Saturday, 12 November 2016

NONA MANIS


SELAMAT MENCOBE YE KENGKAWAN SEMUA
 KUEH  POPULAR KETIKA INI

NONA MANIS
Sumber : FB

Sediakan pengukus dan acuan lompang yng telah di sapu minyak.Balut penutup pengukus dengan kain utk mengelakkan air menitis

BAHAN A
1cawan tepung gandum
1 cawan santan
1/2 cawan gula
1 biji telor
Pewarna hijau
Bancuh kesemua bahan hingga sebati ( blender kan aje )
Biarkan sebentar

BAHAN B
1/ 2 cawan tepung jagung ( 1/4 cawan tepung jagung utk adunan lebih lembut )
1 cawan santan di  blender dengan 3 helai daun pandan ( tapiskan )
Satukan bahan dan Masak atas api hingga pekat 
*Satukan BAHAN A & B
( Blender kan aje )
INI ADELAH BAHAGIAN HIJAU

BAHAN C
BAHAGIAN PUTIH
1 cawan santan
2 sudu makan tepung gandum
1/2 tsp garam
Satukan bahan dan masak atas api hingga pekat.
Masukkan ke dalam botol sos atau plastik piping

Cara cara

Bancuh dahulu bahagian C dan sejukkan
Masukkan bahagian hijau 3/4 adunan ke dalam acuan lompang
Picitkan bahagian putih di tengah tengah hingga adunan nampak penuh acuan
Kukuskan selama 10 minit
Sejukkan dan keluarkan dari acuan
Ngap masuk mulut....nyaman nye rasa
Rasa Macam kueh tepung talam pun ya
#dapurkakzu #jomcoba #jommasak
#trytest

No comments:

Post a Comment