sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, 18 January 2012

NASI LEMAK KAKZU



Nasi lemak kampung jadik pilihan menu hari ini. Nasib badan lerr menu tengahari sampai ke malam.Amik kau kalori tinggi hari ini.Esok pasti menu rebus rebus jadik pilihan sebab nak menstabilkan balik kalori yang masuk ke dalam badan hari ini.Sesekali pekena nasi lemak memang best, makan dulu baru diet eeeiihhhh...Kekadang heran jugak pade penjual nasi lemak kat bandaraya ni, gerainye depan pasar tapi sekor ikan bilis pun takde dalam pinggan, macam tak cukup sifat je nasi lemak kalau takde ikan bilis, kan kan...


SUMBER ; GOBOK BURUK


**RESEPI SAMBAL KAKZU


2 cawan cili mesin
3 ulas bawang putih tumbuk
1/2 cawan ikan bilis direndam dan tumbuk kasar
1/2 cawan air asam jawa
1 labu bawang besar potong nipis
Sedikit belacan di tumbuk bersame ikan bilis
gula, garam dan serbuk perase
* boleh tambah air ikut kepekatan yang di sukai


CARE CARE
1. Tumis bawang putih dengan 1/2 cawan minyak hingge garing
2. Masukkan cili mesin dan tumis hingge cili garing
3 Masukkan gula dan sambal akan bertukar warne kehitaman
4. Masukkan air asam jawa, bawang besar , ikan bilis tumbuk dan sesuaikan garam dan gulanye.


**Resepi nasi lemak
3 put beras
santan ( sukatan agak2 )
gula 2 sudu besar
garam 1 sudu besar 
2 helai daun pandan
Campurkan kesemua bahan..masak sepeti biasa 







**Resepi ayam goreng berempah


1 /2 ekor ayam
2 sudu besar cili mesin
1 sudu besar rempah kari
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula


Gaul kesemua bahan dan perap 1 jam. Goreng hingge ayam kekuningan.

**Resepi ayam goreng cili
1/2 ekor ayam
2 sudu besar cili mesin
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar gula
Gaul, perap 1/2 jam....goreng hingga masak dan garing

Nasi lemak kampung jadik pilihan menu hari ini. Nasib badan lerr menu tengahari sampai ke malam.Amik kau kalori tinggi hari ini.Esok pasti menu rebus rebus jadik pilihan sebab nak menstabilkan balik kalori yang masuk ke dalam badan hari ini.Sesekali pekena nasi lemak memang best, makan dulu baru diet eeeiihhhh...Kekadang heran jugak pade penjual nasi lemak kat bandaraya ni, gerainye depan pasar tapi sekor ikan bilis pun takde dalam pinggan, macam tak cukup sifat je nasi lemak kalau takde ikan bilis, kan kan...


RESEPI SAMBAL KAKZU

2 cawan cili mesin
3 ulas bawang putih tumbuk
1/2 cawan ikan bilis direndam dan tumbuk kasar
1/2 cawan air asam jawa
1 labu bawang besar potong nipis
Sedikit belacan di tumbuk bersame ikan bilis
gula, garam dan serbuk perase

CARE CARE
1. Tumis bawang putih dengan secawan minyak hingge garing
2. Masukkan cili mesin dan tumis hingge cili garing
3 Masukkan gula dan sambal akan bertukar warne kehitaman
4. Masukkan air asam jawa, bawang besar , ikan bilis tumbuk dan sesuaikan garam dan gulanye.



RESEPI NASI LEMAK

4 TIN SUSU BERAS
Santan secukupnye dari sebiji kelape
2 sudu besar gula
1 sudu besar garam
2 helai daun pandan

Basuh beras dan masukan kesemua bahan dan masak hingge nasi masak 


Resepi ayam goreng berempah

1 /2 ekor ayam
1 sudu besar rempah kari
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam

Gaul kesemua bahan dan perap 1 jam. Goreng hingge ayam kekuningan.

Sunday, 15 January 2012

MENUTUP AURAT ( http://smzblog.wordpress.com/ )

PERINGATAN BUAT TEMAN TEMAN KAKZU DAN DIRI KAKZU JUGE...


