Saturday, 29 September 2012

Cakes 30 ~ kek minggu ini

 Hai
Assalamualaikum...
kek minggu ini di dalam dapur kakzu...

kek coklat moist 2 kilo ~ di dalamnye lapisan ganache


red velvet cake ~ kegilaan ramai eeihhhh


renbo kek buat kita fening dan gilerr nengok kaler nye..


 kek coklat moist 2 kilo


japanese cotton cake with bluberry ~ auuwwwww


kek coklat moist 2 kilo


kek karamel


kek karamel


CCMC~ Coklat cheese moist cake ~ agak  besar 3.2 kilo size 10 ~ insyaallah pasti terangkat dengan rasenye yang aauuwww.



Eiiihhh nampak macam same je kan  tetapi lain tuannye ye, kebetulan aje tema bola minggu ini.
CCMC~  coklat cheese moist cake ~ 3.2 kilo size 10 ~ agak besar

semua kek ini telah di delivery ke sekitar lembah kelang dengan cas penghantaran 10 ringgit aje terus sampai depan pintu rumah anda, berminat nak oder call / massage kkzu ye. Oder awal di alu alukan ye suapaya kkzu boleh menyusun jadual kkzu dengan sempurna. tq my dear.

Friday, 28 September 2012

Rebung masak lemak udang


hai

Masakan kampung jadik pilihan , ade juga yang tak suka makan rebung kan, berbau katanye.
Kalau suka vavava, makan lak dengan berulam petai cicah sambal jawa, aaauuww bunyi nye.



BAHAN BAHAN

2 ringgit rebung
1 biji kelapa ~ ambil santannye ~ agak agak kepekatannye ( simpan secawan untuk patinye )
10 biji cili api
2 biji cili merah
1 labu bawang besar
kepingan dada ayam ~ hiris kecil @ udang segar
1/2 cawan ikan bilis
2 batang serai
1 helai daun kunyit
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 keping asam
gula dan garam secukupnye

CARA CARA

Basuh rebung bersih bersih ~ buang air rendamannye
Blender bawang besar, cili api, cili besar dan ikan bilis ~ kalau rajin tumbuk lerr guna lesung batu ye
Masukkan bahan tumbuk @ blender , rebung, santan , ayam @ udang serai ( titik ), serbuk kunyit dan asam ke dalam periuk.
Masak hingge ianye masak.
Bile ianye masak masukkan daun kunyit, pati santan 1 cawan tadi dan sesuaikan garam dan gula nye.




Belajar buat kek ~ seronok nye tau


25 september 2012
Ina ~ putrajaya
Kak umi ~ bandar baru bangi
Linda ~ bandar sri putra


wahh kak umi, tekun nampak ~ nanti kk umi nak datang lagi tauu..


kak umi sedang mendeco kek renbo, cun cun




Jangan segan segan ye..

walaupun pertama kali mendeco kk umi tetap mencube...


Thursday, 27 September 2012

membuat kek di Dapurkakzu


 Kelas kek rainbow dan red velvet ~walaupun kek ni dah agak lama di pasaran tetapi masih ramai lagi kengkawan yang tak pernah makan kek ini tauu.

Ada juga yang berkata tak jumpa lagi kek red velvet yang sesuai di tekak, ape kata cobe rasa kek red velvet dari Dapur kakzu., insyaallah tak menghampakan dari segi rasa dan kaedah membuat nye yang membuatkan kek ini moist rasanye.
Yani, Aiyu dan Diaaa dari Bandar sri putra dengan kek yang telah di hasilkan.

Ingin kkzu terangkan di sini kalau topping yang di buat pada kek  kurang memuaskan dari segi rupanye jangan ade tanggapan yang salah ye.Sebabnye kite mesti faham bahawa yang datang adelah dengan niat mahu belajar dengan keadaan baru pertama kali memegang pisau lepa.Kalau datang sekadar nak nengok nengok aje mestilah rugi kan.Nak juge merasa bagaimana nak melepa kek kan walaupun tak selicin macam yang kkzu buat tapi tak mengapa, itu lah nama nya belajar kan.Yang penting isi dalam kek mantop gitu.

