Tuesday, 5 April 2011

cupcakes n topping buttercream

Kek cawan...sekali sekala nak tukar kek pulak kan...asyik kek besa2 je...kalo ni kite buat kek yng come2 sizenye...







Cupcakes chocolate..rsepi MB..asalnye kek oren.

Bahan2nya:-
3 biji telur diasingkan putih & kuning
110 gm (3/4 cup) gula castor 
125 gm (1 1/4 cups) tepong gandum (ayak bersama 1 teaspoon baking powder
1 tablespoon susu pekat
7 tablespoon (1/2 cup) minyak jagung (minyak masak pun oklah)
1 tablespoon choc emulco

Panaskan oven. 
Pukul putih telur hingga gebu kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit. 
Pukul hingga jadik meringue baru masukkan kuning telur kesemuanya. 
GUNE KAEDAH KAUP BALIK...
Masukkan tepong , gaul. Masukkan susu, minyak jagung, essen.Gaul hingga sebati.

Masukkan kedlm loyang ataupun papercup .
Bakar dgn suhu 170 deg. C selama 1/2 jam ataupun masak.

MASUKKAN separuh adunan kedalam pepercup..

topping....icing..papercup
 size 10 @ 11

toping kek

500 gm cream well
100 gm butter
250 gm gula icing
esen vanilla
pewarne...untuk hasil ori..gunekan pewarne khas untuk icing.

*** buat stengah adunan pun cukup dah...

pukul adunan hingga kembang..baru masukkan gula icing (snow sugar)

UNTUK BUNGE DAN DAUN

250 GM CREAMWELL
350 GM GULA ICING
PUTAR CREAMWELL HINGGE KEMBANG..MASUKKAN GULA..GAUL SKEJAP JE.

No comments:

Post a Comment