MENUTUP aurat untuk wanita-wanita Islam Muslimah adalah wajib tapi ramai yang masih tidak menutup aurat dengan sempurna sebagaimana yang dituntut Islam. Malah ada yang seakan-akan memperagakan fesyen seolah-olah mempersendakan hukum atau syariat Islam. Bolehkah ustaz memberikan nas-nas dari al-Quran ataupun rujukan hadis yang menjelaskan balasan bagi wanita Islam yang tidak menutup aurat.
JAWAPAN DALAM kamus Lisan al-Arab karangan Ibn Manzur menjelaskan maknatabarruj ialah apabila seorang wanita menampakkan perhiasan serta kecantikannya kepada lelaki. (Ibnu Manzur, Lisan al-Arab, jld:3, hlm:33). Ini bermaksud apa sahaja perbuatan seorang wanita dalam menghiasi wajahnya serta tubuhnya supaya dilihat oleh orang lelaki dan ia termasuk juga memperagakan fesyen pakaian.
Dalam persoalan ini anda boleh lihat adanya tiga kategori wanita. Yang pertama, menutup aurat dengan sempurna. Kedua, menutup aurat tetapi tidak sempurna dan ketiga, langsung tidak menutup aurat.
Kumpulan pertama menutup aurat dengan sempurna kerana dia sedar bahawa itu adalah perintah Allah SWT. Menyedari bahawa hukum menutup aurat itu wajib serta memahami cara yang betul dalam menutup aurat.
Kumpulan kedua menutup aurat, tetapi tidak sempurna. Kategori ini mutakhir ini cukup banyak.
Menutup aurat bukan sekadar melilit sehelai kain di atas kepala tetapi memelihara kecantikan diri daripada diperagakan kepada orang awam. Kadang-kadang kepala ditutup dengan tudung tetapi pada masa yang sama potongan tubuh badan dipertonton kepada orang.
Hakikatnya, pemahaman masyarakat wanita Muslim dalam persoalan menutup aurat masih cetek. Ungkapan “Daripada tak tutup langsung lebih baik tutup.” Kata-kata ini, tampak baik, semacam positif, pada hakikatnya suatu yang dangkal.
Kenapa perlu dibandingkan dengan yang tidak menutup aurat? Kononnya yang menutup aurat walaupun tidak sempurna sudah kira baik… Kenapa tidak dibandingkan dengan yang lebih sempurna dalam menutup aurat?
Itulah manusia yang banyak sangat beralasan dalam urusan dunia dibandingkan dirinya denga yang lebih baik, manakala dalam urusan agama membandingkan dirinya dengan yang paling teruk.
Tidak salah berfesyen dalam bertudung tetapi sebelum dilihat kepada aspek fesyen, adalah lebih baik dilihat aspek hukum. Mungkin ada yang berpendapat bahawa pandangan saya agak jumud. Tetapi suka saya nyatakan bahawa takut saya pada Pencipta mengatasi keinginan nafsu manusia. Cuba lihat diri anda yang sempurna kejadiannya, cantik, rambut ikal mayang, sihat dan sebagainya.
Manusia itu sempurna tidak kira lelaki mahupun perempuan. Siapa yang menjadikan manusia berpasangan, ada lelaki ada perempuan? Jawapannya tidak lain tidak bukan ialah Allah SWT.
Dialah yang menjadikan rupa paras wanita dengan keayuan yang semula jadi, yang menjadi tarikan orang lelaki dan Dia jugalah yang memerintah agar kamu wahai wanita hendaklah menutup aurat.
Suruhan ini bukan daripada saya atau mana-mana ulama atau mufti, tetapi suruhan ini datangnya daripada Allah yang menjadikan kamu. Hairannya, manusia terima semua yang diberi oleh Pencipta seperti makan, minum, kesihatan, rezeki dan macam-macam lagi kalau mahu dihitung sudah pasti manusia tidak dapat menghitungnya nikmat tuhan, tetapi bila disuruh menutup aurat dia ingkar, suruh solat dia ingkar, suruh zakat dia ingkar dan banyak lagi keingkaran yang dilakukan oleh manusia.
Allah SWT berfirman yang bermaksud: Dan hendaklah kamu tetap diam di rumah kamu serta janganlah kamu mendedahkan diri seperti yang dilakukan oleh orang-orang jahiliah zaman dahulu; dan dirikanlah sembahyang serta berilah zakat; dan taatlah kamu kepada Allah dan Rasul-Nya. Sesungguhnya Allah (perintahkan kamu dengan semuanya itu) hanyalah kerana hendak menghapuskan perkara-perkara yang mencemarkan diri kamu – Wahai ‘AhlulBait’dan hendak membersihkan kamu sebersih-bersihnya (daripada segala perkara yang keji). (al-Ahzab: 33)
