sila lah KLIK ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Monday, 4 April 2011

TALAM LAPIS PUTIH MERAH



SUMBER : CHEF AZIMAH


Satu lagi kueh lame...mase kecik2 lagi kakzu dah jumpe kueh ni..Ade macam2 versi adunan kueh ni...bole jugak tukarkan kaler merah tu berkaler kaler...jadik lerr talam lapis pelangi...Jom kite nengok resepinye..


Talam lapis putih merah

bahan2

1 1/4 cawan tepung gandum....125 gm
1 1/4 cawan tepung beras........125gm
3/4 cawan tepung ubi.............60 gm
1 1/4 cawan gula...bole kurangkan...250 gm
4 cawan santan.....1 liter

1. Panaskan gula dan daun pandan dengan 1 cawan santan, sejukkan sebentar
2. Masukkan kedalam mangkuk dan campurkan kesemuanye.
3. Bahagikan kepade due bahagian.satu bahagian putih dan satu lagi letak perisa ros (sirap ros merah) dan sedikit pewarne merah.
4. Kukus selapis selapis, tiap lapis 10 minit, lapisan yang terakhir tambah 15 minit lagi.

bolH gune loyang bulat 9 inci.

TALAM KACANG HIJAU



SUMBER : CHEF AZIMAH


Mari cube buat talam kacang hijau pulak...Rasenye manis berlemak...Tak berape manis sangat..sedang2 je...Jom kite layan kueh ni sambil minum secawan kopi.


Talam kacang hijau

bahan2
lapisan bawah

200 gm kacang hijau..rebus dan toskan airnye
200 gm tepung beras
60 gm tepung ubi
250 gm gula pasir
700 ml santan
1 tsp garam
pewarne hijau

care2
1. Kacang hijau direbus dan diblender bersame santan dan bahan2 lain
2. Kacau hingge naik wap dan kukus dalam loyang petak ukuran 10 x 10  yang di alas plastik selame 10 mnit

lapisan atas

180 gm tepung beras
1000 ml santan
1tbsp tepung jagung
1/2 tsp garam

1. Bancuh sebati bahan2 dan kacau atas api hingge naik wap dan tuang keatas lapisan bawah tadi

2. Kukus selame 20 minit @ hingge masak

TALAM SERIMUKA SRIKAYA



Kueh tradisi ni...mase zaman mak2 kite dah ade kueh ni..kire kueh lame la cume ade sedikit olahan sukatan dan tambahan bahan2 mengikut peredaran mase...meh cube buat sendiri...bole lerr jamu kalau mak mertua jengah romah...ye idok....


Talam serimuka srikaya

bahan bahan 
700 gm beras pulut..direndam 6 jam
600 ml santan 
1/2 tsp garam

1. Toskan beras pulut.Masukkan kedalam loyang 10x10 yang dialas plastik
2. Masukkan santan yang dicampur garam..kukus sehingge pulut masak..lebih kurang 20 minit
3. Bile dah masak tekan bagi padat.

lapisan atas

4 @5 biji telur
120 gm gula pasir
200 gm gula merah
daun pandan
1 tsp garam
120 gm tepung gandum
100 gm tepung beras
1000 ml santan

1. Ambil 300 ml santan..panaskan bersame gula merah dan daun pandan
2. Tapis gula merah dan campurkan dengan santan selebihnye
3. Bancuh tepung,gula dan telur dengan santan melalui proses blender atau kacau dengan tangan jer. Kalau berketul tapiskan dulu.
4. Tuang diatas lapisan bawah tadi
5. Kukus selame 25 minit

***gune gula merah cap bintang untuk mendapatkan kepale kueh yang lebih hitam dan berkilat

Sunday, 3 April 2011

TALAM SERIMUKA CUSTARD




Talam serimuke custard name di beri. Gelaran kueh lame lagi kueh trsdisional di beri gelaran.Sangat sesuai di hidang bile bile mase aje.Penyedian yang memerlukan kesabaran dan ketilitian.Insyaallah akan menjadik kueh talam yang lemak manis ini tapi awas jangan makan berlebihan kerana kandungan pulut akan membuat perut dan ulu hati akan merase pedih kalau tak tahan makan pulut.Tetapi kueh ini kalau rase sepotong tak cukup tauu, pasti nak lagi..


