Monday, 4 April 2011

DONUT 24 JAM




Donut 24 jam.Macam kelakar je bunyi nye.Biasenye restoran mamak je ade 24 jam...heeeee.Maksudnye donut agak bertahan lame lembutnye kalau diadun dengan betul.Jom semak resepi.Kalau ghajin buat banyak2 pastu frozen kan.



 RESEPI ; GOBOK BURUK 

BAHAN2


bahan A

150 gm tepung superfine
350 gm high protein flour @ tepung gandum

1/2 tsp garam halus
1 tsp  soft pro
10 gm instant yeast @ 1/2 peket yis mauripan
1 sudu besar baking powder
25 gm susu tepung

bahan B
210 gm air sejuk @ 2 cawan
1 telur

bahan C
70 gm butter, marjerin @ shortening.




care care
1. Gaul bahan A.Masukkan instant yeast @ mauripan.

2. Masukkan air dan telur.uli sebati
3. Masukkan butter dan uli lagi hingge sebati.





notes ; sukatan ni untuk donut yang lembut, make bile memasukkan air sejuk adunan akan menjadi lembik. Sangat la SESUAI jika adunan ni diadun menggunakan mixer(mixer yang buat kek tu, gune besi yng lurus tu) Uli gune mixer sehingge adunan ni dengan sendirinye menjadi kering dan sebati dengan sendirinye.

1.Kalau uli menggunakan tangan,  Masukkan air sedikit demi sedikit.Jangan habiskan.Ikut keperluan.Jike adunan masih melekit, boleh tambah tepung sedikit sedikit hingge tidak melekat di tangan.

3.Perap  hingge adunan naik.Canai dan terap menggunekan acuan donat
4. Semase mencanai kene taburkan tepung atas dan bawah.Jike tak letak tepung tak boleh mencanai lerr nanti.
5.Biarkan donut naik sekali gande baru digoreng.


*letak tepung juge di atas dulang semase nak susun donut. 







No comments:

Post a Comment