Seorang ahli tafsir mengulas ayat ini dengan berpendapat: “Tabarruj wanita bermakna dia (wanita) meletakkan penutup (kain selendang) atas kepalanya dan tidak mengikatnya sehingga boleh dilihat leher dan segala perhiasannya, termasuklah rantai dilehernya.” (Ibn Kathir, jld: 3, hlm: 482-483).
Manakala Abu Ubaidah berpendapat: “Tabarruj bermaksud seorang wanita menampakkan kecantikannya yang memungkinkan orang lelaki ghairah.”(Tafsir al-Alusiy, jld: 21, hlm: 8)
Ulasan ulama dalam ayat di atas serta kaitannya dengan perhiasan di zaman jahiliah. Maksudnya sebelum kedatangan Islam orang Arab perempuan memang sudah menutupi kepala mereka.
Setelah Islam menyinari bumi, dan lokasi sinaran itu ialah Mekah. Jadi masalah sosial juga berlegar dalam persoalan masyarakat hari itu.
Selepas turunnya ayat dari surah al-Ahzab ayat 33 yang bermaksud: Dan hendaklah kami tetap di rumahmu dan janganlah kamu berhias dan bertingkah laku seperti orang-orang Jahiliah yang dahulu dan terus dirikanlah solat, tunaikanlah zakat dan taatilah Allah dan Rasul-Nya. Sesungguhnya Allah bermaksud hendak menghapuskan perkara-perkara yang mencemarkan daripada kamu, hai ‘ahl al-bait’ dan membersihkan kamu sebersih-bersihnya.
Lantaran itu, wanita-wanita Islam segera menutup aurat dengan sempurna sehingga tidak mendedah rambut, leher dan segala perhiasan di leher mereka. Inilah perbezaan yan ketara antara wanita Islam zaman ini dengan wanita Islam di zaman Nabi SAW.
Generasi al-Quran ini cukup unik dan dinamik. Apabila sampai sahaja perintah Allah SWT melalui al-Quran, mereka segera menyahut tanpa sebarang bantahan dan alasan.
Sebagai balasannya, Allah SWT menjanjikan kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat, yang pastinya di atas sifat tunduk dan patuh kepada perintah dan suruhan Allah SWT, mereka kelak akan dibalas dengan syurga yang tidak tergambar nikmatnya.
Hari ini macam-macam alasan diberi untuk melepaskan diri daripada perintah Allah SWT.
Dulu, zaman Nabi SAW, orang-orang Arab kuat nafsu, sebab itulah wanita zaman itu kena berkelubung, pakaian warna hitam, tutup muka dan sebagainya. Kalau betul apa yang didakwa, minta tolong kemukakan kes-kes rogol dan pencabulan yang ada pada masa itu. Itu di zaman jahiliah.
Wanita Melayu juga pada satu ketika dahulu, mungkin awal 1950an, perempuan-perempuannya berkelubung dengan kain batik, bila dengar suara lelaki lari menyorok, tidak mudah keluar rumah.
Maksudnya pergerakan dan perwatakan mereka dikawal oleh kedua-dua orang tua. Adakah pada awal tahun 1950 banyak kes rogol, pencabulan, buang anak, gugurkan janin, anak luar nikah, lari dari rumah, kanak-kanak hilang dan sebagainya?
Keruntuhan moral, budaya dan ancaman luaran yang menyebabkan segala macam bencana manusiawi yang tidak pernah berlaku di zaman jahiliah dan juga di awal kemerdekaan berlaku hari ini.
Dewasa ini orang pakai tudung sempurna pun tidak selamat, ini pula sengaja mendedahkan aurat semacam bersedia untuk dibaham.
Kecantikan seorang wanita terletak pada sejauh mana ketaatannya kepada Allah SWT. Adalah suatu yang salah kalau orang perempuan merasakan kaum lelaki akan tertawan dengan rupa parasnya semata-mata tanpa melihat kepada unsur-unsur keagamaan pada dirinya.
Jarang pembeli memilih kuih yang terdedah kepada lalat, asap dan kotoran. Biasanya pembeli akan memilih kuih tertutup dengan tudung saji. Kecantikan dan rupa paras yang Allah SWT berikan adalah untuk tontonan suami bukannya untuk orang lain. Dunia dipenuhi dengan perhiasan, maka sebaik-baik perhiasannya ialah wanita solehah.

