▼
Friday, 13 April 2012
Kek Santan Keladi
Assalamualaikum...
Selamat petang , menu kkzu untuk minum petang hari ini KEK SANTAN KELADI. Resepi dari biras kkzu yang dah lame kkzu tak aplikasi kannye .Pernah dulu kkzu buat kek ni jadik bantat, punca utame nye kkzu telah tersalah putar tepung dengan mixer, pantang nombor 1 tuu ye. Selepas di putar telur hingge kembang , bile masukkan tepung dan santan hanye gaul KAUP BALIK sahaje perlahan lahan ye,insyaallah kek ini akan jadik gebu dan kurang kalori apebile tiade penggunaan butter di dalamnye namun ade sedikit kandungan kalori di dalam santan .
BAHAN BAHAN
6 biji telur size B
1 3/4 cawan gula
1 sudu besar ovelette
3 cawan tepung gandum ~ ayak
1 sudu kecil baking powder ~ ayak
1 cawan santan pekat ~ santan kotak ( kara )
1 sudu besar keladi paste ~ atau ape ape paste lain yang di sukai
1 sudu kecil esen vanilla
CARE CARE
Putar telur, gula dan ovelette hingge kembang dan putih ( berkrim )
Masukkan tepung ( BERCAMPUR B .POWDER ) sedikit sedikit dan santan . Gaul care kaup balik perlahan hingge sebati
Masukkan paste dan esen vanilla
Masukkan dalam loyang 9 inci dan bakar selame 45 minit hingge 1 jam pade suhu 170 C.
tergoda bila tengok kek keladi nie..menarik la..lagi2 warne purple mmg suke sgt..nk try la..tp ntah la bila..msk list dl..tq kkzu
ReplyDeletesame2 ye...cobe ye, gebu kek nye ni..
DeleteKek ni kal zue guna loyang bpe inch ye?
ReplyDelete