▼
Sunday, 25 March 2012
KASWI PANDAN
First time kkzu buat dan makan kueh kaswi pandan.Melihat pade resepinye dah tahu senang aje nak buat kueh kaswi ini. .Kebiasaan kueh kaswi gula merah rase nye kan kenyal kenyal sikit. Tetapi kueh ini lembut aje rasenye. Awalnye Kak Zaharah yang bagi kkzu terliur bile Kak Zaharah mengepos gambar kueh ini dekat wall FB.Make kkzu pun mengintai ke blog YATIE MEMORIES yang mempunyai berjenis jenis koleksi resepi kueh talam.dan nak intai intai macammane nak menghasilkan kaswi pandan ini.Jangan marah ye yatie kkzu telah meneropong ke rumah yatie.Rasenye lembut dan bau pandan sangat semerbak cume kkzu telah kurangkan kandungan gulanye.Anak anak kkzu pun suke kaswi pandan ini.
RUJUKAN ; YATIE
BAHAN BAHAN
2 cawan tepun gandum
4 cawan air pandan ( kkzu gune 20 helai daun pandan )
1 1/2 cawan gula pasir
2 sudu besar tepung ubi
2 sudu besar tepung beras
kaler hijau
1 sudu besar pandan paste
2 sudu kecil air kapur makan
1 biji kelape parut putih
sedikit garam ( gaul pade kelape )
CARE CARE
1. Blender kesemua bahan .
2. Tapis adunan yang telah di blend ke dalam loyang 9 inci yang telah di alas plastik dan di sapu sedikit minyak.
3. Kukus selame 40 minit.
4. Setelah masak biarkan kueh ini betul betul sejuk baru boleh di potong.
5. Gaul kueh dengan kelpae parut putih yang telah di campur sedikit garam
notes ;
kebiasaanye kueh kaswi setelah di kukus akan ade takungan air di atas kueh, senget kan sedikit loyang, biarkan air takungan tersebut meleleh ke bawah.
Potong menggunakan pisau plastik untuk mengelak kan kueh kaswi melekat di pisau.
No comments:
Post a Comment