Thursday, 14 May 2015

Semangkok sambal TOTOK JAWA


 Kakzu terpandang semalam di FB tapi terlupa pulak fb siapa. Alamak jangan marah eeeikkk akak share lak kat sini. Semoga perkongsian anda akan membuka pintu rezeki yang lebih luas dari Allah.
Kakzu pernah buat seakan sambal jawa tetapi di panggil sambal gesek. klik RESEPI SAMBAL GESEK
Sukatan actually agak2 aje la ya sebab masakan melayu kan...

BAHAN BAHAN

RM4 ikan bilis
25 biji cili api
4 biji cili merah ( potong 4 )
2 labu bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci belacan 
Minyak 
Gula & garam secukup rasa( x letak pun sbb ikan bilis dah masin )
 Perahan limau nipis ( jika suka lah ya )

CARA CARA

1. Goreng ikan bilis hingga garing
2. Goreng bawang,bawang putih cili api, cili masak ( kzu masukkan sekali gus je ) keje orng nak cepat
3. Goreng belacan
4.  TUMBUK kesemua nya. ( Nak tau ape kkzu buat )
Kzu masukkan dalam blender streeetttt bunyinye siapppp. Blender sikit sikit la ya. Ikan bilis blend kasar ( blend asing )
5. Masukkan perahan limau jika suka
6. Makan lerr dengan nasi panas baru masak , pasti menambah nambah nasi tu kang.

** SUKATAN cili yng kkzu beri ni pedas melepo ya


Sekian, SELAMAT MENCOBA YA

No comments:

Post a Comment