Wednesday, 20 June 2012

Biskut Semperit


Alahai biskut lame jugak yang di carik. Di tujukan khas buat dinda ku agar  bermotivasi membuat kueh ghaye tahun ini. Ingat lagi tak sejarah mike buat biskut semperit ghaye tahun lepas, belom makan lagi dah jadi serbuk dalam balang, entah tepung ape lerr mike masukkan dalam adunan tuu gamak nye.
Ini kakak mu masukkan resepi semperit antare yang sedap di antara yang sedap, bak kate oghang cayo di mulut sebelom telan tapi tak hanco di tangan, kalo mike tak percaye , meh cobe resepi biskut semperit ni yang teman dapat di DI SINI.

BAHAN BAHAN

200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing
1 cawan tepung gandum,
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepun custard
1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak
1 kuning telor
ceri merah ~ hiasan

CARE CARE

Putar butter , gula icing dan telur kuning hingge sebati aje
Masukkan 3 jenis tepung yang telah di ayak ~ tak ayak pun takpe
Masukkan dalam acuan semperit dan tekan ke atas loyang, letak ceri merah
Bakar selama 15 minit pade suhu 170 C.



Black Forest Cake


Saje saje mencobe blackforest cake ini, belek belek resepi dari beberape wall dan buku buku masak, antaranye dari buku 'SAJI' keluaran April 2012 hasil air tangan Chef Amir dan Chef Amy Heng dari koleksi My Secret Recepies Series yang kesemue resepi di dalam nye boleh buat ayo lio meleleh kome.Moh kite belek resepi nye...



BAHAN BAHAN

Spounge kek
250 gm  chocolate spounge mix
250 gm telur ~ 5 biji telur
60 gm susu segar
1 tbsp chocolate emulco
70 gm minyak jagung

Putar kesemua bahan kecuali minyak jagung hingga kembang dan ringan ~ 15 minit guna high speed.
Masukkan minyak jagung dengan speed yang perlahan
Masukkan adunan ke dalam loyang 9 inci yang telah di gris
Bakar kek pade suhu 170 C selama 40 minit.
Sejukkan kek dan  setelah sejuk potong kepada 3 bahagian

Topping
1 tin pitted cherries ~ ceri hitam ~ belah 2
450 ml non dairy whipping cream ~ putar hingga kental
ceri merah ~ ceri maraschino untuk hiasan
chocolate rice @ coklat parut

Filling
1/2 tin air syrup pitted cherries ~ bile di keluarkan pitted cheries akan dapat 1/2 tin syrupnye.
1 tbsp tepung jagung
1 tbsp gula castor
Masak atas api yang kecil hingga syrup menjadi pekat seperti filling

Syrup
50 gm gula castor
150 ml air
1 tsp lemon oil
Masak gula dan air  hingga pekat dan masukkan lemon oil




Care menghias kek

Letak lapisan kek yang pertama di atas papan kek
Renjiskan kek dengan syrup
Letak lapisan whipping, letak filling dan susun pitted cherries
Letak lapisan kek yang kedua dan ulang proses yang same dan letak lapisan kek yang ketiga
Saluti keseluruhan kek dengan lebihan whipping dan hias lah mengikut kreativiti anda.

psssttttt ~ untuk tekak kkzu ~ kkzu akan menambah blueberry pie filling 250 gm sebagai penambah rase pade kek ini.


Monday, 18 June 2012

Zebra lines cakes


Issshhhhh patut la namenye kek kuda belang, memang belang nye macam kuda belang pun, heeeheh.Kegebuan kek belang ni pun memang menggoda iman kalau memakan nye, tak caye meh cobe.Zip zap dah siap sebab putar sekali rap aje.

KLIK DI SINI untuk video penyediaan kek zebra ( belang )


 SUMBER ; CHEF AMY HENG (secret recipes book )

Kek belang zebra

bahan bahan

A: 250 gm telur putih ( dalam petisejuk )
50 ml cold water
170 gm gula castor
1 1/2 tsp ovelette
2 kuning telur
200 gm tepung superfine ~ ayak
3/4 tsp double action baking powder ~ ayak
1 tsp vanilla

B: 170 gm butter ( cairkan )
2 sudu besar susu pekat

C: 2 sudu besar serbuk koko

CARE CARE
Putar kesemua bahan A hingge kembang dan gebu
Masukkan bahan B dengan memutar speed paling perlahan
Ambil 1/3 adunan dan masukkan serbuk koko
Sediakan loyang 9 inci dan gris kannye
Scop kan 2 sudu besar adunan original ke dalam loyang dan scop kan 1 sudu adunan coklat .Ulang hingge habis dan taburkan almonds nibs di atas nye. Setelah di bakar akan terhasil lah belang nye.
Bakar pade suhu 180 C selame 50 minit

tips ~ jike kek sudah garing di atas nye tetapi kek masih belom masak  ~ tutup kan bahagian atasnye dengan aluminium foil dan teruskan membakar hingge kek masak dengan sempurna.

belang weiiihhhhh