Sunday, 3 April 2011

TALAM TOKYO ( JEPUN )

Bukan berasal dari Jepun....made in MALAYSIA....antare kueh talam yang paling kakzu suke..tak muak langsung kalo makannye...bahagian bawahnye ade rase kenyal 2 sikit...tak caye..meh cube..






BAHAN BAHAN

lapisan bawah


60 gm soun (direndam hingge lembut dan ditoskan)
250 gm sagu biji (dibasuh dan ditoskan)
100 gm kelape parut
400 ml santan
1 tsp garam halus

care2
1. Satukan bahan2 diatas dan kukus selame 20 minit
2. Masak dalam loyang 10x10 yang dialas plastik

lapisan atas


100 gm tepung custard ( gune tepung custard YELLOW yang jual di bakery )
800 ml santan yng dicampur jus pandan(air daun pandan )
300 gm gula pasir
4 biji telur

1/2 sudu teh garam
1 tbsp perase pandan
pewarne hijau
20 gm tepung gandum

care2


1. Satukan kesemua bahan.Kacau rate dan tapis
2. Masak atas api hingge naik wap
3. Tuang ke atas lapisan bawah tadi dan kukus selame 20   minit

No comments:

Post a Comment