Tuesday, 18 September 2012

sifat cheese cream ( lepe pada kek )



Resepi cheesecream

500 KRIMCHEESE
250 GM BUTTER ANCHOR
250 GM GULA ICING ~ AYAK

PUTAR SEBATI SAHAJA



Kesemua kek ini adelah bercheese cream dan ramai yang tanya bagaimana nak dapatkan toppping cheese yang kental macam ini.
Caranye adelah tidak membiarkan cheese terlalu lama di suhu bilik.
Selepas mengeluarkan cheese dari petisejuk terus potong dan cincang kecil kecil termasuk butter nye sekali.
Putar ke dua dua bahan ini sebati aje ~ tidak sampai kembang
Masukkan gula icing last sekali.
Jika masa memutar cheese terlalu keras akan merosakkan mixer, jadi agak agak lah kelembutan cheese yang sesuai .
Masa kite mencincang cheese kite dah boleh agak samada cheese tersebut terlalu keras @ tidak.Jika keras sangat boleh lah di biarkan sebentar di suhu bilik.
Tempat yang paling sesuai untuk meyimpan cheese adelah di bahagian bawah iaitu kesejukan  bukan beku dan ketahanan bergantung pade isipadu petisejuk anda.Jika pertisejuk bercampur dengan barangan keperluan lain makanye ketahanan cheese tidak lama lerr jawapnye.
Kekadang kkzu pun blurr gak bile terputar menjadi krim cheese yang terlembik, kalau berlaku begitu masukkan sebentar krim cheese  yang sudah diputar ke dalam petisejuk jap, agak agak dah mengeras jap baru lepe pada kek.
So selamat mencube ye memutar cheese.

15 comments:

  1. Tq kak zue atas info yg sgt berguna ni...

    ReplyDelete
  2. Cantik2 kek akak!! Thanks 4 this info...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah....same2 aini..selamat mencobe ye...

      Delete
  3. terima kasih kak zue utk tips yg berguna ni.. semenjak en. philly xde ni sy ada je masalah bila guna cheese lain. geram bila kdg jd kdg tak..

    rupanya sy yg x cukup ilmu.. bila baca info akak ni, tau dah kat mana silap sy.

    terima kasih kak zue..!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. same2 irma..wahhh pakar buat kek irma ni...kkzu suke nengok kek kek irma...
      same2 kasih ye..

      Delete
  4. Thx k zue ats info yg sgt bermakna ni..

    ReplyDelete
  5. insyaallah ..ade umur mesti kite berjumpe kan ita...

    ReplyDelete
  6. oh okey kak zu, dah jumpa tipsnya..terima kasih banyak..;)

    ReplyDelete
  7. Terima kasih byk2 kak zu sbb berkongsi byk ilmu tntng kek pd sy yg bru nak mndlmi dunia kek ni...sy mnjual pun byk ambil resepi dr kak zu..teringin nk pegi kelas kak zu..tp jauh n sy x brkesempatan lg..ank2 pun kecil2..apa pun semoga Allah memberkati kak zu sekeluarga ye...tq so much!!

    ReplyDelete
  8. Oh kisahnya. Terima kasih ats perkongsian. Sbb tu la dia nmpk berkilat n berminyak ye? Sbb sy selalu pukul lama n sampai kembang. Dia jd lembik. Tp sy sejukkn blk. Tp bila nk lepa die jd sgt likat pulak huhuhu

    ReplyDelete
  9. Terima kasih kak zu. Saya pula tak beraninnak masukkan butter banyak. Takut lembik. Mungkin sangkaan saya salah. Nanti nak cuba ikut proportion kak zu ni.

    ReplyDelete