Issshhhhh patut la namenye kek kuda belang, memang belang nye macam kuda belang pun, heeeheh.Kegebuan kek belang ni pun memang menggoda iman kalau memakan nye, tak caye meh cobe.Zip zap dah siap sebab putar sekali rap aje.
KLIK DI SINI untuk video penyediaan kek zebra ( belang )
SUMBER ; CHEF AMY HENG (secret recipes book )
Kek belang zebra
bahan bahan
A: 250 gm telur putih ( dalam petisejuk )
50 ml cold water
170 gm gula castor
1 1/2 tsp ovelette
2 kuning telur
200 gm tepung superfine ~ ayak
3/4 tsp double action baking powder ~ ayak
1 tsp vanilla
B: 170 gm butter ( cairkan )
2 sudu besar susu pekat
C: 2 sudu besar serbuk koko
CARE CARE
Putar kesemua bahan A hingge kembang dan gebu
Masukkan bahan B dengan memutar speed paling perlahan
Ambil 1/3 adunan dan masukkan serbuk koko
Sediakan loyang 9 inci dan gris kannye
Scop kan 2 sudu besar adunan original ke dalam loyang dan scop kan 1 sudu adunan coklat .Ulang hingge habis dan taburkan almonds nibs di atas nye. Setelah di bakar akan terhasil lah belang nye.
Bakar pade suhu 180 C selame 50 minit
tips ~ jike kek sudah garing di atas nye tetapi kek masih belom masak ~ tutup kan bahagian atasnye dengan aluminium foil dan teruskan membakar hingge kek masak dengan sempurna.
belang weiiihhhhh |
nmpk kacang tu sedapnya..
ReplyDeleteterliur tak..heee
DeleteCantiknye k.zu belang2 tu
ReplyDeletecantik...time kasih ye..ikut stepnye dapat belang tuu..nnti kkzu tunjukkan step2 nye kat TRYMSAK ye..
Deletekak nak tanya akak guna api atas bawah ke... orang kata kalau naj bakar lebih cantik guna api atas bawah..
ReplyDeleteakak gune api atas bawah..40 minit atasnye dah garing tapi kek belom masak akak tutup atasnye dengan aliminium foil dan teruskan membakar hingge kek masak.
Deletebelang2 si kuda belang..cantik sgt texture kek ni..mesti sedap...huhu
ReplyDeleteinsyaallah bagi kkzu kek yng sedap dan lembut..tk muak makannye sbb kurang kandungan kuning telor
DeleteNpk best jee..nak cuba bt la nanti..hihohi
ReplyDeletebole la cuba nati.....
ReplyDelete