Tuesday, 20 March 2012

CARROT CAKES WALNUT versi 1




Pernah makan kek karet tak teman teman kkzu , ade yang kate takut nak makan sebab ade sayur a.k.a. buah karet kat dalamnye.Ade jugak yang kate tak makan karet tetapi karet ni kalau dah di jadikan kek sangat sangat berlainan rase.Menakjupkan tauu bile ianye nama CARROT CAKES.Wooowww kelas punye statement, keh keh keh, kkzu melobi meh ramai ramai makan carrot cakes.Ade banyak versi okey , you all pilih aje yang mane satu nak terai atau terai aje kesemuanye sekali...
Resepi dari fanpage JOM MASAK

OWNER RESEPI : SALLY RASHID

KEK CARROT WALNUT ( Loyang 9 )

BAHAN BAHAN ( 1 BIJI KEK )
2 1/2 CAWAN parutan carrot
4 biji telur
1 cawan minyak sayuran @ minyak jagung
1 1/2 cawan gula putih ( castor )
2 cawan tepung
1 tsp soda bikabonate
1 1/2 tsp baking powder
1 1/2 tsp serbuk kayu manis ( tak letak sebab tak suke bau rempah )
1 tsp serbuk buah pala ( tak letak )
1 tsp esen vanilla
1/2 tsp garam
1 cawan kacang walnut

CARE CARE

1.Panaskan oven pade suhu 180 C.Lenser tin kek
2. Ayak tepung,b.powder, soda bikabonate, dan garam
3.Putar telur dan gula  ( Gune senduk kayu aje )
4. Masukkan minyak
5.Masukkan tepung yang telah di ayak tadi
6. Masukkan walnut,carrot parut dan esen vanilla ( kaedah kaup balik )
7. Bakar selame 1 jam @ hingge masak ( LOYANG 9 inci )

BAHAN BAHAN TOPPING
240  gm cheesecream
120 gm buttercup
120 gm gula icing
1 tsp lemon paste ( jike suke )

Putar kesemua bahan hingge sebati dan sapu pade kek carrot.


No comments:

Post a Comment