TERIME KASIH KKZU ucapkan kepade semua penyumbang resepi dan kepade teman teman yang sudi melawat SEMANISGULA.  Blog kkzu tidak lah secanggih blog rakan rakan yang lain tetapi kkzu harap ianye sedikit sebanyak dapat membantu rakan rakan yang ingin belajar memasak ye. Terutame nye kepade pengantin baru, pesanan kkzu buat kamu 'ABANG KENYANG HATI SENANG '....wakaka..love you all..

Mari kite balik kepade cerita HOKAIDA CUPCAKES ini. Rase nye sangat lembut dan seakan akan kek keramel pun ade. Adunan custardnye sangat ngam, tidak pekat dan tidak cair. Adunan akan naik tinggi tetapi akan menurun perlahan lahan . Suhu nye jangan tinggi sangat, nanti kek akan jadi apam merkah macam kek kkzu yang pertame masuk oven . Suhunye 160 - 170 C sahaja. Jom kite semak resepi dan SELAMAT MENCUBE. Dengar khabarnye kek ini mahal harge nye di sekitar bakery..




Resepi ini juga boleh di lihat di sini ( Terime kasih ye )


BAHAN BAHAN

A) 4 biji putih telur
    1 tsp garam
   80 gm gula halus

Putar sehingge menjadi kental ( MERINGUE )

B ) 4 biji kuning telur
    30 gm gula castor
    1 tsp esen vanilla
   40 ml minyak jagung
   40 ml susu segar

C ) 55 gm tepung kek
    20 gm tepung custard
    1 tsp baking powder

CARE CARA

1. Ayak tepung kek, tepung custard dan b.powder
2. Putar telur kuning dan gula hingge kembang
3. Masukkan minyak dan susu segar.
4. Masukkan tepung dan gaul sebati
5. Satukan adunan tepung dan meringue dengan kaedah kaup balik.
6. Masukkan kedalam cup 3/4 penuh  ( 80 peratus cup dan hentakkan cup untuk mengurangkan gelembong udare di dalam kek )
7.  Bakar pade suhu 170 C selame 15 minit hingge 20 minit  atau sehingge masak kekuningan )

BAHAN CUSTARD

1 sudu besar tepung custard
1 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar gula
200 ml susu segar
1 biji telur
1 sudu besar mentega/ butter

1.Satukan bahan dan masak hingge adunan pekat dan berkilat. ( kkzu masak atas double boiler ). Bancuh tepung dengan 50 ml susu segar dahulu baru satukan kesemua bahan. .Sentiase mengacau filling custard ini untuk mendapatkan filling custard yang licin. Setelah masak sejukkan sebentar custard filling ini
2. Setelah kek masak dan kek telah sejuk  picit custard di tengah tengah kek.Cucuk nooczle ke dalam dan picit.






Saturday, 31 March 2012

CAKES 21

CCMC ( CHOCOLATE CHEESE MOIST CAKE )

Assalamualaikum buat semue. Hari ini takde entry resepi ye tetapi layan lah gambar2 kek di DAPURKAKZU ye.
 Ini juge termasuk dalam senarai jualan.CCMC (chocolate cheese moist cakes )


 CCMC (chocolate cheese moist cakes ) setelah di potong.

 WALNUT CARROT CAKE CHEESECREAM

 BLACK WHITE RUSSIAN CAKE

 ITALIAN RAINBOW CAKE


  WALNUT CARROT CAKE CHEESECREAM

APAM SENYUM 2 MERKAH pun nak menyelit...
pandan
strawberry
keladi
blueberry

Tuesday, 27 March 2012

SIMPLE TIRAMITSU



RESEPI ; GOBOK BURUK 


Ini adelah sukatan untuk Tiramitsu size kecil dan simple penyediaannye.Boleh juga disusun di dalam gelas @ bekas kecil.

BAHAN BAHAN

250 gm cheesecream
200 gm non dairy whippingcream
60 gm gula icing
1 tsp nescafee
biskut lady fingers secukupnye @ spounge cake
1 cawan air nescaffee

CARE CARE
1.Putar creamcheese dan gula icing hingge kembang , masukkan nescaffe
2. Putar whipping cream hingge kental @ softpeak
3. Satu kan bahan dengan kaedah kaup balik
4.Step 1 susun biskut lady fingers yang di celop ke dalam air nescaffee, step kedua susun adunan cheese dan ulang hingge habis.
5. Masukkan dalam petisejuk selame 4 jam untuk hasil yang nyumm nyumm.
6. Boleh juge di lapis kan dengan blueberry/strawberry filling.Susun di dalam gelas @ bekas kecil.






Monday, 26 March 2012

JAPANESE COTTON CHEESECAKES WITH TOPPING

Kek ini telah di oder oleh costemer kkzu dari UPM..Melihat kepade ayat power atas kek sudah pasti untuk yang tersayang kan.Sedap di makan bersame filling.


 Kek yang baru siap di bakar, belum pakai baju lagi. kek masih togel.Kek ini apebile di bakar akan naik tinggi tetapi apebile di keluarkan dari oven kek akan menurun sedikit.



Part ini yang paling penting dalam penghasilan japanese cotton cakes  iaitu MERINGUE iaitu adunan putih telur dan gula halus.Putar sehingga adunan tidah jatuh apebile di terbalikkan.Ramai yang tanye mengape kek mereke padat aje..inilan jawapannye..



Bahagian ini ialah campuran meringue dan adunan cheesecream.dan bahan bahan lain.Putar kaedah kaup 
balik sahaja.

by ; Chef zam
rujukan ; sasha rahmat

RESEPI NYE KLIK DI sini.


.

Sunday, 25 March 2012

KASWI PANDAN


First time kkzu buat dan makan kueh kaswi pandan.Melihat pade resepinye dah tahu senang aje nak buat kueh kaswi ini. .Kebiasaan kueh kaswi gula merah rase nye kan kenyal kenyal sikit. Tetapi kueh ini lembut aje rasenye. Awalnye Kak Zaharah yang bagi kkzu terliur bile Kak Zaharah mengepos gambar kueh ini dekat wall FB.Make kkzu pun mengintai ke blog YATIE MEMORIES  yang mempunyai berjenis jenis koleksi resepi kueh talam.dan nak intai intai macammane nak menghasilkan kaswi pandan ini.Jangan marah ye yatie kkzu telah meneropong ke rumah yatie.Rasenye lembut dan bau pandan sangat semerbak cume kkzu telah kurangkan kandungan gulanye.Anak anak kkzu pun suke kaswi pandan ini.


RUJUKAN ; YATIE 

BAHAN BAHAN

2 cawan tepun gandum
4 cawan air pandan ( kkzu gune 20 helai daun pandan )
1 1/2  cawan gula pasir
2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung beras
kaler hijau
1 sudu besar pandan paste
2 sudu kecil air kapur makan

1 biji kelape parut putih
sedikit garam ( gaul pade kelape )

CARE CARE

1. Blender kesemua bahan .
2. Tapis adunan yang telah di blend ke dalam loyang  9 inci yang telah di alas plastik dan di sapu sedikit minyak.
3. Kukus selame 40 minit.
4. Setelah masak biarkan kueh ini betul betul sejuk baru boleh di potong.
5. Gaul kueh dengan kelpae parut putih yang telah di campur sedikit garam

notes ;
kebiasaanye kueh kaswi setelah di kukus akan ade takungan air di atas kueh, senget kan sedikit loyang, biarkan air takungan tersebut meleleh ke bawah.
Potong menggunakan pisau plastik untuk mengelak kan kueh kaswi melekat di pisau.