Saturday, 14 January 2012

CURRYMEE BUNGA KANTAN



Kakzu n THE GENG baru je balik dari jemputan marhabban yassin di seksyen 9, bandar bukit mahkota.Alhamdulillah jemputan ini sekurang kurangnye dapat mengeratkan silaturahim sesame jiran setempat dan dapat mengisi mase lapang dengan bacaan ayat al quran.Dikale umur meningkat senje ini tiade ape yang di fikirkan lagi melainkan perkongsian ilmu dan menambahkan ilmu di dade untuk bekalan hari akhirat.Tidak sesekali mengejar glamour dan selalu mengingatkan diri sendiri bahawa semuenye yang dikecapi adelah anugerah dan rezeki dari ALLAH untuk hambanye.Tidak berniat mendabik dade dengan menyertai laman BLOG dan BERFESBOOK . niat hanye satu kerana ALLAH ingin berkongsi pengetahuan serbe sedikit ape yang tahu dan mudah mudahan resepi yang di kongsi oleh rakan lain akan berpanjangan dan akan mendapat shafaat dari ALLAH,. mudah mudahan ye.


Sesekali tewas juga dek pujian pujian dari rakan rakan tapi ALLAH menyangi diri ini, diberinye  nye musibah sakit dan sebagainye, make ketike itulah berpijak pade bumi yang nyate , tersedar kembali yallah aku semakin jauh dari nye, aku leka dengan permainan dunia ini, tersentak dan redha bahawa ALLAH sentiase menguji hambenye.Aku redha dan berdoa agar aku tidak berpaling lagi. Subhanallah subhanallah subhanallah....

Makan itu perlukan untuk hidup, jadi kene jugak bercerite bab masak2 ni yang memang ramai gemar ke dapor agar dapat menyediakan hidangan untuk anak anak dan suami dengan airtangan sendiri, kan lebih berkat namenye, insyaallah.

Sesekali pekene Mee tanpe makan nasi ok jugak kan. Kelainan mee kari ni ialah penambahan bunga kantan di dalam kuahnye.Akan ade kelainan dari segi rase kuah nye, insyaallah sedap,bahan bahan lain masih same dengan resepi yang lain.Bahan utame nye mestilah kerang, pade yang alah pade makanan laut ni , boleh je gantikan dengan ayam dan sebagainye.

SUMBER ; GOBOK BURUK

BAHAN BAHAN KUAH

1 kilo kerang ( rebus dan kopek isinye )@ ayam, udang dan sebagainye.
1/2 kilo santan
1/2 peket besar rempah kari
2 batang serai ketuk
2 kuntum bunga kantan di belah 4
1/2 cawan cili mesin
2 biji ubi kentang di potong dadu
1 peket isi ikan ( fishcake ) di potong kecil kecil
1 peket fishball
1 peket ( 10 ketul )tauhu mee kari di belah 2
1 labu bawang besar @ 10 biji bawang kecil *
5 ulas bawang putih *
1 inci halia *
minyak
asam keping
garam,gula dan bahan perase.

CARE CARE

1. Blender bahan * dan tumis dengan sedikit minyak hingge naik bau.
2. Masukkan cili mesin dan rempah kari, tumis hingge garing
3 Masukkan santan dan kesemua bahan
4. Masak hingge kuahnye masak dan sesuaikan rasenye.

BAHAN BAHAN MEE

Mee
Sawi celor
Taugeh
Tauhu goreng
Telor rebus
Bawang goreng
Daun bawang


Wednesday, 11 January 2012

TIPS MAKING KEK KARAMEL


MERINGUE..adunan putih telur dan gula castor.

