Friday, 22 April 2011

UFOR BONDA





Name di beri UFOR BONDA. Resepi di cedok dari koleksi buku 'RASE SEMENANJUNG '

bahan2

10 ketul ayam
2 biji bawang besar di hiris bulat
1 sudu besar jintan putih
 2 keping asam keping
400 ml santan
air secukupnye

1/2 cawan cili mesin

bahan untuk dikisar
7 biji bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia


garam dan gula secukup rase
1 sudu kecil serbuk kunyit

care2

1. Campurkan ayam bersame bahan kisar,jintan putih,santan dan air ( 1 cawan ).
2. Masak pade api sederhane sehingge kuahnye pekat.
3. Masukkan  asam keping, bawang hiris,gula,serbuk kunyit dan garam secukup rase.
4.Akhir sekali campurkan daun kunyit.

notes : bile ayam dah masak kalau kuahnye masih banyak keluarkan dulu sementare kuahnye memekat, bile kuah dah pekat dan pecah lemak, masukkan ayam semula., ianye untuk mengelakkan ayam menjadi hancur

No comments:

Post a Comment