Wednesday, 21 March 2012

TALAM ROTI PAUN


Tak sabar rase nye bila nak potong kueh talam ini sebab agak lame juga DAPURKAKZU tak menghasilkan kueh talam.Rase cuak juga mase nak tuang lapisan atas yang kaler hijau tuu sebab  kkzu nengok rotinye tak berubah bentuk,dalam hati cakap habih lerr kueh talam aku ranap.Tetapi bile kueh dah siap sepenuhnye insyaallah roti itu akan terbentuk menjadi kueh.

Berjalan jalan di Blog YATIE MEMORIES , alamak banyaknye gerabak keretapi yang kkzu dah tertinggal. Berjenis jenis kueh talam yang Yatie dah cube. Pilih punye pilih akhirnye kkzu cube menalam Talam Roti Paun memandangkan stok roti banyak kat rumah. .Izinkan kkzu menempel resepi nye ye YATIE. Rasenye yang memuaskan hati, lemak manis masin berkrim. Itulah gambaran yang boleh di beri.Semalam Kak Zaharah ratu kueh talam mengepos gambar kaswi pandan, itupun buat kkzu tak senang duduk jugak.Makannye memang tak seberape setakat seketul due aje tetapi sangat berbaloi bile dapat menghulur sepiring due pade jiran depan ,sebelah, belakang rumah.

Edisi SAJI APRIL juge ade dipaparkan resepi Talam Paun ini.Terlanjur menyebut SAJI ,ade yang calling caling dam massage menanye samada resepi muffin dalam saji adelah resepi benar @ ' menyamar'.Insyaallah kkzu tak pernah dan tak akan letak resepi tipu tauu .Kalau ade pun kkzu telah mengolah dan menderhake resepi yang ade dan telah masuk bilik xperimen dan telah di COP MOHOR DARI DAPURKAKZU resepi menjadik.Muaaahhhssszzzzzz..




Rujukan :  yatie
Olahan ; Dapurkakzu


Lapisan Bawah

13 keping roti gardenia ( di carik carik)
2 biji telur
50 gm mix fruits
1/2 cawan gula
1/2 tsp garam
450 ml santan
1/4 tsp esen vanilla

Care care nye

1. Susun roti dalam loyang 10 x 10 yang telah di alas plastik
2. Taburkan mixfruits atas roti
3. Satukan semua bahan bahan dan rendam kan roti selame 30 minit.
4. Kukus selame 25 minit



Lapisan Tengah

1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 tsp garam
2 biji telur
400 ml santan
pewarne hijau
1 tbsp pandan paste

Care care

1.Satukan semua bahan bahan, kacau rate dan tapis ke dalam periuk
2. Masak hingge naik wap dengan api perlahan.Sentiase mengacau untuk mengelakkan adunan berketul.
3. Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selame 25 minit .Setelah masak cakar kan dengan garpu supaye lapisan atasnye melekat dengan ketat






Lapisan Atas

1/2 cawan tepung kastard
1/2 cawan gula halus
1/4 tsp garam
3 biji telur
400 ml santan
pewarne kuning

Care care

1.Satukan semua bahan bahan, kacau rate dan tapis ke dalam periuk
2. Masak hingge naik wap dengan api perlahan.Sentiase mengacau untuk mengelakkan adunan berketul.
3. Tuang ke atas lapisan tengah dan kukus selame 25 minit .


2 comments:

  1. Assalamualaikum Kak Zu,
    cantik menjadi kuih talam roti paun akak tu...mmng best guna resepi chef Asmah ni, kebanyakkannya menjadi..cuma yatie dah sukat guna cawan metrik supaya mudah buat rujukan di masa akn datang...tq sudi mencuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam yatie...
      heheehh..tu lerr sukatan yang yatie bagi tu, lagi lerr rajin kengkawan nak menerai kueh2 talam...TQVM ye yatie...
      same same dari kkzu..

      Delete