Hanye ingin berkongsi tips pade sape2 yang baking kek karamel yang masih ade problem nak menghasilkan nye sebab masih ramai yang massage tanye. yang dah berjaye ABAIKAN saje tips ini, lain orang lain carenye, ini care kakzu.

1. Panaskan oven 10 minit dahulu pade suhu 180 darjah, baru masukkan kek ( gune oven letrik )
2. Gunekan air panas gelegak untuk kaedah ' double boiler '
3. Purate membakar kek ialah 1 jam @ bergantung pade oven masing2
4. Untuk 45 minit pertame gune api bawah sahaje, 15 minit terakhir gune api atas bawah
5. Gula hangus harus rate ke seluruh loyang supaye karamel tak melekat dan licin ketike di terbalikkan
6. Meringue yang betul hanye 5 minit di perlukan, pastikan bekas dan pemutar kering tanpe setitik air pun dan setitik kuning telur pun tak boleh bercampur.
7. Gune susu cair suhu bilik
8. Jangan lupe bace bismillahhirrahmanirrahim dan sentiase senyum, heheee
9. Kalau masih tak menjadi , apelagi call me for oder yeeeeee.

psssttt..Air gula memang melimpah ketike kek di terbalikkan sebab ade gula hangus kan.Lapkan aje air karamel tu.

~ SELAMAT MENCUBE DARI KAKZU~



Friday, 6 January 2012

CAKES 14

Muffin coklat kosong takde mekap


Coklat Indulgent cakes

RED VELVET CAKES..pengantin punye



RUSSIAN BLACK WHITE CAKES
 RED VELVET CAKES...semuge sihat sihat selalu ye...

Rainbows kek


RED VELVET CAKE..kek baldu tauuuu...

CARAMEL CAKES BERTOPPING


TiramitsuCAKES
RUSSIAN BLACK WHITE CAKES

Tuesday, 3 January 2012

CAKES 13

Rainbows kek....


Tiramitsu Cakes

Carrotcakes cheesecream

Rainbows cakes

Cupcakes purple teams
sexy cakes..red velvet cakes

cupcakes pink  teams


Jamu mate ngan kek kek ni ye, yang pastiye hari ni sangat lerr sunyi hati ini. sebab anak anak semue ke sekolah, dekat 2 bulan riuh dan busy pagi pagi dok menyiapkan sarapan pagi bagai , hari ni sunyi sepi dan pastinye rumah bagai kene puting beliung, semuenye nak cepat ke sekolah, bilik depe macam tikus nak beranak...heheeehee. Mak laaa jugak yang kene mengemasnye.Rumah kemas hati senang...kannnnnnnnnnnnn



Sunday, 1 January 2012

MAKAN TIME ( dulu punye )



 yang ni chicken chops, harge tak sampai 10 ringgit

 sambil makan jamu mate eeeihhhhh

 ni lah kedai nyeeeeee CHOPS N STEAKK HOUSE , SERDANG

Beefsteak, hargenye tak sampai 15 ringgit

Sesekali makan kat luar pasti kedai western food jadik pilihan.Ye la kan hari hari makan nasi melayu stail ,sesekali pekene lak makanan owang putih punye tekak tapi dah di melayukan paste nye.Kedai ni kkzu n family selalu pegi so malam ni kkzu nak gi lokasi lain lak.Malam ni anak bujang kkzu yang due orang tuu belanje makan,  jadik jommmmm...lokasinye ke kajang je..
Kedai western dalam gambar ni terletak di serdang je..nak pegi ke.....

Adress :
Chop n Steak
No 379, jalan 18 / 1
Taman Sri Serdang, Selangor

NO phone:
019 3357373



Saturday, 31 December 2011

YAHOOOOO....ecece umur bertambah lagi..




Assalamualaikum buat teman teman kkzu sayang, tahun 2012 bakal menjelme dan berlabuh la tahun 2011 yang banyak meninggalkan kenangan manis buat kkzu. Siape sangka kan niat hanye untuk bersuke suke berblogger dan berfb akhirnye menjadikan kkzu antare insan yang sebuk saban hari. Membantu menjana pendapatan dari rumah dengan membuat kek2 dan muffin.Dengan ikhlasnye kkzu berbesar hati dapat membantu pendapatan isi rumah walaupun tak lerr sekaye mane tetapi alhamdulillah kkzu sekeluarge sangat 2 berbahagia dengan kehidupan ini. Bersyukur pade ALLAH yang maha esa kerane telah memberi kite kehidupan yang nikmat nye sangat tinggi jike kite pandai menghargainye.Kkzu juge berharap diri ini lebih mengingatinye disaat susah dan senang, dunia dan akhirat, amin amin amin.

