Thursday, 18 June 2015

Terung Berlada


Hai..!!
Salam buat warga alam maya sekalian
Hari pertama puasa semalam di bulan ramadhan akak masak lauk pauk mcm biasa..
ikan merah masak lemak cili api, sambal tempoyak, sambal belacan, terung masak berlada, ulam ulaman
Insyaallah akan dapat memasak 3 minggu direct sebelom memulakan projek membaking kek utk tempahan hari raya.

Meh akak share resepi terung berlada kkzu style

BAHAN BAHAN

5 biji terung panjang @ bulat ( potong dan goreng hingga lembut )
5 biji cili masak *
20 biji cili api *
1 labu bawang besar *
5 ulas bawang putih *
bahan * di blender dengan sedikit air @ tanpa air
2 sudu besar cili mesin
asam keping
garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan ikan bilis di goreng

CARA CARA

Goreng terung dan ketepikan
Goreng ikan bilis dan ketepikan
Tumis bahan blender dan cili mesin  hingga garing, masukkan gula dan garam serta asam keping
Masukkan terung dan tabur ikan bilis goreng di atas nya

1 comment:

  1. emmm..memang membuka selera..kalau ada masa nanti boleh cuba resepi nie..tq :)

    selamat berpuasa hari ke2 :)

    ReplyDelete