Pertama kalinye kkzu nak ucapkan selamat berpuasa dan menjalani ibadah berpuasa dengan memperbanyakkan zikir dan selawat ke atas nye.Semoga puasa anda sekalian di rahmati allah dan sentiasa bertenaga sepanjang hari agar dapat mengerjakan semahyang tarawikh di malam hari dan beribadah di sepertiga malan. Mudah mudahan ye. Bagi kaun hawa pula adat leee ye di beri cuti oleh allah tapi masih boleh berzikir dan berdoa sebagainye.
Nengok nengok kek coklat tuuu,, sesuai ke nak makan di bulan ramadhan ni... suka hati leeerrr ye atau boleh buat di hari raya nanti. Nampak simple tapi rase nye sungguh ooouuuwwwww. Pertama kali kkzu merase nye semasa kami masak2 demo masakan hariraya untuk portal TRYMASAK, hati kkzu berkata kate, oouuwwww sedapnye sehingga menjilat jari you ~ statement terlampau dari kkzu....heeee. Resepi dari chef muda muhammad.f.zainuddin. yang sangat mesre mesra orangnye di mane kami telah bekerjasama ketika masak masak untuk portal TRYMASAK.Semuga adik farhan akan berjaya dan sukses dalam bidang ini..Kalau nak tempah koi raya boleh contact farhan ye. Koi raye nye semua sedapppppp belaka.
Cume tips dari kkzu kalau boleh gune loyang bulat @ petak size 10 supaya keknye rendah dan boleh cepat masak supaya coklat coklat yang ade di dalam kek tuu tak turun ke bawah. Kalau kek nye tinggi makenye mengambil mase yang lame nak masak dan ini menyebabkan isi coklat di dalam nye habis mendak ke bawah. Walau bagaimane pun bile melihat kepada resepi ini keknye agak lambat masak ye lebih kurang 1 jam setengah sebab kurang kandungan tepung dan lebih susu segar membuatkan kek coklat chips ini lembab
.
BAHAN BAHAN
250 gm butter
250 gm gula castor
4 biji telur
200 gm tepung self raising flour ~ ayak
100 gm serbuk koko ~ ayak ~ kkzu letak 70 gm je
1 cawan susu segar
100 gm coklat chips
1 cawan coklat masakan ~ cincang kasar
cara cara
Putar butter dan gula hingga kembang dan gebu
Masukkan telur satu persatu ~ kocok dahulu sedikit
Masukkan tepung yang di ayak bersama serbuk koko berselang seli dengan susu segar.
Akhir sekali masukkan coklat chips dan coklat masakan cincang ~ kaup balik je
Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah di lapik kertas dan di sapu tingris
Bakar kek pada suhu 160/170 C selame 1 jam setengah @ sehingga kek anda masak.
No comments:
Post a Comment