Awal 2011 kkzu mule berjinak jinak di alam maya ini, sepanjang tahun 2011 kkzu telah mempelajari banyak jenis jenis kek dan masakan  yang mane kebanyakannye resepi2 adelah dari kawan2 kkzu yang sangat baik hati sudi berkongsi resepi.Alhamdulillah kkzu mendapat ramai kawan dari seluruh malaysia dan singapura juge.

Yahoooooo, umur betambah lagi , ecece makin senje dah nampaknye, kkzu berdoa agar kehidupan ini akan lebih dirahmati . Duuummm daaammmm kedengaran bunyi bunga api disaat kkzu sedang menulis ini..syukur kkzu anak2  semue ade kat rumah, alhamdulillah mereke tak meraikan countdown tahun baru di pusat bandaraye atau mane2 lokasi. Tak perlu kite nak bersorak suke meraikan tahun baru, sebaik baiknye musahabah diri ape yang kite telah lakukan sepanjang 2011 dunia dan akhirat. Mengingatkan diri sendiri agar lebih bertaqwa hendaknye. amin amin

Tuesday, 27 December 2011

RUSSIAN BLACK n WHITE CAKES


 nyum nyum, abaikan dulu diet bile menikmati kek ini....heheee


Sape nak angkat tangan tinggi tinggi...


Walla kek yang mabeles dan terbaru dari DAPURKAKZU...

Yeeeeeee betul tuuu padanan kek coklat moist, ganache coklat, creamcheese berperise kopi di dalam kek pastinye padanan yang NGAM. Abaikan dulu diet ye, heeee, nikmati dulu rase kek yang lemak merdu ni...RUSSIAN BLACK n WHITE CAKES.

Tuesday, 20 December 2011

SUP SOTO



Suke tak makan sup soto, meh kakzu jawap, sukeeeeeee suke sangat, nak nak nye ade bergedil, ayooooo my feberet.Ade kelainan pade rase sup soto ni sebab  kkzu gune rempah khas dari TOKMAK dan kuahnye ade letak santan. Penyediaan yang sangat mudah bak kate 1, 2, 3 siap, gitu lerr bunyinye...meh nengok resepinye spesel dari tok mak.

RESEPI : Tok Mak

SUP SOTO

BAHAN BAHAN

Sedikit minyak untuk menumis
1 cawan bawang merah*
1 cawan bawang putih*
1 cawan halia*
3 biji buah keras ( tumbuk halus )
2 cawan santan pekat
lade sulah, garam, bahan perase
Air secukupnye
3 sudu besar rempah ' tok mak '
Ayam secukup nye

care care

1.Tumis bahan * yang telah di blender hingge naik bau.
2. Masukkan rempah soto 'tokmak '
3. Masukkan air, ayam, buah keras, lade sulah dan sesuai kan rasenye.

BAHAN BAHAN ISI

NASI HIMPIT
SOUN DI GORENG DALAM MINYAK YANG PANAS
DAUN SUP/ BAWANG
BAWANG GORENG
SOS CILI API
ISI AYAM
BEGEDIL AYAM ( WAJIB ) MESTI MAU

pssstttt...bole massage kat  Tok Mak kat fb ye untuk dapatkan rempah spesel ni.

Monday, 19 December 2011

PETUA NAK SENYUM KAN APAM

.
Mari mari dengar ini cerita...kisah benar dan sebenarnye, untuk teman teman baru kakzu yang baru bace resepi APAM MERKAH ni kat dalam magazine SAJI...resepinye adelah benar belaka cume respon dari rakan fb kakzu 80 persen apamnye tak mau senyum, walllaaaaa cammane tuu, mari bace petua yang kkzu  nak turunkan ni.Actually resepi ni kkzu cedok dari wall KONGSI RESEPI dan kkzu teloh mengolah kan corak dan perisenye.Resepi ni adelah resepi asal , petua tuu hanye panduan sahaja diatas pengalaman kkzu mengepam apam merkah ni...kalau ikut resepi asal apam nye senyum....tabik springggg ttoiinggg kkzu ucapkan...yang benar apam kkzu senyyuummmm....

