▼
Saturday, 22 September 2012
Al kisah roti jala
Hai
Tersengih bile melihat roti jala sebekas ni, ape tak nye sebelom ni sangat bluurrr otak ni kalau nak menjala roti jala ni, memang tak susah mane pun pada mereka yang biasa membuatnye, kalau tangan yang tak biasa memang yang senang pun jadik susah.Bile dah dapat kaedah yang betul insyallah takde masalah kalo nak buat setakat sekilo tepung. Insyaallah boleh boleh...
Berkobar kobar nak menirai roti jala sebab nak menyelami dan memahami bagaimana kawan kawan kkzu tak menang tangan mengirai roti jala masa hari raya yang lalu. Banyak betul tempahan sehingga boleh di jadikan pendapatan yang lumayan hanya denan mengambil tempahan membuat roti jala.Tak payah susah payah belajar teknologi resepi resepi baru, kwanngg kwwaanggg .
Ibarat statement kkzu yang sedikit xsyen bile mengatakan alahhh kek karamel tuu ' nak buatnye macam bancuh cekodok je ', wahaaaa ternganga jap kawan kkzu yang sorang ni bile denga statement tuu, yoooo iye ka macam bancuh cekodok !!!!. iyo lah dek kalau tangan dah terbiasa sangat membuatnye, ape ape bende pun kalo dah biasa jadik senang.
Itulah cerita roti jala ni. Anak anak dan kkzu 1 family memang suka makan roti jala .Bile melihat sebekas roti jala ni wahhhhh kkzu dah boleh menjala lahh dengan ceria sebab sebelom ni bile nak mengirai satu satu mesti blurrrrr, mana masa nak angkat pecah laa, koyak laaa, tumpah sana tumpah sini, arrrrghhh blurrr lagi.Tapi kali ni tak koyak lagi, ahaaaaa. Caranye masak sehingga permukaan bawahnye menjadi sedikit kering. Bile nak angkat sekali rap je guna sudip.
Abaikan lah ye jalaan yang agal lebar tuu, kkzu penah makan roti jala yang sangat halus buatannye, yaallah dalam hati berkata sungguh tegar dan rajin dan sabarnye pembuat roti jala ni.
Api nye pulak sederhana kecil , tak kecil sangat , nanti lambat masak lak.Tapi jalaan camgini kompom makan seketul dua dah kenyang.
Ape !!! nak resepi roti jala.
Setengah orang tak payah sukat pun, main agak agak je bancuhannye.
Kalo nak sukat boleh guna sukatan yang ini ye..Resepi ROTI JALA
Thursday, 20 September 2012
Suka duka buat kek
hai
Assalamualaikum...
Opocot kelas buat kek bawak anak kecik, nak kene nih, elele mesti lerr boleh , my sis ni n adik ipar .
Kalau orang lain memang lerr haru biru sambil buat kek denga lak anak lalak lalak nak susu...heee
Kelas nya sampai ke malam tuuu, fuyooooo siap bawak husband peneman duka dan lara, jangan marah, akak gurau gurau aje.
Penat gilerr katenye, memang lerr tuu , abihnye start nye dah tengahari ~ ORANG LAIN WAJIB JAM 9 PAGI EEEIKKK, KALAU START LAMBAT NANTI LEWAT HABIS BADAN PUN LONGLAI NANTI
Matahari tengah rembang orang kata, buat lak kek indulgent yang prosesnye memang banyak step dan banyak songeh gitu tapi rasenye harap2 puas hati lerr ye bagi staf UM makan makan.
haaaa ini lerr rupenye kek indulgent, untuk rakan rakan lain kkzu tk ajo kek ni sbb nak menyiapkan nye mengambil masa yang panjang gitu.Wahhhh pandai adik manis buat kek.
Muka penat eeihhhh, nak belaja kan harus tabah dek.Lepas ni boleh jadik taukeh kek ye adik manis...
wahhhh va va va...tepek betui betui tuu...
Adik ipar kkzu tak ketinggalan nak interprame ngan kek carrot...upahnye dapat lerr kkzu sepotong kek ni, sedap auwwwww hasil air tangan deela .
Wednesday, 19 September 2012
Small cake ~ kapkek
Hai
Assalamualaikum..
Actually resepi kapkek ini dah ade kat dalam album tapi saja suka suka nak letak lagi sekali buat panduan pada sape sape yang nak mencube nye.Tak berdosa kan...hahaa
Sifat topping ini lembut tapi tak mencair hingga tahap meleleh
Dua topping berbeza untuk base ( pink ) dan bunga ( purple ) ~ you ols nak letak kaler ape2 pun takpe, tak marah nye...
Base kapkek boleh aje taram kek ape ape you ols suka tapi kkzu letak lerr jugak resepi kek nye buat yang suka nak buat.Bakar ke, kukus ke boleh aje tapi yang bakar lebih tahan lama gitu.
