Wednesday, 26 September 2012

Sambal Jawa


Hai...
Assalamualaikum..

Amacam you ols terliur tak.
Nampak je macam sambal tak masak kan tapi rasanye begitu aauww sekali.
Kkzu memang pertama kali buat dan makan ni, memang terpaut terus, kebetulan lak hari ini masak lemak rebung campur udang dan ayam goreng berulam petai, ape lagi terangkat laaa bontot bile cicah lak dengan sambal jawa resepi dari Chef Ismail keluaran  MAJALAH SAJI oktober 2012.
Sesungguhnye majalah saji banyak meninggalkan kenangan manis buat Blog SEMANISGULA dan page DAPURKAKZU.

BAHAN BAHAN

3 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi ~ kkzu letak lebih lagi sebab suka pedas pedas kow punye
1 biji buah tomato ~ belah 4
2 sudu besar belacan ` kkzu gune belacan keping 1 inci gitu
1 labu bawang besar ~ hiris kasar
Sedikit minyak masak untuk mengoreng
Garam dan gula secukup rasa.

Panaskan minyak dan masukkan bawang besar hiris , goreng sebentar
Masukkan cili padi dan cili merah , goreng sebentar
Masukkan pula buah tomato
Goreng kesemua bahan hingga layu aje.
Keluarkan dan masukkan bahan yang di goreng tadi kedalam lesung batu, MASUKKAN BELACAN, GARAM DAN GULA SECUKUP RASA, tumbuk sehingga separuh lumat aje ye ~ jangan marah CHEF ISMAIL, kkzu masukkan ke dalam blender, tekan butang streekkkk dah siap, tapi kkzu blender jap je sebab nak kan ianye separa hancur.



8 comments:

  1. Salam,
    blogwalking...& join this blog...sedap sambal tu.
    http://my-mintroom.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum Kakzu...dh bwk pinggan ni nk tapau sambal jawa tu ckit bleh...kihkih

    ReplyDelete
  3. kak zu.. sejibik mcm dlm majalah. sedapya pembuka selera :-)

    ReplyDelete
  4. salam kak zu..sambal nie bikin saya terliuq sebentar...sib baik jauh dr mata,hehehe...mak kt kg selalu jugak wt sambal nie,kitaorg panggil sambal totok,tp mak ada tambah ikan bilis goreng

    ReplyDelete
  5. sedap nye..boleh try rasa sambal jawa plk..bakal mertua pun jawa,hahaha..tq kakzu :) kalau blh join la blog sy http://abbymucuk.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. salam marsita...tq sudi menjengah..

    waalaikumsalam shuhada ~ auww sedap tauu

    hai izah ~ hahaha serupa kan walaupun kkzu blender aje.

    salam myda ~ sambal totok eeihh, apepun memang sedap

    hai nur ~ mak mertua kkzu pun jawa gak tapi tkde sambal ni..sambal hijau ade, pun best gak

    ReplyDelete
  7. salam kenal kakzu...wahh..mmg terliur tgk sambal jawa tu..rasa cam penah buat tp tak tau plak ia dipanggil sambal jawa..hehe..minta izin skodeng resepi2 kak zu yea.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam, wahhh terliur kkzu dengan sambal dalam lesung batu tu....

      Delete