▼
Wednesday, 19 September 2012
Small cake ~ kapkek
Hai
Assalamualaikum..
Actually resepi kapkek ini dah ade kat dalam album tapi saja suka suka nak letak lagi sekali buat panduan pada sape sape yang nak mencube nye.Tak berdosa kan...hahaa
Sifat topping ini lembut tapi tak mencair hingga tahap meleleh
Dua topping berbeza untuk base ( pink ) dan bunga ( purple ) ~ you ols nak letak kaler ape2 pun takpe, tak marah nye...
Base kapkek boleh aje taram kek ape ape you ols suka tapi kkzu letak lerr jugak resepi kek nye buat yang suka nak buat.Bakar ke, kukus ke boleh aje tapi yang bakar lebih tahan lama gitu.
Kapkek camgini tak besar sangat, size sederhana bersize M tapi nak menyiapkan satu satu kek bepeloh deknon , sebab tuu arrr jangan dok kisah sangat nak berdebat pasal regenye, banyak songeh kalu buat sendiri arrrrr.
Origh check out resepinye dan boleh lerr cobe cobe.
RESEPI KEK COKLAT
SUMBER ~ MEM BESAR ( rakan KR pasti kenal )
2 biji telur
1 1/2 cawan gula castor
2 cawan tepung gandum ~ ayak
1 tsp baking powder ~ ayak
1 1/2 tsp soda bikarbonate ~ ayak
1/2 cawan coco powder ~ ayak
1 cawan minyak masak @ jagung
1 1/2 cawan susu cair
1 tsp coffee emulco @ serbuk nescaffe
1 tsp esen vanilla
Putar gula dan gula castor hingga kembang
Satukan bahan ayak
Masukkan minyak
Masukkan tepung ( bahan ayak ) berselang seli dengan susu cair
Masukkan esen vanilla dan emulco
Masukkan adunan separuh aje ke dalam bekas kapkek
Bakar selama 20 minit pada suhu 180 C
RESEPI BUTTER KEK
250 gm butter
200 gula castor
250 gm tepung gandum ~ ayak
1 tsp baking powder ~ ayak
5 biji telur ayam
1 tsp esen vanilla
Putar butter dan gula hingga kembang
Masukkan telur sebiji sebiji ~ kocok dulu telur tu
Masukkan tepung bercampur b. powder sedikit sedikit serta esen vanilla
Masukkan adunan separuh aje ke dalam acuan kapkek
Bakar selama 20 minit pada suhu 180 c
RESEPI TOPPING
BASE ( pink kaler )
355 gm creamwell
180 gm shortening
55 gm butter
150 gm gula icing ~ ayak
80 gm susu pekat manis
1 sudu besar golden syrup
1 tsp esen vanilla
Putar creamwell, shortening dan butter hingga kembang dan lembut
Masukkan gula icing sikit sikit
Masukkan susu pekat dan golden syrup
Masukkan ape2 kaler you ols suka ~ guna kaler base oil arrrr
BUNGA PUTAR ALAM ( purple kaler )
250 gm creamwell
50 gm butter anchor
130 gm gula icing ~ ayak
1 tsp esen vanilla @ butter vanilla
Putar creamwell dan butter hingga kembang dan lembut
Masukkan gula icing dan esen
Letak ape2 kaler you ols suka ye.
~ selamat mencobe dari DAPUR KAKZU ~
Jika x keberatan, saya nk tau, kak zu guna nozel no. Bpa yer tuk buat bunga putar alam tu? Canteeekk...
ReplyDelete