1. Gune aissoda ( air gas ) yang tidak berais, beli dalam botol biru
2. Sukat aissoda jangan penuh cawan, kurangkan sikit (kalau kandungan airnye lebih , apam berat dah takmau senyum )
3. Gune telur suhu bilik ( bukan dalam petisejuk )
4. Kukus menggunekan api yang besar
5. Gune gula kasar
6. Gune tepung cap kunci @ cempake
7. Yang paling penting dek senyum aje mase mengepam  apam merkah tuuu....heeheheee




SELAMAT MENCUBE YE...

Sunday, 18 December 2011

MEE REBUS BATU GAJAH


Mee rebus kakzu style...nak cube tak gengs, banyak versi mee rebus ade kat malaysia ini kan, , cayok cayok , resepi dari opah sedare kkzu yang dok kat Batu Gajah,Ipoh, Perak.Mase tuu bertandang raye tahun bile entah lerr, dah lame benar dah, bile makan bepino bijik mate , sedap weiiihhhh, aaissshhhh statment melampau lagi tuuu, Anak anak komen kate wookeyy mak  lulus, tapi tak buat selalu sebab pekene sekali sekale boleh laaaa mee ni, perut kite kan dah sebati ngan nasi, kalau tak makan nasik sehari mau meracau agaknye, ngaku ngaku....Jom  kite nengok bahan bahannye...tak same ngan mee rebus mamak @ johor punye,ni batu gajah mari punye....ipoh mali tarak sombong kentut tarak bunyi ( tagline orang perak ) ekeke....

RESEPI ; GOBOK BURUK

BAHAN BAHAN KUAH

2 kilo ubi kentang ( rebus dengan kulitnye ) sehingge empuk
seringgit kacang dal @ 1 cawan ( rebus hingge lembt )
1/2 cawan udang kering merah @ biase
1 cawan udang hidup @ suke nak letak banyak pun boleh
air secukupnye
cili mesin ( tak sukat sbb ikut kepedasan yang disukai )
asam keping
gula ( wajib )
garam dan bahan perase

CARE BUAT KUAH

1. Ubi kentang di buang kulit dan di blender hingge halus
2. Kacang dal di blender juge
3.Udang hidup di rebus dan blender
4. Udang kering direndam dan di blender
5. Campurkan kesemua bahan dan masak hingge pekat dan berkilat.Kuantiti air bergantng pade kepekatan kuah yang kite nak sebabnye kkzu tak penah sukat.( sori ye dek )
6. Masukkan garam dan gula secukup rase dan yang pasti gula kene letak lebih sbb kuah mee rebus kene manis2 sikit kan.
7. Akhir sekali bile kuah dah masak gorengkan bawang kecil yang dihiris nipis sehingge kekuningan dan masukkan kedalam kuah tadi ( masukkan minyaknye sekali ) tujuannye untuk mewangikan kuah

BAHAN BAHAN MEE

Mee di celor sekejap
taugeh
daun bawang
cili hijau ( wajib, mesti mau )
bawang goreng
cekodok udang
tauhu goreng
telur rebus
@ ape ape aje rasenye nak letak, hentam saje lerrrr,

AKHIR KATE DARI KKZU SELAMAT MENCUBE YE.









Saturday, 17 December 2011

MIXER BUDGET


Mixer besar tak sampai 800 ringgit , speed laju , kalau ade budget lebih boleh beli brand berjename yang lebih power.


Mixer kecik tapi sape sangke power nye hampir menyamai mixer besar tuu...

Kawan kawan kkzu mencari mixer ke.....banyak jenis mixer di pasaran sekarang ni. Murah mahal semue ade, pilih aje ikut budget masing masing. Untuk mixer besar kkzu tak recomen mane mane sebab bergantung pade kewangan anda. Jike ade budget lebih boleh beli yang berjename terkenal, dalam @ luar negare.

