Friday, 27 April 2012

Nasi Beriani Melayu


KKzu tak nak ngomel ngomel hari ini..Street to the point kepade hidangan tengahari atau malam.Makan dengan ayam masak merah ke, ayam kurma ke, what ever laaa ya...Nasi beriani hidangan wajib seminggu sekali di dapurkakzu..

SUMBER ; DAPURKAKZU

BAHAN BAHAN

5 tin susu beras biase atau basmati
air secukupnye ~ untuk beras basmati air nye 6 tin susu ~ untuk beras biase sukat ikut satu setengah ruas jari.
1/2 tin susu cair
2 sudu besar rempah beriani
3 sudu besar marjerin @ minyak sapi
1/2 cawan minyak
1 biji buah tomato ~ potong dadu
2 biji bawang besar ~ hiris kasar
5 ulas bawang putih ~ hiris nipis
2 inci halia ~ hiris nipis
2 ketul ayam ~ potong kecil
*4 kuntum bunga lawang
*1 batang kulit kayu manis
*4 kuntum bunga cengkih
*4 biji buah pelaga
* rempah 4 sekawan
2 helai daun pandan ~ simpul
garam
pewarne kuning

* boleh tambah kismis @ buah gajus

CARE CARE

Basuh beras bersih.
Masukkan air secukupnye dan susu cair serta daun pandan
Masukkan minyak dan marjerin dalam kuali, tumis rempah 4 sekawan
Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia
Masukkan buah tomato , rempah beriani ~ tumis hingge naik bau
Masukkan ayam dan garam secukupnye.
Masukkan bahan tumis ke dalam nasi tadi dan masak hingge nasi masak ~ masak dalam rice cooker
Bile nasi telah kering renjiskan pewarne kuning dan bairkan seketike. Bile nak hidang baru di gaul nasi tersebut.
Taburkan bawang goreng dan daun ketumbar.






Wednesday, 25 April 2012

CREAM PUFF

 Cream puff sebelom di bakar

Salam sejahtera buat teman teman kkzu sekalian. ..semoge sihat dan bergembira selalu hendaknye ye..

Ini adelah kali kedua kkzu menerai cream puff. Kali pertame salah adun , tak ingat dah resepi dari mane ~ make jadilah cream puff penyek dan bantat, dah lame pun kisah nye.Bile melihat teman kakzu Shuhairi shuhaini mengepost  gambar dan resepi di blog JUICY cafe, terase lah berkobar kobar nak mencube nye sekali lagi. Mudah sangat nak membancuh dan menyediakan adunan nye, lebih kurang 10 minit aje dah siap adunan dan boleh di bakar dalam oven. Hasilnye creampuff yang lembut dan bersarang di dalam nye..

Semase proses membakar , jap jap intai ~ wahhh , naik lah cream puff mak kali ini ~ boleh jual ni...heeehee.
Intinye kkzu ikut resepi krim custard dari kek hokkaido .




 Dah siap di bakar..1 adunan dapat banyak jugak ~ berketul ketul

Jom kite semak resepi dari blog JUICY CAFE , TQ ye shu...

RUJUKAN ; Shuhairi

BAHAN BAHAN

100 gm butter
250 ml air
1/2 tsp gula castor
secubit garam
150 gm tepung gandum ~ ayak
3 biji telur

CARE CARE

Satukan butter, gula, air dan garam dalam periuk dan masak hingge mendidih
Masukkan tepung ketike campuran tersebut masih panas dan gaul rate
Masukkan adunan ini ke dalam mixer dan putar sehingge ia nye menjadi suam
Masukkan telur sebiji sebiji dan putar hingge sebati dan ' mesra '
Masukkan adunan ke dalam piping plastik yang telah di masukkan noozle pecah lima @ ape2 bentuk yang di sukai
Picitkan  adunan dengan care memusing ke atas dulang pembakar yang telah di sapu gris
Bakar cream puff selame 25 minit pade suhu 200 C
Bile cream puff telah sejuk belah 2 dan masukkan custard filling.

CUSTARD FILLING

1  sudu besar tepung custard
1 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar gula
200  ml susu segar
1 biji telur
1 sudu besar butter

Satukan bahan dan masak hingge adunan pekat dan berkilat ~ kkzu masak atas double boiler
Bancuh tepung dengan 50 ml susu segar dahulu baru satukan ke semua bahan. Sentiase mengacau filling custard ini untuk mendapatkan filling custard yang licin. Setelah masak sejukkan sebentar custard filling ini.






Nasi Ayam Sempoi


Nasi ayam sempoi

RUJUKAN ; Dapurkakzu

*Bahan untuk nasi
4 tin susu beras
air rebusan ayam secukupnye ~ sukat ikut 1 setengah ruas jari ~ care mak mak kite sukat air kan
1 biji bawang besar
5 biji bawang putih
2 inci halia
2 sudu besar planta / marjerin
1 sudu besar garam
2 helai daun pandan
2 biji bawang putih ~ cincang halus

Basuh beras hingge bersih
Blender bawang besar, bawang putih dan halia hingge hancur
Campurkan kesemua bahan di atas kecuali bawang putih cincang ke dalam periuk ~ rice cooker
Tumis bawang putih cincang dengan sedikit minyak hingge garing dan masukkan ke dalam nasi
Masak nasi hingge masak ~ masak aje dalam rice cooker.

*Bahan ayam
1 ekor ayam
1/2 cawan sos tiram
1/4 cawan kicap manis

Ayam di belah 4
Rebus ayam hingge empuk ~ lihat pade kaki paha ayam ~ jike bawahnye sudah pecah maknenye ayam sudah cukup masak ~ toskan ayam terlebih dahulu supaye apebile di goreng tidak memercik nanti.
Perap ayam dengan sos tiram dan kicap selame setengah jam
Goreng ayam hingge keemasan dalam minyak panas ~ minyak penuh dalam kuali

*Bahan sos
1 cawan cili mesin ~ mesin cili kering lebih kow
1/2 cawan cili sos
1/2 cawan tomato sos
1/2 cawan gula ~ boleh tambah kalau masih tak cukup manis
1 sudu besar garam
1/2 sudu kecil bahan perase
1 cawan air

Campurkan kesemua bahan dan masak hingge kuah memekat dan sos menjadi merah kehitaman
Sesuaikan rase masin dan manis nye.

*Bahan kicap
2 cawan air rebusan ayam
1/2 cawan kicap manis
1 biji bawang putih cincang

Tumis bawang putih cincang dengan sedikit minyak
Masukkan kicap dan air rebusan ayam
Masak hingge gelegak.

*Bahan sup

10 cawan air rebusan ayam
10 kaki ayam
1 sup bunjut ~ takde pun takpe
1 sudu besar lade putih berperise
garam
bahan perase

daun sup
daun bawang

Masak kesemua bahan dan sesuaikan rase nye

Tuesday, 24 April 2012

Mari belajar bersame kakzu


Baking class  bersame kkzu di Dapur Kakzu pade 22 april 2012

Russian Black and white cakes
Tinggal lagi due ~ due lagi dah masuk bekas untuk di bawa balik.


Kek di belah 4 untuk di bawak balik sorang satu..


Rainbow cakes ~ pelangi cakes with Italian buttercream


Gaye manja Ziey ziey MY  ~ datang jauh dari pandan indah meredah kesesakan kota datang ke rumah kkzu ~ tq zie..





Terime kasih buat Ju ~ Zie ~ Lina ~ Eli sudi menjengah ke dapur  kkzu. Diharapkan dapat manfaat dan ilmu serba sedikit dari kkzu ye. Selamat mencube semula kek kek itu ye..