Tuesday, 11 December 2012

Kepingan coklat kayu manis & coklat GANACHE


Hai..

Jumpe lagi kite ye di alam maya ni, sempoi  jek petang ni kan kome sebab hujan tughun dari tengahari tadi tauu.Tapi udara idok ler teman rase sejuk pule.
Maghi sini kume  nak kongsi sedikit petua  nak buat ganache dan coklat keping yang macam  kulit kayu manis tu.

GANACHE
300 gm coklat masakan
250 gm uht anchor whipping cream
Masak atas double boiler dan biarkan sejuk seketike baru tuang atas kek

COKLAT KEPING KAYU MANIS
Masukkan seketul coklat ( 250 gm ) ke dalam petisejuk hingge coklat mengeras.
Keluarkan  coklat dan biarkan lebih kurang setengah jam.
Parut dengan pemotong timun seolah olah kite nak mengupas timun.
Kalau kepingan menjadi hancur maknenye coklat tuu masih keras.
Kalau coklat tu menggulung maknenye coklat sedang sedang ok.
Kalau meleper terus maknenye coklat tuu dah lembek ( masukkan jap dalam petisejuk )

Selamat mencube ye



1 comment:

  1. oooo... baru tau cara nk buat coklt kpg kayu mnis... Thanks 4 the info...

    ReplyDelete