Kakzu akan tayangkan gambar kek kek yang sudah di buat oleh kengkawan kkzu yang datang belajar di blog, takkan ade dikiriminasi nak tayang kek yang cantik cantik je..Insyaallah jike ade kesinambungan di rumah pulak pasti anda boleh melakukannye yang lebih baik.


 va va va


sape punye, yani punyeeeee

Wednesday, 26 September 2012

Sambal Jawa


Hai...
Assalamualaikum..

Amacam you ols terliur tak.
Nampak je macam sambal tak masak kan tapi rasanye begitu aauww sekali.
Kkzu memang pertama kali buat dan makan ni, memang terpaut terus, kebetulan lak hari ini masak lemak rebung campur udang dan ayam goreng berulam petai, ape lagi terangkat laaa bontot bile cicah lak dengan sambal jawa resepi dari Chef Ismail keluaran  MAJALAH SAJI oktober 2012.
Sesungguhnye majalah saji banyak meninggalkan kenangan manis buat Blog SEMANISGULA dan page DAPURKAKZU.

BAHAN BAHAN

3 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi ~ kkzu letak lebih lagi sebab suka pedas pedas kow punye
1 biji buah tomato ~ belah 4
2 sudu besar belacan ` kkzu gune belacan keping 1 inci gitu
1 labu bawang besar ~ hiris kasar
Sedikit minyak masak untuk mengoreng
Garam dan gula secukup rasa.

Panaskan minyak dan masukkan bawang besar hiris , goreng sebentar
Masukkan cili padi dan cili merah , goreng sebentar
Masukkan pula buah tomato
Goreng kesemua bahan hingga layu aje.
Keluarkan dan masukkan bahan yang di goreng tadi kedalam lesung batu, MASUKKAN BELACAN, GARAM DAN GULA SECUKUP RASA, tumbuk sehingga separuh lumat aje ye ~ jangan marah CHEF ISMAIL, kkzu masukkan ke dalam blender, tekan butang streekkkk dah siap, tapi kkzu blender jap je sebab nak kan ianye separa hancur.



Monday, 24 September 2012

Lapis Cheese Cheezy


Hai
Assalamualaikum
Muaahaaaaa you ols tau tak ape ni...
Di tujukan khas buat peminat cheese ~ yang tak suke cheese tuu dok diam diam ye.
Bile makan mesti ngenyit ngenyit mata punye. dengan keenakan pio cheese berlapis biskut marie yang crunchy dan lapisan filling pie blueberry dan lemon filling tu.
Makan 1 bertambah lagi montel lerr jawap nye. ape peduli kan, layan tekak dulu laaaaa.
Di buat dalam bekas kecik kecik macam ni senang nak makan dan senang nak jual juga, nak oder ke,,boleh je..
Kak zu selalu sangat dengar dan lihat lapis cheezy blog blog kawan semua ni tapi tak amik pot pun sebab entah laaaaa, sehinggalah apebile 3 serangkai adik manis ayu, diaa dan yani datang ke rumah kkzu hari tu belajar buat kek dok menceritakan keenakan lapis cheezy ni sampai membuatkan kkzu tak tido lena mengingat kan nye, woooo dasat tuu..
Makenye google google lah kkzu petang tuu menskodeng, macam macam versi ada tapi yang ini di sumbangkan resepi oleh Aiyu,,,,muaaaahaaa terima kasih banyak banyak ayu. Mudah mudahan murah rezeki mu adik ku.
Kkzu dapati lapisan cheese sama ngan adunan yang kkzu buat dalam kek ccmc cume sukatannye nye aje yang lari lari sikit, sangat sesuai untuk hidangan desert ber profil tinggi, hahaha..
Resepi ini juga boleh di lihat di blog Azlita Aziz dengan versi berlainan tapi masih dalam kumpulan lapis cheezy gitu.



BAHAN BAHAN

250 gm cream cheese
150 gm susu pekat
290 gm uht whipping full cream
1 tbsp gelatin bancuh dengan 50 ml air panas ~ kacau sehingga gelatin larut
Biskut marie putih @ coklat secukupnye.
Filling strawberry, blueberry pie filling, coklat ganache, lemon filling, kiwi, oren @ ape ape aje filling yang you ols suke lerr ye.

