Thursday, 22 March 2012

ASAM PEDAS AYAM


Bile makan gulai asam pedas ni memori mesti ingat pade arwah bapak kkzu yang telah pulang ke rahmatullah.
Al fatihah buat beliau. Semase hayatnye ade arwah bapak kkzu rajin masuk dapur dan memasak.Antarenye asam pedas ayam ini.Arwah bapak kkzu yang ajar masakan ini.Sampai sekarang kkzu masih mengekal kan menu ini dan menjadi kegemaran anak anak jugak.



BAHAN BAHAN

10 ketul ayam
2 cawan cili mesin @ 10 biji cili masak + 1 cawan cili mesin
2 labu bawang besar
5 biji bawang putih
3 inci halia
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 biji ubi kentang
2 batang serai
1 inci belacan
1 tangkai daun kesum
1 batang bunga kantan
1 biji buah tomato
2 keping asam keping
gula dan garam secukup rase
minyak untuk menumis
air secukupnye

CARE CARE

1.Gaul ayam dengan garam dan serbuk kunyit dan goreng separuh masak.Ketepikan
2. Blender bawang besar, bawang putih , halia dan belacan
3. Masukkan 3/4  cawan minyak goreng ayam tadi, tumiskan bahan blender dan masukkan cili mesin .Masak hingge cili garing .
4. Masukkan air secukupnye ( agak agak kepekatan kuahnye ) dan masukkan ubi kentang .Masak ubi kentang hingge separuh masak.
5. Masukkan ayam,daun kesum, bunga kantan di belah 4, serbuk kunyit, asam keping,dan serai ketuk. Masak hingge ayam dan ubi kentang empuk sepenuhnye.
6. Masukkan buah tomato dan sesuaikan garam dan gulanye.


2 comments:

  1. Sedapnya asam pedas ayam, kita masak begini dari bonda mentua.... salam kenal....:)

    ReplyDelete