BAHAN BAHAN


Lapisan bawah

700 gm pulut..rendam 6 jam
600 ml santan
1/2 tsp garam

1. Toskan beras pulut ..masukkan dalam loyang petak 10 x 10 yng dialas plastik.

2. Masukkan santan yang dicampur garam.Kukus hingge pulut kembang.Bile dah masak tekan bagi padat.

Bahagian atas ( CUSTARD )

100 gm tepung custard ( gune tepung custard YELLO
W yang di jual di bakery )
800 ml santan (yang dicampur dengan jus air pandan)
300 gm gula
4 telur
1/2 tsp garam halus
1 tbsp perase pandan
pewarne hijau
20 gm tepung gandum 

CARE CARE

1. Satukan kesemua bahan

2. Kacau sebati dan tapis kan
3. Masak atas api hingge naik wap ( jangan sampai membeku )
4. Tuang keatas lapisan bawah tadi

5. Kukus selame 20 minit

***untuk mengelakkan adunan atas masuk kedalam pulut..letak hanye sesenduk dulu..ratekan..bile dah keras baru tuangkan semue.

TALAM UBI

Bagi kakzu antare talam yang sedap...rase ubi kayunye sungguh tradisional....serat2 ubi kayu tuu terase begitu lemak.Jom kite layannnnnnnnnnn resepi nye


TALAM UBI.

bahan2
700 gm ubi kayu parut
400 ml santan
200 gm gula merah
100 gm gula pasir

CARE CARE


1. Panaskan santan,gula merah dan gula dan daun pandan hingge gula hancur.
2. Gaul bersame ubi kayu parut dan masukkan ke dalam loyang petak 10 x 10 yang dialas plastik.

3. Kukus hingge masak.Kukus selame 20 minit

bahagian atas

1000 ml santan
70 gm tepung jagung
70 gm teoung beras
1 tsp garam

1. Bancuh kesemue bahan dan kacau atas api hingge naik wap.
2. tuang keatas lapisan bawah.
3. Kukus selame 25 hingge 30 mimit.
gune loyang 10x10.

TALAM TOKYO ( JEPUN )

Bukan berasal dari Jepun....made in MALAYSIA....antare kueh talam yang paling kakzu suke..tak muak langsung kalo makannye...bahagian bawahnye ade rase kenyal 2 sikit...tak caye..meh cube..






BAHAN BAHAN

lapisan bawah


60 gm soun (direndam hingge lembut dan ditoskan)
250 gm sagu biji (dibasuh dan ditoskan)
100 gm kelape parut
400 ml santan
1 tsp garam halus

care2
1. Satukan bahan2 diatas dan kukus selame 20 minit
2. Masak dalam loyang 10x10 yang dialas plastik

lapisan atas


100 gm tepung custard ( gune tepung custard YELLOW yang jual di bakery )
800 ml santan yng dicampur jus pandan(air daun pandan )
300 gm gula pasir
4 biji telur

1/2 sudu teh garam
1 tbsp perase pandan
pewarne hijau
20 gm tepung gandum

care2


1. Satukan kesemua bahan.Kacau rate dan tapis
2. Masak atas api hingge naik wap
3. Tuang ke atas lapisan bawah tadi dan kukus selame 20   minit

TALAM JAGUNG

























Mari cube buat dan makan talam jagung....temanye ikut bendere negeri KEDAH..kuning  dan hijau...makan sepotong pasti nak lagi...



BAHAN BAHAN


bahagian bawah

240 gm tepung beras
1150 ml santan
60 gm tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 tin jagung dalam tin (cream style)
sedikit pewarne kuning
1 tbsp tepung ubi

care2
1. Campurkan kesemua bahan atau diblender
2. Masak atas api sederhane hingge naik wap
3. Tuang dalam acuan 11x11 yang dialas plastik dan kukus selame 20 minit

bahagian atas
150 gm tepung gandum
1 cawan gula
3 cawan santan pekat(700 ml )
1 tbsp pandan paste
2 biji telur

care2

1. Blender kesemua bahan dan kacau atas api hingge naik wap
2. Tuang keatas lapisan bawah tadi
3. Kukus hingge masak selame 30 minit

TALAM KEKASIH GELAP



Ambooooiii..talam pun reti nak berkekasih...heeee..name je menggerunkan tapi agak unik jugak sebab ade 3 lapis...sedap cume agak remeh skit sebab berlapis lapis...meh meh cube..rasenye insyaallah tak menghampekan...


TALAM KEKASIH GELAP

bahan2...

lapisan bawah
150 gm tepung beras
20 gm tepung jagung @ green peace...akak gune tepung 
jagung
700 ml santan
1/2 tsp garam
50 gm gula pasir
150 gm keledek oren(potong dadu n rebus)..

care2
1.Satukan bahan kecuali keledek.kacau hingge naik wap.
2. Tutup api dan masukkan keledek.