Kapkek camgini tak besar sangat, size sederhana bersize M tapi nak menyiapkan satu satu kek bepeloh deknon , sebab tuu arrr jangan dok kisah sangat nak berdebat pasal regenye, banyak songeh kalu buat sendiri arrrrr.
Origh check out resepinye dan boleh lerr cobe cobe.
RESEPI KEK COKLAT
SUMBER ~ MEM BESAR ( rakan KR pasti kenal )
2 biji telur
1 1/2 cawan gula castor
2 cawan tepung gandum ~ ayak
1 tsp baking powder ~ ayak
1 1/2 tsp soda bikarbonate ~ ayak
1/2 cawan coco powder ~ ayak
1 cawan minyak masak @ jagung
1 1/2 cawan susu cair
1 tsp coffee emulco @ serbuk nescaffe
1 tsp esen vanilla
Putar gula dan gula castor hingga kembang
Satukan bahan ayak
Masukkan minyak
Masukkan tepung ( bahan ayak ) berselang seli dengan susu cair
Masukkan esen vanilla dan emulco
Masukkan adunan separuh aje ke dalam bekas kapkek
Bakar selama 20 minit pada suhu 180 C
RESEPI BUTTER KEK
250 gm butter
200 gula castor
250 gm tepung gandum ~ ayak
1 tsp baking powder ~ ayak
5 biji telur ayam
1 tsp esen vanilla
Putar butter dan gula hingga kembang
Masukkan telur sebiji sebiji ~ kocok dulu telur tu
Masukkan tepung bercampur b. powder sedikit sedikit serta esen vanilla
Masukkan adunan separuh aje ke dalam acuan kapkek
Bakar selama 20 minit pada suhu 180 c
RESEPI TOPPING
BASE ( pink kaler )
355 gm creamwell
180 gm shortening
55 gm butter
150 gm gula icing ~ ayak
80 gm susu pekat manis
1 sudu besar golden syrup
1 tsp esen vanilla
Putar creamwell, shortening dan butter hingga kembang dan lembut
Masukkan gula icing sikit sikit
Masukkan susu pekat dan golden syrup
Masukkan ape2 kaler you ols suka ~ guna kaler base oil arrrr
BUNGA PUTAR ALAM ( purple kaler )
250 gm creamwell
50 gm butter anchor
130 gm gula icing ~ ayak
1 tsp esen vanilla @ butter vanilla
Putar creamwell dan butter hingga kembang dan lembut
Masukkan gula icing dan esen
Letak ape2 kaler you ols suka ye.
~ selamat mencobe dari DAPUR KAKZU ~
Tuesday, 18 September 2012
sifat cheese cream ( lepe pada kek )
Resepi cheesecream
500 KRIMCHEESE
250 GM BUTTER ANCHOR
250 GM GULA ICING ~ AYAK
PUTAR SEBATI SAHAJA
Kesemua kek ini adelah bercheese cream dan ramai yang tanya bagaimana nak dapatkan toppping cheese yang kental macam ini.
Caranye adelah tidak membiarkan cheese terlalu lama di suhu bilik.
Selepas mengeluarkan cheese dari petisejuk terus potong dan cincang kecil kecil termasuk butter nye sekali.
Putar ke dua dua bahan ini sebati aje ~ tidak sampai kembang
Masukkan gula icing last sekali.
Jika masa memutar cheese terlalu keras akan merosakkan mixer, jadi agak agak lah kelembutan cheese yang sesuai .
Masa kite mencincang cheese kite dah boleh agak samada cheese tersebut terlalu keras @ tidak.Jika keras sangat boleh lah di biarkan sebentar di suhu bilik.
Tempat yang paling sesuai untuk meyimpan cheese adelah di bahagian bawah iaitu kesejukan bukan beku dan ketahanan bergantung pade isipadu petisejuk anda.Jika pertisejuk bercampur dengan barangan keperluan lain makanye ketahanan cheese tidak lama lerr jawapnye.
Kekadang kkzu pun blurr gak bile terputar menjadi krim cheese yang terlembik, kalau berlaku begitu masukkan sebentar krim cheese yang sudah diputar ke dalam petisejuk jap, agak agak dah mengeras jap baru lepe pada kek.
So selamat mencube ye memutar cheese.
Sunday, 16 September 2012
Cakes 29
renbo kek
kek coklat indulgent
kek karamel & marble cheese brownies
renbo kek
kek coklat moist
renbo kek
coklat cheese moist cake
red velvet cake
kapkek
carrot cake
carrot cake
renbo kek
renbo kek
kek coklat indulgent
kek karamel & marble cheese brownies
renbo kek
kek coklat moist
renbo kek
coklat cheese moist cake
red velvet cake
kapkek
carrot cake
carrot cake
renbo kek