Tetapi untuk mixer kecik kkzu recomen mixer CORNEL MODEL CSM 8007 berkuasa 250 watt dan ade 5 speed tersangat laju campor 1 kelajuan turbo.Harge untuk mixer kecik di pasaran lebih kurang je semue jename. Antare 80 ringgit ke 100 lebih sikit je.Gune mixer kecik pun berbaloi dik..insyaallah kek kek akan menjadik dengan jaye nye jugak bergantung pade air tangan kite sebenarnye.

Lain orang lain pandang, setengah orang kate pembakers harus ade mixer besar baru power dan ade style , bagi kkzu takde maknenye, kalau tangan kite dah ade seni buat kek insyaallah kek akan naik gebu TETAPI kalau ade budget besar beli laaaa mixer besar. ape salah nye kan...kkzu bercerite pade mereke mereke yang budget kecik, jangan gusar , beli micer kecik pun jadi lerrrrr.

Teringat mase kkzu kecik kecik dulu bile nak buat butter kek kene bergotong royong., ape tak nye semue nye putar dengan tangan, mase zaman dulu mane ade mixer bagai.Kot ade pun mak tak beli...heeeee.Sorang putar telo yang gune pemutar gegelong tu, sorang lagi putar marjerin, bepeloh dek nak menyiapkan sebijik kek tapi mase tuuu mane tauuu susah, suke lagi ade lerr sebab nak makan kek kan.Oven nye lak dah pasti oven kotak hitam tuuu. Masih ade jual lagi oven tuu tauu...65 ringgit kalau tak silap. Cube sekarang suruh buat kek putar gune tangan. kompom takmau buat punye, alamatnye beli kat kedai aje lerrrrr....ngaku ngaku.....

Thursday, 15 December 2011

Thursday, 8 December 2011

PAVLOVA


Di saat kesihatan kkzu yng berape nak ok ni PAVLOVA masih boleh dihasilkan dan dinikmati, ye laaaa bukannye nak kerah tenage yng banyak nak menghasilkannye,semuenye dilakukan oleh mixer.Oven lak kite on je dan set mase, nak menghasilkan MERINGUE lak masukkan je dalam mixer dan tekan speed...nak gaul kaup balik tepung pun 2 sudu besar je...so ringan adunannye.

Kakzu ni pun walaupun tokleh aktif sangat dan kene banyak rest buat mase ni , dok curi2 gak mase buat kek, degil kan disuruh rehat nak jugak buat keje,pastu kondem sekejap, cergas je sikit mule lerr dok belek resepi2....

Cerite perihal PAVLOVA ni adunan desert yng sangat serasi,bak kate serasi bersame, meringue yang gilerr manis, fresh cream yang ala ala icecream dan buah buah koktel yang masam, kalau nak makan pavlove  kene ade tige rase kombinasi tuu , kalo tak nanti rasenya tak ngam...

Penyediaan yang sangat mudah dan senang, budak tadika pun boleh buat, ecece melampau tu punye statement, insyaallah kalau ikut arahan dan suhu yang betul pasti pavlova menjadik,Kakzu telah mengintai blog MAT GEBU ( adnan ibrahim ) ntuk menghasilkan pavlova ni.TQ mat gebu,

BAHAN BAHAN

150 gram putih telur ( 4 biji putih telur )
1 cawan gula castor
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu kecil cuka makan
1/2 sudu kecil esen vanilla

Whipping cream secukupnye ( PUTAR SEHINGGS KENTAL @ SOFT PEAK)

CARE CARE

1. Panaskan oven pade suhu 150 c selame 10 minit dan sediakan kertas baking paper, alas atas loyang
2. Putar telur putih hingge berbuih dan masukkan gule sedikit sedikit, putar hingge adunan menjadik meringue
3. Masukkan tepung jagung dan cuka makan, gaul kaedah kaup balik
4. Masukkan dan letak adunan diatas loyang dan bentukkan adunan pavlova membulat @ letak aje ikut suke nak bentuk ape.
5. Masukkan kedalam oven dan turunkan suhu oven kepade 120c dan bakar selame 1 jam 20 minit mengunekan api atas bawah.
6.Bile telah masak biarkan pavlova menyejuk dalam oven, renggangkan pintu oven sedikit

7. Letakkan whipingcream dan hias mengikut kreativi    anda ye, boleh aje nak letak ape2 buah pun, .sukeeeee hati.......