Wednesday 22 June 2016

BISKUT KACANG




BISKUT TRADISI SEJAK ZAMAN BERZAMAN. SEDAP RANGUP DAN BERLEMAK.
TAK CAYA...MOH COBE


BISKUT KACANG


1. 1  MANGKUK KACANG TANAH YANG TELAH DIGORENG TANPE MINYAK / PANGGANG DALAM OVEN SELAME 1/2 JAM ( GARING CUKUP MASAK ) DAN DIBLENDER SEPARE HALUS (TAK KIRE MANGKOK BESAR MANE )
2. 3/4 MANGKOK GULA ICING
3. 2 MANGKOK TEPUNG GANDUM
4. 1 MANGKOK MINYAK ( MINYAK MAZOLA @ MINYAK MASAK ..BOLE AJE MANE MANE

.5. 1/2 TSP GARAM HALUS




Notes : BOLE JUGA GUNA SUKATAN CAWAN.

Notes : masukkan minyak sedikit2

CARA CARA


1. GAULKAN KESEMUA BAHAN HINGGE SEBATI
2. MINYAK TUU MASUKKAN SEDIKIT SEDIKIT  YE..JANGAN TUANG SEMUA SEHINGGA MENJADI DOH BISKUT
2. BULAT  BULAT KAN @ TEKAP GUNA PENEKAP YANG DISUKAI...SAPU TELUR KUNING DI ATAS NYA

3. BAKAR SELAMA 15 HINGGA 20 MINIT @ SEHINGGA MASAK.
4.SUHU 160 -180..


NOTES ; BISKUT NI CEPAT MASAK SEBAB TAKDE KANDUNGAN LEMAK DALAMNYA 
.

No comments:

Post a Comment