Wednesday, 20 April 2011

ROTI KOPI



roti kopi, kate name lain mexico bun....

bahan2 untuk krim kopi

100 gm mentega
80 gm gula icing
100 gm tepung gandum
2 bij telur
1 1/2 sudu kecil nescafee campur dengan 1 sudu besar air panas
1 sudu besar coffe paste @ choc emulco
1 peket coffe 3 in one 

Pukul mentega dengan gula icing hingge kembang

Masukkan kesemua bahan dan kacau hingge sebati
Masukkan dalam piping plastik dan simpan dalam petiais sebelum digunekan.
Picit lah seperti dalam gambar ye dan bakar roti seperti biase.

bahan-bahan roti naik..


bahan A
yis 11 grm
air suam 1/2 cwn
gula 1 sudu besar
tepung 1 sudu besar

***satukan bahan A dan biarkan yis naik

bahan B
2 sudu besar marjerin planta / mentega dicairkan

bahan C
1 cwn gula dilarutkan dengan 1/2 cwn air panas untuk dijadikan sirap gula (KALAU RASA MACAM KURANG CECAIR BOLEH TAMBAH 1/4 CUP LAGI AIR)

bahan D
3 cwn tepung gandum + 1 cawan tepung gandum

cara2 nya


Mula2 buat dulu air sirap sebab  kita nak gunakan air tu untuk membancuh roti nanti dengan suhunya suam.
Masukkan 3 cawan tepung ke mangkuk adunan, buatkan lubang ditengah tepung
Tambah bahan A,bahan B dan  C dan uli tepung.
Baki tepung yang 1 cawan tadi boleh digunakan sedikit demi sedikit semasa mengguli roti, buat hingga adunan tak melekat di tangan.
Biarkan adunan naik
Bila adunan dah naik uli ikut suka dan susun di loyang (TAK PERLU TUMBUK..HANY CUIL DAN BULATKAN JADIK DOH KECIK2)...susun setiap doh rapat2 antara 1 sama lain..bila naik kali ke2 dia akan naik tinggi
Susun di dalam loyang dan biarkan roti naik sekali lagi. (lebih kurang 30 to 40 mins)

Bakar suhu 180'c selama 30 mins atau lebih..
Keluarkan dari oven dan boleh sapu marjerin diatas roti

No comments:

Post a Comment