Monday, 2 July 2012

Chocolate Orange Cheesecakes


You alls nak cube tak cheese cakes ini, uuuhhh tidak ,,, kkzu buat aje tapi makan ciput je sebab pioooo cheese tuu kek ni....ooowwww siape yang suke gilerrrr cheese boleh buat aaaarrrrr....

SUMBER : My Secret Recepies Book ( Chef Amy Heng )

BAHAN BAHAN
bahagian base
180 gm biskut tiger @ seangkatan dengannye ~ biskut lemak, digestive,marie
50 gm almond nibs
120 gm butter ~ cairkan

Satukan bahan dan tekan ke dalam loyang loose base tin 9 inci.
Masukkan dalam petisejuk sementara kite siapkan bahan kek

bahan kek
750 gm creamcheese
80 gm gula perang
250 gm coklat masakan ~ masak atas double boiler hingga cair
250 ml uht whipping cream
50 ml sunquick
30 gm tepung jagung
4 biji telur
2 biji parutan kulit limau ( oren )

CARA CARA

Putar creamcheese dan gula perang hingga lembut .
Masukkan whipping uht dan sunquick
Masukkan coklat masakan dan gaul sebati
Masukkan tepung jagung dan akhir sekali masukkan telur serta parutan kulit oren
Masukkan adunan ke dalam loyang yang berisi biskut tadi.
Bakar adunan cheesecake ini care double boiler selame 1 jam pade suhu 160 C.
Bile kek telah masak biarkan kek di dalam oven beberape jam.
Sejukkan kek di dalam petisejuk selama beberape jam lagi .

Tips ~ bile kek telah sejuk keluar kan dari loyang base dan tolak perlahan lahan ke papan kek.



CARE BEGINI ~ DALAM GAMBAR ~ TIDAK PERLU MEMBALUT LOYANG DENGAN ALUMINIUM FOIL DAN AKAN MENGHINDARKAN AIR DARI MASUK KE DALAM LOYANG KEK.


3 comments:

  1. boleh tak nak tahu cara double boiler tu macam mne?letak air blm bekas then masukkan dlm oven ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul tuu..masukkanloyang ke dalam loyang yang berisi air panas...

      Delete