▼
Friday, 27 April 2012
Nasi Beriani Melayu
KKzu tak nak ngomel ngomel hari ini..Street to the point kepade hidangan tengahari atau malam.Makan dengan ayam masak merah ke, ayam kurma ke, what ever laaa ya...Nasi beriani hidangan wajib seminggu sekali di dapurkakzu..
SUMBER ; DAPURKAKZU
BAHAN BAHAN
5 tin susu beras biase atau basmati
air secukupnye ~ untuk beras basmati air nye 6 tin susu ~ untuk beras biase sukat ikut satu setengah ruas jari.
1/2 tin susu cair
2 sudu besar rempah beriani
3 sudu besar marjerin @ minyak sapi
1/2 cawan minyak
1 biji buah tomato ~ potong dadu
2 biji bawang besar ~ hiris kasar
5 ulas bawang putih ~ hiris nipis
2 inci halia ~ hiris nipis
2 ketul ayam ~ potong kecil
*4 kuntum bunga lawang
*1 batang kulit kayu manis
*4 kuntum bunga cengkih
*4 biji buah pelaga
* rempah 4 sekawan
2 helai daun pandan ~ simpul
garam
pewarne kuning
* boleh tambah kismis @ buah gajus
CARE CARE
Basuh beras bersih.
Masukkan air secukupnye dan susu cair serta daun pandan
Masukkan minyak dan marjerin dalam kuali, tumis rempah 4 sekawan
Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia
Masukkan buah tomato , rempah beriani ~ tumis hingge naik bau
Masukkan ayam dan garam secukupnye.
Masukkan bahan tumis ke dalam nasi tadi dan masak hingge nasi masak ~ masak dalam rice cooker
Bile nasi telah kering renjiskan pewarne kuning dan bairkan seketike. Bile nak hidang baru di gaul nasi tersebut.
Taburkan bawang goreng dan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment