▼
Monday, 19 March 2012
GULAI TEMPOYAK
Sewaktu kkzu ke pasar semenyeh , pekan Semenyeh minggu lalu hubby kkzu terhenti kat jualan ikan sungai, pantang jumpe aje ikan sungai ni, ikan baung kuning pasti mate tak berkelip nengok ikan yang masih hidup ni, tergedik gedik ikan ni melompat lompat dalam jaring. Ikan baru pastinye rasenye manis kan. Kkzu lak memang tak pandai sangat nak makan ikan ikan sungai ni sebab persekitaran kkzu mase kecil di besarkan suasana dalam kem polis dan sangat sangat jarang jumpe ikan ikan macam ni .Hubby kkzu lak memang duduk kat kampung, Felda Gedangse Tanjung Malim, jadik budak budak kampung mase tuu jarang jumpe lauk ayam, bile waktu je petang depe selalu pergi memancing kat sungai sungai .Bukan hubby kkzu aje yang suke ikan ni , anak anak kkzu juge suke tegar ikan sungai ni. Harge pasaran ikan ni kire mahal jugak , sekilo rm 18 tetapi harus beli sebab bukan selalu boleh jumpe ikan ini tauuu..
Pilhan menu kkzu kali ini GULAI TEMPOYAK.Gulai tempoyak ni terkenal kat Negeri Perak. Care kkzu senang aje...
BAHAN BAHAN
Seekor ikan baung di potong tige (di basuh menggunekan air basuhan beras dan tepung gandum supaye hilang bau hanyir nye )
1 cawan tempoyak
10 biji cili padi
1 biji cili besar
1 helai daun kunyit
1 biji timun di buang tengah dan potong memanjang kecil kecil
serbuk kunyit @ kunyit hidup
4 cawan air
garam dan gula
CARE CARE
1. Satukan kesemua bahan kecuali ikan.
2. Didihkan hingge kuah mendidih dan masukkan ikan.
3. Sesuaikan rase garam dan gula nye.
No comments:
Post a Comment