Putar cheese dan susu pekat hingga lembut dan creamy ~ kkzu lembutkan creamcheese di suhu bilik beberapa jam untuk melembutkan dan memudahkan memutar cheese.
Masukkan uht whipping dan putar hingga sebati.
Masukkan bancuhan gelatin dan putar lagi dengan perlahan agar semuenye sebati dengan cantik.

CARA MENYUSUN NYE

Masukkan adunan cheese ke dalam bekas yang you ols suka
Lapiskan biskut marie
Letakkan adunan cheese
Lapiskan dengan filling ~ pilih aje mane mane filling
Letak  biskut marie
Lapiskan dengan lapisan cheese
Picit sedikit filling dan lorekkan seadenye
Sejukkan dalam petisejuk beberapa jam ~ kkzu punya 1 jam dah boleh ngaappp



tips ~ boleh aje tambah buah buahan segar seperti strawberry, kiwi, blueberry dan sebagainye sebagai penyedap rasa.
cheese pilhan ialah cheese philadhepia ~ terpulang juga pada citarasa masing masing ye.

Sunday, 23 September 2012

Yummy Dummy Cakes


hai

YUMMY DUMMY CAKES

By ; DAPUR KAKZU

BAHAN BAHAN KEK
5 biji telur kuning
125 gm gula castor
150 ml air @ susu segar
75 ml minyak jagung
40 gm serbuk koko ~ ayak
165 gm tepung kek @ self raising flour ~ ayak
1/2 tsp baking powder ~ ayak
1/2 tsp baking soda ~ soda bikabonate ~ ayak
1 tsp esen vanilla

5 biji telur putih
75 gm gula castor
1 tsp krim tar tar

Satukan bahan ayak dan ayak sekali  dalam 1 bekas
Satukan telur kuning, air @ susu segar , minyak dan gula castor dan putar selama 10 minit
Masukkan bahan ayak dan ketepikan.
Dalam bekas kering yang lain tanpa ade air walau setitik pun, putar putih telur, gula castor dan krim tar tar hingge menjadi kental ~ meringue
Satukan ke dua dua adunan dengan kaedah kaup balik dengan menggunakan senduk @ spatula.
Masukkan adunan ke dalam loyang 9 inci dan bakar selama 45 minit hingga 1 jam pada suhu 170 C.
Setelah masak segerakan keluarkan kek dari loyang dan masukkan ke dalam kotak dan salotep kan kotak tersebut supaya spounge kek ini melembab di dalam kotak.

BAHAN BAHAN MOUSE COKLAT
370 gm non dairy whipping cream
75 gm serbuk koko
120 gm gula icing
1/2 cawan air suam
1 1/2 tbsp serbuk gelatin
100 ml air panas

Putar whipping hingga kental dan  berkrim.
Satukan gelatin dan air panas, kacau hingga gelatin larut
Satukan serbuk koko dan gula icing, masukkan air suam dan kacau perlahan hingga sebati.
Akhir sekali satukan whipping dengan bancuhan serbuk koko dan gelatin. kacau kaup balik perlahan.
Bahagikan mouse coklat kepada 2 bahagian

CARA MELAPIS KEK
Potong kek kepada 3 bahagian.
layer kan 1 bahagian lapisan mouse coklat dan letak kek di atasnye.
Letak 1 lagi lapisan mousse coklat dan tutup denag kek yang terakhir.
Akhir sekali tutup kek dengan lapisan freshcream ( putar 300 gm non dairy whipping )
Biarkan kek mengeras di dalam petisejuk selama beberapa jam.
Tuang lapisan ganache di keseluruhan kek

RESEPI GANACHE
300 gm coklat masakan
250 gm uht whipping cream

Masak atas double boiler.

NOTES : UNTUK GANACHE JANGAN GUNE NON DAIRY WHIPPING CREAM YE , AKAN MEMBUATKAN GANACHE MANIS SOKMO NANTI.