Tuesday, 20 March 2012

CARROT CAKES WALNUT versi 2


LAGI,  LAGI DAN LAGI carrot cakes walnut resepi dari MEM BESAR yang dah lame kkzu kenali sejak dari zaman gilang  gemilang KONGRI RESEPI lagi.Terlalu banyak resepi yang MEM BESAR dah share kan rsepinye di WALL fb.Walaupun MEM BESAR tidak menonjolkan diri tetapi jasenye tetap akan kami kenang dan kebanyakan resepi resepi yang dikongsi kan adelah dari kasih sayangnye dan dari hati yang ikhlas.Kalau tak silap MEM BESAR berasal dari Singapura. Terime kasih buat beliau.Kebanyakan resepi resepi yang di kongsi kan menjadik dengan jaye nye..Insyaallah...

BAHAN BAHAN ( loyang 9 )

3 cawan lobak merah ( carrot ) parut ( Perah layang airnye,kalau banyak kandungan air nnti kek bantat )
2 cawan tepung
2 tsp baking powder
2 tsp soda bikabonate
1 tsp garam
1 tsp serbuk kayu manis ( tak letak ) huhuhu tk suke rempah
1 1/2 cawan gula castor
4 biji telur
1 1/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan kismis hitam
1 cawan walnut

CREAMCHEESE FROSTING

8 Tbs butter
1 lb creamcheese ( 220 gm )
10 oz coklat putih
jus dari sebiji oren
2 tsp vanilla extract

CARE CARE

1. Panaskan oven pade suhu 180 C
2.Ayak tepung,baking powder dan soda bikabonate dan garam
3. Putar gula dan telur hingge kembang.Putar sehingge gula hancur
4. Masukkan minyak, tepung yang telah diayak dan carrot parut
5.Akhir sekali masukkan walnut dan kismis hitam
6.Bakar selame 45 minit @ hingge masak.

Care buat topping
Putar butter dan creamcheese hingge sebati dan masukkan coklat cair , jus oren dan vanilla.




No comments:

Post a Comment