Thursday, 4 October 2012

Sambal Tempoyak Pucuk Ubi


Hai
Assalamualaikum

Amacam, youols suka tak makan tempoyak, kalo suka boleh cobe menu dari CHEF ISMAIL yang di petik
dari majalah.saji SEPTEMBER 2012.

Kakzu telah menambah kiraan cilipadi, apelagi berasap lerr telinga tapi tetap cun rasenye.
Kategori sambal tetapi kkzu tidak memasaknye hingga kering sebab mahukan sambal ini sedikit berkuah supaya boleh cicah cicah gitu, sekali pandang macam gulai lemak pucuk ubi kan tapi yang sebenarnnye ianye adelah sambal tempoyak giler giler pedas dari DAPURKAKZU .

Sebenarnye nak cerita kkzu tak lerr ikut sukatan yang tepat kalo nak masak masakan melayu ni, yang senang jek campak campak je kan tapi untuk yang ini kkzu akan masukkan resepi dari Chef Ismail ikut dalam buku majalah tuu ye..tempoyak buat sendiri lebih sedap kan ~ lebih ori gitu.

BAHAN BAHAN

3 ikat pucuk ubi ~ kkzu buat 1 ikat aje asalkan banyak yang muda pucuknye ye ~ hiris kasar
75 gm tempoyak
10 gm petai ~ tambah lebih banyak lebih auuwww
1 labu bawang besar ~ hiris
3 ulas bawang putih ~ hiris
2 tangkai serai ~ hiris
1 tangkai cili merah ~ hiris
1 tangkai cili hijau ~ hiris
12 tangkai cili padi ~ macam  biasa kkzu akan menambah kuantiti nye ~ pedas gilerr tuu
3 cm kunyit hidup
1 helai daun kunyit ~ hiris
250 ml santan pekat
50 ml air
garam dan gula secukup rasa

CARA CARA

Panaskan kuali @ periuk
Masukkan santan, bawang besar dan bawang putih
Masukkan serai dan daun kunyit , kacau seketika
Masukkan pula cili api, kunyit dan tempoyak, kacau perlahan
Apabile kuah sudah mendidih masukkan hirisan cili hijau, cili merah dan petai secukupnye
Akhie sekali masukkan hirisan pucuk ubi, dan sesuaikan rasa garam dan gula nye.




2 comments:

  1. Salam Kak zu, bestnya ngok lemak tempoyak tu, perggghhhh makan kompem bertmbh2 ni...

    ReplyDelete
  2. salam liza.....hhuhu leleh leleh ayo lio eeihh...

    ReplyDelete