Hai...
Kakzu dah cube....sedap tauuu
Tenkiu fifi yng telah mengshare resepi kek ini cume kkzu olah sedikit megikut cara kakzu
Nak oder Whatsap kkzu
017 6331252
CHOCOLATE WALNUT TORTE CAKE
RESEPI :
ELLA FIFI
OLAHAN DAN DI CUBA ;
DAPURKAKZU
Bahan A:
210 gm butter
150gm gula castor
Bahan B:
9 biji kuning telur
Bahan C:
8 biji putih telur
90gm gula castor
1/2 tsp cream tar tar
* putar menjadi meringue
Bahan D:
60gm tepung naik sendiri
60gm serbuk koko
70 gm Walnut ( cincang halus )
Cara cara
1. Putar bahan A sampai kembang. Masukkan kuning telur dan campuran D yang telah di ayak
2. Kemudian masukkan bahagian C (meringue ) Campuran ini kaup balik sahaja .Akhir sekali masukkan walnut
3. Bakar dalam loyang 9 inci ( bahagikan kepada 2 loyang ) separuh2 adunan ( bakar 2 loyang )
4. Bakar suhu 170 selama 40 minit
PHILIPINES WHITE CHOCOLATE CREAM
Bahan A:
70 gm instant custard ( ade jual di bakery )
190 gm susu segar
1/2 st vanila Esen
kacau atas api ( double boiler hingga adunan memekat) Sejukkan sebentar
Bahan B: Double Boiler ( cairkan )
200 gm White Chocolate Compound
Bahan C:
450 gm fresh cream diputar soft peek ( kental )
Cara:
1.Campurkan white coklat ke dalam adunan custard. Kacau sebati
2. Masukkan ke dalam freshcream dan kaup balik sebati.Sejukkan sebentar da;am petisejuk
BAHAN LAPISAN DI DALAM KEK
2 keping Chocolate Crispy ( 260 gm )di cincang kasar
Chocolate Ganache (300gm Chocolate masakan dan 100gm uht whipping cream ) masak atas double boiler . Masukkan dalam plastik piping
Cara Melapis:
1. Bahagikan kek kepada 4 bahagian.
2. Sapukan cream
3. Picit ganache
4. Tabur Chocolate Crispy. Ulang sehingga 3 layer
5. Akhir sekali salut kek dengan cream dan hias ikut kreativiti.