3. Tuang kedalam loyang 10 x10 yng dialas plastik.
4. Kukus selame 15 minit
5. Bile dah masak lorek supaye lapisan kedue melekat dengan ketat

bahagian tengah

520 gm ubi parut..toskan airnye
100 gm gula merah
120 gm gula pasir
300 ml santan
daun pandan

care2
1. Panaskan santan,gula dan  daun pandan.

2. Bile larut angkat dan masukkan ubi parut.
3. Kacau dan tuang keatas lapisan bawah.
4. Kukus selame 20 minit.Lorekkan lagi

bahagian atas

500 ml santan
1 biji telur
60 gm tepung beras
60 gm tepung gandum
1/2 tsp garam
sedikit pewarne oren

care2
1. Sebatikan bahan diatas dan kacau hingge naik wap.

2. Tuang keatas lapisan ubi..kukus selame 10 minti.

****keledek oren tu akak gantikan dengan keladi ( suke suke hati nak tukar )

TALAM SKOTENG



Dengar name skoteng mesti ade yang garu2 kepale kan, skoteng ni berasal dari INDONESIA khabarnye.Mereke suke menjadikan skoteng ni sejenis minuman ,lebih kurang macam air barli gitu.Lebih kurang  macam jelly la. Tak berase tapi memberi warne yang cantik pade kueh talam.Ade di jual di kedai bakery.Nak lihat rupe skoteng klik di SINI ...


bahan2

LAPISAN BAWAH

50 gm skoteng direbus dan ditoskan
150 gm tepung beras
700 ml santan
1 tbsp tepung hoen kwee putih
100 gm gula pasir
1 tsp garam

care2

1. Rebus skoteng dan toskan.Lebih kurang 10 minit.
2. Satukan kesemue bahan.

3. Masak atas api hingga naik wap.
4. Masukan skoteng dan tuang kedalam loyang 10x 10 yang dialas plastik dan kukus selama 20 minit.

LAPISAN ATAS

150 gm tepung gandum
250 gm gula pasir
4 biji telur
750 ml santan
1/2 tsp garam
2 sudu perisa ros
pewarne merah 

care2
1. Satukan kesemua bahan dan tapiskan.

2. Masak atas api hingge naik wap
3. Tuang ke atas lapisan bawah tadi 
4. Kukus selame 25 minit.

TALAM KELADI



Sejenis lagi variasi talam yang kite boleh hasilkan di dapur.Ramai yang suke kan rasenye yang lembut dan lemak berkrim, kali ni jom kite cube buat sendiri nak..

bahan2

130 gm tepung beras
5 tbsp gula pasir
1 st garam
700 ml santan
250 gm keladi
1 tbs tepung sagu..ubi

care2

1. Keladi dipotong dadu dan direbus.

2. Toskan airnye
3. Campurkan kesemua bahan kecuali keladi

4. Masak atas api hingge naik wap 
4. Masukkan keladi
5. Tuang kedalam loyang 10x10 dan kukus 20 minit.

bahagian atas

700 ml santan
2 biji telur
150 gm tepung gandum
2 helai daun pandan
1 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil garam
sedikit pewarne purple
1 sudu makan yam paste

care2

1. Ambil 1 cawan santan dan panaskan bersame daun pandan,gula dan garam.
2. Santan selebihnye campurkan dengan telur dan tepung.
3. Campurkan kesemua bahan dan masukkan perisa keladi dan pewarne.
4. Kacau atas api hingge naik wap.
5. Tuang keatas lapisan pertame tadi dan kukus selame 30 minit.


APAM SALJU



Sumber ; kongsi resepi


Apam salju name glamour, kate name lain apam nasi, resepi tradisi , sangat2 lembut dan mudah sangat nak membuatnye..
Selamat mencube yerr.



bahan2

2 cawan nasi
2 cawan tepung beras
2 cawan tepung gandum
1 3/4 cawan gula
2 1/2 cawan air
2 camca teh yis mauripan

1. Kisar nasi dengan air.Campurkan kesemua bahan dan kacau rate.

2. Perap selame 3 jam
3. Bahagikan kepade beberape bahagian dan letak kaler yang di sukai.
4. Masukkan  ke dalam acuan yang di sukai yang telah di sapu sedikit minyak.
5.Panaskan kukusan hingge gelegak dan kukuc apam selame 10 minit
6. Semase masih panas apam ini akan kelihatan sedikit lemab.Biarkan seketike baru lah di makan bersame kelape parut yang di letak sedikit garam.
.


