Tuesday, 23 July 2013

BISKUT almond COKLAT CHIPS



HAI..!!

Awal awal lagi kkzu dah tanam azam taknak buat koi raya yang takde potensi nak habis, sebabnya anak anak kkzu bukan lah pemakan koi raya yang tegar tapi kalau biskut CHIPs ni insyaallah depe suka dan kanak kanak juga akan suka.
Ada banyak versi coklat chips, ini salah satunye, sangat senang nak buat , ibarat macam buat koi cekodok.
Akhirnya dalam kemalasan dan ketaklaratan badan ni akhirnya terjadi juga 6 balang besar biskut almond coklat chips.Kkzu buat 2 versi..coklat pekat  ( KLIK DISINI UTK RESEPI LAIN ) dan coklat sederhana.Nak bawak balik rumah mak dan mertua juga.
Resepi ini juge ade di dalam MAJALAH SAJI keluaran terbaru bumper raya ogos 2013.
Nak simpan energy utk maraton kek minggu depan utk oder raya..alhamdulillah..

SUMBER : DAPURKAKZU

ALMOND COKLAT CHIPS COOKIES

180 gm mentega
30 gm shortening
1 kuning telur
50 gm gula perang
50 gm gula castor
180 gm tepung redrose
30 gm tepung  ubi
½  tsp soda bikabonate
½ tsp coklat emulco
100 gm coklat chips
60 gm almond nibs

CARA CARA
Satukan tepung redrose, tepung ubi dan soda bikabonate
Putar shortening, mentega, gula dan telur hingga sebati
Masukkan coklat emulco
Masukkan  almond nibs dan coklat chips
Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh
Ambil sejemput adunan dan susun di dalam dulang pembakar dan tekan dengan garpu
Bakar biskut selama 20 minit  dengan suhu 180 C.

·         Tips : masukkan tepung sedikit sedikit untuk mendapat doh yang yang tidak keras.




No comments:

Post a Comment