Wednesday, 20 February 2013

Moist Walnut carrot cake


 hai..!!
Waaah lama kkzu tak pos resepi kat sini kan,,maaf laaa ye sebab masa kkzu agak terbatas dengan tempahan kek dan kelas mengajar dan   bermacam macam perkara lagi sebagai insan di bumi ALLAH ini.Semoga kite sihat sihat dan ceria selalu.

Kkzu mencube resepi kek lobak dari merah dari rakan rakan blog kite,,alhamdulillah sedap dan moist kek nye,,dimakan pulak  dengan  topping cheesecream,,lagi laaa terangkat .Bahagian tepi kek kkzu salut dengan
COCONUT HAWAIAN , sejenis kelapa basah yang rasanye manis dan lembab lembab,,ade jual di bakery YUMMIE & BAKE WITH YEN. Menambahkan lagi kelemakan kek lobak merah.

RESEPI ini boleh di lihat di

Sini
CITARASA RINDUAN
DAPURMAMASYA
INTAN BERLIAN

terime kasih daun keladi sudi sharing dengan KAMI.


BAHAN BAHAN

4 biji telur besar ~ kkzu guna 5 biji telur gred B
1 1/2 cawan gula castor ~ tak laaa manis sangat sebab buah carrot tu dah potong rasa manis kek
2 cawan tepung gandum ~ ayak
1 sudu kecil soda bikabonate ~ ayak
1 1/2 sudu kecil baking powder ~ ayak
1 cawan minyak jagung
2 1/2 cawan carrot parut ( 340 gm ) ~ perah layang air nye
1 cawan walnut ~ kkzu letak 100 gm ~ potong kecil kecil ~ kkzu tak panggang
secubit garam

* bahan bahan lain seperti serbuk kayu manis dan esen vanilla kkzu tak letak walaupun ade pada resepi asalnye ~ terpulang pada you ols nak letak ye.Kkzu sangat sangat tak suke kek bau rempah.
* Perah layang makne nye perah sedikit aje air nye .Kekadang terdapat lobak merah yang terlalu banyak kandungan air nye.Tak semue lobak merah berair. Tujuan nye supaya kek tak menjadi bantat dek kandunag air yang berlebihan.




CARA CARA

Putar gula dan telur hingga kembang dan gebu
Masukkan minyak jagung
Masukkan tepung bercampur baking powder dan soda bikabonate
Masukkan walnut
Akhir sekali masukkan secubit garam dan  lobak merah ~ kaup balik sahaja
Masukkan adunan ke dalam loyang 9 inci yang telah di gris kan dan bakar kek selama 1 jam @ lebih  ~ bergantung pada kepanasan oven masing2 ye.

TOPPING CHEESE
 260 gm creamcheese
130 gm butter anchor ~ salted
130 gm gula icing ~ ayak

Putar ketiga tiga bahan ini sebati aje ~ jangan sampai kembang ,,nanti cheese melembik

* TIPS untuk melepe creamcheese boleh lihat DI SINI

` selamat mencobe ye dari DAPURKAKZU


1 comment:

  1. salam sis nk tnya carrot parut perah air layangnyer tu mcmana ek....

    ReplyDelete