APAM JAGUNG



APAM JAGUNG COKLAT 

bahan2

250 gm tepung gandum
4  biji telur
200 gm gula
100 ml susu cair @ susu segar
150 gm santan
1 sudu kecil ovellete
150 gm jagung dalam tin

care care



1. Blender susu dengan jagung dan ketepikan.
2. Pukul telur,gula dengan ovellete hingge kembang ( sampai putih ye )

3. Masukkan tepung berselang seli dengan susu(campuran jagung tadi) dan santan
4.Masukkan adunan ke dalam acuan yang di sukai yang telah di sapu sedikit minya.Masukkan separuh adunan , letak inti ( kkzu gune coklat masakan di potong dadu ) dan letak lagi adunan hampir penuh acuan.
5. Kukus selame 10 minit dengan api gelegak.

APAM KAMPONG




SUMBER : GOBOK BURUK


Apam kampong ni kawan sejiran kakzu yng bagi resepi, insyaallah sedap dan gebu tetapi ade yang mengadu apamnye takmau  naik elok....pemilihan tepong pun penting jugak gunekan tepong high protein macam tepong cap sauh..selamat mencube ye..

bahan bahan

1/2 kilo tepung gandum 
1/2 peket yis mauripan 
2 1/2 cawan air
1 cawan gula
pewarne

esen ros

care2


1.Bancuh kesemua bahan dan ramas seperti membuat cekodok. Ramas dengan tangan sampai adunan menjadi halus

2.Perap adunan selame 2 jam @ lebih
3. Bahagikan adunan kepade beberape mangkok dan kaler kan.Boleh juga masukkan esen ros.
4. Masukkan adunan ke dalam acuan yang disukai yang telah di lenser sedikit minyak
5. Kukus apam selame 10 minit.


CARE CARE NAK MENDOT DOT APAM....


Ini  lah care nak mendot dotkan apam ni..
masukkan adunan kedalam piping plastik lebih mudah nak mendot dotkan apam

mendot dot.




letak inti ditengah2 dan tutupkan balik dengan adunan.







Salam semue...meh kakzu tunjukkan secare ringkas care2 nak mendot dotkan apam.

APAM DOT DOT












Dipanggil apam 
dot2 sebab kite kene mendot dotkan apan ni...comel macam cendawan...ade banyak size kite bole buat....sesuai jugak untuk hantaran..bole buat macam2 warne dan perise  mengikut tema yng kite nak....so selamat men dot dot ye..


SUMBER ; kongsi resepi


bahan2

3 biji telur
275 gm tepung gandum
220 gm gula halus
150 gm susu segar...@ 150 ml bancuhan susu tepung...150 ml air + 5 scoop susu.
3 sudu teh baking powder

1 sudu kecil ovellete
1 tsp esen vanilla
 pandan paste @ ape2 paste disukai
pewarne hijau @ ape2 kaler

intinye....sekaya,filling,jem,inti kelape,jem coklat @ ape2 aje.

care2

1. Putar gula,telur dan ovellete hingge kembang dan berkrim...pastikan sampai putih dan pekat.
2. Masukkan tepung berselang seli dengan susu segar.
3. Masukkan esen vanilla

4.Bahagikan kepade beberape mangkok dan kalerkan ikut kaler kesukaan anda.Boleh letak paste juga
5. Masukkan ke dalam paper cup beralaskan acuan lompang dan corakkkan apam.Boleh nengok di SINI
5. Kukus selame 10 minit

****papercup dalam gambar akak gune saiz 8..bole jugak buat size almond london kalau ade tahap kerajinan yang tinggi.



UNTUK STEP TO STEP BOLE LINK KKZU YE....SINI

APAM MERKAH

Sebelom nak mengepam apam merkah ni senyum dulu, heeee..kalau muke masam nanti apam takmau senyum, meh meh cube apam yang gebu ni, sangat2 lembut macam kapas.


STEP TO STEP DI DAPURKAKZU








bahan2

200 gm gula KASAR
2 biji telur gred A...suhu bilik
1 sudu teh ovellete
letak ape2 paste umtuk menghilangkan rase soda tuuu
1 tsp esen vanilla


250 gm tepung gandum
1 cawan aiskrim soda (air gas )...suhu bilik ( jangan penuh2 cawan tuu..kurangkan  sikit je )

care2

1. Pukul telur,gula dan ovellet hingge kembang

2. Masukkan esen vanilla.
3. Masukkan tepung berselang seli dengan aiskrimsoda.
4.Bahagikan kepade beberape bahagian..letak warne dan paste yng disukai
5. Kukus selame 7 hingge 10 mnit.

pastu, senyummmmmm  lerr sebab apam menjadik

*pastikan telur ,gula dan ovellete dipukul hingge putih dan berkrim.
*papercup dalam gambar size 8.