Thursday, 9 May 2013

Maruku tepung kacang kuda



 RESEPI : DAPUR-KAKZU

Maruku

Bahan bahan

1)Tepung pulut ( 250 gm )
2) Tepung kacang kuda ( 250 gm )
3) Santan kotak ( 200 gm ) di campur dengan ½ cawan air
4) Gula ( 1 sudu besar )
5) Garam ( 1 sudu kecil )
6 ) Bijan ( 50 gm )
7) Serbuk jintan manis ( 1 sudu kecil )
8) Jintan manis -di kisar ( 1 sudu besar )
9) Marjerin ( 50 gm )
10) telur ( 1 biji )
11) Minyak untuk menggoreng ( secukupnye )

Cara cara

1) Satukan tepung pulut dan tepung kacang kuda.Gaul sebati
2) Masukkan gula, garam, serbuk jintan manis,jintan manis kisar,bijan,marjerin dan telur.Gaul sebati  hingga semua bahan bersatu.
3) Masukkan santan dan uli adunan hingga menjadi doh.
4) Masukkan ¼ adunan ke  dalam acuan maruku.
5) Panaskan minyak dan goreng maruku sehingga kekuningan keemasan.

Wednesday, 8 May 2013

KUEH SAGU MERAH



hai..

Kkzu panggei kueh sagu merah..
Depe panggei kueh katak..
Ade yang kata kueh sagu bronok..
Kalau nak letak kaler hijau pun boleh kan cume merah kan dah sinonim dengan kueh ni dan kaler merahhhh buat orang jadi lapar dan garang serta ceriaaaaaaaaaaa...
Kueh ni banyak kenangannye,,antaranye kueh yang agak popular masa kkzu kecik kecik masa kat kampung dulu.Masa tuu arwah nenek yang menjual kueh ni letak kat dulang ayan  besar dan tak kukus pun,,hanya kacau kat dalam kuali je.Kini teknik di kukus supaya koi lebih padat  dan dapat potongan yang sedikit kemas gitu serta sagu sagu nye akan kelihatan lebih jernih dan tak berbiji.
Ape ape pun jemput laaa makan,,oopssss sebelom tuu kene laaa terai dulu kan resepinye.
Banyak versi cara penyediaannye,,boleh je nak ikut yang mana.
Cara kkzu gini..



KUIH SAGU

BAHAN BAHAN
1)  Sagu ( biji )  – di basuh dan toskan ( 1 cawan )
2 ) Air ( 2 3/4  cawan ) ( 2 cawan + 3/4 cawan lagi ) ( kalau nak keras sikit boleh letak 2 1/2 cawan je )
3)  Gula ( ¾ cawan)
4 ) Pewarna merah ( bright red ) ( 1 sudu kecil )
5) Daun pandan di simpul ( 1 helai )
6 ) Kelapa parut putih – di gaul dengan sedikit  garam ( 1 cawan ) ( anggaran )



CARA CARA
1) Didihkan air bersama daun pandan dan pewarna merah
2) Apabila air mendidih masukkan sagu dan gula dan masak hingga sagu menjadi jernih dan pekat
3) Keluarkan daun pandan dan masukkan adunan ke dalam loyang  ( size 7 ) yang telah di lapik dengan plastik @ acuan kecil yang di sukai
4) Kukus selama 20 minit.
6) Sejukkan kueh ,  barulah dipotong dan gaul dengan kelapa parut putih yang telah di gaul dengan sedikit garam

~ SELAMAT MENCUBE DARI KKZU ~





Tuesday, 7 May 2013

Mari BELAJAR

 The making of kek karamel

INFO TERBARU MENGENAI KELAS DAN KALAU  NAK JOIN BOLEH  KLIK DI SINI YE


.
 Lina &  rehan
kek coklat moist, walnut carrot cake, kek karamel & rvc cupcake
7 Mei 2013

 4 jenis kek hari ini,, 7 mei 2013

waaahhhh asyiknye suhaili..


Suhaili dan anak nye
4 mei 2013
Double coklat indulgent & blueberry cheesecake ( bake )


Sunday, 5 May 2013

SAMBAL GESEK


HAI..!!!

rAMAI dari kite hari ini dok gesek gesek mata dok nengok keputusan PRU 2013 KAN.Adooiii keputusan rasmi belom keluar tapi di tenet dah keluar pelbagai cerite, macam nak tercabut gigi ni tauu dok membacanye tu..
Ade dakwat kekal laa kat jari, ade tertanggal bersih terus laaa, ade tertanggal separuh laaaa...akak punye dakwat ttiittttttttt ...!!!!! dalam masa beberapa jam je dakwat dah tiiiitttttttttt...

Udah lerrr tuuu, meh laa buat sambal gesek ni...makan dengan nasi panas, ayat skema dari akak " masuk je dalam mulut mesti bulu kening tanggal" hahaaaaaa...

BAHAN BAHAN

20 biji cili api ~ kkzu letak lebih lagi
1 labu bawang besar ~ potong kecik supaya senang nak tumbuk
2 ulas bawang putih
1 cawan ikan bilis ~ basuh dan toskan
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1/4  cawan minyak

CARA  CARA

1) Tumbuk cili padi, gula dan garam hingga lumat
2) Masukkan bawang besar dan bawang putih, tumbuk hingga separuh hancur. Ketepi kan
3) Tumbuk kasar ikan bilis
4) Panaskan minyak dan goreng ikan bilis hingga separuh garing, masukkan cili padi dan bawang yang telah di tumbuk tadi
5) Goreng dengan api yang perlahan sehingga sambal gesek menjadi garing.